Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

06.05.2026 | 17:41
drlovric kaže:
U Trogiru je rastavili

Ah, Drogir.....
07.05.2026 | 13:24
Djuro genijalac,

Kad smo već kod guma, nekidan sam, sasvim slučajno išao provjeriti tlak u gumama (inače to radim kad se sjetim, ili u prijevodu, otprilike jednom svake dvije godine) i sve četiri gume su bile otprilike jednako ispuhane (na cca 1.2 atm umjesto 2.0 prednje 2.3 zadnje). Dakle, sustav za detekciju smanjenog tlaka se nije aktivirao, iako je tlak u gumama bio skoro upola manje od normalnog, jer su sve četiri gume bile podjednako ispuhane, pa sustav nije očitavao razliku.

Prije toga mi se (pred cca. 2 godina) dogodilo da me sustav upozorio na smanjeni tlak u gumama (i to baš kad samo bio na dužoj relaciji, što je kod mene rijetkost), pa sam stao na najbližu pumpu i ustanovio da je zadnje desna guma bila malo ispod 1 atm. Mjesec dana nakon toga, ponovo mi se, na istom mjestu javilo isto upozorenje, opet ista guma.

Nakon povratka u Grad, svratim do vulkanizera i on je pronašao jedva vidljivu rupu i riješio problem za 5 minuta. Auto je Peugeot 3008 iz 2021.

Nije mi jasno zašto je potrebno "restirati sustav" nakon pumpanja guma, ako "očitavanje" radi na principi razlike u brzini okretanja točka (ako su gume ispravno napumpane, neće biti razlike u očitavanju brzine između lijeve i desne gume, a prednje i zadnje i tako imaju različiti tlak pa ima razlike u brzini okretanja i kada je tlak ispravan).
07.05.2026 | 14:29
@Maxym:

Ja na istom autu sve 4 gume pumpam sa identicnim tlakom. Obicno 2.2-2.3.

Neki poseban razlog zasto prednje drzis mekse?
07.05.2026 | 14:43
To propisuje proizvodjac ovisno o modelu vozila, pretpostavljam da ima veze sa rasporedom opterecenja.
07.05.2026 | 14:59
Ne znam ni jednog proizvođača auta koji danas propisuje tlakove od 2.0/2.3 (P/Z), ali možda ima takvih no nisam to nikad vidio.

Preporučeni tlakovi guma su obično napisani na naljepnici koja se nalazi na štoku vozačevih vrata i/ili eventualno unutarnjoj strani poklopca za ulijevanje goriva.

Na istoj naljepnici su napisani razni tlakovi koji ovise o opterećenju vozila i ne bi smjeli biti isti za isto vozilo sa različitim motorom ili različitim dimenzijama guma, no često jesu (zbog sitne uštede štampanja različitih nalji).

Nadalje, proizvođačeve preporuke su najčešće kompromis između pravilno napumpane gume i potrebe da se gumom (manjim tlakom od potrebnog) omekša ovjes vozila jer je jeftinije propisati manji tlak u gumi nego ugraditi kvalitetnije opruge/amortizere.

Ispravni tlak u gumi možete saznati samo isprobavanjem no moje neko generalno iskustvo je da držim tlak u gumi 0.2-0.3 bara većim od preporučenog.

Naravno, tlak u gumi če ovisiti i o vanjskoj temperaturi zrak, asfalta i vrste gume (ne zagrijavaju se sve gume jednako brzo) kao i činjenicu da li se voze kratke gradske relacije ili ruta od par sto km u jednom komadu (naravno za zagrijavanje treba u obzir uzeti i brzinu kojom se vozilo kreče, veća brzina, veće zagrijavanje).
07.05.2026 | 18:46
m@xym kaže:
Nije mi jasno zašto je potrebno "restirati sustav" nakon pumpanja guma, ako "očitavanje" radi na principi razlike u brzini okretanja točka (ako su gume ispravno napumpane, neće biti razlike u očitavanju brzine između lijeve i desne gume, a prednje i zadnje i tako imaju različiti tlak pa ima razlike u brzini okretanja i kada je tlak ispravan).

Sam si sebi odgovorio. Možda je reset sustava neprikladan izraz, pa bi pohrana ispravnih vrijednosti vjerojatno bila bolja. Ali da, to je poanta. Sustav uzme kao referentnu vrijednost to što je tad (uz pretpostavku da su gume ispravno napumpane) i onda radi diferencijalno u odnosu na to stanje.
07.05.2026 | 18:51
Riba kaže:
To propisuje proizvodjac ovisno o modelu vozila, pretpostavljam da ima veze sa rasporedom opterecenja.

I to, ali primarno se radi o ponašanju vozila u vožnji. Svi teže podupravljivoj karakteristici (prednji kraj kliže prije od stražnjeg) jer je to relativno jednostavno obvladivo (dodavanje upravljača u pravilu pomaže do određene mjere) i, važnije, predstavlja efikasnu mjeru samokočenja.
Zanošenje stražnjeg kraja u vožnji traži vještinu i iskustvo u obvladavanju ili prijeti nezgoda.
Danas o tome primarno skrbi elektronički nadzor stabilnosti (ESP, ESC, VDC, kako god ga htjeli nazvati), ali svejedno u auto želiš ugraditi takvu karakteristiku da nemaš stalnu aktivaciju ESC-a, jer to može pregrijati kočnice.
07.05.2026 | 20:24
@drlovric,

Nisam bio siguran koji tlak treba biti (na Octaviji je naljepnica sa tlakovima na stražnjoj strani poklopca rezervara za gorivo, a na P-3008 je naljepnica sa donje strane vozačkih vrata, pa je nisam primijetio) tako da sam pitao neljudsku inteligenciju, i dobio taj odgovor.

Inače, kod Octavije sam držao 2.0 prednje i 2.2 stražnje.

@Djuro genijalac,

Hvala na odgovoru. Ja sam pretpostavljao da senzor ima detekciju tlaka svake gume, pa kada razlika tlaka padne ispod neke razine (u odnosu na tlak te gume kod "resetiranja") javlja upozorenje, ali to očito nije tako, jer se kod mene tlak "prepolovio" u svim gumama, a sustav nije prijavio ništa.
07.05.2026 | 21:32
Meni vulkanizer neki dan stavio ljetne. Primjetio sam odmah da je auto tvrdje. Sve gume napuhali na 2.4.

Jutros sam ih popustio na 2.25 i odmah auto bolje pegla gradske neravnine
08.05.2026 | 00:00
Ah vi na "balonkama", kod mene prednje moraju na 3.0, stražnje 2.8, bočnica mi je skroz niska.
08.05.2026 | 08:27
dpasaric kaže:
Ah vi na "balonkama", kod mene prednje moraju na 3.0, stražnje 2.8, bočnica mi je skroz niska.

Kak ti se da voziti na bandažiranim felgama?!?!?
08.05.2026 | 10:33
Bertone kaže:
Ne znam ni jednog proizvođača auta koji danas propisuje tlakove od 2.0/2.3 (P/Z), ali možda ima takvih no nisam to nikad vidio.

Misliš li baš na te tlakove ili na asimetrične tlakove (p/z)?
Jer evo iz manuala za moj Ford:

IMG_6788.jpeg
08.05.2026 | 10:37
dpasaric kaže:

Da, moram imati balonke da mi se ne mućkaju bubrežni kamenci i da mi gebis svako malo ne ispada na ovim riječkim pistama tj cestama.
08.05.2026 | 14:17
Yonkis kaže:

Misliš li baš na te tlakove ili na asimetrične tlakove (p/z)?

Mislio sam koji proizvođač kao normalni početni tlak u gumama propisuje manji tlak na prednjoj osovini i viši na zadnjoj jer viši na zadnjoj ide samo kad je vozilo full opterećeno putnicima/teretom.

EDIT:
Da se ispravim, sad sam se sjetio da sam prije 15-ak godina na korištenju imao jednu 911-cu i na njoj su gume na zadnjoj osovini imale viši tlak od prednjih.

Znači normalni propisani tlak ovisi o smještaju opterećenja (motora) pa tlakove manji naprijed veći iza imali/imaju auti tipa već spomenuti Porsche 911, Renault Twingo gen. 3, VW Buba, Škode 100 do 130, Zastava 750 ili Fiat 850, Renault 8 i 10,... uglavnom danas od svega imamo jedino Twinga i 911.
10.05.2026 | 09:17
Ovo mi se čini zabavnim, svakako bih isprobao da takvo nešto postoji u okolici. Recimo u nekom kamenolomu samo “rupu” doraditi, staviti sprinklere i glatki(ji) beton i eto zabave. Možda se nešto i nauči
www.theautopian.com/chinese-off-roaders-...mehow-made-it-clean/
10.05.2026 | 10:56
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:

Kak ti se da voziti na bandažiranim felgama?!?!?

Barem nemam uvijanja u zavoju!
10.05.2026 | 13:17
Da, dok tražiš parking po kvartu, to je zbilja jako bitno

Ili dok loviš auto po užljebljenim cestama, a on vijuga cijelo vrijeme
10.05.2026 | 13:38
Barem ti auto može plesati makarenu a ne da ti je uštogljen i ozbiljan.
10.05.2026 | 14:41
Takozvana "sportska" vožnja auta (profesionalnih sportskih vozača i onih koji to nisu ali si umišljaju da su sportski vozači) po regularnim cestama u regularnim uvjetima mi je dječiji hrkljuš na n-tu (odrasli koji nisu odrasli).

To mi je kao da neki karatist ili netko tko nije karatist ali si to umišlja, ide ulicom, i bila gužva ili ne na stazi, konstantno izvodi svoje karate poteze u svim smjerovima i pri tom ozljedi neko dijete ili ubije starca (jer mu je slomio kuk).

A to što u ime "sportske" vožnje ili sportskog izgleda pojedinci pretvore udobno auto u zaprežna kola sa drvenim kotačima kako bi "bolje" osjetili cestu, je njihov izbor za koji treba imati zdrave bubrege do kojih ti nije stalo.
10.05.2026 | 16:17
Ovdje moram stati u obranu Davora. Ljudi krivo misle da pojam sportski nužno za sobom povlači jurnjavu, ili u najmanju ruku prekoračenje brzine.
Sporski ti krene od trenutka kad se približavaš autu. Ili je to auto bez duše i namjene od A do B ili te veseli. Pa vidiš felge koje ti se sviđaju. Pa su unutra sportska sjedala (sportska znači da imaju izražniju bočnu potporu i kad sjedneš u njih, obujme te sa strane, a ne kao da si sjeo na klupicu u parku što je većina sjedala u autima). Kakav je upravljač? Taman promjera i debljine, ili nešto poput felge od FAP-a? Je li presvučen kožom s perforiranim djelovima u položaju 15 do tri (ili 9 i 15) gdje bi trebalo držati ruke?
Ručica mjenjača? Klizi bez osjećaja i preciznosti, ili osjetiš točno kad si promijenio brzine uz mehaničku potvrdu pod rukom zbog klika koji se prenio do tvoje ruke?
Sjeo si. Dao kontakt, popale se lampice, kako izgleda instrument sat? Ima mehaničke kazaljke ili LCD ekran? Motor zavergla. Kako se čuje anlaser? Jel zapjeva ili zvuči kao da drobiš orahe? Motor uhvati i radi mirno od prve? Kako se čuje?
Krećeš. Kakav je odziv na gas? Kakva je pedala spojke? Osjećaš li TOČNO kad hvata ili ne? Koliko je hod pedale gasa? A spojke? Kakva je kočnica? Tvrda (ali ne pretvrda) i s definiranim hodom ili propada kao da gaziš gnjilu lubenicu?
Sve ovo je dio vožje auta, a još nismo defacto ni krenuli.
Upravljač? Osjećaš li u rukama je li asfalt ispucan, užljebljen ili ravan? Kad okreneš upravljač, skreće li auto na prvi mig ili sa zadrškom, nevoljko?
Kakva su sjedala sad? Podupiru li te samo u guzici ili i naprijed? Ono, jel govorimo o bermudama ili kratkim hlačicama? Naslon? Imaš li potporu u slabinskom dijelu leđa? U zavoju te lijepo drži, ili se moraš držati za upravljač da ne ispadneš iz (sa) sjedala?
Koliko detalja, a vozimo se debelo unutar ograničenja brzine, ne smetamo nikom, ne ugrožavamo nikog...
10.05.2026 | 16:40
Air kaže:
Takozvana "sportska" vožnja auta (profesionalnih sportskih vozača i onih koji to nisu ali si umišljaju da su sportski vozači) po regularnim cestama u regularnim uvjetima mi je dječiji hrkljuš na n-tu (odrasli koji nisu odrasli).

To mi je kao da neki karatist ili netko tko nije karatist ali si to umišlja, ide ulicom, i bila gužva ili ne na stazi, konstantno izvodi svoje karate poteze u svim smjerovima i pri tom ozljedi neko dijete ili ubije starca (jer mu je slomio kuk).

Air, tu se slažem s tobom, takvoj vožnji često svjedočimo po našim gradovima, mada po medijskim člancima tu Zagreb prednjači (logično kada ima najviše vozača), a kao stereotip su se formirali vozači BMW-a kao posebno rizična skupina koja voli divljati u urbanim sredinama jer istovremeno imaju dovoljno jak i brz stroj. I to onda zaista može biti opasno, upravo kao ova prikladna paralela s ludim karatistom. Drugi stereotip je spušten Golf GTI , oni pak zuje i čekaju prvu crvenu krpu da polude, a to je tek opasno. Bez izuzetka podivalju kada vide crvenu Alfu bez obzira što u tom trenu ja mogu voziti sporo i korektno kao da sam autoškola.

Angažirana sportska vožnja na B cestama na kojima je promet minimalan je najmanji rizik, tamo su veći rizik divlje životinje nego li nešto drugo, pa se uvijek na kraju vraćamo na to da ne treba generalizirati i da najviše ovisi o vozaču i koliko dobro procjenjuje rizik i stanje prometnice.
10.05.2026 | 16:59
Djuro genijalac kaže:
Ovdje moram stati u obranu Davora.

Ovdje moram stati u svoju obranu.
Nisam ja prozvao Davora.
To što je bio takav slijed tvoje i Davorove komunikacije ne znači da se moja odnosi na Davora.

Meni je Davorova Alfa jako lijepa i održavana.
Moj je pokojni djed znao govoriti: po uređenosti nečijeg dvorišta vidiš kakav je "gazda" taj vlasnik.

... Koliko detalja, a vozimo se debelo unutar ograničenja brzine, ne smetamo nikom, ne ugrožavamo nikog...

Ovo što si dosada nabrojao spada u ergonomiju i kvalitetu funkcioniranja motora i upravljanja autom.

U "debelom" ograničenju brzine nisam jednom imao iskustvokada "sportski" vozači iskoriste snagu / ubrzanje auta i u sekundi se pojave iako sam sekundu prije izvršio provjeru mrtvog kuta.
10.05.2026 | 17:07
dpasaric kaže:
Air kaže:

a kao stereotip su se formirali vozači BMW-a kao posebno rizična skupina koja voli divljati u urbanim sredinama jer istovremeno imaju dovoljno jak i brz stroj...

...pa se uvijek na kraju vraćamo na to da ne treba generalizirati i da najviše ovisi o vozaču i koliko dobro procjenjuje rizik i stanje prometnice.

Kao što si sam napisao ne treba generalizirati, moj tekst se odnosio na one koji to čine a ne na sve.

Sam sam bio vozač BMW od 3000 kubika i 400nm i mogu reći da sam ga po običnim prometnicama vozio "sporije" nego Clia. Jedino sam ga brže od Clia vozio po autocesti (jer je Clia tlaka voziti iznad 100/110 kmh), pa mi se ne sviđa generaliziranje vozača BMW-a.
10.05.2026 | 17:35
Air kaže:
Sam sam bio vozač BMW od 3000 kubika i 400nm i mogu reći da sam ga po običnim prometnicama vozio "sporije" nego Clia. Jedino sam ga brže od Clia vozio po autocesti (jer je Clia tlaka voziti iznad 100/110 kmh), pa mi se ne sviđa generaliziranje vozača BMW-a.

Poznajem i ja dva-tri BMW vozača koji su skroz pristojni. No, ovo drugo više nije generaliziranje već statistika. Kada pogledamo novinske naslove, svaki ozbiljni eksces je u pitanju vozač BMW-a. Eto, ne moram ići daleko, jučer je jedan "zbog neprilagođene brzine" okrenuo M4 na krov, ovdje na Vratima Jadrana.
10.05.2026 | 17:39
Air kaže:
Ovo što si dosada nabrojao spada u ergonomiju i kvalitetu funkcioniranja motora i upravljanja autom.

Ne. Primjerice mjenjač. Ford puma (stari coupe) vjerojatno ima najbolji ručni mjenjač na svijetu. No, volan mi je malo predaleko. Dakle, ergonomija nije savršena, a mjenjač jest. Svaka promjena brzina je malo slavlje u tom autu.

Toyote u pravilu imaju savršeno uravnotežene komande i ovjes do te mjere da ih ne primjećuješ. Udobno, nenametljivo, efikasno; objektivno savršeno. Sportski? Nije.

Mogao bih tako nabrajati danima. Recimo, BMW serije 3 je prije imao kriminalno loša sjedala, ako nisi doplatio za sportska sjedala (koja radi Recaro). Standard BMW-a serije 3 je bio sramotno loš (ne znam kako je sad, nisam sjeo u BMW preko 10 godina)
Ručni mjenjači na Mercedesima u prošlosti? Jad, tuga i čemer. Zapinjanje ručice, hrskavi zvukovi, užas.
Električni servoupravljač FIAT-a punto, stilo, grande punto, bravo? Daljinsko upravljanje; logitech za 100 eura pruža bolji feedback od tog laganog smeća iz Torina...

itd
10.05.2026 | 18:10
Djuro genijalac kaže:
Air kaže:

Ne. Primjerice mjenjač. Ford puma (stari coupe) vjerojatno ima najbolji ručni mjenjač na svijetu. No, volan mi je malo predaleko. Dakle, ergonomija nije savršena, a mjenjač jest. Svaka promjena brzina je malo slavlje u tom autu.

Meni je svako ubacivanje u rikverc na Ducatu veliko slavlje!
10.05.2026 | 19:06
Što se tiče sigurnosti u vožnji, nevezano da li se vozite brzo ( sportski ) ili sporo, najvažnije su dvije stvari. Predikcija, jer ako se vozite onda želite da završite i vožnju, a ne da vozite reda radi. Druga mnogo bitnija stvar je RAZMAK, koji morate poštovati, jer ako ga poštujete imaćete dovoljno vremena da ispravite nečiju glupost onog što se dešava ispred vas. Na cesti ima svakakvih vozača i to toleriram, ali ne mogu tolerirati kad mi se majmun zaljepi na guzicu, to me ono fakat živcira.
10.05.2026 | 19:17
cariblanco kaže:
ali ne mogu tolerirati kad mi se majmun zaljepi na guzicu, to me ono fakat živcira.

kod takvih, ovisno o procjeni brzine i ceste, ili ubrzam ili usporim da me pretekne ili se čak zaustavim sa strane kako bi ga propustio.
10.05.2026 | 19:23
Radim isto, samo što nikad ne ubrzavam
10.05.2026 | 19:37
cariblanco kaže:
Predikcija,

Primjetio sam u Rijeci da vozači su ili slijepi ili lijeni jer uopće ne gledaju promet ispred sebe. Koliko puta sam vidio da njih 3-4-5 stoji iza autobusa a znaju da je uskoro autobusna stanica i da imaju vremena se prestrojiti a ne čekati iza autobusa da on nastavi vožnju pa i oni za njim. A nije lijeva traka tako nakrcana da se nisu mogli na vrijeme prestrojiti. Nego jednostavno voze u desnoj pa što bude.
Ili kako se znaju auti samo zaustaviti sa 4 žmigavca negdje u gradu i blokiraju jednu od dvije trake i onda vozači jednostavnu stanu iza i čekaju da se apsolutno skroz očisti promet da bi zaobišli. I pogledam koji je to vozač/ica, ne djeluje mi ni najmanje da je svježi vozač ili da je prastari pa "što je sigurno sigurno je". Eto, ne znam.
Isto tako, postoje izuzetni vozači BMWa koji, sa 100% sigurnošču tvrdim, nisu kao što ih bije glas.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO