Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

04.05.2026 | 09:40
dpasaric kaže:
možeš samo brojati ekipu u Davosu, navodno ih bude oko 3.000. Ili brojati razne utjecajne članove kada pogledaš njihov web, može se raditi o par tisuća ljudi na vrhu.
Nije ih briga za proizvodnju automobila niti za naftne kompanije, njihov cilj je viši od toga i može im se. Ne prezaju od toga da unište cijele industrije i države. Uostalom, pogledaj cijelu lock-down predstavu koja je učinila nemjerljivu štetu (a njima nikada veće bogaćenje), a bila je farsa bez znanstvenog pokrića.

Zbilja sad tepeš. Misaoni eksperiment: 3000 ljudi je uništilo auto i naftnu industriju. Dakle, tih 3000 sad više nema na raspolaganju avione, niti bilo kakvo prometalo koje koristi ugljikovodike. Već ih vidim kako lete kao braća Mongolfier u balonima na vrući zrak, ali samo na drva i ugljen. Avioni su, naime, nepokretni.
U Davos putuju u kočijama koje vuku konji (ali čistokrvni!) koje hrane GMO pšenicom, jer su sve drugo zabranili. I tamo se lijepo sastanu i uživaju kako oni imaju kočije dvosovinke s konjima u šestopregu, dok ostatak puka ima samo jednosovinku koju vuče magarac.
A dok su oni uništavali sve, vlasnici auto i naftne industrije su samo u čudu gledali kako im 3000 uzima sve njihove privilegije i svodi ih na razinu 19.stoljeća...

Jel uviđaš apsurd koji propovijedaš?
04.05.2026 | 11:38
dpasaric kaže:
Kaže jutros jedan Branko na Twitteru kako vozi Teslu i kako je u mjesec dana prešao 958 km i to ga je došlo 142,57 €. Punio je isključivo na Teslinim punionicama.

I tko je tu sada lud, pa to je skuplje od moje Alfe dizel stare 22 godine?!

Pa Branko je lud ako iskljucivo puni na javnim skupim punionicama.
04.05.2026 | 11:40
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
možeš samo brojati ekipu u Davosu, navodno ih bude oko 3.000. Ili brojati razne utjecajne članove kada pogledaš njihov web, može se raditi o par tisuća ljudi na vrhu.
Nije ih briga za proizvodnju automobila niti za naftne kompanije, njihov cilj je viši od toga i može im se. Ne prezaju od toga da unište cijele industrije i države. Uostalom, pogledaj cijelu lock-down predstavu koja je učinila nemjerljivu štetu (a njima nikada veće bogaćenje), a bila je farsa bez znanstvenog pokrića.

Zbilja sad tepeš. Misaoni eksperiment: 3000 ljudi je uništilo auto i naftnu industriju.

Sirote bespomocne naftne kompanije, trebalo bi izaci na ulice i pruziti im podrsku.
04.05.2026 | 12:20
Djuro genijalac kaže:
Zbilja sad tepeš. Misaoni eksperiment: 3000 ljudi je uništilo auto i naftnu industriju. Dakle, tih 3000 sad više nema na raspolaganju avione, niti bilo kakvo prometalo koje koristi ugljikovodike.

Potpuno kriva pretpostavka. Samo bi nestao dio masovne proizvodnje, neke stvari bi bile skuplje, ali to njih ionako ne tangira.
04.05.2026 | 12:54
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
Zbilja sad tepeš. Misaoni eksperiment: 3000 ljudi je uništilo auto i naftnu industriju. Dakle, tih 3000 sad više nema na raspolaganju avione, niti bilo kakvo prometalo koje koristi ugljikovodike.

Potpuno kriva pretpostavka. Samo bi nestao dio masovne proizvodnje, neke stvari bi bile skuplje, ali to njih ionako ne tangira.

Očito mi drugačije razumijemo pojam uništenje tj. koje se značenje krije iza njega. Za mene uništenje znači da je nestalo sve povezano s prijašnjim uređajem, sistemom, procesom. Uništen auto - više nije ni na koji način upotrebljiv. Uništen okoliš - u njemu ne raste ništa, nije moguć boravak. Uništen brod - potonuo, nije sposoban obavljati svoju primarnu funkciju plovidbe...

Ako bi 'nestao dio masovne proizvodnje' onda to nije uništenje, nego, mislim da to ekonomisti vole tako zvati, došlo je do optimizacije proizvodnih procesa.
Ako je naftna industrija uništena, onda ona više nije u stanju izvlačiti sirovu naftu i prerađivati ju u naftne derivate. Ako je nestao (samo) dio masovne proizvodnje, onda nije uništena.

Ili se moje znanje i poznavanje hrvatskog jezika razlikuje od tvojeg pa je posve nedostatno/krivo?
04.05.2026 | 17:36
Uvijek možemo hraniti svinje, hvatati prdce i voziti aute na plin,... vidio ja to u Mad Maxu 3

Joj, zločest sam pa sam si sad zamislio kako Busso radi na prdce, a mi ostali pješačimo

Nego, naručio danas 205/45r16 Hankook Ventus Prime 4 za Ibizu (valjda će biti OK, nisam nikada imamo Hankook) i to je jedina guma koja je ispod 70 dB, a da je dobavljiva u nekom razumnom roku tak da lako za benzin i naftu, toga ima, nema guma.
04.05.2026 | 19:13
Ja sam odvozio nekih 35.000 km na tim gumama (255x60R17, Subaru XV) i nisam baš bio zadovoljan. Nekako su mi jako brzo izgubile bočni grip, već u prvoj sezoni, cca na pola te kilometraže, ali osjećao sam se preglupo da ih tako brzo rashodujem pa sam ih odvezao još jednu sezonu, ali baš su bježale po zavojima čim bi bilo kišno vrijeme. I to na AWD, softver za stabilnost se stalno palio usprkos tome što sam zadnjih 15 godina vrlo smiren vozač.
04.05.2026 | 19:33
Blago vama s gumama koje traju po 35.000 km!

To su valjda sve neke touring gume?

Toyo Proxes T1-S izdržale 13.410 km do potpune ćelavosti. (super drže, ali niš ne traju)
Yokohama Parada S2 izdržale 9.090 km (street race klasa, jako glasne, ne preporučujem)
Toyo Proxes T1 Sport izdržale svega 4.882 km do potpune ćelavosti (ok, bilo je tu Grobnika, ali ludo drže).
Nexen N8000 mi je sada gore i za sada imaju 4.418 km i dosta se dobro drže, mogle bi izdržati 10k.

Na dizelu pak imam Pirelli P Zero, prešao sam do sada 6k i solidno se drže, inače sjajna guma, jako-jako sam zadovoljan!
04.05.2026 | 20:45
here is the full list of automakers who plan to eventually support CarPlay Ultra, as of April 2026.

Acura

Aston Martin

Ford

Genesis

Honda

Hyundai

Infiniti

Jaguar

Kia

Land Rover

Lincoln

Nissan

Porsche
04.05.2026 | 20:50
Ajme, gume. Nemam pojma koliko kilometara imaju. Kad mi na servisu kažu da su za mijenjane onda ću ih promijeniti.
Vozim ih ljeti i zimi, iako zima u RI nije nimalo problematična za razliku od Zagreba.
Spor sam i pažljiv vozač, na autoputu rijetko preko 130, tu i tamo povučem radi DPFa i to je to.
Još nisu ćelave. Sutra stavim podatke o gumi ali kilometražu ne znam. Vjerujem da je to neodgovorno ali eto nemam pojma od kad se kotrljaju.
04.05.2026 | 21:25
smayoo kaže:
Ja sam odvozio nekih 35.000 km na tim gumama (255x60R17, Subaru XV) i nisam baš bio zadovoljan. Nekako su mi jako brzo izgubile bočni grip, već u prvoj sezoni, cca na pola te kilometraže, ali osjećao sam se preglupo da ih tako brzo rashodujem pa sam ih odvezao još jednu sezonu, ali baš su bježale po zavojima čim bi bilo kišno vrijeme. I to na AWD, softver za stabilnost se stalno palio usprkos tome što sam zadnjih 15 godina vrlo smiren vozač.

35k km i dvije sezone je OK jer neću za dvije godine napraviti više od 20k km, a ljetne ionako mijenjam nakon dvije godine jer ih ovjes pojede sa unutarnje strane (negativan nagib kotača jbg), ovo za mokro mi se baš i ne sviđa jer bi trebale prenijeti 340 Nm na podlogu
04.05.2026 | 21:36
dpasaric kaže:

Nekad sam bio budaletina i vozio sam autocestom (i raznim "poluautocestama") puno brže nego danas, radio sam 50-60.000 km godišnje, trošio Toyo Proxes CF1 ljeti i Toyo Snowprox neštonešto zimi, i bilo je godina kad sam derao tri garniture u dvije sezone. Toyo Proxes CF1 bi nakon 20.000 bile potpuno poderane, to je točno.

Sa stilom vožnje i kilometrima koje danas radim (cca 30.000 godišnje) uglavnom mi svaka garnitura traje po dvije sezone. Nemam nikakve sportske zahtjeve, naprotiv. Zimske Hankook su mi super. Ljetne jednostavno - nisu - iako bi nakon spomenutih 35.000 km bez frke prošle svaki tehnički pregled, ali jednostavno bježe po mokroj cesti već nakon 15-16.000 km. Nikom ih ne bih savjetovao.
05.05.2026 | 07:32
Ja sam posljednjih 15-ak godina samo na Goodyearu. Efficient Grip Performance ljetno, ultra grip zimi. Guma ima dobru trajnost, odlična po kiši, jako dobra po suhom. Novci me ne svrbe, na pa ne zalazim na Grobnik da ih uništim za sat vremena...
05.05.2026 | 07:34
dpasaric kaže:

To su valjda sve neke touring gume?

Toyo Proxes T1-S izdržale 13.410 km do potpune ćelavosti. (super drže, ali niš ne traju)
Yokohama Parada S2 izdržale 9.090 km (street race klasa, jako glasne, ne preporučujem)
Toyo Proxes T1 Sport izdržale svega 4.882 km do potpune ćelavosti (ok, bilo je tu Grobnika, ali ludo drže).
Nexen N8000 mi je sada gore i za sada imaju 4.418 km i dosta se dobro drže, mogle bi izdržati 10k.

Na dizelu pak imam Pirelli P Zero, prešao sam do sada 6k i solidno se drže, inače sjajna guma, jako-jako sam zadovoljan!

I onda tvrdiš da nemaš viška kupovne moći...
05.05.2026 | 09:00
Djuro genijalac kaže:

Ovako nešto da čujem od car-guya? Kako je "višak kupovne moći" uložiti u najbolje gume koje su ti u dosegu u danom trenu? Inače kupujem gume tik ispod premiuma (Toyo, Nexen), ali ovo se bilo složilo da sam u tom trenu imao love, pa sam uzeo nešto s vrha ponude.

To je valjda najpametnija i najštedljivija stvar koju vozač može napraviti - kada financijski ima tu mogućnost! Razlika u zaustavnom putu od samo pola metra (a često je i daleko više između neke dobre i loše gume) može danas značiti tisuće i tisuće eura štete, a u nekim situacijama i život. Koji je smisao imati auto vrijedniji od 5.000 €, a onda na njemu smeće od guma?

Imao sam jednom kineske sportske gume, po oznakama sve najbolje, ZR, "preko 240 km/h", ali bile su opasne, a po kiši smrtonosne, osjećaj je bio više kao da surfaš nego li da voziš po čvrstoj podlozi. Nikad više!
05.05.2026 | 10:33
Pa kad su tako loše gume onda prilagodiš stil vožnje uvjetima na cesti s obzirom na stanje guma. Držiš razmak, kočiš ranije i polakše, ne gaziš po gasu, ne ulaziš u zavoje kao da je suho i 35 celzijusa u hladu, gledaš promet ispred sebe i anticipiraš (u nedostatku bolje riječi), ne zalijećeš se na debelo zeleno i sl. Defanzivna vožnja. Naravno, nije lako i stresno je ali ja još nisam imao lošu gumu, a ne kupujem neke hvale vrijedne gume, uzmem prosječnu gumu.
Evo, pogledao sam, imam MICHELIN PRIMACY 4 - DOT 4819. I zimi i ljeti su gore. u 2 godine sam prešao 22.200km.
05.05.2026 | 10:40
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:

Ovako nešto da čujem od car-guya? Kako je "višak kupovne moći" uložiti u najbolje gume koje su ti u dosegu u danom trenu? Inače kupujem gume tik ispod premiuma (Toyo, Nexen), ali ovo se bilo složilo da sam u tom trenu imao love, pa sam uzeo nešto s vrha ponude.

Govorim o trajnosti guma, tj. kako ih brzo podereš. Ako ti gume X traju 11 tkm, a gume Y bi potrajale 37 tkm, i gume Y su dvaput skuplje od guma X, onda su gume Y zapravo jeftinije.

Klasična greška svakodnevnog prometovanja je kupnja guma koje su za motorsport, ili na njegovoj granici. U svakodnevnom prometu te gume nisu dobre (trebaju zagrijavanje da bi držale kako treba), po kiši su najčešće lošije od običnih, a ne traju ništa. Na isti način obične gume na Gorbniku potraju od 7-8 krugova (Continental) do 40-ak krugova (Michelin) i onda su za baciti, jer za to nisu namijenjene...
Nije uzalud bavljenje motorsportom, nakon poštenja, najbrži put do financijske propasti
05.05.2026 | 13:56
Kupio sam auto star 3 godine, i na njemu dosle cjelogodisnje gume. Potrosene. Bacim ih odmah i kupim nove ljetne.

Vozim ih to ljeto i na jesen kupim Hankook zimske. Pola godine vozim ljetne, pola zimske. Vulkanizer prepakira na iste 18" felge. I tako 2x godisnje. Nije optimalno ali nemam dva seta felgi za ovaj auto.

Tek ovu zimu su pocele klizati po ledu i snijegu. Nisam se osjecao sigurno. Ne pricamo o vremenu u Rijeci nego o pravoj zimi, metar snijega i ledu kao staklo.

Slikam dot kada sam ih bacio neki dan (19/21). Znaci sluzile su 4-5 zima. Uopce nisu potrosene, sara je i dalje 4-5mm, ali izgubile su svojstva. Pretvorile se u plastiku. Ne mogu da znam koliko su tocno presle...
05.05.2026 | 15:12
Po meni se isplti imti dva sete s felgama. Ako se auto vozi 10-ak godina, financijska je ustetda a i vremenska. Cijena jedne izmjene je oko 50€ ili vise ili 100€ godisnje. Oduzme se 40€ jer i one s felgama treba skinuti i staviti nove. U 10 godina ispada 600 € ustede. Za te novce se daju kupiti i aluminijske felge 18” .
Benefit je brza promjena kotaca, realno ne mora na dizalicu, a oni spretniji promijene i doma. Nove gume se mogu kupiti i van sezone i montirati na felge i tu se da nesto ustedjeti ako po ljeti kupite zimske gume i obrnuto.
Gume s felgama i bez mjih trebaju se negdje odloziti.
05.05.2026 | 16:53
jura22 kaže:
Po meni se isplti imti dva sete s felgama. Ako se auto vozi 10-ak godina, financijska je ustetda a i vremenska. Cijena jedne izmjene je oko 50€ ili vise ili 100€ godisnje. Oduzme se 40€ jer i one s felgama treba skinuti i staviti nove. U 10 godina ispada 600 € ustede. Za te novce se daju kupiti i aluminijske felge 18” .
Benefit je brza promjena kotaca, realno ne mora na dizalicu, a oni spretniji promijene i doma. Nove gume se mogu kupiti i van sezone i montirati na felge i tu se da nesto ustedjeti ako po ljeti kupite zimske gume i obrnuto.

Slazem se 100%. Plus malo ostete i gume i felge svaki put.

Kada sam kupio tog P3008 nisam znao da ce ostati ovoliko dugo kod nas. Sad je kcerka polozila pa neka ga voza...

Ja kupujem sebi drugi auto, ali i polovnjaci su bezobrazno skupi. Strasno
05.05.2026 | 17:02
jura22 kaže:

Imam dva seta kotača za sve svoje aute. Ali, računica ti ne štima. Osim felgi trebaš i set TPMS-ova da sve radi kako treba. TPMS ventil ti je cca 30-ak eura komad (govorim o kvalitetnim izvedbama tipa Schroeder koji je uglavnom u prvoj ugradnji, ne o Aliexpress izvedbama).
05.05.2026 | 18:35
E sad ga pretjeruješ. Jesi uračunao i "glicerin" za gume?
www.bauhaus.hr/brodski-lakovi-prozirni/k...-glicerin/p/27034503
One ukrasne čepove za ventile?
www.autoron.hr/kompresori-rucne-pumpe/uk...pci-ventila-lubanje/
One plutajuće centralne kape?
www.amazon.com/floating-center-caps-whee...nter+caps+for+wheels

Ja ih nisam ugradio jer su mi rekli u Nissanu da treba svaki puta preprogramirati na novi set. Da li je to istina ilinije, nisam proučavao. Zimske nemaju senzore i ne vidim gdje je problem.
Imam ovo ako baš zagusti. www.bosch-diy.com/de/de/p/easypump-0603947000
05.05.2026 | 19:19
jura22 kaže:
Ja ih nisam ugradio jer su mi rekli u Nissanu da treba svaki puta preprogramirati na novi set. Da li je to istina ilinije, nisam proučavao. Zimske nemaju senzore i ne vidim gdje je problem.

Ti baš znaš zatupiti, ali na najjače. Problem je ako nema TPMS senzora da ti gori svjetlo na instrument ploči i s tim ne možeš proći na tehničkom, za početak. Za kraj, glupo je, kad već postoji sigurnosna funkcija ugrađena u auto, ne koristiti ju.

U pravilu SVAKI auto može imati na sebe uprogramirano 8 TPMS-ova (pitam se, zašto?!) i samo zamijeniš kotače, resetiraš sustav u instrument ploči (u meniju) i to je to. Ali, kaj ja znam....

Ajd sad, pojasni mi kako je TPMS zapravo nepotreban, jer ga auti prije 25 godina nisu ni imali...
05.05.2026 | 21:25
U pravilu nema. Bio kod dva servisa i tvrde indenticno. U postavkama nema.
Tehnicki nije problem jer su na ljetnim gumama senzori.
Ja provjerim gume prije kretanja. Akosu mi sumnjive imam kompresor.
Ti pokusavas obilazno dokazati zasto dupli set felgi s gumama nije povoljan kao jedan set s 8 guma.
U krajnjoj liniji mozes kupiti i polovne felge sa senzorima pa bude povoljnije.
06.05.2026 | 04:14
@DjuroG. ti ne govori da je imati dva seta kotača sa gumama nepovoljnije nego jedan set felgi sa osam guma nego da nisi uzeo u obzir sve "bitne" komponente seta kotača, to kaj ti voziš zimske bez senzora je tvoj izbor kao što je izbor nekoga tko kupi rabljeni M3 ili RS-a pa ga vozi zimi na kineskim ljetnim gumama od 40€ komad jer imaju "dobar profil"

Ovo drugo da na Nissanu nemreš imati upareno 8 senzora je onda propust Nissana.

Ovo da imaš pumpu za dopuniti kotače je super samo kaj ja na gumi visine 45 ne vidim razliku između 1,8 i 2,5 bara (osjetim je na volanu, ali vizualno je ne vidim) tako da kako masa auta danas ima nisko profilne gume, imati senzore pritiska je dobro,
06.05.2026 | 06:59
Fala, Bertone.

BTW: svaki auto bi trebao imati mogućnost autodetekcije TPMS senzora. Metneš kotače i ideš se voziti. Nakon par minuta bi ih trebao 'pohvatati' bez ikakvog dodatnog programiranja. Ford, kako se radi o brandu za američke seljačine, tj. glasače Trumpa, uvijek ima i ručnu varijantu pa možeš usvojiti TPMS senzore na mjestu i ručno bez dijagnostike, samo ti treba aktivator za njih (oni spavaju po defaultu da se sačuva baterija). I, jasno, radi i varijanta vožnje gdje ih on pohvata sam.
A u meniju imaš opciju pohrane ispravnih podataka (store) nakon kaj gume ispravno napumpaš. I opet pretpostavljam da bi to trebao imati svaki auto koji ima TPMS sustav.
06.05.2026 | 07:47
Moj Peugeot nema klasicne senzore nego ima nekakav sustav detekcije da je guma prazna (vjerojatno po nagibu vozila). Jednom mi se to davno javilo, guma bila na 1.8.

Neki dan u Trogiru probusim gumu na neki metal, nista mi nije javio a guma skroz legla. Tako da nije mu bas vjerovati. Senzori su zakon.
06.05.2026 | 08:08
OK, sad sam detalnije proučio.
Felga 170eur + senzor 40 eur = 210 eur (4 gume 840 eur)
/Je li sada bolje/

Premontiranje je 50 eur , montaža 20 eur - razlika 60eur (imam 18" felge i vjerujem da je cijena i veća, pa tako i razlika)
06.05.2026 | 08:57
drlovric kaže:
Moj Peugeot nema klasicne senzore nego ima nekakav sustav detekcije da je guma prazna (vjerojatno po nagibu vozila). Jednom mi se to davno javilo, guma bila na 1.8.

Neki dan u Trogiru probusim gumu na neki metal, nista mi nije javio a guma skroz legla. Tako da nije mu bas vjerovati. Senzori su zakon.

Indirektan sustav dojave. On se oslanja na senzore brzine vrtnje kotača. Kad tlak u gumi opadne, promijeni joj se polumjer kotrljanja i poveća brzina u odnosu na ostale kotače i tako se onda zna da je tlak u gumi manji. Ovo je komparativna metoda i ona radi kad se auto vozi. Ako kotači stoje (auto parkiran), nema s čim usporediti brzine, jer ne postoje, pa nema ni dojave. Tu nema TPMS-ova (jeftinije je), ali preko ABS modula ostvaruješ potrebnu funkcionalnost nadzora tlaka u gumama. Da bi ovo radilo, senzori brzine moraju biti Hall tipa (vrlo, vrlo precizni); stariji induktivni nisu dovoljno precizni za to.
06.05.2026 | 15:12
@Djuro:

Zato mi nije taj sustav nista ni pokaao ovaj put jer je guma ispuhala ispred kuce na parkingu. Napumpao je elektricnim kompresorom, i otisao par km do vulkanizera.

U Trogiru je rastavili, stavili veliku fleku unutra (probijena guma na 2-3 mjesta), susilo se sat vremena i namontirali natrag.

To su srecom ove zimske sto sam ih bacio
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 23 sati
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO