Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

01.05.2026 | 10:29
dpasaric kaže:
Trenutno su me sinovi totalno izuli s plaćanjem autoškole, vozačkih ispita, ponovljenih polaganja i dodatne vožnje…

Znači ništa se nije naslijedilo od tatinog entuzijazma i ljubavi glede automobilizma i sličnog tomu?
01.05.2026 | 10:32
smayoo kaže:
Bo. Ništa.
Moj šef iz Siemensa dok sam bio na praksi u Njemačkoj kao student me je jednom povezao u svom Porscheu. To je neudobno, brate, gore je od onih starih drvenih ĐĐ tramvaja kojih više nema na zagrebačkim ulicama.

Ali je brzo pa nelagoda kraće traje!
01.05.2026 | 11:04
Yonkis kaže:
dpasaric kaže:
Trenutno su me sinovi totalno izuli s plaćanjem autoškole, vozačkih ispita, ponovljenih polaganja i dodatne vožnje…

Znači ništa se nije naslijedilo od tatinog entuzijazma i ljubavi glede automobilizma i sličnog tomu?

Slabo! Mlađi sin još ima volje, a starijem je to sve "tlaka", ponekad mi se čini da bi on najradije živio u Matrici.
01.05.2026 | 19:48
Moja kcerka je nedavno napunila 18, polozila prije par dana.

Sva je bila euforicna oko cijelog tog procesa, i jedva ceka da pocne voziti auto.

Kontao sam da je svm tinejdzerima to zanimljivo iskustvo
01.05.2026 | 20:05
Meni nije bilo, mater me potjerala na vozacki.
01.05.2026 | 20:56
Naša starija kći isto @drlovric. Položila je vozački doslovno isti tjedan kad ga je mogla prijaviti. Sin je studirao već u Danskoj, tamo se svi voze biciklom, baš smo ga morali nagovarati da to odradi.
02.05.2026 | 21:12
Moj najstariji ima 20+ i taj vjerojatno nikad neće ići polagati vozački jer je to njemu bez veze i tlaka imati tolike obaveze oko posjedovanja auta, srednji od 15 već žica kad bumo na neki prazni parking

Nego, kako sam jučer morao raditi jer sam bio dežurni, nisam mogao imati pravi produženi vikend da nekamo odemo tako da smo jučerašnji roštilj prebacili na danas pa dok su drugi pekli mesinu, srednji sinko i ja smo se uhvatili ljetnih guma i felgi (da, još nisam stigao promijeniti kotače na autima) i evo rezultat

Kuga-felga-1a.jpg
Kuga-felga-2a.jpg

Kuga-felga-3a.jpg
Kuga-felga-4a.jpg

... i kad sam krenuo štapićem za uši čistiti utege i natpise na krakovima sa unutarnje strane felgi, sjetio sam se Davora i rekao, koji ti je K****, pa voziš Forda a ne Alfu, može ostati malo zmazano

Nego, gledam si ubosti neki kompresor da se nađe pri ruci (zamjena kotača na autima, tu i tamo nekaj malo pofarbati ako zatreba i tak, i jel se ovo isplati ili se do cca 200€ da naći nešto bolje?
02.05.2026 | 21:30
Ja imam onaj 50 litarski parkside iz Lidla (zeleni, ne sivi). Radi
02.05.2026 | 21:38
Djuro genijalac kaže:
Ja imam onaj 50 litarski parkside iz Lidla (zeleni, ne sivi). Radi

Htio sam tog Parksidea kupiti prije par mjeseci ali se rasprodalo,... nekidan si razmišljam sa mi je više bedasto naručivati se za zamjene kotača kod vulkanizera, prvo jer mi je teško sve unaprijed uskladiti i drugo, dosta mi je utovaranja felgi sa gumama u gepek i vožnje tamo-vamo, a kompresor otplatim za godinu i pol - dvije.
03.05.2026 | 00:18
Bertone kaže:
... i kad sam krenuo štapićem za uši čistiti utege i natpise na krakovima sa unutarnje strane felgi, sjetio sam se Davora i rekao, koji ti je K****, pa voziš Forda a ne Alfu, može ostati malo zmazano

Jako sam zadovoljan! Lijepo i uredno!
03.05.2026 | 11:51
Zanimljivo, SUV sportskih karakteristika i vozi po vodi.

link

Mora li imati i bijelo, zeleno i crveno svjetlo kao i svi brodovi?
03.05.2026 | 12:37
Što je to na nekim autima,na kojima podnožje vibrira ? Vidio sam nekoliko puta na auto putu, da neka vozila, imaju nešto na podnožju. Kao da imaju nekakvu tkaninu ispod i kad vozilo brzo ide to vibrira dosta brzo. Nedavno sam vidio auto na kojem to vibrira i kad je skretalo s auto puta i smanjilo brzinu na cca 60 km/h ta se je "naprava" umirila. To je nekakvo hlađenje ili što ?

Da ne ispadnem glup, ako takvo vozilo skrene na odmorišta i za njim, pa da se ne izlanem čovjeku, da mu s autom nešto nije u redu.
03.05.2026 | 14:03
Obloge ispod motora koje služe smanjenju otpora zraka. Lagane su i osjetljive, ako nasjedneš prednjim krajem na rubnjak prilikom parkiranja, oštete se i onda vibriraju ako nsiu svi prihvati ispravni. To nije normalno, nego je znak da je nešto oštećeno i u pravilu završava lomom, tj. odvajanjem od vozila pri višim brzinama.
03.05.2026 | 15:48
Djuro genijalac kaže:
Obloge ispod motora koje služe smanjenju otpora zraka. Lagane su i osjetljive, ako nasjedneš prednjim krajem na rubnjak prilikom parkiranja, oštete se i onda vibriraju ako nsiu svi prihvati ispravni. To nije normalno, nego je znak da je nešto oštećeno i u pravilu završava lomom, tj. odvajanjem od vozila pri višim brzinama.

... ili ti stručnjaci u servisu zaborave vratiti (ili izgube) sve šarafe nakon servisa (u mom slučaju stručnjaci iz Porsche Zagreb Jankomira)
03.05.2026 | 16:33
To je najbolje odmah skinuti sam cim kupis automobil. Ja to naravno uopce nemam, davno je otislo.
03.05.2026 | 16:36
Bertone kaže:
Djuro genijalac kaže:

... ili ti stručnjaci u servisu zaborave vratiti (ili izgube) sve šarafe nakon servisa (u mom slučaju stručnjaci iz Porsche Zagreb Jankomira)

Obično je razlog više prozaične prirode. Šarafi se šarafe u plastične klipse, a kako ekipa koristi akumulatorske šarafilice i nemaju mozga, onda drže gumb stisnut dok ne ausdrajsaju klipsu i onda šaraf jedva drži sam sebe, nekmoli oblogu. Prva brža vožnja, veći tlak, tj. sila na oblogu i onda ti šarafi, koji su jedva držali sebe, popadaju.
Te bi se obloge morale šarafiti ručno i s osjećajem, ali to im je preteško pa radije idu na vrrrr-vrrrr-vrrrrr i onda naprave štetu koja se manifestira s odgodom.
03.05.2026 | 16:38
Riba kaže:
To je najbolje odmah skinuti sam cim kupis automobil. Ja to naravno uopce nemam, davno je otislo.

Sve je na autu s razlogom! Proizvođači nisu darivatelji, nego ugrađuju ono što je potrebno
03.05.2026 | 19:05
Negdje sam pročitao ili čuo na radiu da je čini mi se danaska, ponudila ljudima ugovor na 5 godina, svake godine bi čovjek trebao dobiti 5 k E, a uvijet je da se odrekne vožnja s automobilom !!! Neke druge zemlje su predlagale da vozači sami ograniče brzinu na auto putu na 100 km/h a na ostalim cestama 10 km/h manje od maksimalne dopuštene...da se kao prevaziđe kriza oko goriva.

Ja sam prije desetak dana napravio manji eksperiment. Dionica mi je bila komplet po auto putu, osim zadnjih 5 km, a iznosi 515 km. Furao sam se bez tempomata i gledao sam da broj okretaja ne preše 2000. Najčešće je broj bio oko 1700-1800. Kako dalmatina ima puno uspona i padova, prije nekog spuštanja natjerao sam auto na 130-140 km/h i tad pustio gas, te okretaji padnu na nulu ( vjerojatno se aktivira elektromotor ) i drži on tu brzinu dosta dugo na spuštanju jer je auto relativno težak ( 1650 kg )...nisam dao samo da me kamioni prestižu, a busevi kombiji su me normalno zaobilazili. Po razvnom sam se vozio od 90-100 km/h.

Na kraju sam imao prosječnu potrošnju 4,6 L. Auto mi je bio pun kad sam krenuo, a kad sam stigao natočio sam ga da vidim koliko sam potrošio goriva i potrošio sam 23 l za 515 km.
03.05.2026 | 19:06
Zaboravio sam sliku.

IMG_1956.jpeg
03.05.2026 | 19:51
cariblanco kaže:
Negdje sam pročitao ili čuo na radiu da je čini mi se danaska, ponudila ljudima ugovor na 5 godina, svake godine bi čovjek trebao dobiti 5 k E, a uvijet je da se odrekne vožnja s automobilom !!! Neke druge zemlje su predlagale da vozači sami ograniče brzinu na auto putu na 100 km/h a na ostalim cestama 10 km/h manje od maksimalne dopuštene...da se kao prevaziđe kriza oko goriva.

WEF-ovski globalisti, a u čijim je rukama je i tiskara novca, pa nemaju ograda kada je u pitanje ostvarenje agende, ne prežu od ničega da digitalnim kmetovima oduzmu sredstava samostalog kretanja i da ih potpuno nadziru i kontroliraju. Konačni cilj mi je da osobne automobile smiju posjedovati samo elite.

Ajde, baš me zanima na koje iznosu biste prisatali predati vozačku na pet godina? 5.000 € se čini smiješno malo ako si u zrelim godinama. Na tako nešto bi mogao pristati netko tko je tek položio vozački, studira i bez para je, pa da si tako zaradi džeparac za uz studij. Sve drugo ima malo smisla.

Siguran sam da ne bih pristao niti za 10 puta toliko, a to bi mogla biti tema za razgovor tek na 7 znamenki.

Na tragu te represije je i lažna briga za dobro građana kroz ugradnju stalnog i potpunog nadzora vozača i putnika u autu! Već od srpnja ove godine(!) auti u EU će morati imati kameru u kabini!

"Starting July 2026, the EU will mandate in-car camera-based "Driver Monitoring Systems" (DMS) for all new vehicle registrations to detect driver drowsiness and distraction. Under the General Safety Regulation (GSR), these cameras will monitor eye movements and head position, providing warnings if the driver is unfocused or fatigued."

Naravno, oni će lagati kako je to sve sigurno i anonimizirano, ali backdoor će sigurno biti unutra jer jedva čekaju taj dio, a visoko su motivirani na više načina - od nadzore i kontrole, pa do toga jedete li u vožnji više Snickers ili Kit-Kat. A da ne pričam koju lovu će platiti osiguravajuće kuće za takve snimke samo kako ne b morale platiti odštete jer "čeprkao si nos u trenu nezgode". Možda u prvim verzijama budu blagi, ali onda će sve više stiskati obruč.
03.05.2026 | 19:58
Mislim da je ova ideja za predaju vozačkih, bila za mlade vozače.

Inače kad sam krenuo iz zg na put i napunio auto, očekivani doseg je bio 640 km, zbog načina priješnje vožnje...dođem do Splita a piše se da imam goriva za još 730 km
03.05.2026 | 20:20
Ajde, baš me zanima, za koji iznos € bi se odrekao vozačke na pet godina?
03.05.2026 | 21:11
cariblanco kaže:
... Ja sam prije desetak dana napravio manji eksperiment...

Aj ak ti se da napravi još jedan test na istoj dionici ali sa uključenim tempomatom i brzinom od 100 km/h pa da usporedimo je li štedljivije vozi čovjek ili elektronika.
03.05.2026 | 21:26
@Davore, ne bi se odrekao vozačke....možda i bi da me rate u mlade vozače

@Bertone, dobra ideja, možda je i napravim, pa javim
03.05.2026 | 21:30
Da postoji brza željeznica na relaciji Rijeka-Zagreb, takva koja bi me dovezla do Zagreba za manje od 1h i da svakim radnim danom postoje 4 polaska iz Rijeke i 4 iz Zagreba, ja bih se odrekao vozačke za 0€. Da su na cesti dozvoljeni autonomni automobili, također bih se je odrekao za 0€. Koncept da u autu imam kameru koja će auto na siguran način zaustaviti (coast-to-stop, 4 žmigavca i otklon udesno koliko može) kad vidi da sam zaspao ili da ću zaspati je meni super. Kontrola toga odlaze li s te kamere ili bilo čega drugog iz auta neki podaci nekamo bez mog odobrenja, to je moja briga. Uostalom, već je 10 godina pun planet lakomislenih naivaca koji surfaju Chromeom, mailaju preko gmaila i drže svoje podatke na google driveu. Ovo s autima je samo next step.
04.05.2026 | 06:32
dpasaric kaže:
Konačni cilj mi je da osobne automobile smiju posjedovati samo elite.

Koliko ima pripadnika tih elita? Od čega će onda živjeti proizvođači automobila? Pa njihovi dobavljači? Pa naftne kompanije? A u svima prste imaju zli WEF-ovci?
04.05.2026 | 06:59
Pa nova E klasa ima tu kameru na dashboard. Slikas selfije i kao prakticno je za Zoom meetinge

Odmah mi je narusavanje privatnosti proslo kroz glavu.

Policija mene kazni zato sto me supruga nazvala u voznji da kupim mlijeko a CEO tvrtke moze imati poslovni sastanak u voznji i to je skroz OK. I legalno.

I on je fokusiran na voznju dok radniku daje otkaz ili planira kako da mu tvrtka ne bankrotira, a ja sam vozacka opasnost koji kupuje mlijeko i treba me sankcionirati.
04.05.2026 | 08:23
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
Konačni cilj mi je da osobne automobile smiju posjedovati samo elite.

Koliko ima pripadnika tih elita? Od čega će onda živjeti proizvođači automobila? Pa njihovi dobavljači? Pa naftne kompanije? A u svima prste imaju zli WEF-ovci?

Kako nisu demokratski izabrani niti ikome za išta odgovaraju (kod HDZ-a barem znaš broj članova stranke), možeš samo brojati ekipu u Davosu, navodno ih bude oko 3.000. Ili brojati razne utjecajne članove kada pogledaš njihov web, može se raditi o par tisuća ljudi na vrhu.

Nije ih briga za proizvodnju automobila niti za naftne kompanije, njihov cilj je viši od toga i može im se. Ne prezaju od toga da unište cijele industrije i države. Uostalom, pogledaj cijelu lock-down predstavu koja je učinila nemjerljivu štetu (a njima nikada veće bogaćenje), a bila je farsa bez znanstvenog pokrića.
04.05.2026 | 08:37
Kaže jutros jedan Branko na Twitteru kako vozi Teslu i kako je u mjesec dana prešao 958 km i to ga je došlo 142,57 €. Punio je isključivo na Teslinim punionicama.

I tko je tu sada lud, pa to je skuplje od moje Alfe dizel stare 22 godine?!
04.05.2026 | 08:54
dpasaric kaže:
Nije ih briga za proizvodnju automobila niti za naftne kompanije, njihov cilj je viši od toga i može im se. Ne prezaju od toga da unište cijele industrije i države. Uostalom, pogledaj cijelu lock-down predstavu koja je učinila nemjerljivu štetu (a njima nikada veće bogaćenje), a bila je farsa bez znanstvenog pokrića.

Nije li to isto kod 99,99 posto kapitalista?
Nije li to isto i kod “voljenog” Apple-a?
Nikad one odozgo nije briga za one ispod.
Čemu se čuditi tome?

Uvijek se uzima (napreduje) više i više dok se može?
Odakle Apple-u toliko bogatstvo?
Nije izmišljeno nego je “uzeto” od svih nas.
Toliko o divljenju kako je neka kompanija super uspješna.

Uvijek oni na vrhu traže nove načine kako brže i više zgrnuti više bogatstva. A u tome im pomažu vrli znanstvenici.
I to zovemo “napredak”?

Uvijek oni na vrhu “pojedu” one ispod i naprave nemjerljivu štetu cijelom društvu / čovječanstvu!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?