Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)

26.04.2026 | 13:00
dpasaric kaže:
Koristiš li ti tako nešto doma, imaš li kakvu preporuku za konkretni model?

Ne, ja sam u procesu uređenja svoje radione. Vjerojatno ću na koncu ugraditi dvostupnu dizalicu baš radi visine podizanja, ali, nisam još odlučio. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

dpasaric kaže:
Što se tiče samog hladnjaka, da, bilo bi najbolje da to kupim third-party unaprijed. Moram ga izmjeriti. Jedino gledam da je ovaj na linku "za britanske aute", pa je možda standard prihvata cijevi različit? Ne znam što je za talijanske aute standard, bilo bi idealno da to odgovara i da mogu njega odmah zamijeniti jer vjerujem da će dio na strani cijevi biti ok čak i ako se dio na hladnjaku razmrvi kod skidanja.

Hvala na savjetima, javim razvoj situacije!

Cijevi se u pravilu spajaju ili metarskim navojem ili AN (američki) navoji. U principu je svejedno, kad radiš crijevo, složiš kak imaš.
Alfa bi trebala biti u metarskom sustavu. Japanci jesu.
26.04.2026 | 14:38
Čitam malo po forumima ekipu koja je to krpala, pa su koristili neke third-party pripasane hladnjake... jedan se tuži da mu izdrži do 10.000 km i onda mora novi jer puknu na spoju s cijevima, kaže da je promijenio tri do sada!

Zar zaista može biti da su ti kineski toliko nekvalitetni i da brzo pucaju? Kako se danas većina toga proizvodi tamo, kako upoće skužiti što je kvalitetno, a što nije?
26.04.2026 | 15:05
dpasaric kaže:
Čitam malo po forumima ekipu koja je to krpala, pa su koristili neke third-party pripasane hladnjake... jedan se tuži da mu izdrži do 10.000 km i onda mora novi jer puknu na spoju s cijevima, kaže da je promijenio tri do sada!

Zar zaista može biti da su ti kineski toliko nekvalitetni i da brzo pucaju? Kako se danas većina toga proizvodi tamo, kako upoće skužiti što je kvalitetno, a što nije?

Jednostavno: ono što je jeftino, nije kvalitetno. Najbolji je original, uvijek, oduvijek i zauvijek. Drugo: pomogni mu tako da osiguraš crijeva od vibracija i pomicanja. Iskreno, ja zazirem od kineskih dijelova s Alija i ne koristim ih uopće.
No, ti još nisi ni pokušao odvrnuti originalni. Prije odvrtanja, očisti dobro spoj žičanom četkom. Nasprejaj u spoj WD40 par dana prije. Odvezi se da se sve dobro zagrije. Potom nasprejaj još. Probaj odvrnuti na toplo i uz korištenje ključeva za lajtunge (s većim obuhvatom od običnog viličastog). I ne bi smjelo biti problema.
26.04.2026 | 17:00
Planiraš GTV staviti na PV registraciju. To znači da ga planiraš voziti samo prigodno (kao i do sad, zapravo, zar ne?). Ako je tako, tih 10.000 km koliko izdrži jedan hladnjak ulja će ti potrajati 3-5 godina zar ne? Kupi si odmah 3 komada i to ti je 15 godina. Za 15 godina tek trebaš vidjeti hoćeš li uopće više moći dobitii vozačku.
26.04.2026 | 19:04
dpasaric kaže:
Oho!

Ove "mini" dizalice su mi novost, ja sam gledao one daleko veće. Kod ovih vidim da je caka što auto dižu do oko metra, znači nisu za neki ozbiljniji posao gdje moraš raditi stoječki da ne krepaš, ali ionako u garaži nemam visinu za ozbiljnu dizalicu. Možda kod ovih pomaže neka mala stolica dok radiš?

Pomaze creeper, kupio prosli tjedan u Lidlu za 25 eura.

creeper.jpg
26.04.2026 | 19:06
Djuro genijalac kaže:
Nasprejaj u spoj WD40 par dana prije. Odvezi se da se sve dobro zagrije. Potom nasprejaj još. Probaj odvrnuti na toplo i uz korištenje ključeva za lajtunge (s većim obuhvatom od običnog viličastog). I ne bi smjelo biti problema.

Malo sam razocaran da predlazes WD40 a ne penetrating oil za tu namjenu.
26.04.2026 | 19:06
Samo da se pohvalim da ja nisam imao danas problema za dizanjem na rampu!

P_20260426_183655.jpg
26.04.2026 | 19:33
Riba kaže:
Djuro genijalac kaže:
Nasprejaj u spoj WD40 par dana prije. Odvezi se da se sve dobro zagrije. Potom nasprejaj još. Probaj odvrnuti na toplo i uz korištenje ključeva za lajtunge (s većim obuhvatom od običnog viličastog). I ne bi smjelo biti problema.

Pa on je (i) to...
26.04.2026 | 19:36
Što mu pomažete! Nek se jebe i on i njegova rđava krametina! Kad nema palčeva nema ni pomoći!

a i Riba i Smayoo odmah skaču ko kuže se i oni nešto! Pomozite mi da nam uključi palčeve!

Po gotovo što neće da sluša što mu Đuro govori! Ako sve ukrutiš onda ti neće držati ni 10000 km. Ako neke dijelove staviš krute cijevi a tamo gdje bi se cijev morala savijati fleksibilni spoj sve ostaje fleksibilno i podnosi vibracije krametine. Od samog fitinga na hladnjaku krećeš s fleksibilnom, jer ako ne- vibracijom će se odlemiti fiting na Hladnjaku i to vrlo brzo.
26.04.2026 | 20:03
Mora biti kao na originalu ili to neće raditi.
Sredi da ti netko nabavi sa buvljaka (Hrelić?) original i to je to. Kakvo lemljenje, šelne, matice i vijci i hansaplasti!
26.04.2026 | 20:25
Djuro genijalac kaže:
Riba kaže:
Djuro genijalac kaže:

Pa on je (i) to...

Doduse postoji WD40 penetrating oil ali ako ne preciziras vecina ce uzeti WD40 multi purpose koji nije bas namijenjen za to....tj. radi sve ali nista dobro.
27.04.2026 | 14:38
smayoo kaže:
Planiraš GTV staviti na PV registraciju. To znači da ga planiraš voziti samo prigodno (kao i do sad, zapravo, zar ne?). Ako je tako, tih 10.000 km koliko izdrži jedan hladnjak ulja će ti potrajati 3-5 godina zar ne? Kupi si odmah 3 komada i to ti je 15 godina. Za 15 godina tek trebaš vidjeti hoćeš li uopće više moći dobitii vozačku.

Ovaj Smayoo hladnom logikom rasprsi ljudima svaki zanos i entuzijazam
27.04.2026 | 16:39
Brojevi su neumoljivi i cesto u suprotnosti sa osjecajima.
27.04.2026 | 17:37
¯\_(ツ)_/¯
27.04.2026 | 18:22
www.granturismoevents.com/gran-turismo-adriatica-2026/

Hoće li netko ići baciti oko? Ili vas ne zanimaju takve “pile”?
27.04.2026 | 20:01
Riba kaže:
Djuro genijalac kaže:

Imam sprej za skidanje injektora, ali vadio sam grijače. Time sam ih toćao desetak dana i funkcionira, popustili su!
27.04.2026 | 22:15
Yonkis kaže:
www.granturismoevents.com/gran-turismo-adriatica-2026/

Hoće li netko ići baciti oko? Ili vas ne zanimaju takve “pile”?

Da dođe karavana modanih Volvo V70R ili još bolje Volvo 850 T-5 u HR, to bih išao pogledati, ovo i ova ekipa mi nije nešto što me zanima.
27.04.2026 | 22:16
Tko ne bi popustio nakon deset dana toćanja
28.04.2026 | 09:55
funfact. Odnosno - dosadan, ali ipak:

youtube.com/shorts/DiiPufA3YqM?si=kcm2kgrdeu-xXRtD
29.04.2026 | 11:52
smayoo kaže:

Na kraju sam za test dobio AWD long range. Dojmovi su da je sve unutar očekivanja. Baterija dosegne RI-ZG-RI s desetak posto rezerve. To je knap, ali RWD long range ima veći dovoz deklariran pa bi trebalo biti OK...
Jesam li nešto zaboravio? Pitaj.

Smmayo, jesi li ovo vozio?
29.04.2026 | 12:40
@yonkis:

Ovoga bih ja kupio, ali zivim u stanu

Nasao sam i garazu u kvartu da unajmim, ali nema jednostavne mogucnosti da se dovede tako jaka struja.

Tako da mi se ne ulazi u sve to jos uvijek. Auto je odlican. Mislim da kosta nesto malo preko 50K eura...
29.04.2026 | 18:15
Yonkis kaže:
Smmayo, jesi li ovo vozio?

Tako nešto, da. Na kraju sam odlučio da ga ne kupujem jer ne podržava Apple CarPlay (i ne samo da ne podržava, nego ga aktivno blokira). Kad razmislim o tome za što mi je sve danas normalno imati telefon integriran s autom, to mi je jednostavno dealbreaker.
29.04.2026 | 18:16
drlovric kaže:
Auto je odlican. Mislim da kosta nesto malo preko 50K eura...

Najjeftiniji model je 43000 (u Hrvatskoj, na cestu, s PDV). Ovaj koji je mene interesirao je nešto kao 53000.
29.04.2026 | 19:22
smayoo kaže:
Tako nešto, da. Na kraju sam odlučio da ga ne kupujem jer ne podržava Apple CarPlay (i ne samo da ne podržava, nego ga aktivno blokira). Kad razmislim o tome za što mi je sve danas normalno imati telefon integriran s autom, to mi je jednostavno dealbreaker.

Ček, zar zaista Tesla to još nije riješila? A ima li barem neki third-party modul za dodati za CarPlay podršku?
29.04.2026 | 19:47
Velim ti da aktivno blokiraju i Apple CarPlay, i Android Auto. Neka budaletina tamo je zaključila da će tako natjerati ljude da im plaćaju 10 €/mj za izravnu online povezanost auta na internet, ali ta budaletina misli da se korištenje mobitela u vožnji svodi na Spotify i telefonske razgovore.
29.04.2026 | 20:52
Ja oduvijek koristim Carlink proiuzvode za wireless CarPlay. Nedavno samo kupio njihov Android box koji ima i CarPlay. Radi odlicno.

Imaju evo i modele za Teslu u ponudi. Nisam probao jer Teslu nemam

carlinkitcarplay.com/collections/wireles...ay-adapter-for-tesla
29.04.2026 | 21:02
Istraživao sam o tome. To je službeno nepodržano rješenje koje prestane raditi kad god Tesla odvrti neki svoj update i onda ne radi neko vrijeme dok proizvođač ne izda zakrpu. Radi se o Raspberry Piju spakiranom u nezgrapno veliku kutiju s wifi antenama koja praktično potroši cijeli prednji pretinac između sjedala i to na kraju nije native carplay, nego radi kroz Tesla browser. Skupo, loše i nepouzdano, a najviše zato što, kako rekoh, Tesla aktivno blokira taj koncept.
30.04.2026 | 17:27
Ok ok a što mislite o ovome?
There Is No Substitute - 75 years of Porsche Motorsport and 50 years of Apple
30.04.2026 | 17:50
Bo. Ništa.
Moj šef iz Siemensa dok sam bio na praksi u Njemačkoj kao student me je jednom povezao u svom Porscheu. To je neudobno, brate, gore je od onih starih drvenih ĐĐ tramvaja kojih više nema na zagrebačkim ulicama.
01.05.2026 | 10:22
Ok, Porsche prije 50 godina nije baš isto kao i danas tako da ću uzeti tvoj komentar sa zrnom soli.
A ne znam što si očekivao, udobnost Citroena CX? ))
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 9 sati
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?