Dvije Recovery particije nakon update-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dvije Recovery particije nakon update-a

01.02.2019 | 21:42
Htio sam uključiti Find My Mac opciju ali je ispod nje pisalo "Recovery partition required." pa sam odlučio uraditi update putem App Store-a za koji mi je nedavno došla notifikacija. (prijedlog nasao na google)

Update prošao bez problema, pošto mi se Linux automatski boot-a držao sam alt da odaberem macOS (10.13.6) i tu sam ugledao 2 recovery particije. Kad se podigao sistem ugledao sam jednu Recovery HD particiju na desktop-u, toga prije nije bilo pa me zanima o čemu se tu radi? Obje sam mogao boot-ati bez ikakvih problema.

Find My Mac je nakon toga uključen.
Prilozi:
01.02.2019 | 23:39
Kad bootaš Mac OS X, on ti pokazuje samo onu recovery particiju koja je "njegova" (od te iste verzije OSa). Ona druga koju vidiš pre-boot je vjerojatno ostala od neke starije verzije OSa
02.02.2019 | 15:54
smayoo kaže:
Kad bootaš Mac OS X, on ti pokazuje samo onu recovery particiju koja je "njegova" (od te iste verzije OSa). Ona druga koju vidiš pre-boot je vjerojatno ostala od neke starije verzije OSa

Na uređaju je rađen clean install 10.13.6 pri ugradnji novog HDD-a tako da nije imao nižu verziju OS-a.
02.02.2019 | 17:21
Otvori Disk Utility i pogledaj točno koje particije imaš na tom disku. Daj screenshot ovamo.
02.02.2019 | 17:22
Vjerovatno je bila skrivena , jer se instalira prilikom instalacije OSa. Kad si skinuo drugu, pojavile su se obje. Možda skužiš po ovom linku :
discussions.apple.com/thread/8140279
02.02.2019 | 18:38
Kao što se vidi na slici imam sljedeće particije:

• Macintosh HD
  • Recovery HD (označena sa * , nju vidim montiranu na desktopu)
  • disk0s5 (46,6 GB na kojoj je Linux i trenutno mu ne mogu pristupiti nakon update-a to sam sada provjerio)
  • disk0s6 (označena sa * i predstavlja Linux swap)
Prilozi:
02.02.2019 | 19:16
Da mi smeta obrisao bih ovu zaplavljenu. Za Linux ovisi kako si ga instalirao.
Ali nemoj jer ti znaš kako si instalirao.
02.02.2019 | 19:35
jzelko kaže:
Da mi smeta obrisao bih ovu zaplavljenu. Za Linux ovisi kako si ga instalirao.
Ali nemoj jer ti znaš kako si instalirao.

Ova zaplavljena je Recovery HD.
02.02.2019 | 19:45
Očito Mac ima problem s Linux particijama i ne zna što su, ni što bi s njima. Moja je pretpostavka da je u toj zadnjoj instalaciji (updateu) Mac prepeglao bootloader Appleovim originalnim, a prije je vjerojatno bio GRUB ili neki drugi od Linuxa. Bootaj Linux s nekog USB sticka i naseli linux bootloader na disk (pregazi opet Appleov originalni kao što si učinio i prvi puta kad si instalirao Linux) i onda će ti sve biti OK. Linux particija će ti biti opet pristupačna i vidjet ćeš u bootloaderu samo jednu Mac OS X Recovery particiju.
03.02.2019 | 01:27
Nisam nikad na istom disku i računalu koristio MacOS i Linux u dualbootu (pa da mi se tako nešto moglo dogoditi), ali mislim da je smayoo u pravu, MacOS je prepreglao GRUB, a appleov bootloader ne vidi Ext4 Linux file system.
03.02.2019 | 03:06
Upravo tako, GRUB je pregažen nadam se da neće svaki update to raditi. Reinstalaciju GRUB-a nisam mogao uraditi na isti način na koji se to radi na PC-u, čak mi ni google nije puno pomogao oko toga pa sam se odlučio na reinstalaciju Linux-a tako da sad sve radi ali i dalje imam dvije Recovery particije
03.02.2019 | 11:04
Druga recovery particija nije recovery particija, nego Linux particija s kojom GUID ne zna što bi. To je moje mišljenje. Ne uznemiravaj se oko toga.
26.03.2019 | 21:30
Upravo sam uradio update za High Sierra-u ( Security Update 2019-002, Safari 12.1) i postao sam bogat za još jednu Recovery particiju.

Izgleda svaki put kada se radi update firmware-a, ja dobijem jednu novu particiju. Nije mi jasno što se to dešava
26.03.2019 | 21:37
Isto što i prije.
26.03.2019 | 21:41
smayoo kaže:
Isto što i prije.

Da, ponavlja se ista stvar. Nikad mi se to nije dešavalo, uvijek bi ostala samo jedna Recovery particija ali se izgleda sad stara ne brise nego se samo parkira nova.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, mmolnar, Riba, Anonimci (569)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO