Dvije Recovery particije nakon update-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dvije Recovery particije nakon update-a

01.02.2019 | 21:42
Htio sam uključiti Find My Mac opciju ali je ispod nje pisalo "Recovery partition required." pa sam odlučio uraditi update putem App Store-a za koji mi je nedavno došla notifikacija. (prijedlog nasao na google)

Update prošao bez problema, pošto mi se Linux automatski boot-a držao sam alt da odaberem macOS (10.13.6) i tu sam ugledao 2 recovery particije. Kad se podigao sistem ugledao sam jednu Recovery HD particiju na desktop-u, toga prije nije bilo pa me zanima o čemu se tu radi? Obje sam mogao boot-ati bez ikakvih problema.

Find My Mac je nakon toga uključen.
Prilozi:
01.02.2019 | 23:39
Kad bootaš Mac OS X, on ti pokazuje samo onu recovery particiju koja je "njegova" (od te iste verzije OSa). Ona druga koju vidiš pre-boot je vjerojatno ostala od neke starije verzije OSa
02.02.2019 | 15:54
smayoo kaže:
Kad bootaš Mac OS X, on ti pokazuje samo onu recovery particiju koja je "njegova" (od te iste verzije OSa). Ona druga koju vidiš pre-boot je vjerojatno ostala od neke starije verzije OSa

Na uređaju je rađen clean install 10.13.6 pri ugradnji novog HDD-a tako da nije imao nižu verziju OS-a.
02.02.2019 | 17:21
Otvori Disk Utility i pogledaj točno koje particije imaš na tom disku. Daj screenshot ovamo.
02.02.2019 | 17:22
Vjerovatno je bila skrivena , jer se instalira prilikom instalacije OSa. Kad si skinuo drugu, pojavile su se obje. Možda skužiš po ovom linku :
discussions.apple.com/thread/8140279
02.02.2019 | 18:38
Kao što se vidi na slici imam sljedeće particije:

• Macintosh HD
  • Recovery HD (označena sa * , nju vidim montiranu na desktopu)
  • disk0s5 (46,6 GB na kojoj je Linux i trenutno mu ne mogu pristupiti nakon update-a to sam sada provjerio)
  • disk0s6 (označena sa * i predstavlja Linux swap)
Prilozi:
02.02.2019 | 19:16
Da mi smeta obrisao bih ovu zaplavljenu. Za Linux ovisi kako si ga instalirao.
Ali nemoj jer ti znaš kako si instalirao.
02.02.2019 | 19:35
jzelko kaže:
Da mi smeta obrisao bih ovu zaplavljenu. Za Linux ovisi kako si ga instalirao.
Ali nemoj jer ti znaš kako si instalirao.

Ova zaplavljena je Recovery HD.
02.02.2019 | 19:45
Očito Mac ima problem s Linux particijama i ne zna što su, ni što bi s njima. Moja je pretpostavka da je u toj zadnjoj instalaciji (updateu) Mac prepeglao bootloader Appleovim originalnim, a prije je vjerojatno bio GRUB ili neki drugi od Linuxa. Bootaj Linux s nekog USB sticka i naseli linux bootloader na disk (pregazi opet Appleov originalni kao što si učinio i prvi puta kad si instalirao Linux) i onda će ti sve biti OK. Linux particija će ti biti opet pristupačna i vidjet ćeš u bootloaderu samo jednu Mac OS X Recovery particiju.
03.02.2019 | 01:27
Nisam nikad na istom disku i računalu koristio MacOS i Linux u dualbootu (pa da mi se tako nešto moglo dogoditi), ali mislim da je smayoo u pravu, MacOS je prepreglao GRUB, a appleov bootloader ne vidi Ext4 Linux file system.
03.02.2019 | 03:06
Upravo tako, GRUB je pregažen nadam se da neće svaki update to raditi. Reinstalaciju GRUB-a nisam mogao uraditi na isti način na koji se to radi na PC-u, čak mi ni google nije puno pomogao oko toga pa sam se odlučio na reinstalaciju Linux-a tako da sad sve radi ali i dalje imam dvije Recovery particije
03.02.2019 | 11:04
Druga recovery particija nije recovery particija, nego Linux particija s kojom GUID ne zna što bi. To je moje mišljenje. Ne uznemiravaj se oko toga.
26.03.2019 | 21:30
Upravo sam uradio update za High Sierra-u ( Security Update 2019-002, Safari 12.1) i postao sam bogat za još jednu Recovery particiju.

Izgleda svaki put kada se radi update firmware-a, ja dobijem jednu novu particiju. Nije mi jasno što se to dešava
26.03.2019 | 21:37
Isto što i prije.
26.03.2019 | 21:41
smayoo kaže:
Isto što i prije.

Da, ponavlja se ista stvar. Nikad mi se to nije dešavalo, uvijek bi ostala samo jedna Recovery particija ali se izgleda sad stara ne brise nego se samo parkira nova.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 1 sat
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Borisone, dperec, Riba, temeljnik, Anonimci (798)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.25 Seconds

Provided by iJoomla SEO