Na molbu Davora, postam svoj današnji trud i muku.
Imam sad već 10 godina Macbook Pro, Retina 13" 2015., kako naslov kaže. Appleova interna oznaka je A1502. I5 proc, 2.7 GHz, 8 Gb rama. Kad sam ga kupio, bila je zvjerina, i sad radi bez greške i problema. Lani sam zamijenio bateriju (Ok, Marko Heidler ju je dobavio i zamijenio i drži se fantastično; i nakon godinu dana još uvijek ima kapacitet veći od nominalnog ) i napravio upgrade SSD-a (na ovom se Macu to može) i unutra je 1 TB.
Stroj je dobar, intel, pa imam gore i prozore za neke specifične situacije kad su oni potrebni; doista nemam potrebu mijenjati komp koji radi besprijekorno.
No, gledah malo kako ekipa mijenja NAND čipove i tako obnavlja ove kasnije macove i produljuje im životni vijek pa i mene počela kopkati ideja da bi kompu bilo lakše sa 16 nego sa 8GB. I onda mi sine ideja; pa možda takvih matičnih ploča ima na eBayu?
I našla se jedna, iz Litve, isklična cijena bila 70-ak eura, bila opcija za pregovore i to spalo na ispod 60 eura. Na njoj i7 procesor (3.1 Ghz) i 16 GB. Kad je ovaj komp bio aktualan, to je bila najskuplja BTO opcija.
I da ne duljim:
I na koncu...
Na jubitu ima hrpa tutoriala kako se rastavi A1502, ja sam slijedio ovaj:
Malo je pipkavo, sa svojim ćevapima mi je bilo najteže vratiti kablove mikrofona i tipkovnice, ali evo, sve radi kako treba.
Komp se nakon sastavaljanja iz nekog razloga digao prvo u Windowsima, ali uz ALT nakon restarta je ponudio i Mac particiju i bez problema ju digao.
Morao sam se iznova ulogirati u iCloud, ali je i to prošlo bez ikakvih problema.
Ah da, prije ugradnje druge matične ploče sam temeljem preporuka obnovio termalnu pastu i to je to. Sve radi, za ove novce ne znam ima li boljeg upgradea...?
Majstore. Svaka čast, stvarno si čarobnjak za sve.
Iako, ne zamjeri, ali to mi je malo kao ona priča o Triggerovoj metli (iz Mućki). Radi kao škovacin i evo 20 godina koristi istu metlu, jest da je u tom periodu zamijenio 17 glava i 14 drški, ali to je i dalje ista metla.
Tako i tvoj Mac zapravo više nije isti Mac. To je drugi Mac koji koristi istu bateriju, ekran i tipkovnicu, zar ne?
To, naravno, ni najmanje ne umanjuje tvoju vještinu i vrijednost toga što si napravio.
A gle, auto je auto dok ima isti VIN, tj. broj šasije. Vodeći se time, i ovaj komp ima istu šasiju pa je - isti komp....
Vidim da je odzivniji nego ranije, pa je sve skupa bilo ok ulaganje eura i vremena. Bude to još izdržalo koju godinu, rekao bih.
Davore, gore je Monterey, jer je to zadnji službeno podržani MacOS za ovaj stroj. Ima li REALNIH razloga da idem naprijed s nekim novijim OS-om? Dok me ne natjera neki sigurnosni certifikat ili neko slično sra_e? Hoće li ga moderniji OS zadaviti?
Davore, gore je Monterey, jer je to zadnji službeno podržani MacOS za ovaj stroj. Ima li REALNIH razloga da idem naprijed s nekim novijim OS-om? Dok me ne natjera neki sigurnosni certifikat ili neko slično sra_e? Hoće li ga moderniji OS zadaviti?
Hvala ti na ovom izvješću, a nadam se i poticaju drugima koji imaju sam-svoj-majstor vještine da za "skoro džaba" dograde stari Mac. Ja sam prvi koji voli takve stvari i "vadim im mast" dokle god ide!
Neki mi kažu da mi to nije najbolja taktika kao Apple Reselleru , promovirati dogradnju starih, instaliranje OpenCorea i slično, ali ne mogu si pomoći, to mi je valjda neka profesionalna deformacija kao kustosa muzeja računala!
Što se tiče MacOS-a: ako ti na Monterey radi sve što ti treba, ostani na njemu. Radit će ti najbrže i bez ikakvih glitcheva. Dok god za Monterey rade tekuće verzije web browsera, nema brige!
U trenu kada ti nešto ključno što koristiš više ne bude podržano, onda ga digni do Sonome putem OpenCorea. Imam jedan sličan stroj na Sonomi i radi jako solidno, ali malo se osjeti da nije onako brz kao na podržanom sistemu.
Soffoklo: CoreGraphics propust, za koji je objavljen PoC s malicioznim PDF-om, zakrpan je u iOS-u/iPadOS-u 26.7.1, macOS-u Tahoe 26.7.1 i Sequoia 15.8.1.
Junuz: Yonkis, dobro je dok te neupozorava.Znači da si vitalan pa sva 4 parametra
Junuz: Yonkis, nemožeš zanemariti poruke ove vrste, iskaču upozorenje.Medicinski gledano to ti je defacto massimo.Da nedetaljišem da je gps valjda stalno upaljen, nema veze zgrada drveće itd pogotovo u poređenju sa amazfit i xiaomi do trex 2 koje sam imao.Meni nesmeta puniti naveče pred spavanje.Ostalo procijeni sam.
Yonkis: Imam AW9 ali me samo zanimalo čime tj na koji način te upozorilo. Da znam i ja gledati jer dosta sam toga “isključio” ili zanemarujem.
Junuz: Yonkis, app zdravlje.Defaultna na watchu.Istina sat te prvih sedam dana skuplja podatke i radi kalibraciju.No za vrijeme boravka sam testirao dostupne funkcije i komparaciju sa medicinskim uređajima gdje je podudaranje u rezultatima umalo ili identičnoć
Yonkis: E to to pitam, kojom funkcijom/aplikacijom. Vrlo dobra stvar!
Junuz: Yonkis, upozorio me narušenim vitalnim funkcijama, za pluća znam da je naglasio broj udisaja naspram prosječnog i temperatura 1 od prosječne.Za kamenac se nesjećam ali je poruka bila da posjetim liječnika
Riba: Huawei GT Runner, dok mi ne dodje Pebble Round 2.
Riba: Osim ago ga zaboravi napuniti. Meni je izbor jednostavan jer mi ne dolazi u obzir nista sto moram puniti cesce od jednom tjedno.
drlovric: Za normalan zivot kupi Apple watch. Ako si hardcore sportas, uzmi Garmin. Prvi put kada zaboravis novcanik ili mobitel, a imas Apple watch, bice ti drago sto nisi kupio Garmin
Riba: Ako ti se ne puni sat svaki dan i treba ti za trcanje onda Garmin bez razmisljanja. Ako su ti bitne 'smart' funkcije i ne smeta te cesto punjenje, onda Apple.
Junuz: Krehacro, apple svaka preporuka.Dva puta me upozorio na posjet liječnika.Koje sam naravno ignorirao i obadva puta završio u bolnici po 4 dana.Jednom upala pluče drugi put kamenac
Krehacro: Isplati li se uzet apple watch ili pak neki drugi smartwatch da gledam
Junuz: Yonkis, još 4 zadaće i lakiranje klupa po oprobam.Izgleda čekam radni dan da odmorim.
mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka