Na molbu Davora, postam svoj današnji trud i muku.
Imam sad već 10 godina Macbook Pro, Retina 13" 2015., kako naslov kaže. Appleova interna oznaka je A1502. I5 proc, 2.7 GHz, 8 Gb rama. Kad sam ga kupio, bila je zvjerina, i sad radi bez greške i problema. Lani sam zamijenio bateriju (Ok, Marko Heidler ju je dobavio i zamijenio i drži se fantastično; i nakon godinu dana još uvijek ima kapacitet veći od nominalnog ) i napravio upgrade SSD-a (na ovom se Macu to može) i unutra je 1 TB.
Stroj je dobar, intel, pa imam gore i prozore za neke specifične situacije kad su oni potrebni; doista nemam potrebu mijenjati komp koji radi besprijekorno.
No, gledah malo kako ekipa mijenja NAND čipove i tako obnavlja ove kasnije macove i produljuje im životni vijek pa i mene počela kopkati ideja da bi kompu bilo lakše sa 16 nego sa 8GB. I onda mi sine ideja; pa možda takvih matičnih ploča ima na eBayu?
I našla se jedna, iz Litve, isklična cijena bila 70-ak eura, bila opcija za pregovore i to spalo na ispod 60 eura. Na njoj i7 procesor (3.1 Ghz) i 16 GB. Kad je ovaj komp bio aktualan, to je bila najskuplja BTO opcija.
I da ne duljim:
I na koncu...
Na jubitu ima hrpa tutoriala kako se rastavi A1502, ja sam slijedio ovaj:
Malo je pipkavo, sa svojim ćevapima mi je bilo najteže vratiti kablove mikrofona i tipkovnice, ali evo, sve radi kako treba.
Komp se nakon sastavaljanja iz nekog razloga digao prvo u Windowsima, ali uz ALT nakon restarta je ponudio i Mac particiju i bez problema ju digao.
Morao sam se iznova ulogirati u iCloud, ali je i to prošlo bez ikakvih problema.
Ah da, prije ugradnje druge matične ploče sam temeljem preporuka obnovio termalnu pastu i to je to. Sve radi, za ove novce ne znam ima li boljeg upgradea...?
Majstore. Svaka čast, stvarno si čarobnjak za sve.
Iako, ne zamjeri, ali to mi je malo kao ona priča o Triggerovoj metli (iz Mućki). Radi kao škovacin i evo 20 godina koristi istu metlu, jest da je u tom periodu zamijenio 17 glava i 14 drški, ali to je i dalje ista metla.
Tako i tvoj Mac zapravo više nije isti Mac. To je drugi Mac koji koristi istu bateriju, ekran i tipkovnicu, zar ne?
To, naravno, ni najmanje ne umanjuje tvoju vještinu i vrijednost toga što si napravio.
A gle, auto je auto dok ima isti VIN, tj. broj šasije. Vodeći se time, i ovaj komp ima istu šasiju pa je - isti komp....
Vidim da je odzivniji nego ranije, pa je sve skupa bilo ok ulaganje eura i vremena. Bude to još izdržalo koju godinu, rekao bih.
Davore, gore je Monterey, jer je to zadnji službeno podržani MacOS za ovaj stroj. Ima li REALNIH razloga da idem naprijed s nekim novijim OS-om? Dok me ne natjera neki sigurnosni certifikat ili neko slično sra_e? Hoće li ga moderniji OS zadaviti?
Davore, gore je Monterey, jer je to zadnji službeno podržani MacOS za ovaj stroj. Ima li REALNIH razloga da idem naprijed s nekim novijim OS-om? Dok me ne natjera neki sigurnosni certifikat ili neko slično sra_e? Hoće li ga moderniji OS zadaviti?
Hvala ti na ovom izvješću, a nadam se i poticaju drugima koji imaju sam-svoj-majstor vještine da za "skoro džaba" dograde stari Mac. Ja sam prvi koji voli takve stvari i "vadim im mast" dokle god ide!
Neki mi kažu da mi to nije najbolja taktika kao Apple Reselleru , promovirati dogradnju starih, instaliranje OpenCorea i slično, ali ne mogu si pomoći, to mi je valjda neka profesionalna deformacija kao kustosa muzeja računala!
Što se tiče MacOS-a: ako ti na Monterey radi sve što ti treba, ostani na njemu. Radit će ti najbrže i bez ikakvih glitcheva. Dok god za Monterey rade tekuće verzije web browsera, nema brige!
U trenu kada ti nešto ključno što koristiš više ne bude podržano, onda ga digni do Sonome putem OpenCorea. Imam jedan sličan stroj na Sonomi i radi jako solidno, ali malo se osjeti da nije onako brz kao na podržanom sistemu.
ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?