Na molbu Davora, postam svoj današnji trud i muku.
Imam sad već 10 godina Macbook Pro, Retina 13" 2015., kako naslov kaže. Appleova interna oznaka je A1502. I5 proc, 2.7 GHz, 8 Gb rama. Kad sam ga kupio, bila je zvjerina, i sad radi bez greške i problema. Lani sam zamijenio bateriju (Ok, Marko Heidler ju je dobavio i zamijenio i drži se fantastično; i nakon godinu dana još uvijek ima kapacitet veći od nominalnog ) i napravio upgrade SSD-a (na ovom se Macu to može) i unutra je 1 TB.
Stroj je dobar, intel, pa imam gore i prozore za neke specifične situacije kad su oni potrebni; doista nemam potrebu mijenjati komp koji radi besprijekorno.
No, gledah malo kako ekipa mijenja NAND čipove i tako obnavlja ove kasnije macove i produljuje im životni vijek pa i mene počela kopkati ideja da bi kompu bilo lakše sa 16 nego sa 8GB. I onda mi sine ideja; pa možda takvih matičnih ploča ima na eBayu?
I našla se jedna, iz Litve, isklična cijena bila 70-ak eura, bila opcija za pregovore i to spalo na ispod 60 eura. Na njoj i7 procesor (3.1 Ghz) i 16 GB. Kad je ovaj komp bio aktualan, to je bila najskuplja BTO opcija.
I da ne duljim:
I na koncu...
Na jubitu ima hrpa tutoriala kako se rastavi A1502, ja sam slijedio ovaj:
Malo je pipkavo, sa svojim ćevapima mi je bilo najteže vratiti kablove mikrofona i tipkovnice, ali evo, sve radi kako treba.
Komp se nakon sastavaljanja iz nekog razloga digao prvo u Windowsima, ali uz ALT nakon restarta je ponudio i Mac particiju i bez problema ju digao.
Morao sam se iznova ulogirati u iCloud, ali je i to prošlo bez ikakvih problema.
Ah da, prije ugradnje druge matične ploče sam temeljem preporuka obnovio termalnu pastu i to je to. Sve radi, za ove novce ne znam ima li boljeg upgradea...?
Majstore. Svaka čast, stvarno si čarobnjak za sve.
Iako, ne zamjeri, ali to mi je malo kao ona priča o Triggerovoj metli (iz Mućki). Radi kao škovacin i evo 20 godina koristi istu metlu, jest da je u tom periodu zamijenio 17 glava i 14 drški, ali to je i dalje ista metla.
Tako i tvoj Mac zapravo više nije isti Mac. To je drugi Mac koji koristi istu bateriju, ekran i tipkovnicu, zar ne?
To, naravno, ni najmanje ne umanjuje tvoju vještinu i vrijednost toga što si napravio.
A gle, auto je auto dok ima isti VIN, tj. broj šasije. Vodeći se time, i ovaj komp ima istu šasiju pa je - isti komp....
Vidim da je odzivniji nego ranije, pa je sve skupa bilo ok ulaganje eura i vremena. Bude to još izdržalo koju godinu, rekao bih.
Davore, gore je Monterey, jer je to zadnji službeno podržani MacOS za ovaj stroj. Ima li REALNIH razloga da idem naprijed s nekim novijim OS-om? Dok me ne natjera neki sigurnosni certifikat ili neko slično sra_e? Hoće li ga moderniji OS zadaviti?
drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec
drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu
BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor
Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta
hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.