Na molbu Davora, postam svoj današnji trud i muku.
Imam sad već 10 godina Macbook Pro, Retina 13" 2015., kako naslov kaže. Appleova interna oznaka je A1502. I5 proc, 2.7 GHz, 8 Gb rama. Kad sam ga kupio, bila je zvjerina, i sad radi bez greške i problema. Lani sam zamijenio bateriju (Ok, Marko Heidler ju je dobavio i zamijenio i drži se fantastično; i nakon godinu dana još uvijek ima kapacitet veći od nominalnog ) i napravio upgrade SSD-a (na ovom se Macu to može) i unutra je 1 TB.
Stroj je dobar, intel, pa imam gore i prozore za neke specifične situacije kad su oni potrebni; doista nemam potrebu mijenjati komp koji radi besprijekorno.
No, gledah malo kako ekipa mijenja NAND čipove i tako obnavlja ove kasnije macove i produljuje im životni vijek pa i mene počela kopkati ideja da bi kompu bilo lakše sa 16 nego sa 8GB. I onda mi sine ideja; pa možda takvih matičnih ploča ima na eBayu?
I našla se jedna, iz Litve, isklična cijena bila 70-ak eura, bila opcija za pregovore i to spalo na ispod 60 eura. Na njoj i7 procesor (3.1 Ghz) i 16 GB. Kad je ovaj komp bio aktualan, to je bila najskuplja BTO opcija.
I da ne duljim:
I na koncu...
Na jubitu ima hrpa tutoriala kako se rastavi A1502, ja sam slijedio ovaj:
Malo je pipkavo, sa svojim ćevapima mi je bilo najteže vratiti kablove mikrofona i tipkovnice, ali evo, sve radi kako treba.
Komp se nakon sastavaljanja iz nekog razloga digao prvo u Windowsima, ali uz ALT nakon restarta je ponudio i Mac particiju i bez problema ju digao.
Morao sam se iznova ulogirati u iCloud, ali je i to prošlo bez ikakvih problema.
Ah da, prije ugradnje druge matične ploče sam temeljem preporuka obnovio termalnu pastu i to je to. Sve radi, za ove novce ne znam ima li boljeg upgradea...?
Majstore. Svaka čast, stvarno si čarobnjak za sve.
Iako, ne zamjeri, ali to mi je malo kao ona priča o Triggerovoj metli (iz Mućki). Radi kao škovacin i evo 20 godina koristi istu metlu, jest da je u tom periodu zamijenio 17 glava i 14 drški, ali to je i dalje ista metla.
Tako i tvoj Mac zapravo više nije isti Mac. To je drugi Mac koji koristi istu bateriju, ekran i tipkovnicu, zar ne?
To, naravno, ni najmanje ne umanjuje tvoju vještinu i vrijednost toga što si napravio.
A gle, auto je auto dok ima isti VIN, tj. broj šasije. Vodeći se time, i ovaj komp ima istu šasiju pa je - isti komp....
Vidim da je odzivniji nego ranije, pa je sve skupa bilo ok ulaganje eura i vremena. Bude to još izdržalo koju godinu, rekao bih.
Davore, gore je Monterey, jer je to zadnji službeno podržani MacOS za ovaj stroj. Ima li REALNIH razloga da idem naprijed s nekim novijim OS-om? Dok me ne natjera neki sigurnosni certifikat ili neko slično sra_e? Hoće li ga moderniji OS zadaviti?
Davore, gore je Monterey, jer je to zadnji službeno podržani MacOS za ovaj stroj. Ima li REALNIH razloga da idem naprijed s nekim novijim OS-om? Dok me ne natjera neki sigurnosni certifikat ili neko slično sra_e? Hoće li ga moderniji OS zadaviti?
Hvala ti na ovom izvješću, a nadam se i poticaju drugima koji imaju sam-svoj-majstor vještine da za "skoro džaba" dograde stari Mac. Ja sam prvi koji voli takve stvari i "vadim im mast" dokle god ide!
Neki mi kažu da mi to nije najbolja taktika kao Apple Reselleru , promovirati dogradnju starih, instaliranje OpenCorea i slično, ali ne mogu si pomoći, to mi je valjda neka profesionalna deformacija kao kustosa muzeja računala!
Što se tiče MacOS-a: ako ti na Monterey radi sve što ti treba, ostani na njemu. Radit će ti najbrže i bez ikakvih glitcheva. Dok god za Monterey rade tekuće verzije web browsera, nema brige!
U trenu kada ti nešto ključno što koristiš više ne bude podržano, onda ga digni do Sonome putem OpenCorea. Imam jedan sličan stroj na Sonomi i radi jako solidno, ali malo se osjeti da nije onako brz kao na podržanom sistemu.
marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima
Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.