Windows 11 i TPM čip
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Windows 11 i TPM čip

02.11.2025 | 10:57
Kako Microsoft forsirano gasi Windowse 10 ukidanjem sigurnosne podrške, gomila novih PC korisnika, pogotovo tvrtke, organizacije, javna uprava i agencije, ulijeću u Microsoftovu zamku Windowsa 11.

Naime, Windowsi 11 traže da matična ploča PC-ija ima TPM čim. Za one koji ne prate, TPM je Trusted Platform Module, čip koji se koristi za čuvanje kriptografskih ključeva, enkripciju i slično. To je slično onome što rade Appleovi sigurnosni čipovi T serije. No, Apple nije otišao korak dalje i ne može nadzirati što korisnik lokalno radi, a sigurnosni podaci su zapisani lokalno u "The Secure Enclave" dijelu čipa.

S druge strane, Microsoft može što hoće. Može nadzirati sve vaše sigurnosne postavke, ključeve, a može vam i isključiti pristup računalu ako to požele.

Apple je pokazao da je udaljeni nadzor računala moguć kroz napušteni CSAM projekt o kojem sam ovdje više puta pisao. Na našu veliku sreću Apple je shvatio da njegovi kupci ne žele takav oblik "cyber sigurnosti" i patroniziranje od Velikog Brata, već im je priortet privatnost.

Što će Windows korisnici? Ne znam, nije baš veselo "preko plota", ja bih ostao što duže na Windowsima 10, bez obzira na nedostatak novih sigurnosnih zakrpa, čini se da će i takvi Windowsi biti sigurniji od korporativne špijunaže Windowsa 11.

Inače, za probu sam instalirao i Windowse 11 na jedan Mac Pro 5,1, ali uz hack koji isključuje potrebu za TPM čipom. No, to je sada moguće u toj nekoj prvoj fazi, vjerujem da će Microsoft kasnije učiniti sve da takvi Windowsi 11 ne mogu raditi.
02.11.2025 | 11:22
Već vidim da će se računala prodavati kao Linux Ready ili tako nekako.
02.11.2025 | 11:24
jura22 kaže:
Već vidim da će se računala prodavati kao Linux Ready ili tako nekako.

Pa to bi bilo jako dobro rješenje, ali MS korporacija bi to mrzila, učinit će sve da se to ne dogodi.
02.11.2025 | 12:11
Dokle god je u društvu prisutna kritična masa gluposti, ne mora se micro$oft ničeg bojati. Realno, danas 80% korisnika sve što treba - može raditi na Linuxu, a u mnogim ne-anglofonim zemljama gdje se govore "mali" jezici - čak i puno bolje. Windows hrvatska lokalizacija i dan-danas pati od mnoštva pogrešnih, besmislenih pa i apsurdno smiješnih automatiziranih prijevoda, a Ubuntu ima kvalitetnu hrvatsku lokalizaciju već gotovo 15 godina. Kad bi svi ti korisnici odlučili napustiti Windowse u korist Linuxa, u idućih 10 godina bi svi veći proizvođači specijaliziranog softvera prisilno ponudili verzije svojih aplikacija za Linux (i/ili Mac) kako ne bi pretrpjeli masovni gubitak korisničke baze (jer za svaku "de facto standard" windows aplikaciju postoji najmanje jedna kvalitetna konkurentska aplikacija koja radi na non-windows platformi već danas). I to bi bio kraj vladavine micr$ofta.

Vezano za Windows 11, nisam siguran kako to točno funkcionira o čemu pišeš, ali ja imam UTM virtualku s uredno licenciranim Windows 11 za ARM, nedavno je bio update (25H nešto, ako se dobro sjećam), sve i dalje radi, a tog TPM čipa sigurno nema.

Isto tako, imamo u uredu Dellovo all-in-one računalo staro 3 godine koje je kupljeno s Windows 11, koje koristimo za Eplan. Ako ono ima taj TPM čip, kako i gdje se to može vidjeti?
02.11.2025 | 13:51
smayoo kaže:
Realno, danas 80% korisnika sve što treba - može raditi na Linuxu

e-porezna.porezna-uprava.hr/Pages/TehnickiPreduvjeti.aspx

> Sustavu se može pristupiti neovisno o operativnom sustavu. Usluge koje ne zahtijevaju digitalni potpis mogu se koristiti na bilo kojem operativnom sustavu, a digitalno potpisivanje je zasad moguće samo na operativnom sustavu Windows. U tijeku je prilagodba sustava za digitalno potpisivanje na svim operativnim sustavima.
02.11.2025 | 14:49
Osim što više nije tako. Certilia udaljeni potpis preko mobitela radi uvijek i svugdje.
02.11.2025 | 15:17
Da ali normalni ljudi koji stavljaju i skidaju masu stvari na poreznu koriste one usb donglove sa certifikatom jer bi valjda podivljali da za svaki korak moraju tipkat po mobitelu
02.11.2025 | 15:32
Samo da dodam da uskoro nece biti moguce koristiti Windowse bez online accounta,
02.11.2025 | 15:38
Riba kaže:
Samo da dodam da uskoro nece biti moguce koristiti Windowse bez online accounta,

Jesu li barem stari Windows 10 korisnici pošteđeni toga?
02.11.2025 | 15:39
IgorD kaže:
Da ali normalni ljudi koji stavljaju i skidaju masu stvari na poreznu koriste one usb donglove sa certifikatom jer bi valjda podivljali da za svaki korak moraju tipkat po mobitelu

Rekao bih da pričaš napamet. Vrlo napamet. Te treba ništa "tipkat" po mobitelu. Dođe ti push notifikacija za autentifikaciju, pikneš je, pogledaš u mobitel da odradi biometriju i pikneš "potvrdi". To je to. I svaka autentifikacija ostaje aktivna nekoliko minuta, tako da ne treba za svaki korak ponavljati. To s USB dongleovima nikad nije radilo kako treba. Ni na windowsima, ni ikako drugačije.
02.11.2025 | 15:44
smayoo kaže:
Vezano za Windows 11, nisam siguran kako to točno funkcionira o čemu pišeš, ali ja imam UTM virtualku s uredno licenciranim Windows 11 za ARM, nedavno je bio update (25H nešto, ako se dobro sjećam), sve i dalje radi, a tog TPM čipa sigurno nema.

Isto tako, imamo u uredu Dellovo all-in-one računalo staro 3 godine koje je kupljeno s Windows 11, koje koristimo za Eplan. Ako ono ima taj TPM čip, kako i gdje se to može vidjeti?

Ne znam sasvim sigurno kako to sve funkcionira i kada se gleda, a kada ne. Naime, imao sam isti slučaj - kod klijenta sam na iMac 24" instalirao Parallels i onda Windows 11 ARM verziju i sve je radilo normalno. S druge strane, na Mac Pro 5,1 sam krenuo Boot Camp putem (ali zapravo s OpenCoreom) i da bih instalirao Win 11 morao sam poisključivati sve provjere u samoj instalaciji i kasnije još nešto. I taj Mac Pro i danas radi ok pod Windowsima 11, ali je pitanje što će se dogoditi ako MS lansira neki sigurnosni update koji bi sve to prepeglao.

Što se tiče provjere, kažu:

1) Press the Windows key + R to open the Run dialog.

2) Type tpm.msc and press Enter.

3) The "Trusted Platform Module Management" console will open. Check the Status section to see if the TPM is ready to use.

4) If the TPM is installed, the "TPM Manufacturer Information" section will show the specification version (e.g., 2.0).
02.11.2025 | 16:09
dpasaric kaže:
Riba kaže:

Jesu, ali su postedjeni i sluzbene podrske.
02.11.2025 | 17:18
smayoo kaže:
IgorD kaže:

Rekao bih da pričaš napamet. Vrlo napamet. Te treba ništa "tipkat" po mobitelu. Dođe ti push notifikacija za autentifikaciju, pikneš je, pogledaš u mobitel da odradi biometriju i pikneš "potvrdi". To je to. I svaka autentifikacija ostaje aktivna nekoliko minuta, tako da ne treba za svaki korak ponavljati. To s USB dongleovima nikad nije radilo kako treba. Ni na windowsima, ni ikako drugačije.

Super ako je tako. Ja vidim da svi imaju te usb-ove piknute u komp a kod certilije ti dolaze te poruke pa sam zaključio da je s donglom bolje. Ako je certilia ok, onda ja nemam s tim uopće problem i drago mi je da tako radi.

Isto tako je super ako se certilia jedan te isti cert da stavit na više mobitela pa onda svaki djelatnik koji ima potrebu ić na poreznu to može istovremeno kad i drugi. Ja vidim da ljudi to imaju non stop utaknuto kad su na poreznoj, recimo u dane kad se prijavljuje JOPPD ili PDV a onda ga maknu i odnesu u sef.
02.11.2025 | 20:30
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Riba kaže:

Jesu, ali su postedjeni i sluzbene podrske.

Koja je ionako bila noćna mora, pa je šteta mala. Jednom sam imao sat i pol video session s profesionalnim Microsoft ekspertom gdje smo pokušavali osposobiti skupo plaćeni MS Project u jednom projektantskom uredu. To je bilo nešto strašno. Jesmo li na kraju uspjeli? Ne.
02.11.2025 | 21:14
Priča sa ukidanjem supporta za Windows 10 i svime Windows 11 "goodiesiema" je fino usklađena u timingu sa uvođenjem NIS2 direktive pa je praktički to organzirano reketiranje korisnika od svih koji su se mogli ukrcati u taj vlak. Ne znam da li je tko spomenuo, no MS da bi bio support validan za bilokoji produkt mora biti i OS supportiran. Tako da ako imaš bilokoji MS produkt sa supportom na Windows 10 koji nije suportiran 0 bodova.

MS mijenja poslovni model tj. prešao je u subscription model sa gotovo svime, Windows su zadnji korak pa sretno nam svima bilo sa time. Za Office praktički nema više perpetual licence (to je sada LTSC), pitanje koliko će trebati da to naprave sa Windowsima kad sve "ukrcaju na ovaj vlak" gdje ti mogu sve kontrolirati.

Ono što mene u tome malo smeta je licemjerje, s jedne strane moraš radi sigurnosti i TPM modula preći na Windows 11, s druge strane izdaju Recall (ili kako se već zove) koji snima sav tvoj rad i stavlja ga u lokalnu nekriptiranu bazu za koju ni security postavke ne moraš podešavati da pristupš... A Windows 12 koji bi trebao doći navodno ima "ugrađeni AI" unutar samog OS-a (što god to trebalo značiti i obuhvatiti). Koristim Windowse jer ih moram, realno sve ga više poliraju i izgleda moderno i funkcionalnije, no što li je sve "ispod haube" bojim se i saznati.

Kao prirodna alternativa za obje platforme nekako mi dolazi Ubuntu, nisam ga sad koristio 2-3 godine do nedavno i realno nije mi toliko neprihvatljiv, sve više aplikacija je dostupno, a dosta toga se ionako koristi kroz web preglednik. E sad, da li možeš sve što treba u poslu odraditi na Ubuntu nisam siguran, a ne želim trenutno ni pokušavati. Ubuntu sam koristo kroz Parallels i tu još uvijek ima nekih čudnih problema/problemčića (grafika, povremeni lagovi,...) pa mi nije do kraja jasno da li je stvar u virtualizaciji ili samom OS-u. Razmišljao sam čak da za probu nabavim neki "ubuntu laptop" - ima li tko kakvih iskustava?
03.11.2025 | 01:41
Zadnjih 15 godina tko god mi dođe s molbom da mu pomognem instalirati windowse ili bilo što slično tome, od mene dobije odgovor da koristim Mac, da nemam pojma o windowsima, ali, ako želi, da mu mogu instalirati Ubuntu, na hrvatskom, s mailom, surfalicom, VLC playerom i office paketom. U početku je cca 20% prihvatilo taj savjet, a u zadnje vrijeme cca 60%. Kome god sam to učinio (na to isto računalo s kojim je došao-la, mahom su to neki plastiša laptopi stari između 0 i 3-4 godine), nije mi se nikad vratio s nekim problemima, pitanjima ili "reklamacijom", a više njih mi se vratilo sa zahvalom i oduševljenjem. Radi se uvijek o neprofesionalnim korisnicima s bazičnim potrebama (društvene mreže, youtube, obiteljske fotografije, filmovi, glazba, možda mail, ponekad neki jednostavni office dokumenti).
03.11.2025 | 08:03
smayoo kaže:
imam UTM virtualku s uredno licenciranim Windows 11 za ARM, nedavno je bio update (25H nešto, ako se dobro sjećam), sve i dalje radi

Koliko dobro ovo radi? Kaj vrtiš na tome? Posebno me zanima kako rade (rade li?) driveri za neke periferije (ono, neki vanjski uređaj koji je namijenjen radu uz neku specifičnu aplikaciju i ima samo drivere za Win platformu i ta aplikacija postoji samo za Win platformu)?

Fala unaprijed,
03.11.2025 | 08:48
smayoo kaže:
Zadnjih 15 godina tko god mi dođe s molbom da mu pomognem instalirati windowse ili bilo što slično tome, od mene dobije odgovor da koristim Mac, da nemam pojma o windowsima, ali, ako želi, da mu mogu instalirati Ubuntu, ...

Linux mi je primarni OS već godinama i dobronamjerni savjet s moje strane je da budućim (a možda i postojećim korisnicima) koji hoće probati Linux ipak preporučiš/instaliraš LinuxMint jer je Cannonical sa Ubuntuom tam negdje 2017./2018. (kad su napustili Unity) lagano krenuo krivo, odnosno s komercijalne strane za njih su napravili dobar potez jer su si uvođenjem GNOME-a i SNAP-a smanjili troškove, no obični korisnici su zakinuti takvom politikom, a što mislim o prelasku na silu sa Xorg-a na (poluproizvod) Wayland neću jer sam pristojan ... zato, probaj ili nek probaju LinuxMint (obični) ili još bolje ako im se da malo zasukati rukave LMDE (baza je Debian, a ne Ubuntu).

Što se tiče penđera, 10-ka i 11-ca LTSC ne traže TPM 2.0 ili Secure Boot, nema unaprijed instaliranih aplikacija ili M$ Storea, a kome trebaju penđeri i zna ih koristiti (i zna se snaći) koristi tu verziju,... ostalima je ionako svejedno da li ih OS prati i nadzire ili ne
03.11.2025 | 13:52
Bertone kaže:
smayoo kaže:
Zadnjih 15 godina tko god mi dođe s molbom da mu pomognem instalirati windowse ili bilo što slično tome, od mene dobije odgovor da koristim Mac, da nemam pojma o windowsima, ali, ako želi, da mu mogu instalirati Ubuntu, ...

Linux mi je primarni OS već godinama i dobronamjerni savjet s moje strane je da budućim (a možda i postojećim korisnicima) koji hoće probati Linux ipak preporučiš/instaliraš LinuxMint jer je Cannonical sa Ubuntuom tam negdje 2017./2018. (kad su napustili Unity) lagano krenuo krivo, odnosno s komercijalne strane za njih su napravili dobar potez jer su si uvođenjem GNOME-a i SNAP-a smanjili troškove, no obični korisnici su zakinuti takvom politikom, a što mislim o prelasku na silu sa Xorg-a na (poluproizvod) Wayland neću jer sam pristojan ... zato, probaj ili nek probaju LinuxMint (obični) ili još bolje ako im se da malo zasukati rukave LMDE (baza je Debian, a ne Ubuntu).

Što se tiče penđera, 10-ka i 11-ca LTSC ne traže TPM 2.0 ili Secure Boot, nema unaprijed instaliranih aplikacija ili M$ Storea, a kome trebaju penđeri i zna ih koristiti (i zna se snaći) koristi tu verziju,... ostalima je ionako svejedno da li ih OS prati i nadzire ili ne

Hvala ti na savjetu, vjerujem ti sve jer sigurno o Linuxu znaš puno više od mene, ali nemam ni volje ni vremena zasukavati rukave, a pogotovo ne davati kasnije podršku. To su sve korisnici vulgaris koji o računalima znaju manje, nego o autima (a o autima jedva da znaju gdje se nalijeva tekućina za šajbu ). Dakle, savjetujem im Ubuntu jer je no-brainer, prvenstveno za mene. A oni su svi, kako sam ranije rekao - zadovoljni.
03.11.2025 | 14:00
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:
imam UTM virtualku s uredno licenciranim Windows 11 za ARM, nedavno je bio update (25H nešto, ako se dobro sjećam), sve i dalje radi

Koliko dobro ovo radi? Kaj vrtiš na tome? Posebno me zanima kako rade (rade li?) driveri za neke periferije (ono, neki vanjski uređaj koji je namijenjen radu uz neku specifičnu aplikaciju i ima samo drivere za Win platformu i ta aplikacija postoji samo za Win platformu)?

Fala unaprijed,

Ono što meni treba - radi super. To je softver za crtanje višepolnih shema upravljačkih ormara Elwin (www.3xm.se), softver za programiranje alarmnih/domomatičkih centrala (www.cytech.biz) i bio je ranije onaj ruski softver za OBD interfacing s Fordovim vozilima koji mi, je l', nije više potreban . Uglavnom, specifična komunikacija sa specifičnim vanjskim uređajima nije problem. Čak i Prolific USB-RS232 konverter radi, ali nije mi već stvarno dugo trebao. I ove neke uobičajene aplikacije - FireFox, NitroPDF, Thunderbird, FileZilla... - sve radi bez jbmti. LibreOffice čak ima windows ARM verziju za downloadati.

Ako te zanima neki specifični komad (a da nije neko čudo tipa Solidworks, jer to sigurno ne bi radilo kako treba, ako i bi uopće, kao ni Eplan, na primjer), pošalji link, probam instalirati pa ti javim ishod. Većina normalnih softvera koji ne bi radili na ARM Windowsima ti to prijave sami već prilikom pokušaja instalacije.

Koliko sam shvatio, taj ARM Windows ima neku internu emulaciju Intela, slično kao Rosetta na Macu pa se non-arm aplikacije uglavnom vrte u toj emulaciji.

Ključno je - morao sam odustati od VirtualBoxa jer nisu imali riješenu izvedbu za rad na apple silicon host machine. Mislio sam da ću kupovati VMware, ali me je Rusty na vrijeme uputio da probam besplatni UTM i radi dobro. Ima neke mušice, ali meni nisu dealbreaker (npr. network file sharing između host i guest stroja, automatski capture miša i tipkovnice koji nekad ne radi, ali uglavnom da, itd.), a i rješavaju ih s vremenom. S obzirom da sve to skupa koristim samo povremeno, ukupno ne više od 200 sati godišnje, super sam zadovoljan.
03.11.2025 | 21:00
Moje skromno mišljenje je da nema više OS koji se programiraju za određenu arhitekturu.
Mislim da se to zove Hardware Abstraction Layer (HAL) koji je veza između OS i hardvera. Očiti problem je kada program treba/želi komunicirati direktno s hardverom a ne preko tog HAL-a. Svojevremeno je (opet mislim) tako radio DirektX kako bi se sve brže odvijalo.
MIslim da HAL ima svaki moderni OS.
13.12.2025 | 09:45
Stvari se razvijaju od lošeg k gorem...

13.12.2025 | 10:38
To su dobre vijesti za nas.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 32 minuta
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, ^SuperUnknown^, Anonimci (556)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO