Windows 11 i TPM čip
(2 korsinik/a gleda/ju temu) smayoo, (1) Gost

Windows 11 i TPM čip

02.11.2025 | 10:57
Kako Microsoft forsirano gasi Windowse 10 ukidanjem sigurnosne podrške, gomila novih PC korisnika, pogotovo tvrtke, organizacije, javna uprava i agencije, ulijeću u Microsoftovu zamku Windowsa 11.

Naime, Windowsi 11 traže da matična ploča PC-ija ima TPM čim. Za one koji ne prate, TPM je Trusted Platform Module, čip koji se koristi za čuvanje kriptografskih ključeva, enkripciju i slično. To je slično onome što rade Appleovi sigurnosni čipovi T serije. No, Apple nije otišao korak dalje i ne može nadzirati što korisnik lokalno radi, a sigurnosni podaci su zapisani lokalno u "The Secure Enclave" dijelu čipa.

S druge strane, Microsoft može što hoće. Može nadzirati sve vaše sigurnosne postavke, ključeve, a može vam i isključiti pristup računalu ako to požele.

Apple je pokazao da je udaljeni nadzor računala moguć kroz napušteni CSAM projekt o kojem sam ovdje više puta pisao. Na našu veliku sreću Apple je shvatio da njegovi kupci ne žele takav oblik "cyber sigurnosti" i patroniziranje od Velikog Brata, već im je priortet privatnost.

Što će Windows korisnici? Ne znam, nije baš veselo "preko plota", ja bih ostao što duže na Windowsima 10, bez obzira na nedostatak novih sigurnosnih zakrpa, čini se da će i takvi Windowsi biti sigurniji od korporativne špijunaže Windowsa 11.

Inače, za probu sam instalirao i Windowse 11 na jedan Mac Pro 5,1, ali uz hack koji isključuje potrebu za TPM čipom. No, to je sada moguće u toj nekoj prvoj fazi, vjerujem da će Microsoft kasnije učiniti sve da takvi Windowsi 11 ne mogu raditi.
02.11.2025 | 11:22
Već vidim da će se računala prodavati kao Linux Ready ili tako nekako.
02.11.2025 | 11:24
jura22 kaže:
Već vidim da će se računala prodavati kao Linux Ready ili tako nekako.

Pa to bi bilo jako dobro rješenje, ali MS korporacija bi to mrzila, učinit će sve da se to ne dogodi.
02.11.2025 | 12:11
Dokle god je u društvu prisutna kritična masa gluposti, ne mora se micro$oft ničeg bojati. Realno, danas 80% korisnika sve što treba - može raditi na Linuxu, a u mnogim ne-anglofonim zemljama gdje se govore "mali" jezici - čak i puno bolje. Windows hrvatska lokalizacija i dan-danas pati od mnoštva pogrešnih, besmislenih pa i apsurdno smiješnih automatiziranih prijevoda, a Ubuntu ima kvalitetnu hrvatsku lokalizaciju već gotovo 15 godina. Kad bi svi ti korisnici odlučili napustiti Windowse u korist Linuxa, u idućih 10 godina bi svi veći proizvođači specijaliziranog softvera prisilno ponudili verzije svojih aplikacija za Linux (i/ili Mac) kako ne bi pretrpjeli masovni gubitak korisničke baze (jer za svaku "de facto standard" windows aplikaciju postoji najmanje jedna kvalitetna konkurentska aplikacija koja radi na non-windows platformi već danas). I to bi bio kraj vladavine micr$ofta.

Vezano za Windows 11, nisam siguran kako to točno funkcionira o čemu pišeš, ali ja imam UTM virtualku s uredno licenciranim Windows 11 za ARM, nedavno je bio update (25H nešto, ako se dobro sjećam), sve i dalje radi, a tog TPM čipa sigurno nema.

Isto tako, imamo u uredu Dellovo all-in-one računalo staro 3 godine koje je kupljeno s Windows 11, koje koristimo za Eplan. Ako ono ima taj TPM čip, kako i gdje se to može vidjeti?
02.11.2025 | 13:51
smayoo kaže:
Realno, danas 80% korisnika sve što treba - može raditi na Linuxu

e-porezna.porezna-uprava.hr/Pages/TehnickiPreduvjeti.aspx

> Sustavu se može pristupiti neovisno o operativnom sustavu. Usluge koje ne zahtijevaju digitalni potpis mogu se koristiti na bilo kojem operativnom sustavu, a digitalno potpisivanje je zasad moguće samo na operativnom sustavu Windows. U tijeku je prilagodba sustava za digitalno potpisivanje na svim operativnim sustavima.
02.11.2025 | 14:49
Osim što više nije tako. Certilia udaljeni potpis preko mobitela radi uvijek i svugdje.
02.11.2025 | 15:17
Da ali normalni ljudi koji stavljaju i skidaju masu stvari na poreznu koriste one usb donglove sa certifikatom jer bi valjda podivljali da za svaki korak moraju tipkat po mobitelu
02.11.2025 | 15:32
Samo da dodam da uskoro nece biti moguce koristiti Windowse bez online accounta,
02.11.2025 | 15:38
Riba kaže:
Samo da dodam da uskoro nece biti moguce koristiti Windowse bez online accounta,

Jesu li barem stari Windows 10 korisnici pošteđeni toga?
02.11.2025 | 15:39
IgorD kaže:
Da ali normalni ljudi koji stavljaju i skidaju masu stvari na poreznu koriste one usb donglove sa certifikatom jer bi valjda podivljali da za svaki korak moraju tipkat po mobitelu

Rekao bih da pričaš napamet. Vrlo napamet. Te treba ništa "tipkat" po mobitelu. Dođe ti push notifikacija za autentifikaciju, pikneš je, pogledaš u mobitel da odradi biometriju i pikneš "potvrdi". To je to. I svaka autentifikacija ostaje aktivna nekoliko minuta, tako da ne treba za svaki korak ponavljati. To s USB dongleovima nikad nije radilo kako treba. Ni na windowsima, ni ikako drugačije.
02.11.2025 | 15:44
smayoo kaže:
Vezano za Windows 11, nisam siguran kako to točno funkcionira o čemu pišeš, ali ja imam UTM virtualku s uredno licenciranim Windows 11 za ARM, nedavno je bio update (25H nešto, ako se dobro sjećam), sve i dalje radi, a tog TPM čipa sigurno nema.

Isto tako, imamo u uredu Dellovo all-in-one računalo staro 3 godine koje je kupljeno s Windows 11, koje koristimo za Eplan. Ako ono ima taj TPM čip, kako i gdje se to može vidjeti?

Ne znam sasvim sigurno kako to sve funkcionira i kada se gleda, a kada ne. Naime, imao sam isti slučaj - kod klijenta sam na iMac 24" instalirao Parallels i onda Windows 11 ARM verziju i sve je radilo normalno. S druge strane, na Mac Pro 5,1 sam krenuo Boot Camp putem (ali zapravo s OpenCoreom) i da bih instalirao Win 11 morao sam poisključivati sve provjere u samoj instalaciji i kasnije još nešto. I taj Mac Pro i danas radi ok pod Windowsima 11, ali je pitanje što će se dogoditi ako MS lansira neki sigurnosni update koji bi sve to prepeglao.

Što se tiče provjere, kažu:

1) Press the Windows key + R to open the Run dialog.

2) Type tpm.msc and press Enter.

3) The "Trusted Platform Module Management" console will open. Check the Status section to see if the TPM is ready to use.

4) If the TPM is installed, the "TPM Manufacturer Information" section will show the specification version (e.g., 2.0).
02.11.2025 | 16:09
dpasaric kaže:
Riba kaže:

Jesu li barem stari Windows 10 korisnici pošteđeni toga?

Jesu, ali su postedjeni i sluzbene podrske.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 1 dan
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, IgorD, Riba, rusty, smayoo, ZeljkoB, Anonimci (521)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.89 Seconds

Provided by iJoomla SEO