03.11.2025 | 14:00
Djuro genijalac kaže:
smayoo kaže:
imam UTM virtualku s uredno licenciranim Windows 11 za ARM, nedavno je bio update (25H nešto, ako se dobro sjećam), sve i dalje radi
Koliko dobro ovo radi? Kaj vrtiš na tome? Posebno me zanima kako rade (rade li?) driveri za neke periferije (ono, neki vanjski uređaj koji je namijenjen radu uz neku specifičnu aplikaciju i ima samo drivere za Win platformu i ta aplikacija postoji samo za Win platformu)?
Fala unaprijed,
Ono što meni treba - radi super. To je softver za crtanje višepolnih shema upravljačkih ormara Elwin (
www.3xm.se), softver za programiranje alarmnih/domomatičkih centrala (
www.cytech.biz) i bio je ranije onaj ruski softver za OBD interfacing s Fordovim vozilima koji mi, je l', nije više potreban

. Uglavnom, specifična komunikacija sa specifičnim vanjskim uređajima nije problem. Čak i Prolific USB-RS232 konverter radi, ali nije mi već stvarno dugo trebao. I ove neke uobičajene aplikacije - FireFox, NitroPDF, Thunderbird, FileZilla... - sve radi bez jbmti. LibreOffice čak ima windows ARM verziju za downloadati.
Ako te zanima neki specifični komad (a da nije neko čudo tipa Solidworks, jer to sigurno ne bi radilo kako treba, ako i bi uopće, kao ni Eplan, na primjer), pošalji link, probam instalirati pa ti javim ishod. Većina normalnih softvera koji ne bi radili na ARM Windowsima ti to prijave sami već prilikom pokušaja instalacije.
Koliko sam shvatio, taj ARM Windows ima neku internu emulaciju Intela, slično kao Rosetta na Macu pa se non-arm aplikacije uglavnom vrte u toj emulaciji.
Ključno je - morao sam odustati od VirtualBoxa jer nisu imali riješenu izvedbu za rad na apple silicon host machine. Mislio sam da ću kupovati VMware, ali me je Rusty na vrijeme uputio da probam besplatni UTM i radi dobro. Ima neke mušice, ali meni nisu dealbreaker (npr. network file sharing između host i guest stroja, automatski capture miša i tipkovnice koji nekad ne radi, ali uglavnom da, itd.), a i rješavaju ih s vremenom. S obzirom da sve to skupa koristim samo povremeno, ukupno ne više od 200 sati godišnje, super sam zadovoljan.