Hrvatska slova
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Hrvatska slova

24.11.2003 | 19:26
Pozdrav svima!

Imam jedno možda jako blesavo pitanje.
Kada otvorim dokument u Word for Mac 5.x napisan u wordu za PC-a izgube se hrvatska slova. Ali ne sva. Nekad se vide ć i ž, a nekad ostala.
Nije mi jasno, kako je moguće da OS koji ima podršku za hrvatska slova, i program koji je od istog proizvođača su toliko nekompatibilni.
Da li itko zna što trebam učiniti da jednom kad snimim tekst na PC-u, otvorim ga na Mac-u dobijem isti tekst koji sam pisao, bez da mi zamijeni hrvatska slova sa underscoreovima?
24.11.2003 | 19:38
Errrm, instaliraj OpenOffice ...
24.11.2003 | 19:46
Volio bih to riješiti određivanjem kodne stranice, ili konfiguriranjem nekih postavki
No neznam, kako Mac čita dokumente, tj. uopće nemam nekakvo znanje o Macintoshima.
Rješavam problem isključivo sa PC strane.
Vjerujem da je moguće odrediti postavke na Win OS-u ili MS Office-u koje će Mac prihvatiti.
24.11.2003 | 19:48
O tom problemu sa Officeom je vec toliko rijeci napisano da je to cudo. Buduci da koristis Word 5.1 pretpostavljam da govoris o OS 9, pa ima rjesenje za taj problem. Trebao bi pomocu MacLink Plusa konvertirati dokument u odgovarajuci encoding i domaca slova bi ti trebala izaci neozlijedjena.
Nazalost nemam iskustva iz prve ruke sto se ovoga tice, vec se samo sjecam kako su to drugi rjesavali, pa ce valjda uskociti netko za detaljnijim uputama.
A ti se Breed koncentriraj prije pisanja poruka!
24.11.2003 | 20:00
Da, dobro je pretpostavljeno. Ponadao sam se da Microsoft Hrvatska radi podršku za takve stvari, da poslovni korisnici neće imati potrebu za izmišljanjem dijakritičkih znakova ili nekakvim dodatnim kofiguriranjem svoji računala.

Nego, da li je MacLink Plus uključen u OS ili ga se treba dodatno instalirati?
24.11.2003 | 20:55
MacLink Plus je prije bio dio sistema. U zadnjim verzijama nije. Nisam dugo gledao da li je izašao kakav update, ali baš sam ga neki dan koristio jer sam morao nešto konvertirati s Win Worda u Macov. Radi bez problema. Obrnuto nisam nikada probao. Neki taj problem rješavaju makro naredbom.
24.11.2003 | 21:05
Zahvaljujem
24.11.2003 | 21:18
Najjednostavnije rijesenje ako ti ništa ne uspije je da snimiš text u običnom TXT formatu i zatim znak gdje ti je neki HR znak npr. ku@a zamjenis s REPLACE na Mac-u -> replace this @ with this ć i zamjeni ti slova u cijelom textu.

Obiljezis kompletan text izaberes neki HR font na Mac-u koji ti odgovara npr. Arial ili Helvetica pogledas koji su ti znakovi za koje slovo npr. ×akovo ZAMIJENI × SA Đ -- su#a --> zamijeni # sa Š i tako svih 5 slova. Gotovo za nekoliko sekundi.

Isto tako ako želiš imat iste fontove na Mac-u kao na PC-u imaš jedan program na netu koji pretvara PC fontove u MAC samo sam zaboravio kako se zove.
25.11.2003 | 11:17
Ispravak - najjednostavnije rjesenje je instalirat Maclink Plus Deluxe verzije 12 ili nize - mislim da ce biti dobre i v. 10 i 11...

Zatim u Control panelima podesis u MacLink plus ekstenziji da radi "Croatian" pretvorbe. Onda dalje, kad god trebas izmjene samo dragnes .doc fileove na Maclink i kazes mu da konvertira u Word 5 za Maca i sve ce ti biti na mjestu.

Oprez jedino kod fileova u kojima ima puno slika ili tablica, Maclink ih nekad ne zna progutat pa se smrzne.

Rjesenje bi trebalo doci sa novom verzijom Officea - ako M$ to napravi kak spada - onda sa tom verzijom i zadnjim 10.3 sistemom ne bi trebalo vise biti problema.

M$ Hrvatska - hahaha ti se salis Te lijencine tamo pojma nemaju...
25.11.2003 | 14:42
Da, dobro je pretpostavljeno. Ponadao sam se da Microsoft Hrvatska radi podršku za takve stvari, da poslovni korisnici neće imati potrebu za izmišljanjem dijakritičkih znakova ili nekakvim dodatnim kofiguriranjem svoji računala.

Sto se Microsofta tice, njihov sluzbeni odgovor na ovaj problem je da hrvatski jezik nije na popisu sluzbeno podrzanih u Officeu, sto je i istina.
26.11.2003 | 13:01
za ovo znam da radi pod OS X-om i Officom X:
Djelomicno rjesenje je word datoteku na pc-u snimiti kao Rich Text Format (.rtf) i onda je probati otvoriti Wordom za Mac. Sva "HR" slova osim đ i Đ (dj - koje zamjenjuje underscore) ce biti pravilno prepoznata.

U Classicu sam uspješno koristio MacLink plus.
04.11.2004 | 13:23
najjednostavnije riješenje koje i ja koristim je da oni koji ti šalju txt sa pc-a instaliraju abc converter i u njemu word doc konvertiraju u rtf i nema problema ni sa hr fontovima,a ni sa slikama ako su u istom dokumentu
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 minuta
  • moragd: Mislio sam na atv plus.
  • moragd: Atv sa hrvatskim acountom? Imal neko info jel ce to raditi?
  • dpasaric: Nova anekta! :)
  • Kloba: Vidio sam to jutros. Reko neću staviti tu ako ispadne patka. Ipak, čini se da je ok izvor. Tko zna tko će završiti na giljotini zbog ovoga. Sjetćamo se pijanog vlasnika testnoga iPhonea 4 i kako je Jobs poslije tužo Gizmodo
  • kupus: Novi mb pro s m4 leakan [link]
  • Borisone: To je samo za fizičke osobe.
  • m@xym: Odnedavno znači prije par mjeseci. Ne pratim redovito njihove stranice, ali ne sjećam se da sam prošle godine to vidio. Radi se u njihovom "Easy upgrade" programu: [link]
  • Borisone: Ne tnam što je "odnedavno" ali u ožujku su mi javili da nude samo leasing preko Grenke.
  • m@xym: Borisone, to odnedavno nudi istyle.hr za Apple Watch, iPhone i Mac računala
  • kupus: tj ovaj [link]
  • kupus: [link]
  • kupus: evo borisone
  • Zdravac: Nisan sad isao provjeriti, ali zar nije Sancta Domenica iz ZG nudila?
  • Borisone: Za pravne osobe, a ne za fizičke osobe.
  • Borisone: Nudi li neka tvrtka u HR najam Mac računala? Nešto tipa mjesečno plaćanje, po isteku 2 ili 3 godine zamjena novim uz produženje ugovora.
  • marioart: photoshop za 89€, cijeli CC 430, paralels 60... hrpa nekih antivirusa... ja gledam na DE, mozda na US ima vise :) ... airpods pro 225€...
  • drlovric: Imal jos kakvih dobrih dealova za software, usluge i sl?
  • marioart: da se nadovezem... kako su sad Prime Days na Amazonu, moze se uzeti Family M365 na 15mj za 53€ ... ako nekome eventualno treba :)
  • smayoo: I ja kažem! :)
  • zoranowsky: Libre office FTW!
  • drlovric: Meni je jedna dobra dusa ovdje na Jabucnjaku poklonila MS Office. Neka bulk licenca je bila u pitanju, mislim nesto vezano za obrazovne ustanove. Radi godinama. Sad gledam ovu novu 2024. Skoro su pa identicne. Uopce ne znam niti sto je tu novoga :)
  • Borisone: Microsoft 365 Family (za 6 korisnika) je oko 60 eur kada je na akciji. A često je. Kupiš par komada i miran si par godina.
  • Zdravac: 150 € je ravno 2 godine pretplate na office 365, vjerujem da je to bolja opcija
  • drpongrac23: Ah, trebao je biti plačko!!!!
  • drpongrac23: @drlovric - ????????????????????????????????
  • drlovric: @drpongrac23: Kupujes? :)
  • Kloba: Jebote šta ove poplave rade po BiH, to je prestrašno... :(
  • drpongrac23: Evo i link [link]
  • drpongrac23: Izašao "MS Office 2024" za Mac i PC, kao standalone verzija, pa eto, ako koga zanima…
  • Bertone: Što se je dogodilo? 27 sati nitko ništa nije napisao na forumu :)
  • Yonkis: Dostupan 18.0.1 i za sve ostale apple uređaje (sat, iPad..)
  • zoranowsky: Thx!
  • dpasaric: Ugodno iznenađenje! :)
  • smayoo: Mašala. Zapratih vas na Spotifyu. :)
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Ako netko želi link za download, pošaljite mi pm.
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Da se i ja malo pohvalim, friško je izašao treći album Twistersa
  • mbp2009: Da, T9 napokon
  • Zdravac: KOOONAČNOO!
  • Zdravac: Jel ste skužili novost u iOS 18 kod poziva (dial pad)?!!
  • drlovric: Ja ne ocekujem bas puno od Apple AI a radim na engleskom. Širi je i danas dan prilicno poglupa :)
  • Yonkis: aha, ovo; [link]
  • mbp2009: 15.1 beta je otvorila AI u EU
  • mbp2009: MacOS
  • Yonkis: mbp2000 to imaš US App Store ID? I misliš na iOS 18.1 beta?
  • mbp2009: Testira itko 15.1? Ja testiram, ali ovaj AI Siri ne razumije baš previše, niti mi je dostupan u drugim aplikacijama kao npr Mail
  • Yonkis: Matija klc ako ga nosiš u iStyle onda ovo [link] a u tekstu im nedostaje ovaj link [link]
  • songoku: Ako oces zadrzati garanciju, u ovlastenom servisu ce ti zamijeniti cijeli sat (dobit ces najvjerojatnije refurbished) za mislim €350, tj. ovisi o modelu, to je za series 9, nisi rekao koji sat imas
  • songoku: @Matija nema originala, Apple ne mijenja nista na satu, samo ti zamijene cijeli uredja. Samo ekran se moze zamijeniti, ali ne u ovlastenom servisu, i time uvijek gubis garanciju

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dpasaric, m@xym, Maxxy, moragd, Riba, smayoo, tino1, Zoki, Anonimci (408)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.97 Seconds

Provided by iJoomla SEO