08.06.2023 | 12:46
Daddo kaže:
Tema je visionpro, tako da uopće ne vidim razlog da se ovdje bavimo oštećenjima sluha
Tema je VisionPro i moj komentar da znam desetak slabovidnih osoba koji bi bili oduševljeni tom "igračkom". I onda tvoje spuštanje da pričam gluposti. Dakle, niti znaš ništa o dotičnim osobama i kako koriste svoje trenutne igračke, ali našao si se prozvan pametovati i onda skrenuo temu prema isključivo slijepima
(iako bi bilo super otvorit neku zasebnu temu o korištenju applea i općenito računala te prilagodbama za OSI, ako ništa, hrpa ljudi pojma nema s kojim se sve izazovima suočavaju.
Čisto sumnjam da bi ikoga zanimalo, ono buraz, raširiš vijest o prosvjedu ispred Markovog trga glede vladinog novog zakona kojim jako jako ograničavaju prava invalidima i povlastice za njih. I to zbog benigne uštede. I dođe 300 ljudi jedva. Ali na proslavu trećeg mjesta razmaženih gurača lopti ih dođe milijun. Promijenilo bi se nešto u našem društvu jedino da svi dobiju neki invaliditet na random bazi na bar mjesec dana.
Konkretno, mojoj princezi će novim zakonom uskratiti prevoditelja izvan određene satnice, dakle, procjeniti će broj sati koji provodi u školi i toliko će plaćati prevoditelja. I to mizerno malo. Ako bude dodatnih školskih sati nego su procijenili, može se slikati. Ako hoće prevoditelja na rođendanu, ne može. Ako treba bilo gdje drugdje, ne može. Tek kad navrši 18 godina će dobiti natrag pravo da koristi prevoditelja, ali ONI će odlučiti po stupnju oštećenja koliko sati mjesečno će imati pravo na to. Zakone je pisao neki idiot bez trunka empatije i razumijevanja o temi, i unatoč svim amandmanima i protivljenju BAŠ SVIH udruga i saveza, nema promjena na bolje.
I opet, ne bih se živcirao, kriza je, inflacija, država nema. A onda vidiš za kaj se ima pa ti bude onako mučno.
A za osobe oštećena sluha (i vida)… ionako će “MORATI” naučiti znakovni jezik i/ili brailleovo pismo da bi bili zakonski “pismeni”. Za to im svakako neće trebati stereo naočale sa 4K rezolucijom i milijardama boja.
I opet, naučiti će znakovni jezik koji će gledati gdje? Ili titlove? Na prste jedne ruke možeš nabrojati emisije gdje imaju prevoditelje. Isto i s brajicom, makar savez slijepih polako gura brajicu svuda. Sporo ide, jer naravno nemaju ljudi sluha ni strpljenja.
Što se tiče znanja engleskog… eto ne znam bi li se smijao ili plakao kad to koristiš kao argument.
I opet pokazuješ svoje neznanje. Odi malo među gluhe i nagluhe, zahvaljujući školstvu koje imamo velika večina njih ne zna ni hrvatski jezik. Ponavljam, gluhima hrvatski jezik, makar su hrvati nije PRVI jezik, to je drugi jezik kao što je tebi engleski drugi jezik. Dakle, kad svladaju svoj znakovni i njegova pravila, dodatno trebaju učiti i hrvatski i njegovu gramatiku. Pa onda tek ide engleski ili neki treći, a tada već nemaju ni volje niti ih itko potiče da se obrazuju, jebiga to su gluhi, nek ostanu glupi.