Digitalno iz USA u Europu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Digitalno iz USA u Europu?

20.02.2026 | 10:16
jura22 kaže:
Za ove koji na forumu misle da biraju dobro a u stvari je zlo.

Nadopunio bih:
…za one koji misle da trebaju između dva zla birati manje zlo, pa daju svoj glas za manje zlo, a u suštini ih nitko ne prisiljava da daju svoj glas za zlo.
Ali eto oni su našli sklop razmišljanja kojim opravdavaju svoj glas za zlo.
Tužno i negativno…
20.02.2026 | 10:41
jura22 kaže:

A tko je taj tko zna i može objektivno prosuditi što je dobro, a što je zlo?
20.02.2026 | 15:37
jura22 kaže:

Na koje dobro misliš, a da je u stvari zlo?
20.02.2026 | 20:59
Mi vrlo lako detektiramo zlo u NDH i Paveliću i oko toga nema rasprave.
Ali, isto takvo zlo je i Tito i Jugoslavija, ali tu se nikako ne možemo složiti.
Dok jedni u NDH vide zlo, isto to zlo ne vide u Jugoslaviji.
Obje države su bile totalitarne i ubijale ljude s time da Pavelić nije to skrivao.

Ali ako ostavimo to iza sebe jer je prošlost.
Imamo i domovinski rat gdje su pod crvenom zvijezdom petokrakom rađena zvjerstva a određeni imaju potrebu taj simbol isticati.

Zato se danas i lome koplja oko Thompsona i pjesme Čavoglave jer jedni vide u tome zlo, a drugi ne.
Fenomen Thompsona je jasan jer ta pjesma živcira neke, a balavci od 20+ godina koji nisu živjeli niti za vrijeme WWII niti za vrijeme Domovinskog rata.

Nikada nije napravljena jasna distanca od totalitarnih režima na ovim prostorima.
Kako je to Njemačka riješila 1990. spajanjem DDR-a, ili Poljska, Češka ili Mađarska?
20.02.2026 | 22:13
Slažem se s tobom to je stvarno problem. I sigurno svaki narod se suočiti sa svojim zločinima i mržnjom međusobom. Totalitarni režimi su, stvarno užasni uvjeti za život. Vidi se gdje su na vlasti.
Ali što predlažeš?
21.02.2026 | 07:39
Vise nista jer smo propustili priliku.
21.02.2026 | 07:45
Pa zašto onda više burgijaš po tome?
21.02.2026 | 08:16
A samo sam dao citat Mary Shelley.
U tom citatu prepoznao ponašanja članova ovog foruma.
21.02.2026 | 09:42
jura22 kaže:
Vise nista jer smo propustili priliku.

Apsolutno netočno.
21.02.2026 | 11:56
Zašto netočno?
Stari jugoslavenski kadar se uvukao u sve pore života umjesto da su ih srezali u startu. To su oni koji ne žele Hrvatsku, kojima Hrvatska snmeta, već žele neku drugu Jugoslaviju.
Eklatantni primjer je Deklaracije o zajedničkom jeziku (2017) gdje su oni koji su je potpisali iz Hrvatske trebali završitina robiji kao državni izdajnici.
Sloboda u krvi izborena, a nakon 20+ godina Jugoslaveni bi opet ujedinjavali.
Bilo je tu svakjakvih intelektualaca iz "rajona".
21.02.2026 | 13:06
jura22 kaže:
Zašto netočno?
Stari jugoslavenski kadar se uvukao u sve pore života umjesto da su ih srezali u startu. To su oni koji ne žele Hrvatsku, kojima Hrvatska snmeta, već žele neku drugu Jugoslaviju.
Eklatantni primjer je Deklaracije o zajedničkom jeziku (2017) gdje su oni koji su je potpisali iz Hrvatske trebali završitina robiji kao državni izdajnici.
Sloboda u krvi izborena, a nakon 20+ godina Jugoslaveni bi opet ujedinjavali.
Bilo je tu svakjakvih intelektualaca iz "rajona".

Ja sam glup. Naglup. Iznimno glup. Neizmjerno glup. Jer, zakleo bih se da ovo čitam u threadu
a21.jpg

a nikako ne shvaćam kakve veze ima post s temom.
Nemoj mi ni pokušati odgovoriti. Rekao sam da sam glup i ne budem razumio. Unaprijed se ispričavam na tome.
21.02.2026 | 19:03
Počelo je s citatom Mary Shelley.
A zar je ovo čudno ovdje na forumu?
Koliko puta se skrenulo u čisto neke druge teme?

Vratimo se na temu i prvi post:
- Cloud prebaciti u Europu.
- Mail na Europskom Serveru.
- Office neki open source.

Proučio sam malo i Synologu NAS može bez problema hendlati s milom i fajlovima.
Moj DS215+ je mali i ima problema s resursima (slabi CPU i malo RAM-a) ali za kućnu upotrebu je sasvim dovoljan.
Jedino što treba je fiksna IP adresa ili DDNS i port forwarding.

Za office paket ima dosta toga besplatnoga i ne treži pristup mreži.
Evo nekoliko njih:
LibreOffice
SoftMaker FreeOffice
ONLYOFFICE Desktop Editors
Apple iWork
21.02.2026 | 19:22
Malo sam izučavao i nekako se iskristaliziralo:
Hardver: stari Mac Pro 5,1, ili obični x86_64 server/mini ITX box
Softver:
Mail: Postfix + Dovecot + Roundcube
Cloud: Nextcloud ili Seafile
Backup: rsync ili BorgBackup
Sigurnost: UFW/iptables, Fail2ban
Opcionalno: Docker za izolaciju servisa i lakše upravljanje

Ako se želi nešto kompaktno onda: Intel Mac mini 2014–2018
21.02.2026 | 22:24
UGREEN NAS + Time Machine

Lokalna mreža gdje se sve odvija preko LAN-a.

NAS ima fiksnu IP adresu.
Time Machine se spaja isključivo preko SMB.
IP - Tailscale za udaljeni pristup.
Na NAS-u sam:
•uključio SMB servis
•Napravio djeljive Time Machine foldere,
•Napravio radni folder (Cloud) i odvojio ga od backup foldera

Veliki problem je bio što Finder nekad ne vidi NAS, a ping vraća, OS sere - SMB cache- reset SMB i Ključića i radi.

sad:
Stabilna LAN veza, odvojeni backupovi, Cloud kao radni prostor i VPN samo za remote pristup.
Sve sada radi stabilno.
15.03.2026 | 00:02
tino1 kaže:
Ne za nam jesi li čuo za PALANTIR-a? Ako nisi googlaj i pogledaj čime se braća bave. Oni misle ozbiljno. A spremni su na sve!

www.heise.de/news/Palantir-Chef-Karp-Wir...darauf-11211101.html
10.04.2026 | 21:42
tino1 kaže:
Sjećam se kako ne. Ja sam po tranzitnom autoputu išao iz Zapadne njemačke preko Istočne njemačke u Berlin.
Ja ne govorim ni o kakvom strahu (kao motivaciji) za selidbu u EU, više princip. A i gledam da budem što manje vidljiv u smislu digitalnog otiska. Ne za nam jesi li čuo za PALANTIR-a? Ako nisi googlaj i pogledaj čime se braća bave. Oni misle ozbiljno. A spremni su na sve!

IMG_6100.jpeg
10.04.2026 | 21:46
tino1 kaže:
Mi smo ovisni o USA i o nekom klaunu. Trebamo se emancipirati! To su faktovi! Svako korak je dobar korak, pa makar bio i prvi.

Ja nisam ni primijetio da trebam potvrđivati Cookie, toliko o toj smetnji.
Sigurno je jedno, otežajmo Palantiru sastavljanje filtera i dobili smo na vremenu.

Ali sigurno ne namjeravam sjediti ko kunić pred vukom, pa makar to bio i slijepi akcionizam.

Evo Francuzi prelaze na Linux:
techcrunch.com/2026/04/10/france-to-ditc...reliance-on-us-tech/

France to ditch Windows for Linux to reduce reliance on US tech
11.04.2026 | 08:11
Yonkis kaže:
tino1 kaže:
Mi smo ovisni o USA i o nekom klaunu. Trebamo se emancipirati! To su faktovi! Svako korak je dobar korak, pa makar bio i prvi.

Ja nisam ni primijetio da trebam potvrđivati Cookie, toliko o toj smetnji.
Sigurno je jedno, otežajmo Palantiru sastavljanje filtera i dobili smo na vremenu.

Ali sigurno ne namjeravam sjediti ko kunić pred vukom, pa makar to bio i slijepi akcionizam.

Evo Francuzi prelaze na Linux:
techcrunch.com/2026/04/10/france-to-ditc...reliance-on-us-tech/

France to ditch Windows for Linux to reduce reliance on US tech

Nemam muda se prebaciti u cijelosti na Linux. Ali to bi bila zadnja konsekvenca.
11.04.2026 | 09:39
Ja sam nedavno radio neku grubu analizu. Da nam je potreba, mi bi se (cijela firma) mogli kompletno prebaciti na linux u roku od 3 do 6 mjeseci. Dva softvera koja povremeno koristimo, koji su windows only, jedan je njemački, a drugi švedski pa pretpostavljam da i oni imaju (dugoročniji) plan migracije na linux. Ako nemaju oni, ima netko drugi, nije nitko sveta krava...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 48 minuta
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!
  • Yonkis: dpasaric - Jel' u Kokolu?
  • dpasaric: Spremamo poslasticu za večeras! :)
  • ivan.ocd: Hvala za konkretni model, budem i ja pogledao za takav neki model… imam puno knjiga koje trrba analizirati i tu je onda preslab.
  • drlovric: Moj kolega koristi Cowork sa M5 Pro sa 64GB, i nema tih problema... Ocigledno ti je taj Air preslab za tu specificnu namjenu :/
  • ivan.ocd: Da, prema Claudeu trebao bi M5 Max… neki dan je bilo preko 90GB Rama koje je koristilo… pogledat ću ovo sto si napisao pa javim
  • accom: Activity monitor će ti pokazat CPU / GPU / memory usage. Pretpostavljam, da je naročito GPU pod plafonom, a možda i Memory...
  • accom: A što kaže Claude po tom pitanju?
  • ivan.ocd: Ekipa, molim vas za brzinski savjet: imam MBA s 16GB RAM-a i koristim Claude puno, osobito Cowork. Izgleda da mi tih 16GB nije dovoljno jer svako malo dobijem upozorenje o memoriji, a i grije se ko lud (M5). Trebam li prodati ovaj Mac i gledati neki Pro ili Max s vise memorije ili hlađenja ili ne? Hvala
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO