Mac Pro 1.1 problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 1.1 problem

28.07.2019 | 13:18
Da li je nekome poznat uzrok ovog problema i kako ga riješiti?
Jučer mi se ekran na Mac Pro 1.1 za vrijeme rada smrznu sa pojavom crvenih crtica te sam ga ugasio zadržavanjem power botuna.

Danas kada sam ga ponovno upalio se odmah pojavi patern crvenih crtica i apple znak koji nakon nekog vremena bootanja nestane i ništa se novo ne pojavi.

Probao sam se spojiti preko mreže sa drugog računala i to radi bez problema jedino kada idem na Share Screen otvori se crni prozor na kojem vidim samo kursor miša. Prilikom pomicanja kursora na originalnom monitoru se pojavljuje spinning wheel bez drugih promjena.

Tehničke podatke o samom Macu te manifestaciju kvara možete vidjeti na priloženim fotografijama.

MacPro2007.jpg

IMG_9771.jpg

IMG_9772.jpg

IMG_9773.jpg

Da li se radi o tome da je crkla grafička kartica NVIDIA GeForce 7300 GT?
Koje bi bilo optimalno rješenje s obzirom da se radi o vrlo starom računalu koje je uredno služilo do jučer?
28.07.2019 | 13:41
Hvala na brzom odgovoru!
Gdje si kupio u HR za 500 kn?
  • kupus
  • Posjetitelj
28.07.2019 | 17:34
Probaj s drugom grafickom, pa vidi hoce li se problemi ponovno manifestirati. Vjerojatno hoce

Uzmi bilo koju pc graficku do serije 9 nvidija/7ati za zamjenu. Kartice s appleovim efijem visestruko premasuju samu vrijednost stroja te ih iz tog razloga ne bi preporucio (ako ne trebas bootscreen)
28.07.2019 | 18:46
To ti je grafička. 7300 nije bila najpozudanija serija zbog malog hladnjaka.

Dolaze u obzir: Radeon HD 4850, HD 5770 i HD 5870, NVIDIA 8800 GT (ali mora biti verzija s firmwareom za 1,1 i 2,1, postoji serija za kasnije 3,1 i dalje). Vjerujem da bi trebala raditi i GT120. Ako ne nađeš neku bolju, mislim da negdje čuvam jednu 7300 kako bih mogao servisirati te stare strojeve.
28.07.2019 | 21:32
zabac kaže:
Nisam siguran da 5870 i 8800 idu bez zahvata u firmware.

5870 ide sigurno, imao sam ga u tom stroju, a za 8800 sam napisao da mora biti firmware za 2,1. To je ona famozna verzija kartice napravljena za 32-bitni EFI po nalogu Jobsa nakon njurganja Mac profesionalaca da su to zeznuli, pa je mailom odgovorio da je NVIDIA "sjebala" i da će oni to sada ispraviti. I jesu. Koja legenda od čovjeka - sada mislim na te male detalje kojima se niti jedan CEO inače ne bi bavio.
  • kupus
  • Posjetitelj
28.07.2019 | 22:03
zabac kaže:
Nisam siguran da 5780 i 8800 idu bez zahvata u firmware.

U načelu ide svaka atijeva kartica do serije hd7***/r2** (jer nema drivera za novije, tocnije 1.1 ne podrzava noviji os od elcapitana pa nema drivera), a nvidijina do 8800gt (i to posebna, kako davor kaze).

Razlika je u biosu na samim grafama, atijeve rade na svim strojevima dok nvidija ne.
29.07.2019 | 11:00
Upravo testirao sa drugom karticom i sa njom sve radi.
Da problem je bio u staroj kartici koja je ocito crkla nakon svih ovih godina.

Hvala svima na savjetima i uputama!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 48 minuta
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, Riba, rusty, tino1, Tomek, Anonimci (400)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO