Trump i Musk - MAGA ili MASA
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Trump i Musk - MAGA ili MASA

31.08.2025 | 10:55
Da proširim temu o Trumpu jer njegovo djelovanje je globalno.

link

Trump djeluje onako kako su se ponašali nacistička Njemačka prije rata i Rusi uoči napada na Ukrajinu!

Još uvijek mi je nevjerojatno da predsjednik SAD-a ima takve ovlasti a da mu drugi građani SAD-a nemaju mehanizma kojim bi ga zaustavili.
31.08.2025 | 11:02
Zašto bi ga zaustavili? Pa oni su ga izabrali.
31.08.2025 | 12:02
smayoo kaže:
Zašto bi ga zaustavili? Pa oni su ga izabrali.

Vjerujem kako mnogi Amerikanci nisu znali za što je sposoban i što će sve raditi. Od direktnog ugnjetavanja samih Amerikanaca, preko indirektne štete Amerikancima igrom sa carinama, do užasa koji radi ostatku Svijeta (Ukrajina, Gaza, Grenland...).
31.08.2025 | 16:30
Tko god danas kaže da nije znao što će sve raditi nakon što je pokušao izazvati građanski rat kad je izgubio na pretprošlim izborima, ili laže, ili je dovoljno glup da je baš zato glasao za njega.
31.08.2025 | 17:08
Konkurent mu je bio jos gori.
Na zalost, Joe Biden je bio marioneta.
31.08.2025 | 19:39
Dosta je tužno i zabrinjavajuće stanje u svijetu kada je lik poput Trumpa manje zlo.

A Ukrajina je naslijeđe prošle ekipe i marionete Bidena. Što se tiče Gaze svaka američka vlast bi na to okretala glavu, nema veze je li na čelu "progresivni" Obama, Biden ili Trump, izraelski lobi iza toga je toliko jak da tu niti velika Amerika ne može imati svoj stvarni glas naroda po tom pitanju.
01.09.2025 | 09:51
Gevin Newsom for President!

Ej! Manje zlo? Gdje ti živiš?

youtu.be/Y-CG0B5im50?si=Ah9ONMjfwbN6Jc86
01.09.2025 | 15:25
Čemu čuđenje?
Bila su dva kandidata.
Gevin Newsom nije bio kandidat.
Pa nije to Hrvatska da ih ima 8!
02.09.2025 | 10:40
Air kaže:

Trump djeluje onako kako su se ponašali nacistička Njemačka prije rata i Rusi uoči napada na Ukrajinu!

Još uvijek mi je nevjerojatno da predsjednik SAD-a ima takve ovlasti a da mu drugi građani SAD-a nemaju mehanizma kojim bi ga zaustavili.

Trump je prije svega (bio) zainteresiran za 2 stvari: da ostane na slobodi i da se basnoslovno obogati.
Oboje je ispunio.

Predsjednik SAD-a u biti nema jako velike ovlasti, kada se (de iure) gledaju zakoni. No budući da trenutno republikanski senat de facto ne zeli reagirati kada bi morao (jednostavno ne provodi zakone), Trump ima otvorene ruke.

Također, predsjednik nema velike ovlast u normalnim situacijama, ali u tzv. kriznim situacijama, je malo drugacije. Trumpu je za sada bilo dovoljno da sve i svasta proglasi 'krizom' i upravlja dekretima, pozivajuci se na neke stare i opskurne zakone ili tumececi postojece zakone kako mu pase. Vrhovni sud ga za sada u tome 'tolerira' budući da je izrazito ideoloski konzervativan i da zele (ili bar ne bi imali nista protiv) zakonskih promjena koje bi doveli do konzervativne revolucije u USA.

Uglavnom, Trump, kongres, senat i vrhovni sud (za sada) super suradjuju buduci da svatko gura svoje partikularne interese, i ne zeli biti korektivni element drugim djelovima vlasti.
Takvo stanje ce potrajati jos najmanje do 01.03.2027. kada krece 120. kongres u kojem bi demokrati (mogli) imali vecinu.

Utjecaj predsjednika SAD-a zbog velike vojne i ekonomske moci je puno veci izvan zemlje, nego unutar zemlje. To je do sada bio tzv. soft power kojeg su predsjednici koristili javno i tajno, dok Trump to vise kristi kao 'hard power' direktnim utjecajem i prijetnjama.
02.09.2025 | 12:28
jura22 kaže:
Čemu čuđenje?
Bila su dva kandidata.
Gevin Newsom nije bio kandidat.
Pa nije to Hrvatska da ih ima 8!

Jura22 opet kuriš vatru, ne znam iz kojih pobuda tebi taj predsjednik "odgovara" u široj slici, kandidati su bili Hitler i ona ženska koja je utrčala umjesto Bidena, malo prekasno, u utrku kao zamjena i nije se narod imao vremena upoznati.
Nemam pojma, nisam u americi ali ti jura stvarno imaš zanimljiv stav. Ne znam jel samo kontriraš kontre radi ili što..
Ali čekaj da Trump odapne papke, ili postane senilan kao Biden (sad se podsjećam kakve je gafove imao Biden a kakve laži i dalje izbacuje ovaj predsjednik, i kako republikanci skaču na zadnje noge čim vide nešto "glupo" a gluposti ovog Hitlera puštaju da se šire) pa kad ga zamjeni Just Dance Vance, koji će tek biti marioneta par excellance, Biden je beba naspram njega, ovaj nema ni obraza ni kičme ni pameti. Idealan kandidat za lutka sa koncima.
Samo sjedi i čekaj, nažalost to će se desiti.

Evo zanimljivosti iz Trumpove administracije: Trump is a massive failure. Except for sex trafficing kids.

Trump faces returning $100bn in tariffs after court ruling
The White House is appealing to the Supreme Court after judges said the president illegally used emergency powers to introduce levies on imports

Vidi ga kako drijema, to se Bidenu ne bi oprostilo i povlačila bi se tema o sleepy Bidenu tjedan dana po svim stanicama ali kad to Hitler čini, onda je to "on samo kalkulira u glavi, smišlja 5D potez unaprijed, razgovara sa Xi Đin Pinkom telepatski, smišlja nove tarife.." - www.newsweek.com/donald-trump-health-photos-2122478

aco610k4bnmf1.png

Veliki patriota..
02.09.2025 | 12:53
dpasaric kaže:
Dosta je tužno i zabrinjavajuće stanje u svijetu kada je lik poput Trumpa manje zlo.

A Ukrajina je naslijeđe prošle ekipe i marionete Bidena. Što se tiče Gaze svaka američka vlast bi na to okretala glavu, nema veze je li na čelu "progresivni" Obama, Biden ili Trump, izraelski lobi iza toga je toliko jak da tu niti velika Amerika ne može imati svoj stvarni glas naroda po tom pitanju.

Ah da, zaboravili smo na zloglasni IDF, WMF, IMF, OCDETF.. to su veća zla od trenutnog Hitlera. Zaboravismo i na XJP, NM,KJ-un, AL, AK, B al-A, susjede nam VO i AV.. da ih ne nabrajam. Ali mi smo se skoncentrirali na američkog Hitlera i njeovog pajdaša Putina, euroazijskog Hitlera.. možda jer je tema Hit.. ovaj, Trump i Musk?

Ukrajina i invazija na Ukrajinu je poput jajeta i kokoši, što je bilo prije. Sve vlasti su imale svoje prste u tome, ne samo "marioneta" Biden, njega se najviše spominje jer je počela invazija ali GWB je bio predsjednik 91 kad je prestao postojati CCCP i otada se izmjenjuju demokrati i republikanci (magarci i slonovi). Ne možeš uprijeti u jednog predsjednika i reći on je kriv jer su svi imali prste u kolaču i suma svih tih postupaka je dovela do invazije. Tako da nije Biden jedini kriv.

Pa tako isto ide i za Izrael a tu se onda može Trump staviti kao onaj koji je doprinio da se Izrael ovako ponaša.
Njegovi postupci npr promjene stava vlade o naseljima, predlaganje aneksije West Banka i smanjenje pomoći palestincima - označili su odstupanje od bipartizanskih normi, omogućujući širenje i zaobilaženje palestinskih pregovora.
02.09.2025 | 18:49
@Yonkis, ti bi trebao posjetiti nekog doktora.
Fenomenalno je da te pika u dupe USA predsjednik!
Nigdje nisam napisao da mi Trump "odgovara" i nejasno je zašto ga zoveš Hitlerom!?!
Jesam napisao na je manje zlo od Bidena (i napisao sam zašto to mislim) i istina je da je Biden bio predsjednik i ibio je senilni, a Trump je aktualni predsjednik i nije senilni. Vjerojatno neće poseniliti u ovih par godnina do kraja mandata.
Ti sve nešto pretpostavljaš. Ako Trump umre neće biti predsjednik (logično).

A imaš ti akvarij s ribicom?
03.09.2025 | 11:14
Možemo zajedno doktoru, kojeg god ti želiš jer mislim da ni ti nisi pri sebi, pa neka utvrde kome treba akvarij.
Ako tebe ne pika Trump što se onda javljaš u ovoj temi? Moraš dati neki svoj komentar, zar ne? To je isto za posjetiti doktora. Kažem, možemo zajedno, ruku pod ruku.
Ako ti je svejedno, što se tiče njega, onda prema tome nemaš ništa ni za dodati niti oduzeti ali to nije slučaj kod tebe, zar ne?

IMG_2040.jpeg
03.09.2025 | 14:55
Jedan jezgroviti opis stanja / događanja oko Trumpa dao je jedan od najuglednijih i najbogatijih američkih investitora, Ray Dalio. link

"Predsjednik Donald Trump agresivno provodi krajnje desni, višeslojni plan za stvaranje imperijalnog predsjedništva. Djelujući mnogo agresivnije nego u svom prvom mandatu, Trump odbacuje Ustav SAD-a i savezne zakone, razbija davno uspostavljene zaštitne mehanizme osmišljene da štite sustav provjera i ravnoteža te koristi državnu moć za gušenje neslaganja… nameće svoj primat nad Kongresom, sudovima, saveznom birokracijom, medijima, sveučilištima i civilnim društvom, dok pritom uključuje elemente oligarhije i sustavne korupcije. Bez snažnijeg otpora Trumpovu bezpresedanskom posezanju za moći, Sjedinjene Države mogle bi naposljetku nalikovati modernim autokracijama diljem svijeta, poput Mađarske i Turske, pri čemu bi sigurnost, blagostanje i temeljna prava Amerikanaca trpjela posljedice".
04.09.2025 | 06:55
Ne ne ne, Ray Dalio je u doticaju sa WMF/IMF, tako da to što on govori ti ništa ne znači jer je to sve njihova spletka. A i Jutarnji je mainstream medij plus ovaj članak je iz paywalla.
08.09.2025 | 18:49
Yonkis kaže:
Možemo zajedno doktoru, kojeg god ti želiš jer mislim da ni ti nisi pri sebi, pa neka utvrde kome treba akvarij.
Ako tebe ne pika Trump što se onda javljaš u ovoj temi? Moraš dati neki svoj komentar, zar ne? To je isto za posjetiti doktora. Kažem, možemo zajedno, ruku pod ruku.
Ako ti je svejedno, što se tiče njega, onda prema tome nemaš ništa ni za dodati niti oduzeti ali to nije slučaj kod tebe, zar ne?

IMG_2040.jpeg

Slažem se što se Žapca tiče!

Predsjednik najvažnije zemlje na svijetu je dokazano silovatelj, kriminalac, hohštapler i uz to je abnormalno koruptan. On ne može biti nikako manje zlo od bilo čega jer je on the worst case. Onaj ko to ne vidi je toliko zaluđen da i njegovu senilnost, aroganciju, neznanje, hvaljenje, baljezganje gluposti ignorira.

Probudite se! Ovo je nešto što se nas svih pika u guzicu i to dobrano.
12.09.2025 | 07:12
Zanimljiv osvrt na politička zbivanja, tekuća i prošla. Charlie Kirk, Giacomo Matteotti, Reichstag požar, ...

threadreaderapp.com/thread/1966054088480821752.html
13.09.2025 | 15:05
IMG_2200.png
15.09.2025 | 20:27
Yonkis kaže:
IMG_2200.png

Ionako nam je sva tehnika osjetno skuplja nego u USA, a ovaj idiot bi zelio da udjemo u carinski rat sa Kinom
22.09.2025 | 09:13
Jel’ ovaj idiot stvarno ovo priča na sprovodu?
youtu.be/rukllP7OQrE?feature=shared&t=42

Pun mržnje. Kao i ovaj debil, Trumpov savjetnik:
youtu.be/_MLRcf3diso?feature=shared&t=58

Ne rade oni na pomirenju, na boljitku za svijet, za američke građane, oni žele civilni rat, njima je dosta mira i demokracije.
Eto neka me netko razuvjeri da nije tako. Da će doći bolja vremena.
Što očekivati od debila koji vodi državu u kojoj je dao da idioti i imbecili rade pravila za sebe i sebi slične:
www.instagram.com/reel/DO13IscjnCy/?utm_source=ig_web_copy_link
22.09.2025 | 14:53
Građani su birali. Bolje ne zaslužuju. Kao niti mi.
22.09.2025 | 15:05
+1
22.09.2025 | 16:24
IMG_2427.png
22.09.2025 | 17:37
Jesi ti bacio oko koliko tih ptofila ima otvorenih na X-u?

Ista ili slicna profilna slika.
23.09.2025 | 05:56
Ne razumijem, želiš li reći da ta objava nije.. stvarna? Da je to bot/troll? Pa što onda, dobro je napisano.
Što bi se trebalo napraviti, poklopiti po ušima i tepati narančastom Hitleru?
23.09.2025 | 15:14
IMG_1692.png

IMG_1693.jpeg

Ako se deklariras kao anti-Trump, ne moze racionalno komentirati.
Davor to radi, ali ga ne podrzavate.
23.09.2025 | 18:59
ovde se (ne)namerno vrsi zamena teze.
vise nije bitno ko i kako to komentarise, gubi se iz vida ono sto je tramp rekao.
pazi, na sahrani prakticno siri govor mrznje. i preti.
ovo je kao ovaj nas vucic, samo je ovo ohohoho level-up.
23.09.2025 | 19:11
Sasvim on-topic preporučam svima danas navečer u 22:00 na HRT3 kultni film Brazil, Montypythonovca Terryja Gilliama. U glavnim ulogama fantastični Jonathan Pryce i Robert de Niro. Film apsurda koji izmiče svakoj žanrovskoj odrednici. Nažalost, danas bliži stvarnosti nego ikad ranije.
23.09.2025 | 22:12
smayoo kaže:
Nažalost, danas bliži stvarnosti nego ikad ranije.

Na onoj AI temi je gost - Nobelovac preporučio ljudima da biraju zanimanje vodoinstalater. Inspiraciju je očito dobio iz ovog filma.
24.09.2025 | 01:59
jura22 kaže:

Ako se deklariras kao anti-Trump, ne moze racionalno komentirati.
Davor to radi, ali ga ne podrzavate.

Da, jesam antitrump, antiputin, antišiđinping, ne volim diktatore.. jel ta osoba nešto krivo twitnula? I ćorava koka nabode zrno - i pokvareni sat je dvaput točan u danu - i slično..
Dobro je rekla/napisala, tko god da je.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 9 sati
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, zoranowsky, Anonimci (479)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.65 Seconds