Time Machine i MacStudio M2
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Time Machine i MacStudio M2

24.08.2025 | 16:38
Sigurnosnu kopiju napravi kako trba ili je nemoj raditi jer dobivas lazni privid sigurnosti.
Ja sam odustao od TM jer se znalo sve zajedno raspasti. Sada kopiram samo podatke, ne i sve ono sto TM povlaci.
Stick sinkroniziram s programom koji sam nedavno ovdje naveo.
26.08.2025 | 07:52
Ender kaže:
ovo je zanimljivo u smislu brzine backup-a, kad se koristi APFS umesto HFS+.
da li jos neko moze da to potvrdi?

Osobno sam odustao od TMa prije jedno 5 godina i sada sam na Arctive Backup for Business (Synology NAS). Ono što mogu potvrditi jest da ABB također koriti "image-based" backup koji leži na BTRFs partici kao takav i brzina je brutalna u komparaciji sa konvencionalnim pristup koji TM koristi.

Dodatno, deduplikacija je podržana pa se time dodatno smanjuje vrijeme backup i kapaciteta (pogotovo kada se radi backup više računala sa istim OS-om).

ABB radi system-wide backup plus data dio (također i opcionalno vanjske uređaje) za svaki stroj odvojeno, a backup je u IMG formatu. U svakom slučaju, što se brzine tiče, radi kao zmaj.
26.08.2025 | 10:43
palac gore za ove info
ja sam se nekako navikao na TM, do sada nisam imao nekih problema. iz tog razloga sam pitao za APFS i HFS+, ali svakako i ova opcija zasluzuje paznju.
26.08.2025 | 15:08
rusty kaže:
Ender kaže:
da li jos neko moze da to potvrdi?

Osobno sam odustao od TMa prije jedno 5 godina i sada sam na Arctive Backup for Business (Synology NAS). Ono što mogu potvrditi jest da ABB također koriti "image-based" backup koji leži na BTRFs partici kao takav i brzina je brutalna u komparaciji sa konvencionalnim pristup koji TM koristi.

Dodatno, deduplikacija je podržana pa se time dodatno smanjuje vrijeme backup i kapaciteta (pogotovo kada se radi backup više računala sa istim OS-om).

ABB radi system-wide backup plus data dio (također i opcionalno vanjske uređaje) za svaki stroj odvojeno, a backup je u IMG formatu. U svakom slučaju, što se brzine tiče, radi kao zmaj.

Da li je taj format citljiv s bilo kojeg sistema ili postoje resteikcije?
26.08.2025 | 17:59
IMG tako takav nećeš očitati bez dekripcije (ako je kriptiran jasno) a čak i ako nije ima propadajuću bazu koja prati cijelu priču. Dakle direktan access teško. No s druge strane ako je NAS dostupan i nema problema, možeš i remotely pristupiti podacima preko RecoveryPortal pripadajuće aplikacije ili lokalno što ovisi o konfiguraciji pristupa samom uređaju.

Tako da, s jedne strane odgovor je da, s druge ne, ovisno o tome kako konkretno želiš pristupiti navedenom backupu.
26.08.2025 | 19:15
Jos je gore ako sami NAS umre.
Vadjenje diskova i direktno ocitavanje u nekoj ladici nece biti moguce.
Nekako mi se cini da su glinene plocice bile dobro rjesenje.
27.08.2025 | 07:10
jura22 kaže:
Jos je gore ako sami NAS umre.
Vadjenje diskova i direktno ocitavanje u nekoj ladici nece biti moguce.
Nekako mi se cini da su glinene plocice bile dobro rjesenje.

Jasno da moraš ima backup cijele priče tu nema govora. to što su stvari na NASu ne znači da NAS ne treba backup, no to je jasno druga priča što ljudi žive u iluzijama da je backup backupa nepotreban.

S druge strane, spajanje diskova i direktno očitanje je moguće ukoliko ne želiš selit diskove u drugi NAS. Tako da opcija ima, samo treba biti svjestan cijele priče, a ne pričat napamet.
28.08.2025 | 07:52
Ender kaže:

Danas sam ponovo pustio backup sa tri kompa na stari (HFS+) i novi (APFS) Seagate. Na oba diska je zadnji backup bio u subotu. Sad gledam, oba imaju isti part number - P/N 2URAP6-500 iako je ovaj prvi kupljen prije 2-3 godine. Oba dva su Assembled in Thailand, Product of China. Na starom je slobodno 1,8TB, na novom 4,3TB.

Prvi MBP (Sonoma) je na APFS trajao 2:02 a na HFS+ 12:51, oba su kopirala oko 3,5GB.

Drugi MBP (Sequoia) je na APFS išao za 1:50 a na HFS+ 7:40, kopirano je oko 4GB.

E sad, dolazim do i9 MBP iz 2019. On je na APFS potrošio oko 4:40 za 17GB a kad sam ga pustio na HFS+ nešto se zakompliciralo jer je na negdje 85% zaglavio skoro pola sata - svo vrijeme je pisalo da mu treba još 6 minuta - te je u konačnici sve trajalo 49:50 za također oko 17,5GB.

Tko zna što je to bilo, u subotu ide sljedeći backup a kako stvari stoje i stari Seagate ću preformatirati na APFS.
28.08.2025 | 09:43
pratim i cekam sledeci backup i rezultate, vrlo sam zainteresovan.
i zahvalan za sve info.
i naravno - palac gore
28.08.2025 | 15:43
Ja TM imam ali mu ne vjerujem. Raspao mi se previse puta.

Sluzio mi je da ako moj radni comp umre, mogu na brz nacin napraviti clone tog racunala i nastaviti raditi.

Imao sam jedan Mac u rezervi samo za to, da uskoci kad treba.

I onda sam skontao da je bolje imati dva funkcionalna racunala i samo sinkronizirati radne podatke na njima

Nisam poznavalac materije ali usudio bih se reci da je TimeMachine malo pregazilo vrijeme i ono sto je nekada bilo wow, sada je zapostavljeno i zastarjelo rjesenje.
28.08.2025 | 16:40
Meni se TM backup raspao jednom (a da nije bila stvar u hardverskom kvaru diska) u 17 godina intenzivne uporabe, na ukupno desetak Macova, najmanje 2 u isto vrijeme. Imao sam sreće da se nije baš tad raspao i disk tog Maca pa sam jednostavno zaderao vanjski disk i pustio preko noći novi inicijalni backup.

Ne kužim zašto sad odjednom TM backup tako dramatično ne valja? Koje to rješenje ima bolje riješenu povijest verzija nekog dokumenta, dostupnu doslovno na dva klika? U spomenutih 17 godina sam možda i stotinjak puta vadio iz TM staru verziju dokumenta, bilo da sam nekad u toku rada na dokumentu nehotice pregazio verziju koju sam želio sačuvati (save umjesto save as), bilo da sam naknadnom pameti nakon više mjeseci ili čak godina shvatio da mi treba nešto što sam nekad prije bio ubacio u folder ZZZZ_BRISI (imam takav podfolder u svakom folderu projekta) i na kraju projekta izbrisao.

Naravno, kako reče Rusty, to ne znači da ne treba imati backup backupa. Ali to je neka druga priča.
28.08.2025 | 18:52
smayoo kaže:
Meni se TM backup raspao jednom (a da nije bila stvar u hardverskom kvaru diska) u 17 godina intenzivne uporabe, na ukupno desetak Macova, najmanje 2 u isto vrijeme. Imao sam sreće da se nije baš tad raspao i disk tog Maca pa sam jednostavno zaderao vanjski disk i pustio preko noći novi inicijalni backup.

Ne kužim zašto sad odjednom TM backup tako dramatično ne valja? Koje to rješenje ima bolje riješenu povijest verzija nekog dokumenta, dostupnu doslovno na dva klika? U spomenutih 17 godina sam možda i stotinjak puta vadio iz TM staru verziju dokumenta, bilo da sam nekad u toku rada na dokumentu nehotice pregazio verziju koju sam želio sačuvati (save umjesto save as), bilo da sam naknadnom pameti nakon više mjeseci ili čak godina shvatio da mi treba nešto što sam nekad prije bio ubacio u folder ZZZZ_BRISI (imam takav podfolder u svakom folderu projekta) i na kraju projekta izbrisao.

Naravno, kako reče Rusty, to ne znači da ne treba imati backup backupa. Ali to je neka druga priča.

Jesi li to backupirao preko mreze ili si fizicki spajao namjenski disk za TM backup?
28.08.2025 | 18:56
I jedno, i drugo, ali češće izravno fizički spajao preko USB ili preko firewire, odnosno kasnije thunderbolt
28.08.2025 | 18:56
Ovo što se jednom raspalo, bio je spojen disk preko USB.
28.08.2025 | 19:14
Meni se TM raspao na svemu.

1. Kupio sam davno neki JET hard drive. U stvari SD memory card koji je flush sa MBP i ne strsi vani. To mi je bila super ideja da imam TM trajno spojen. Pregrijavao se valjda i umro skupa sa TM. Ne znam tko je tu bio kriv, ali vratili su mi par stotina dolara koliko sam to platio prije 15 godina.

2. Kasnije sam TM vrtio na Synology, pucalo svako malo. Kazu nije sluzbeno podrzano.

3. Onda kazu ne valja apple protokol, prebaci se na SMB pa ce raditi. Napravim shared drive na serveru kao TM destinacija. Radi malo i raspadne se.

4. Pa skontam zajebava me mreza, idem ja to spojiti direktno kabelom u monitor koji je TB kabelom spojen na laptop. Radilo je neko vrijeme, iskopcam laptop u zurbi bez da sam odjavio taj disk, (vjerojatno je radio backup u tom trenutku). Kad sam se vratio i spojio MBP na monitor, TM error "ja sam se kaze korumpiro"

5. Sada imam externi SSD disk kojeg koristim samo za TM, spojim 1-2 tjedno. On svoje odradi, ejectam ga i drzim u stolu. E taj se nije raspao evo skoro godinu dana.

Ostavljao sam ovdje screenshotove i trazio pomoc. Ne mozes ti to ni popraviti. Samo ga pregazis svjezom inicijalnom backup kopijom, dok se opet ne zabuca.

Imam osjecaj da su oni TM prestali razvijati istog dana kada je prekinuta prodaja Apple Extreme backup uredjaja
28.08.2025 | 19:41
U biti si sam sebi uglavnom odgovorio.

pod 1, otkud ti ideja da radiš backup na microSD karticu? To je govance od memorijskog medija, napravljeno da bude jeftino, a ne pouzdano.

pod 2 ne znam, pitaj Rustyja

pod 3 čekaj da umrem od smijeha AFP ne valja, a SMB je cvijeće SMB je govno od protokola, bio i ostao, kao i sve ostalo što je izašlo iz Micro$ofta. AFPu imam samo jednu ozbiljnu zamjerku, nisu ga nikad ispeglali da dozvole korisnika budu usklađene i konzistentne s unix dozvolama pristupa na direktorije i datoteke. Ali to nije bitno za TM backup

pod 4 - stvarno? Mislio si da je to prtljanje s ejectanjem za šalu, da to svi radimo već 30 godina onako, iz zajebancije?

Meni je primarni setup za moj laptop ovakav kakvog opisuješ pod 4. Uskoro će 8 godina da mi to tako radi.
28.08.2025 | 21:52
Koristim Time Machine od prvog dana prvog MacOS X-a. Koristim ga privatno na svim strojevima i na svim strojevima za posao, ukupno nekih 12 Macova. To je sada već 25 godina. Dovoljno dugo razdoblje da mogu reći je li nešto pouzdano ili nije.

Lagao bih da mi se Time Machine nije nikada "raspao" - dogodilo mi se to dva puta, ali u oba slučaja je zapravo problem bio u konekciji koja je uzrokovala korupciju, a ne u samom TM. Jednom je to bio Time Capsule gdje je stalno pucala wifi veza, a drugi put USB 3.0 disk u kojem je interface zezao, na kraju sam bacio to kućište i preselio sam disk u novo.

Nikada nisam imao slučaj da se na neki način unišiti Time Machine backup na internom disku, bio to mali Mac mini Server ili veliki Mac Pro.
28.08.2025 | 22:06
Ja bih samo dodao da Apple ne bi trebao paliti automatski backup na laptop računalima.

Otvoriš ga, krene backup na NAS, zaklopiš ga za deset minuta, što je s backupom? Odeš nekud drugo, kilometrima od ureda, otvoriš ga na 15 minuta, zaklopiš ga, vratiš se na svoju mrežu, radiš nešto, opet krene backup, zaklopiš komp, što je s backupom? Otvoriš ga, ovaj krene verify, na pola ga zaklopiš i odeš doma.

Automatski backup mi ima smisla na desktop računalima ali na prijenosnicima koje ljudi zbilja nosaju okolo to može biti samo izvor frustracija.

Ručno pokretanje backupa kad znaš da nećeš gasiti komp neko vrijeme i fino sve radi. Još ako ga imaš na više mjesta ne vidim kako ne bi bio pouzdan sa stanovišta da uvijek imaš bar jedan backup na koji se možeš osloniti.
29.08.2025 | 09:17
Apsolutno se slažem sa backup procedurom na prijensnicima. No u svakom slučaju, osobno moja TM zamjerka je brzina i činjenica da ne mogu do backup podatka od bilo gdje što se koji put kada radiš sa više uređaja pokazao kao slučaj. No, što se tiče raspadanja i pucanja, to se u slučajevima koji su meni pod prste prošli, događalo upravo kada je wifi bio u igri ili ovo što je rečeno, backup krene i bum zatvori se laptop i uredaj odlazi sa mreže.

U svim drugim slučajevima, radilo je ok.

Što se Syno supporta tiče za TM, to je istina, Apple nikada nije priznao niti jedan drugi brand i njihovu implementaciju TMa kao službeno podržanu. To je jedan od razloga zašto je i implementacija macOSa u ActiveBackup for Business paket trajala koliko je trajala.
29.08.2025 | 14:53
Moje zadnje stolno racunalo je iMac 24" prije valjda 15-20 godina.

Ako Apple ima tendenciju da prodaje sve laksa racunala, sa sve manje portova i slotova, uz slogan "it just works", ne mogu se oteti dojmu da TimeMachine bas i ne prati te trendove

Idealno je ovo kao kod Davora, neki PRO u koji uvalis namjenski HDD za te svrhe i onda nemas problema. Slozit cemo se da je takvih setupa jako malo medju Apple korisnicima u 2025.

Moje konekcije su 90% mrezne i imam grozno iskustvo sa TM.

Ali sa poslovne strane ih mogu razumjeti jer sto bi mi dali besplatno TM, kada mi uredno mogu svaki mjesec naplatiti iCloud pretplatu.

Aktualni podaci su mi sada u iCloudu a backupe i arhivske stvari drzim na NAS. Za sada, dobro to funkcionira...
30.08.2025 | 11:42
Jutranji rezultati su opet izvan očekivanog okvira. Nije mi jasno koji vrag se kopira, pusti gigabajti su u pitanju kao da se bavim videom. Šteta što ne znam kako vidjeti koje su stvari kopirane da bar dobijem ideju o čemu se radi.

Uglavnom, i dalje je HFS+ neusporedivo sporiji. MBP i9 je sad iskopirao 18,7GB na oba diska. Na HFS+ je trajalo 1:07:45 jer je imao dvije pauze kad se baš ništa nije dešavalo, niti postotak niti kopirani GB se nisu mijenjali. Prva je bila na 82% od kojih 10 minuta i druga na 93% od valjda 20 - nisam baš svo vrijeme čučao na ovom kompu. Prednost kad čovjek ima više računala je da jednostavno može sjesti na drugo a pustiti ovo prvo da se bavi svojim mušicama. Na APFS je trajalo 13:22.

MBP na Sequoi je sad za 21,5GB na HFS+ potrošio 12:45 minuta a na APFS 05:14. Onaj drugi na Sonomi je za 3,21GB trebao 10:23 na HFS+ i zatim 02:17 na APFS.

Sutra formatiram i stari Seagate na APFS i svaki komp dobija svoju particiju (volume). Jedan još stariji Seagate od 4TB koji također koristim za TimeMachine će ostati HFS+ jer kompovi ispod BigSura nisu u stanju koristiti taj novi tip particioniranja diskova.

Eh, i čisto za usporedbu, Synology preko WiFi sa ovog i9 je izveo danas backup unutar oko 30 minuta, a za otprilike isto vrijeme je MBA M1 sa 256 diskom napravio full prvi backup na novi Seagate. Nisam štopao ali od oka je tu negdje.
30.08.2025 | 18:05
Zaboravi na TM, Dragan ima pravo. Apple ide upravo tim putem. TM za "stolne" korisnike (dok ga ne ukinu, a sigurno hoće), a za sve druge iCloud. Plati, pa imaj.
30.08.2025 | 18:07
Bolje ti je šta imaš “kopirati ručno”. Brže i sigurnije.
30.08.2025 | 18:21
www.jabucnjak.hr/forum/softver/231204-sync-folder.html

Ja s ovim radim sinhronizaciju.
Besplatan je i radi tocno ono sto mi treba.
Placena verzija ima vise mogucnosti.
Meni ne treba povijesni pregled fajlova.
TM mi koristi iskljucivo kada kupim novi komp.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 56 minuta
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8
  • Bertone: Dalje, razlika između i5 i i7 za školske potrebe dijete neće osjetiti, a razlika u cijeni za tebe je dupla tak da,.. odluči sam :)
  • Bertone: *za dijete
  • Bertone: Što se tiče cijene, da više se isplati da dijete uzeti IdeaPad jer su RAM (iako ima samo jedan utor za RAM) i disk nadogradivi, kod MBP nisu
  • Bertone: Savija se poklopac ekrana (s njime i ekran), savija se tipkovnica u sredini jer nema podokvira (kod T serije je unutar lapropa magnezijski okvir , IdeaPad toga nema)..
  • Yonkis: Mini Mac [link]
  • Air: kazes da bi 150-200 bilo oko uzeti prije nego maca za 300-350? Iako je pc i5 i 8GB rama a mac i7 i 16 GB?
  • Air: O elementu savijanju nisam imao pojma kad koristim samo aluminij

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO