Kakva je budućnost čovječanstva?
(2 korsinik/a gleda/ju temu) dpasaric, (1) Gost

Kakva je budućnost čovječanstva?

23.08.2025 | 13:12
Bertone kaže:
dpasaric kaže:
... i to bez obzira jeste li spojeni privatno ili na poslu...

Upravo to, nije me briga. Davno sam razdvojio korištenje računala/mobitela privatno i poslovno (zbog sigurnosti i kako bi barem malo osobno doprinio zaštiti intranet mreže u firmmi), a ostalo vidi pod dva.

dpasaric kaže:
Trebam li crtati sve moguće crne scenarije kuda to vodi?

Nemoj,... jer vodi prema uputnici za lokalnu ludaru

To da te nije briga za mogući korak koji bi bio kolaps društva u Orwellovu 1984. je i tužno i zabrinjavajuće. Pogotovo mi je razočaranje ovo pročitati od nekoga na Jabučnjaku, znači netko tko bi ipak trebao znati o informatici daleko više od hrvatskog prosjeka.

Čini se da ne kapiraš da nema veze razdvajanje računala i mobitela, kao i privatnog i poslovnog. Taj prijedlog zakona traži pristup podacima u prvom koraku, znači zaobilaženje enkripcije na razini operativnog sustava - jer to je i jedini način da se tehnički sprovede ta suluda ideja. To što bi ti kasnije mogao nešto enkriptirati više nije važno jer je sve već pročešljano.

Nadalje, takav zakon je direktno u suprotnosti s našim Ustavom, članak 36., znači netko prvo mora oboriti Ustav RH da bi to bilo provedivo ako želimo biti pravna država, a ne Mad Max anarhija.

UstavRHclanak36.png

Mogućnosti zlorabe su zastrašujuće i teško ih je sve i nabrojati. Onako na prvu:

1) To bi značilo da svaka naša poruka, mail, datoteka, projekt i poslovna ideja odlaze pod nadzor ne samo ovlaštenim hrvatskim vladnim službama, već big-tech korporacijama koje su izgradile infrastrukturu za to.

2) Ako ste poduzetnik, zamislite da s kolegama razvijate novo tehnološko rješenje ili softver. Razmjenjujete planove, skice, dijelove programskog koda. I pred kraj projekta vidite da je big-tech korporacija u sve imala uvid, da su svaku vašu ideju pokrali i implementirali u svoj proizvod. Još na kraju oni, sa svojim većim resursima, izrade prototip i proizvod prije vas, pa na kraju vas optuže da ste vi pokrali njih, a oni su cijelo vrijeme gledali vama iza ramena i pratili svaki korak u razvoju. Npr. mi smo 2020. provodili EU projekt inovacija za pametne gradove. Bez enkripcije bi svi naši nacrti, skice, dijagrami, programski kod i rasprave bili pod nadzorom stranog AI koji bi na prompt vlasnika "Prikaži planove za smart city inovacije u RH" otkrio sve i moguće zlorabio.

3) Ako zamislite da ste bankar, financijer, ulagač. Svaki vaš financijski mikro potez, svaki vaš dogovor s kolegama, baš svaki prijedlog ili plan koji prođe kroz mrežu bit će pročešljan i sintetiziran u širu sliku koju tehnokratska elita koja vodi takav sustav može zlorabiti. Ako ste pak "mali čovjek", običan građanin koji treba kredit, banka će od big-techa moći dobiti listu onih koje AI procjeni da su riskantni za dobivanje kredita, a sve temeljem tko zna kakvih podataka - jer češljalo bi se sve, to je jedini način da provedu plan.

4) Ako zamislimo da ste pošten i dobronamjeran političar. Radite za dobro lokalne zajednice. No, cijeli vaš privatan život je potpuno otvoren pohlepnoj korporaciji i njenim interesima. Kada dignete ruku protiv njihove investicije u vašem malom mjestu - slijedi ucjena jer znaju sve o vama i vašoj djeci.

5) O tome što bi to značilo za manjinske političke opcije ne trebam niti spominjati, oni na vlasti bi s lakoćom pratili svaki korak oporbe, svaki ponašanje koje je za vlast nepovoljno bi moglo biti presretnuto ili na neki način indirektno izmanipulirano.

6) Zamislimo da ste tajnik neke od udruga civilnog društva i da dogovarate prosvjed protiv bilo čega. Ista priča. Velik brat bi znao baš sve unaprijed.

7) Netko bi pomislio da će nas spasiti hrvatski kriminalci, kojih je i naša politika puna - jer bi to značilo da se moraju vratiti na golubove pismonoše. Oni u tom trenu postaju još opasniji - jer više nisu lokalni ronini koji kradu od seljana, već marionete velike hobotnice koja nadzire sve. A one prave, velike kriminalne ribe, oni bi već našli način za korištenje nekog sustava van EU (ili npr. Starlink) i opet bi zaobišli progon. Tako da poanta tog zakona nije borba protiv kriminala, jer je ovo sulud način, već samo kontrola normalnih i poštenih građana.

8) A tek bolesni i ljudi s raznim medicinskim problemima? Npr. frend mi je neki dan slao gomilu medicinskih papira za PDF konverziju. Ako naši u EU glasaju za taj zakon, sve bi prošlo kroz tuđinski AI. I onda korporacija, a smisao svake korporacije je stvaranje profita, prodaje osiguravajućim društvima uslugu risk consultinga. Kužite?

9) A djeca, koju kao fol žele zaštititi, ona bi tek bila pokradena - jer klince, učimo ih kreativnosti, da stvaraju, da su poduzetni! A sada bi im ukrali privatnost, svaki njihov mini-projekt, softverić, zajednički rad s prijateljima, sve bi to prvo pročešljao AI, objedinio i predvidio što vrijedi i zlorabio za korporacije. Krađu tog tipa smo već imali na slučaju Amazon, tko je pratio zna priču...

10) I super važno - zakonski uvjetovan backdoor u naše operativne sustave, kako bi vlast češljala sve podatke prije enkripcije, bi cjelokupnu digitalnu tehnologiju izložio rizicima hakera i svima van EU, pa i našim vojnim neprijateljima. Svaki sustav koji ima backdoor na kraju bude provaljen. Uostalom, znate i sami do koje generacije se iPhone moglo "jailbreakati". I uvijek su hakeri na kraju uspjeli. Tek kada je Apple totalno uklonio sve takve rupe, nestalo je mogućnosti za jailbreak, a Apple upao u prvi problem s FBI jer nisu mogli otključati telefon koji je vlast od njih tražila. U svaki od sustava koje koristimo ugraditi backdoor je suludo rizičino. Tako da njihova lažna briga za sigurnost na tome odmah pada. Niti enkripitirano nije uvijek sigurno, a kamo li odreći se enkripcije.

Općenito, koncept u kojem nekom sustavu daješ ovlasti nadzora nad SVIMA, a istovremeno taj sustav izuzme SEBE od nadzora - jest što?

To da je pisao neki distopijski SF pisac bi rekli da "to ne može proći u našem demokratskom društvu", a RH dala glas za to, sasvim jasno pod utjecajem nekog stranog lobija, a ne jer to žele građani RH, a niti EU - našao sam podatak da se u nekoj anketi 78% Europljana apriori izjasnilo protiv nadzora komunikacije.

Koliko je prijedlog EU zakona nesuvisao i protuustavan, toliko je i provedbeno tehnološka noćna mora i katastrofalno smanjenje digitalne sigurnosti EU. A na kraju bi ljudi kupili Starlink ili neku buduću kinesku ili rusku verziju istoga i nastavili komunicirati uz enkripciju.

I sada se pitam koja je to razina malodušnog konformizma potrebna da čovjek (potovo ako ima djecu) na sve to kaže: "Nije me briga."
23.08.2025 | 17:52
Evo i Novi list, znači ljudi su počeli kužiti što se krije iza toga... odlično, to budi nadu da nismo baš tolike ovce kakvima se ponekad činimo.

www.novilist.hr/novosti/hrvatska/borba-p...oruka-i-fotografija/
23.08.2025 | 18:26
dpasaric kaže:
Evo i Novi list, znači ljudi su počeli kužiti što se krije iza toga... odlično, to budi nadu da nismo baš tolike ovce kakvima se ponekad činimo.

www.novilist.hr/novosti/hrvatska/borba-p...oruka-i-fotografija/

Možda je to zrno pijeska na Australskoj plaži, ali više je vjerojatno da je u pitanju medijski marketing - kako ja volim reći "igranje sa istinom", evo vidite nas kako smo na pozitivnoj strani, iako većinu vremena radimo za kapital i političare.

Ako ti želiš vjerovati da su oni na pozitivnoj strani, ako te tješi zrno pjeska na Australskoj plaži super! Za tebe...
23.08.2025 | 18:34
Koliko je prijedlog EU zakona nesuvisao i protuustavan, toliko je i provedbeno tehnološka noćna mora i katastrofalno smanjenje digitalne sigurnosti EU. A na kraju bi ljudi kupili Starlink ili neku buduću kinesku ili rusku verziju istoga i nastavili komunicirati uz enkripciju.

AI potvrdio tezu: "The post by Davor Pasarić highlights a potential unintended consequence of a proposed EU law to ban encryption, suggesting that privacy-conscious users and businesses might switch to Starlink, a satellite internet service by SpaceX, which supports encrypted communications, as evidenced by its privacy policy emphasizing security and fraud prevention."
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 41 minuta
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.
  • damir1: pozzz svima , da li ima netko problema s iOS 18.6 ? hvala
  • mbp2009: Odlično za PBZ, ali vidim sad da je baterija katastrofa pa onda ću preskočiti dok to ne srede
  • Damirst: Koristim aplikaciju PBZ, istalirao sam public verziju 26 i sve uredno radi
  • Borisone: Čak i da sada radi, možda ju slijedeća public beta skrši
  • Borisone: Prevelika kocka. Ako na iPhonu imaš internet bankarstvo i/ili ostale bitne aplikacije ne savjetujem prelazak na novu slijedeću veliku verziju dok nije na prvoj reviziji (npr. iOS 26.1)
  • mbp2009: Ekipa, itko na ios PB? Zanima me par stvari ali brine me samo pbz aplikacija
  • Yonkis: Ozzy se pridružio legendama :(
  • stefanjos: RIP ozzy!
  • cariblanco: RIP i od mene, mada sad "đavo" trlja ruke, jer mu se ekipa ojačava ;)
  • smayoo: RIP Ozzy Osbourne
  • Gjuroo: Nema za Mac...
  • drlovric: [link]
  • jura22: E da, gdje je to “begišu”?
  • jura22: Izgleda kako ce ova sezona ipak biti bolja od one 2020.!
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, alenc, Bertone, dpasaric, Ender, m@xym, Anonimci (721)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO