26.08.2025 | 09:00
Billy97 kaže:
Evo što se dogodilo korak po korak. Imao sam OS Ventura na svom Macu i htio sam ažurirati na OS Sequoia. Nakon ažuriranja, odmah mi tražio da se prijavim s tim gmailom. Nakon što sam isprobao sve moguće gmailove koje sam imao (imam samo dva gmail accounta). i pokušao iCloud account, uopće se nisam mogao prijaviti. Tada sam vidio da nemam MacBook spojen na iCloud. Tada sam odlučio potpuno ga izbrisati i napraviti sve novo od nule jer sam imao back up od prije dva mjeseca. I onda sve izbrišem i opet traži gmail koji očito nije moj (i nitko mi ne može objasniti taj dio kako se uopće to dogodilo). Idem na mjesto gdje sam kupio Mac i razgovaram s prodavateljem koji mi daje broj Apple podrške. Zovem ih, mogu sve, ali traže račun. Nemam račun. Pitam prodavača mogu li mi dati drugi, kaže da ne čuvaju račune toliko dugo, samo dok traje jamstveni rok. Odem u servis i kažu mi da ne mogu ništa učiniti jer ima M1 čip. Nakon razgovora s njima (pokazao sam im stare slike na kojima se vidi da imam Mac kako bih im dokazao da je moj i da ga nisam ukrao), rekli su mi da je jedino moguće da je ugrađen refurbish Mac čip. I da ga samo Apple može izbrisati. Ne znam što da radim. Ako netko može pomoći, napisat ću ovdje serijski broj. Ili ako netko ima račun za takav Macbook. Nakon servisa sam razočaran i više ne znam što da radim.
Mi po zakonu 5 godina moramo čuvati ne samo fakture već sve dokumente, recimo ako smo napravili uvoz ... trebaju se čuvati teretni list-ovi/CMR-ovi/carinske deklaracije i sve fakture(kupovine,prodaje)... 5 godina. Budući da smo u EU, sigurno je tako i u "Romania", a kraće nije.
Malo vidi na netu u Rumunjskoj zakonski koliko su dužni čuvati fakture ... te otiđi i reci im da ne sviraju "frulu". Ako si platio karticom idi na banku, oni će ti odmah dati izvode i rješeno ...
Ja sam tako napravio, nešto su me zafrkavali, kako sam platio karticom, otišao na banku, dali mi kompletan izvod plaćanja(kupovine u toj trgovini) i sve rješeno.
A što se Romania tiče, tamo je riskantno i zrak disat a da te ne prevare, nešto kao Napoli, Bari