MacBook Air mi trazi aktivaciju
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Air mi trazi aktivaciju

16.08.2025 | 07:20
U Rumunjskoj je.
Pitanje kakva je praksa tamo i pitanje porijekla racunala. Mada iStyle ne bi trebao muljaviti.
16.08.2025 | 07:29
Upravo to sam htio reći. Možda je neka šarena priča u pitanju.
17.08.2025 | 18:44
Izgleda da je pokretač teme odustao - kao što sam i pretpostavio, u pitanju je šarena priča. Netko je lockao svoj MBA i sad ga ovaj ne može pokrenuti, pa traži ovdje pomoć. Ta priča, nažalost kod Apple-a ne prolazi.
18.08.2025 | 08:09
Pokretač teme nije odustao i nije šarena priča. Zbog radnog vremena ne mogu uvijek biti dostupan. Pa, ovako. Kad svima ispričam što mi se dogodilo, gledaju me kao da sam lud. Prva reakcija je da je to nemoguće, druga je da sam kupio zaključani Mac i naravno treća je, gdje si ga ukrao? Da sam išta od toga napravio, ne bih išao okolo tražio pomoć. Što se tiče računa, račun čuvaju dok traje jamstvo. Nakon toga nemaju nikakvu obvezu, osim ako se nisi prijavio u njihov program vjernosti, što sam ja učinio kada sam tražio duplikate računa za iPad i iPhone. Bio sam u servisu s Macbookom da vidim što se događa, a ne po savjet, bio je kod njih dva dana. Dakle, nema ništa šareno u mojoj priči. Njihov zaključak je ili je čip refurbished ili se netko prijavio sa svojim gmailom i odjavio prije prodaje. Što sam odmah odbacio jer sam prvi otvorio kutiju. Ponudili su zamjenu čipa. Jer tvrde da samo Apple podrška može resetirati moj Mac i nitko drugi jer je to M čip. Javit ću kad pronađem rješenje.
18.08.2025 | 10:02
Tvrtke u Rumunjskoj, prema podacima dostupnim na internetu zakonski moraju čuvati račune pet godina tako da izjava da se rješavaju računa po isteku garancije nije baš uvjerljiva. Iskopaj malo službene zakone i vrati im to mailom i zahtjevaj rješenje, ako treba prijeti odvjetnicima ili još bolje medijima, to u nas u HR najbolje prolazi, možda barem uspiješ proći do nekog 'većeg' na hijerarhijskoj ljestvici koji će biti voljan naći račun u arhivi (nije sad da mora kopati u podrumu po registratorima). Ako ti je jedino rješenje taj račun, onda ih gnjavi dok ti to ne riješe, opcija je da se obratiš i glavnoj centrali, vidim da iStyle spada pod neku Midis grupu
21.08.2025 | 09:25
Bez dokaza o vlasništvu, ostaje "brick" uređaj. Nije ni za dijelove. Trgovine na području EU dužne su po poreznim zakonima račune čuvati minimalno 10 god. Ovo je skroz čudna priča, puna rupa.
21.08.2025 | 10:32
Billy97 kaže:
Što se tiče računa, račun čuvaju dok traje jamstvo. Nakon toga nemaju nikakvu obvezu, osim ako se nisi prijavio u njihov program vjernosti, što sam ja učinio kada sam tražio duplikate računa za iPad i iPhone.

To ne stoji. Reci da prvo dolaziš s tržišnom inspekcijom jer imaš osnovanu sumnju da su ti prodali falsificiranu robu, a u krajnjoj liniji ih možeš tužiti za isto i morat će ti izvući račun iz arhive putem sudskog naloga.

Izvući račun za bilo što je 5 minuta posla. Znači netko tu ne govori istinu. Reci da si se konzultirao s odvjetnikom i da ih lijepo moliš da ti izvuku račun prije nego ih prijaviš za prevaru.
21.08.2025 | 12:57
Vezano uz "refurbished" uređaje.

01. Uređaji su u potpunosti hardverski ispitani.
02. Uređaji su u POTPUNOSTI odjavljeni sa svih servisa.
03. Uređaji su u POTPUNOSTI obrisani i vraćeni na tvorničke postavke.
04. Uređaji dolaze sa ograničenim jamstvom i urednim računom.
05. Uređaji uglavnom dolaze u original ambalaži.

Trgovac je dužan i obvezan prilikom prodaje refurbished uređaja to jasno istaknuti te napomenuti kupcu.

Zamjena M čipa kako navodi pokretač teme je zapravo cijena gotovo novog računala, tako da tu na kraju ispada "burek skuplji nego tepsija"

Tražiti račun putem suda je izgleda jedino rješenje.
21.08.2025 | 13:27
Ako sam ja ovo dobro skontao, ti si kupio racunalo novo, zapakirano. Prvi si i jedini vlasnik.

Uredno si ga koristio cijelo ovo vrijeme (3 godine) i sada je zapeo na zadnjem update trazeci tebi potpuno nepoznat email i login?

A do sada se uredno azurirao i bio linkan na tvoj iCloud?

I tebi prodavac koji ga ti je prodao kaze da je crkao M chip, zabagovao pa umjesto tvoje stavio komsijin email?

A ti ne mozes da nadjes racun, i taj dio mogu razumjeti, jer ih i ja ih redovito gubim.

Ali pretpostavimo da i nadjes racun, kako bi to tocno otklonilo tvoj problem "pokvarenog SOC chipa"?

Imam osjecaj kao da nas sve ovdje blago zajebavas
21.08.2025 | 13:30
Konačno rješenje. Budući da se sve događa u Iulius Mallu ulazim u trgovinu kupiti odijelo i cura koja tamo radi mi kaže jesi li konačno kupio iPhone, vidim te kako dolaziš svaki dan i ništa. I da skratim, kažem joj u čemu je problem. Reče mi da je prije nekoliko godina tamo radio prodavač kojeg je policija odvela zbog prodaje uređaja koji nisu bili novi. Mijenjao bi nove uređaje s refurbished uređajima. I nakon prodaje novih imao razliku. Dakle, jutros je došao neki regionalac i odjednom postoji račun, ali sada ne želim račun. Sve smo riješili tako što sam dobio NOVI MacBook Pro kao naknadu za moju bol i nervozu tako on ispriča. Htio mi je dati Air. Hvala svima na savjetima. Rekao sam da ću nazvati inspekciju i novine i da će sve izaći na društvene mreže. Uspjeli smo se dogovoriti oko Pro modela. Hvala svima koji su mi pokušali pomoći. I hvala svima koji su spomenuli inspekciju. Ne bih drugačije riješio problem. Dakle, večeras vodim curu koja mi je prodala odijelo na večeru.
21.08.2025 | 13:40
Sad vidim ove zadnje poruke. Ne vučem nikoga za nos i nemam razloga lagati ikome. Samo sam tražio pomoć. Mislio sam da zato postoje ovakvi forumi. ISPRIČAVAM se svima koji misle da ih vučem za nos ili lažem. Budući da sam nov na forumu, vidjet ću mogu li izbrisati sve što sam napisao.
21.08.2025 | 15:08
I na kraju je došao svizac i zamotao čokoladu!
21.08.2025 | 19:49
Billy97 kaže:
Sad vidim ove zadnje poruke. Ne vučem nikoga za nos i nemam razloga lagati ikome. Samo sam tražio pomoć. Mislio sam da zato postoje ovakvi forumi. ISPRIČAVAM se svima koji misle da ih vučem za nos ili lažem. Budući da sam nov na forumu, vidjet ću mogu li izbrisati sve što sam napisao.

Ne obaziri se. Neki hoce ispasti pametni ali ne ide im.
Ocito si bio prevaren.
21.08.2025 | 20:26
Imao bih ja tu jos nekih pitanja, ali najvaznije je da si ti rijesio problem. Dobio i zensku gratis.

Idem i ja pokrenuti update nebil se i kod mene sta zabucalo
22.08.2025 | 07:23
U vezi traženja računa...
Imao sam sličnu situaciju (pisao sam tu na forumu), ali sam kupio polovan Mac.

Čovjek od kojeg sam ga kupio, on ga je kupio novog u Istyle Zagreb (Arena). Tražio sam od njih kopiju računa, ali su u poslovnici rekli da mi ne mogu izdati kopiju, jer su se prebacili na Eur.

Kontaktirao sam ih putem emaila, zatražio kopiju (dao sam im ime i prezime kupca, serijski broj i okviran datum kupnje), ali mi nisu odgovorili# a prošlo je više od mjesec dana.

Sreća da sam sačuvao broj mobitela od momka od kojeg sam ga kupio, otključao sam ga s njegovim podacima računa i to je bilo to, a da nisam, mogao sam ga baciti.

Zaključak: čuvati račun.
22.08.2025 | 18:39
izgleda mi ovdje, da će na kraju "šana" ispast pošten čo'ek!!!
23.08.2025 | 07:05
Damirst kaže:
Tražio sam od njih kopiju računa, ali su u poslovnici rekli da mi ne mogu izdati kopiju, jer su se prebacili na Eur.

To može biti u slučaju da su mislili lokalno izdati kopiju iz sustava, ali generalno za svaki račun je moguće izvući kopiju ako je potrebno, samo bi trebali kontaktirati računovodstvo i zatražiti da ga potraže. Ono gdje može biti problem su samo situacije gdje je računalo kupljeno gotovinom i bez ikakvih podataka o kupcu.
23.08.2025 | 08:27
Prodavatelji računalne opreme baš ne izdaju gomilu računa ko jedan supermarket, ali recimo Spar je živa jeza za dobit svoj R1 račun naknadno. Prošle godine sam izgubio račun i nakon otprilike mjesec dana došao po kopiju i ispada da nakon 15 dana nisu u stanju ispisati mi taj račun. Išao sam u taj dućan nekoliko puta jer su rekli da dođem kad je šefica pa ok, naletio sam kad je ona bila i svejedno ništa. Rekla je da je račun stariji od 15 dana i da ga nema mogućnost ispisati.

Istina je da imaju zakonsku obavezu čuvati ga godinama ali eto Spar to nema. Zaboravio sam sad kako sam to riješio, mislim da sam si vratio novce u firmu sa privatnog računa i zaboravio da sam taj put nešto kupio ili nešto u tom stilu. Nije mi se dalo gnjaviti i zvati, pisati mail nekom, negdje jer nisam mogao dobiti informaciju u dućano gdje dalje ići, koji broj zvati. Nije bila neka velika cifra.
23.08.2025 | 08:58
Prije otprilike 2,5 god. kupili smo za spavaću sobu Vivax TV, žena je htjela, nešto osnovno. Pred sam kraj garancije riknuo je ekran. Odvezao sam TV u servis koji ima ugovor sa M-San grupom, servis "Varga" u Zlataru.

Ok, otišao cijeli ekran, ide zamjena, ali račun je bio blijed, jedva čitljiv. Gispodin iz servisa je kontaktirao trgovinu gdje smo kupili TV i oni mu faksom poslali svježu kopiju računa u roku nekoliko minuta. Bez gužve i bez buke.

Zamijenili ekran, i evo, radi dan danas.
23.08.2025 | 12:06
Inače čuvam sve račune, od kad znam za sebe. Kad sam prodavao auto, 2 puta u životu, kupac je dobio sve račune od goriva i servisa, od kada ja auto bio u mom vlasništvu. Pa čak i od mirisnih borića i sredstava za čišćenje. I gratis USB stick sa tablicom i analizom svih tih troškova. Sve po datumima i godinama.
26.08.2025 | 09:00
Billy97 kaže:
Evo što se dogodilo korak po korak. Imao sam OS Ventura na svom Macu i htio sam ažurirati na OS Sequoia. Nakon ažuriranja, odmah mi tražio da se prijavim s tim gmailom. Nakon što sam isprobao sve moguće gmailove koje sam imao (imam samo dva gmail accounta). i pokušao iCloud account, uopće se nisam mogao prijaviti. Tada sam vidio da nemam MacBook spojen na iCloud. Tada sam odlučio potpuno ga izbrisati i napraviti sve novo od nule jer sam imao back up od prije dva mjeseca. I onda sve izbrišem i opet traži gmail koji očito nije moj (i nitko mi ne može objasniti taj dio kako se uopće to dogodilo). Idem na mjesto gdje sam kupio Mac i razgovaram s prodavateljem koji mi daje broj Apple podrške. Zovem ih, mogu sve, ali traže račun. Nemam račun. Pitam prodavača mogu li mi dati drugi, kaže da ne čuvaju račune toliko dugo, samo dok traje jamstveni rok. Odem u servis i kažu mi da ne mogu ništa učiniti jer ima M1 čip. Nakon razgovora s njima (pokazao sam im stare slike na kojima se vidi da imam Mac kako bih im dokazao da je moj i da ga nisam ukrao), rekli su mi da je jedino moguće da je ugrađen refurbish Mac čip. I da ga samo Apple može izbrisati. Ne znam što da radim. Ako netko može pomoći, napisat ću ovdje serijski broj. Ili ako netko ima račun za takav Macbook. Nakon servisa sam razočaran i više ne znam što da radim.

Mi po zakonu 5 godina moramo čuvati ne samo fakture već sve dokumente, recimo ako smo napravili uvoz ... trebaju se čuvati teretni list-ovi/CMR-ovi/carinske deklaracije i sve fakture(kupovine,prodaje)... 5 godina. Budući da smo u EU, sigurno je tako i u "Romania", a kraće nije.
Malo vidi na netu u Rumunjskoj zakonski koliko su dužni čuvati fakture ... te otiđi i reci im da ne sviraju "frulu". Ako si platio karticom idi na banku, oni će ti odmah dati izvode i rješeno ...
Ja sam tako napravio, nešto su me zafrkavali, kako sam platio karticom, otišao na banku, dali mi kompletan izvod plaćanja(kupovine u toj trgovini) i sve rješeno.
A što se Romania tiče, tamo je riskantno i zrak disat a da te ne prevare, nešto kao Napoli, Bari
26.08.2025 | 09:19
Mislim da je napustio temu, jbg. uletio na kraju komad i novi MacBook Pro.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 50 minuta
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8
  • Bertone: Dalje, razlika između i5 i i7 za školske potrebe dijete neće osjetiti, a razlika u cijeni za tebe je dupla tak da,.. odluči sam :)
  • Bertone: *za dijete
  • Bertone: Što se tiče cijene, da više se isplati da dijete uzeti IdeaPad jer su RAM (iako ima samo jedan utor za RAM) i disk nadogradivi, kod MBP nisu
  • Bertone: Savija se poklopac ekrana (s njime i ekran), savija se tipkovnica u sredini jer nema podokvira (kod T serije je unutar lapropa magnezijski okvir , IdeaPad toga nema)..
  • Yonkis: Mini Mac [link]
  • Air: kazes da bi 150-200 bilo oko uzeti prije nego maca za 300-350? Iako je pc i5 i 8GB rama a mac i7 i 16 GB?
  • Air: O elementu savijanju nisam imao pojma kad koristim samo aluminij
  • Bertone: PS. Ako ti frend da taj laptop za 150-200 € onda ga uzmi pa koliko joj potraje, ako traži više nemoj.
  • Bertone: Imao sam 15" model u rukama i savija se, na 17" se vjerojatno savija još i više,... ako misliš uzimati Lenovo onda samo ThinkPad T seriju ili P ako ti treba prijenosna radna stanica
  • vicko: Nemoj se radi cijene uvaliti. Moja kćer je sa MB Air 2017 odradila gimnaziju i sada je na drugoj godini biotehnologije na PBF-u i još se ne žali da nešto ne može odraditi
  • Air: frend mi nudi taj PC ispod tržišne cijene i sad sam na muci što da odabrerm. Pustiti ću da mozak “prespava” nekoliko dana pa ću odlučiti
  • Air: Hvala svima na iskustvima…
  • smayoo: (to je bilo prošle godine)
  • smayoo: Inače, kćeri je na Airu 2016 aktualna verzija AutoCADa radila dovoljno dobro da odvježba i položi ispit iz nacrtne geometrije na prvoj godini arhitekture
  • smayoo: Sina nisam ni pitao nikad, kći mi je pokazala da je koristila skole.hr office365 account (web aplikcije od MS Officea)
  • smayoo: Naši i sin, i kći su završili gimnaziju (sin i faks) koristeći Mac (sin uvijek moje stare MBP, a kći Air, najprije jedan 2011, a onda 2016, ako se dobro sjećam - ovog drugog još koristi, 2. godina arhitekture)
  • Air: mislim da se i ja tu trebam suzdržati i pustiti PC u naš dom
  • Air: u protivnim bi u školi ili kasnije na faksu zijevala u čudu kad mora savladati “logiku” PCa
  • Air: Iz te perspektive bolje je da nauči se snalaziti na PCu a lako će na Maca. Ionako imamo samo Apple uređaje.
  • Ender: jes, pa posle kad dete predje na Mac da se pita sto je gubilo vreme sa PC-jem toliko dugo. ne bi bilo prvi put da se tako nesto cuje.
  • drpongrac23: Uzmi djetetu PC! Kasnije se privikava na Mac. Dobro ti Lovrić kaže!
  • Ender: @Air: uzmi tog Mac-a, instaliraj pored Mac OS, BootCamp imaces i windows. na Mac-u windows radi bolje i kompatibilnije od vecine PC-ja.
  • Air: Naj PC laptop je i5 a mac j i7
  • Air: pogotovo kada je u pitanju ista para
  • Air: Ali nekako me spopadne svrab po tijelu kad pomislim da ću morati rješavati PC zavrzlame
  • Air: i ja sam nekako prepostavio da je za dijete bolje PC
  • drlovric: Istu sam dilemu imao i na kraju joj kupio PC laptop. Prakticnije je vjeruj, jer Word na Mac i Word na Win nisu isti. Ustedjet ces djetetu vremena i zivaca :)
  • Air: draže mi je ovaj
  • Air: [link]
  • Air: Da li netko ima iskustvo sa srednjoškolcima i korištenjem apple računala, da li je bilo kakvih problema?
  • Air: Ali sad se dvoumim.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Anonimci (606)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds