Izrada loga po narudžbi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Izrada loga po narudžbi

29.08.2025 | 22:02
Pozdrav svima!
Ima li netko iskostva s crtanjem loga i ilustracija po narudžbi, bilo da su kupci u HR ili u inozemstvu?...
Gdje mogu pronaći aktualna pravila (zakone) glede uplata honorara u HR i iz inozemstva?...
Trebam li za obavljanje takvih poslova imati tvrtku ili biti samostalni umjetnik ili ne moram ni jedno ni drugo?...
Je li neophodan ugovor ili je dovoljan dogovor kod takvih poslova?...
Koja su pravila (rokovi) glede plaćanja poreza i prireza za honorar u HR a koja za onaj iz inozemstva i tko ih uplaćuje?...
Toliko za sada.
30.08.2025 | 08:12
Da, tvrtka u kojoj sam suvlasnik, Kreativni odjel d.o.o. je prije svega multimedijski studio, a to što smo Apple i Adobe Reseller nam je "side job". Izradom logotipa, vizualnih identiteta i tzv. "knjiga standarda" se bavimo od prvog dana.

Naplata ide putem izdavanja fakture, baš kao što svaka tvrtka to radi bez obzira je li klijent u HR ili vani. Neki klijenti van HR mogu dobiti uslugu bez PDV-a, tzv. Reverse Charge on VAT ako se usluga izvodili na način da je bitan dio odrađen "na udaljenom serveru".

Mnogi kolege koji su one-man-band rade kao obrt i onda kao takvo pravno lice izdaju račune. U svakom slučaju mora postojati neka pravna forma. Ako bi to radio bez otvaranja tvrtke ili obrta, već putem autorskih honorara, onda imaš nekakav grozan porez na to, malo tko odabire danas takav način.

Jedan od načina je da radiš putem velikih on-line platformi kao što je Behance, tamo nudiš svoje usluge, a oni te plaćaju na tvoj račun prema svojim pravilima. Ne znam kako se u HR porezno regulira takav prihod, s takvog servisa, moguće da ako je sitno prolazi mimo radara, slično kao kada ti netko putem PayPala uplati za nešto prodano na eBayu npr. Ako bi imao više posla, onda ti se ionako na duge staze isplati otvoriti obrt ili j.d.o.o.
30.08.2025 | 13:21
Puno hvala na iscrpnom odgovoru ali čini mi se da sam još daleko od osnivanja tvrtke, čak i od pokretanja obrta. Zato bih volio čuti iskustva ilustratora ili dizajnera koji klijente nalaze preko www.flexjobs.com i sličnih servisa ili preko Facebook grupa. Pretpostavljam da ovdje ima i takvih.
30.08.2025 | 13:53
Postoji li mogućnost da mi netko iz inozemstva za neku ilustratorsku uslugu u protuvrijednosti kupi i pošalje novi tablet ili u HR da mi netko za neku drugu ilustatorsku uslugu da bon od 200 eura od nekog trgovačkog centra i podliježe li takva kompenzacija, u oba slučaja, oporezivanju?...
30.08.2025 | 18:25
Mislim da ti se nije pametno igrati jer porezna danas prati sve račune pa tako i osobne u bankama kao i npr. Revolut, Stripe i sl. jer su svi servisi koji imaju dozvolu poslovanja u RH dužni poreznoj slati izvješća o prometu po računima. Kao što je Davor rekao, eventualno možeš proći ispod radara ako je neki manji iznos i to da bude jednom, ako budeš imao više transakcija sigurno ćete zakačit, a onda će biti problema. Kao obrtnik možeš ući kao paušalac, tu možeš birati da budeš van PDV-a, ali imaš kvartalne obaveze za porez i obrtničku komoru (totalna nebuloza i pljačka) te mjesečna davanja za osiguranje i mirovinsko u slučaju da ti je obrt jedini izvor prihoda ili ti to rješenje dođe jednom godišnje u slučaju da si negdje zaposlen, a obrt ti je kao drugi izvor prihoda.
U svakom slučaju ukoliko posluješ van HR svakako moraš izvaditi porezni broj jer bez obzira što ne bi bio u sustavu PDV-a za poslovanje van HR moraš predati određene obrasce (ovo također vrijedi ako se oglašavaš na FB-u, Instagramu i sl.)
Treća opcija, mada ne znam funkcionira li to prema vanjskim klijentima je ugovor o djelu, ali takvo nešto i naše tvrtke izbjegavaju radi dodatnih popriličnih davanja mimo dogovorenog iznosa.

Budući vjerojatno nisi član podobnih na vlasti i nećeš okrećati barem milijune, vjerojatnost da te porezna zakači je vrlo velika, ovi prvi su po tom pitanju sigurni
30.08.2025 | 23:34
Hvala na dodatnim korisnim i vrijednim informacijama!

Pitam ove stvari kako bih brže došao do bitnih informacija od ljudi s iskustvom, a svakako bih kasnije detaljnije upute zatražio od nadležnih institucija.

Trenutno se radi o iznalaženju najoptimalnijeg zakonskog okvira za drugi izvoru prihoda.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 42 minuta
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno
  • jura22: Točno, ispravak 1.049eur. Onda i nije neka velika razlika.
  • Yonkis: Nema đabe ni u starog Applea
  • Pongy75: Evo, osnovni model Minija u iStyle je 1.159€ - skoro pa duplo nego nekada osnovni model minija. Tu se gubi svaki smisao povoljnog Mac računala.
  • Pongy75: i u švabiji, koliko je kod nas?!!
  • marioart: @jura to je sa edu popustom, cijena bez popusta je 1049€
  • jura22: Osnovni Mini M6 je 929€. [link]‑core-cpu-12‑core-gpu-16-gb-arbeitsspeicher-256gb-speicher
  • matijazx: - nadživio je svog oca za 10 godina.
  • dpasaric: Jazz legenda!
  • smayoo: RIP Stjepan Jimmy Stanić
  • Pongy75: Ma nek si znaš kaj…
  • matijazx: -- u ovlaštenom Apple storeu, vidio cijene za preoreder.....M6 mini 16GB-cca 1200 eura, 24GB-cca 1700 eura
  • Pongy75: Obično bude koliko dolara toliko u eurima nekih 10%
  • dpasaric: Javim kada dobijemo cijene za Hrvatsku...
  • dpasaric: Sitgli novi M5 Mac mini i M5 Ultra Mac Studio!
  • IkoIko: Sretan rođendan Smayo :)
  • ping: sretan rođendan dragi Smayoo
  • IkoIko: Pozdrav, molio bih malu pomoć od forumaša koji su pristali model postolja s filtrom za Mac studio. Kojih je dimenzija gumena brtva koja ide na okvir? Ili imate baš određen model koji se kupi na brtva.hr? Hvala i isprike na smetnji
  • smayoo: :*
  • drlovric: Sve najbolje. Cestitke!
  • Pongy75: SRETAN ROĐENDAN!!!
  • Gjuroo: Sretan rođoš, Samyoota! :kiss: :heart:
  • smayoo: Hvala od srca! :)
  • Kloba: Nema me puno, ali čitam pa eto - Smayoo sretan ti rođendan - da ti se ostvare sve želje!
  • smayoo: Hvala! :)
  • dpasaric: Smayoo sretan rođendan! :)
  • CoffeePod: Hvala puno!
  • Bertone: Pretplati se na ovu temu [link] i naruči gajbu strpljenja :D
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Ima li tko iskustva sa kuycon monitorima?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO