Davor Pasarić 12.09.17

Legendarno Jobsovo "Ima još jedna stvar..." iz njegovih prezentacija konačno je iskorišteno na pravi način. Tim Cook je rekao da tu rečenicu ne koriste olako i to je do sada zaista bilo tako. Da je Jobs danas živ, vjerujem da bi je on danas izgovorio i bio ponosan na tehnološke inovacije koje je Apple predstavio. Nakon dugo vremena jedan Apple Keynote bio je zaista značajan; značajan u širem civilizacijskom smislu, vjerojatno ne toliko kao prvi iPhone unatrag deset godina, ali moguće i vrlo blizu tome kada shvatimo kakve sve mogućnosti otvara tehnologija koja je danas predstavljena.

iPhone X
Apple Keynote je po prvi put održan u Steve Jobs Theatre dvorani u novom Apple kompleksu

Mnogo toga dobrog je predstavljeno, ali pustimo to za kasnije i krenimo "in medias res" na ono bitno: Apple je nakon očekivane iPhone 8 prezentacije, predstavio novi iPhone X (čita se iPhone Ten, iPhone deset), uređaj koji čini ključni pomak u razini tehnologije koju možemo nositi u džepu.

iPhone X
Tim Cook dao je topao i odmjeren uvod u spomen Jobsu

Pomodari će primijetiti nebitno: "šminkerski" izgled, ekran od ruba do ruba, niz evolucijskih pomaka u svakoj od njegovih karakteristika, gomilu finesa i mogućnosti, ali ono što je bitno jest dolazak do kritične mase tehnologije koja omogućuje novu razinu tumačenja čovjeka od strane stroja. O čemu se radi?

iPhone X
"One more thing..." ne koristi se olako, a danas je bilo opravdano!

iPhone X
iPhone X konačno je ono o čemu se maštalo po izlasku prvog iPhonea 2007. godine

Novi iPhone X koristi "Face ID" tehnologiju za prepoznavanje ljudskog lica. Mnogi će reći da je to "već viđeno", ali velika je razlika od viđenog na razini eksperimenta, od tehnologije koja služi za igru ili sortiranje fotografija, pa do ozbiljnog sustava koji to čini u gotovo svim uvjetima i u stvarnom vremenu s mogućom greškom od svega 1 : 1.000.000. Prvi program za prepoznavanje lica pokrenuo sam kasnih 90-tih na mom tadašnjem PowerPC PowerMacu s Connectix Webcam kamerom - jednom od prvih ikada. Je li radio? Radio je, ali taman na takvoj razini da čovjek može reći da će se to jednog dana vjerojatno pretvoriti u korisnu tehnologiju. Eto, danas smo dočekali taj dan - i to je velika stvar koja otvara gomilu novih primjena koje uopće ne moraju imati vezu s mobitelima, a promijenit će nam život u idućem desetljeću.

iPhone X
Umjesto otiska prsta kružimo glavom dok iPhone pamti naše lice u 30.000 točaka u svakom od kuteva!

iPhone X
Apple tvrdi da je greška gotovo nemoguća, u većini slučajeva uspješno razlikuje i blizance

Kao što je apsurdno što su jedni od najbržih procesora na svijetu grafički procesori osmišljeni za računalne igre, pa se tek kasnije takva tehnologija koristi u medicini, strojarstvu, arhitekturi i slično - isto tako je apsurdno da se suluda količina tehnologije, gotovo znanstveno-fantastične razine, koristi za jedan toliko banalan svakodnevni postupak kao što je otključavanje mobitela! No, tako funkcionira kapitalizam i tržište pumpa novac u ono što korisnici žele, a tek kasnije se takve tehnologije razliju po svim granama društva. Slično se događa s vojnim i svemirskim tehnologijama.

iPhone X
A11 Bionic procesor čudo je integracije, za ovo je nekada bilo potrebno punokrvno računalo i velika matična ploča

Zamislite samo koliko mogućnosti nudi takva tehnologija, npr. pomoć gluhim osobama ispisivanjem govora čitanjem s usana kada je prevelik šum u prostoru - ili zaustavljanje automobila kada računalo po licu vozača shvati da mu je pozlilo. No, vjerojatno će third-party softverske kuće krenuti u istraživanje ostalih mogućnosti, npr. 3D skenera koji radi daleko preciznije od dosadašnjih koji su koristili samo kameru. Možda nismo daleko od izrade aplikacije koja bi precizno prepoznavala predmete u prostoru i tako bila od pomoći slijepim osobama?

iPhone X
iPhone 8 vrhunski je uređaj, ali odmah po rođenju ostaje u sjeni modela X

Apple za novi iPhone 8 koristi novi A11 Bionic procesor, a za iPhone X i set senzora koji su u stanju očitati ljudsko lice u 30.000 tisuća točaka. Kako su i iPhone 8 i iPhone X zamišljeni kao platforma za AR (dopunjena stvarnost), poboljšani su i žiroskop i akcelerometar kako bi se moglo izvoditi vrlo precizno praćenje pokreta uređaja - nešto što je neophodno za kvalitetnu dopunjenu stvarnost.

iPhone X
Poboljšani senzori za praćenje pokreta i prilagođena kamera upućuju na snažnu AR orijentaciju uređaja

iPhone X
Dopunjena stvarnost zanimljiva je za igru i edukaciju, ali i kao pomoć i tumač u stvarnom svijetu

Još jedna bitna evolucijska novost je bežično punjenje. Opet, netko će reći "već viđeno", ali ne kod Applea i to s dobrim razlogom - naime, takav sustav funkcionira samo ako telefon ima plastično kućište, a Apple to izbjegava i svega par modela ga je koristilo. Alternativa je staklo kao na starim iPhone 4 i 4S modelima, pa se Apple vratio takvom rješenju i čini se kao dobar kompromis. Na iPhone X modelu novost je i OLED tip ekrana koji je do sada Apple izbjegavao i u prezentaciji kažu da je ovo prvi takav koji konačno zadovoljava njihove tehnološke kriterije za iPhone. Vrijedne spomena su i nove kamere koje nedostatak velike leće neočekivano dobro nadoknađuju izdašnim korištenjem intenzivne digitalne obrade - prije i nakon okidanja željene fotografije. Već na seriji 7 fotografije su bile toliko dobre da su čak korištene za naslovnice poznatog časopisa "Time". Što li sada očekivati?

Apple Watch 3
Apple Watch 3 se konačno može koristiti kao samostalan uređaj

Od ostalih novosti tu je Apple Watch 3 koji je konačno postao samostalan uređaj koji može primati i slati pozive i bez iPhonea, a ima i niz internih poboljšanja. Uz novi watchOS koji uskoro izlazi, Appleov sat konačno je postao prilično smislen i upotrebljiv uređaj.

Apple TV 4K
Apple TV 4K je sjajan uređaj, ali ne u Hrvatskoj

Novost je i Apple TV 4K koji je za nas u Hrvatskoj još uvijek par koraka ispred naše TV infrastrukture, a nažalost kod mnogih koji ne žive u urbanim središtima i propusnost internetske veze je često nedovoljna za 4K video. Mi ovdje ćemo vjerojatno komotno pričekati neko iduće izdanje, a oni koji ga žarko žele vjerojatno neće biti razočarani jer s novim grafičkim procesorom igre na njemu postaju sve bolje i bolje!

Steve Jobs wisdom
Steve Jobs uspio je prenijeti dio svog duha i na današnji Apple

Redovi ispred Apple trgovina su kraći u zadnjih par generacija iPhone uređaja. Moje je tumačenje da se radi o zasićenosti tehnologijom koja je odavno već toliko dobra da je malo razloga za stalnom kupovinom najnovijeg uređaja. No, ovaj put predviđam opet gužve kada započne prodaja iPhone X modela; mnogi će ga poželjeti kupiti samo radi profinjenog dizajna, a tehnološki entuzijasti neće izdržati ne imati u džepu komad tehnologije koji kao da je ispao iz neke Star Trek epizode! :)

 

Komentari  

Kloba
+3 13-09-2017 | 02:45
Konačno da sam i ja prvi!
Svaka čast dpasaric, brz si, nema šta!
Upravo sam pisao na temi, iako bi koštalo - 4K se može mobilnim internetom koji iskorištava punu LTE brzinu gledati bilo gdje gdje postoji taj signal - ali činjenica jest da minimalnih 25 Mbps za gledanje takvog sadržaja preko bakrene parice stvarno moraš živjeti 300 metara zračne linije od centrale providera.
No, polako ali sigurno se i mi krećemo u tom smjeru.
Mene je ganulo kada je Tim Cook pustio suzu nakon što je "Steve otvorio vlastiti teatar". A što se proizvoda tiče, zapravo me danas sve oduševilo. Jedina zamjerka, da je Jobs živ, sve se ne bi znalo unaprijed, i bilo bi još veće iznenađenje i efekt iznenađenja time ogroman kao kod nekadašnjih predstavljanja (sjetimo se MBA iz koverte i sličnih stvari koje je izvodio :))
Mada sam se i sam pitao, gledajući rendere X uređaja, čemu 4 leće naprijed - sada znamo! :)
Dobar osvrt, Davore!
Još jedna stvar, negdje sam pročitao tekst da će se zaposlenici, kada konačno usele u Apple Park 2, osloboditi tog pritiska "što bi Steve učinio" koji je u Apple Campusu još prosutan (navodno mu je soba ista kao na dan kada je otišao iz nje, ništa se ne dira - samo se briše prašina i stvari vrate na mjesto). A ovdje će iduća generacija osloboditi svoj puni potencijal bez tog "utega", u nedostatku bolje riječi.
Zaključno, konačno keynote koji sam pogledao s guštom kao nekada.
ping
+3 13-09-2017 | 05:32
I mene je malo zasmetalo što se skoro sve znalo prije keynota. Ipak, neka rješenja kao što su antena u Apple watchu i način kako radi Face ID podsjetila su me na ona vremena kada je Apple bio totalno drukcčiji od drugih. Sada je ta granica negdje u sivoj zoni.
Anonimac
+2 13-09-2017 | 07:15
@Kloba

Mislim da taj "limit" kojeg si spomenuo za S.Jobsa i kampus, tj. sobu je više dobar nego loš. Sigurno postoje dvije struje unutar Apple-a i unutar mladog talenta (a i starog) koji radi tamo, jedne inspirira, druge koči. Ne znam u kojem omjeru, ali nije ni bitno, mogućnost koju daje Apple Park 2 i snaga koja ti daje izjava "što bi Steve učinio" su oba jaki motivatori. Svaki na svoj način.

Osobno, da radim za Apple, bio bi za Apple Park, jer Jobsa nisam pratio kada je bio na vrhuncu popularnosti.

Ali jedna je stvar sigurna, još pola desetljeća do dva desetljeća i doći će nova inspiracija u obliku vjerojatno živuće osobe i on ili ona će služiti kao inspiracija cijeloj tvrtki, a i mladom talentu koji će dolaziti raditi u Apple.

Svakako, zanimljiva prezentacija, zanimljiv članak.

Šteta što je Palo Alto miljama daleko, a mi smo primorani selit blizu telefonskih centrala ili plaćat skupi internet da bi bili u koraku sa današnjicom :)

Ivan Cosmic Pro
Kloba
+2 13-09-2017 | 07:57
Slažemo se Ivane, sve ok. Pa svaki founder jednom umre i na nasljednicima ostane da kompaniju drže uspješnom. Ako ništa drugo, Cook ju barem drži punom love - što je u business svijetu uvijek dobra stvar. Hoće li se pro useri vratiti (mislim da nikada pošteno nisu niti otišli, ali nema veze - razmišljaju o tome) predstavljanjem novog Mac Proa, vidjet ćemo.
HardcoreMAC
+2 13-09-2017 | 08:41
U samo jednoj recenici: napokon nesto novo.
dpasaric
+2 13-09-2017 | 11:38
Osmica stiže u Hrvatsku vjerojatno već krajem rujna, a Desetka početkom studenog.
Kloba
13-09-2017 | 12:01
Jeli, dobro za znati - baš sam zvao VIP danas - nemaju pojma još... barem ne ovi za telefonom.
Yonkis
+3 13-09-2017 | 13:16
iPhone Ten - Ten Thousands Kuna. Jel moguće? Inače me najviše oduševilo Watch3, sad je pravi Dick Tracy sat. Nagađali su FaceTime video poziv ali ništa od toga, barem ne u ovoj iteraciji. Sljedeća generacija možda. I one VR igrice, ne znam koliko će djece to igrati kad su "igračke" toliko skupe (definitivno ne bih kupio svojem djetetu taj iPhone da se može igrati :)
Anonimac
+1 13-09-2017 | 15:22
Kloba je rekao:
Jeli, dobro za znati - baš sam zvao VIP danas - nemaju pojma još... barem ne ovi za telefonom.

Potvrđeno je od Applea da iPhone X u Hrvatsku dolazi 3.11, a naši operateri da nemaju pojma nije niš novo...
Kloba
13-09-2017 | 15:53
Anonimac je rekao:
Potvrđeno je od Applea da iPhone X u Hrvatsku dolazi 3.11, a naši operateri da nemaju pojma nije niš novo...

:)
HardcoreMAC
+2 13-09-2017 | 17:42
He, bio sam na Index.hr i tamo je otvoren topik hatera Apple-a.

Da samo vidite kako se pjene , blate iPhone X to nije normalno.

Morao sam, bogami, dobro "potegnuti" da pokazem koliko su plitki...
Anonimac
+2 13-09-2017 | 19:34
možete li zamisliti dokle je došla vojna tehnologija kad se na običan telefon stavljaju brojni senzori i žiroskop, nepovratno idemo prema velikim mogućnostima manipulacije ili velikim mogućnostima za dobrobit čovječanstva,.. .za sada izgleda ovo prvo ali ja ne gubim nadu i vjerujem u dobro.
dpasaric
+2 13-09-2017 | 21:24
@HardCoreMac - Alergičan sam na ljude koji trivijaliziraju tehnologiju i inovacije, a iz mojeg iskustva ti "hateri" su obično tehnološki polupismeni. Treba samo ostati pristojan i potući ih argumentima. Još bolje je ako dođeš na tu razinu samokontrole da ignoriraš takve "rasprave", znam, nije lako.
petros
+2 14-09-2017 | 00:03
Mene, naravno, najviše oduševio dio s AR igrama. 8) Samo ne znam da li će ikada izdati neki iPod Touch s takvim hardverom, pa da se i mi bez puno para možemo igrati s takvim stvarima? Fora je i ona igra za novi AppleTV, da još malo porade na njemu mogao bi postati jedna čist ok platformica za kućno igranje! 8)
Anonimac
+3 14-09-2017 | 05:49
Mojih 2 kn:

O Appleu:

1. Apple je na čelu s Jobsom bio puno "hrabriji" i veći leader u industriji nego je to danas, no to je normalna stvar da konkurencija ne spava pa je i teže ostati "prvi".
2. Krajnji korisnici su postali sve razmaženiji i za "wow" efekt proizvođač stvarno mora "raditi".
3. Apple i dalje ne štedi na materijalima (ni na r&d segmentu) što posljedično povlači za sobom sve veće cijene novih modela uređaja, a to automatski profilira uređaje u segment "statusni simbol" koji treba imati pod svaku cijenu, makar realno ga neću iskoristiti niti znam išta o njemu.

O eventu:

Hommage Jobsu - odmjeren, prikladan, možda za moj ukus mrvicu previše emotivan.

1. Watch series 3 - series 2 plus e-sim plus novi watchos plus HW. Impresivno na papiru, jako obećavajuće za budućnost. Ostaje samo u praksi vidjeti koliko će noviteti u hardveru utjecati na autonomiju novog modela.

2. Retail - najmanje korisno nama iz trećih zemalja, ali je koncept odličan i pokazuje i humaniju stranu multikompanije.

3. Apple TV 4K - i opet nama trećezemljašima sa superbrzih 4 mbit/s interneta prilično beskorisno. No tu je novi hardware, hrpa sadržaja on demand, podržani i Amazon prime i netflix i hrpa igara sa impresivnom grafikom. Moja ocjena - remains to be seen kud to vodi, hoće li Apple na neki način postati "novi Steam" (iako sumnjam da pucaju na to, no hw to vjerujem može, ako mogu Miniji i Macbookovi). Previše guraju to i tržište je potencijalno ogromno da bi ostavili kao side-product.

4. iPhone 8/8plus - za one koji su prerasli 5s (još nisam) ili traže zamjenu za 6cu super stvar. Novog HW-a dovoljno da razlika bude osjetna, sa novim igpom i Metal 2, posla za developere ko u priči. Najveće iznenađenje za mene, ali ne u smislu wow, nego, ok, bilo je i vrijeme je Qi punjenje. Da li je najbolje rješenje? Nije, no možda pridruživanjem Applea postane. Da mogu birati, 8 prije nego 8 plus zbog veličine ekrana. Obzirom da uz ovaj 5s koji koristim imam još jedan u rezervi, nisam kandidat za upgrade, bar dok ne izađe novi SE sa hardverom iz osmice. :D (ako ne izdrži onda ide 8ca).

5. iPhone X - da nije bilo leakova ovo bi bio "one more thing to remember", ovako je prilično splasnuo doživljaj. Ukratko - odličan uređaj s tehnologijom za budućnost koji kao i svaki "prvi" ima ono nešto zašto ga ne kupiti (osim cijene). Meni je to 5,8". Uređaj za koji mi trebaju 2 ruke i lice, zahtijeva puni angažman. Unless you're using Siri. A za to se osjećam blesavo.

O tehnologiji:

1. FaceID + TouchID - definitivno budućnost i korisno - biometrija rulz. Možda dobijemo nekad uređaje bez home tipke kojima je čitav zaslon touchID?

2. Metal 2 + HW - trenutno izgleda bezveze igranje MMORPG na relativno malom ekranu telefona ili tableta, no definitivno ima prostora tu za puno korisnije stvari.

3. OS-ovi za uređaje - IMHO, ide se ka unifikaciji a to je za krajnje korisnike dobra stvar jer bi za posljedicu trebalo imati i jeftinije uređaje i uređaje koje je lakše koristiti.

4. HomeKit, HealthKit - dodajte tome biometriju, zamislite kritičnu masu developera i 3rd party proizvođača hardvera. Jeste? Izgleda obećavajuće, zar ne?

I nakraju, od svega viđenog i onog što je na tržištu, što bi meni "trebalo" od applea?

Mini ili iMac za doma ( radije Mini jer je za po doma dobar dovoljno a košta ne znatno više od PC-ja s licenciranim OS-om, imam 2012 sa 16 GB rama i 2 TB Fusion driveom)

iPhone kao telefon. (SE mi je ok, obzirom da imam 5s, da baš moram - 8)

Watch za svaki dan. (ne mora bit serije 3, ok mi je i 2, samo da ima GPS)

iPad Mini ili Pro 9,7 kao "online prijenosno rješenje za mail i multimediju" ( imamo doma mini 1. Gen i 2 ipada 2 i jedan pro 9.7)

MacBook Air za posao kad nisam doma.

I hoću Airpodse.

Znači, ja koji već imam hrpu Apple stvari trebam još samo 3000 eura. :D

Zašto ne Apple TV? Imam Rpi 2 već, a i bandwidth mi je samo 4 mbit/s.
HardcoreMAC
-2 14-09-2017 | 09:27
dpasaric je rekao:
@HardCoreMac - Alergičan sam na ljude koji trivijaliziraju tehnologiju i inovacije, a iz mojeg iskustva ti "hateri" su obično tehnološki polupismeni. Treba samo ostati pristojan i potući ih argumentima. Još bolje je ako dođeš na tu razinu samokontrole da ignoriraš takve "rasprave", znam, nije lako.


Apsolutno su polupismeni. I postaju se kojekakve gluposti tipa : "S8 je bolji od iPhone-a X". a u slijedecem postu kaze da iPhone X ima kameru od samo 12 MP. Dakako , tip nema pojma da iPhone X ima 12 MP kamere - i to dvije.
I tako dalje i tako blize.
Sto se tice ignoriranja, tu si u pravu. Samo gubim energiju.
Pozdrav...
Moonlike
+2 14-09-2017 | 19:13
My 5 cents:

Zanimljiv mi je whatch series 3.... najvise zbog LTE mogucnosti.... gym, trcanje, plivanje.... korisno svakako. No pitanje je koliko ce to meni igrati.... jako puno putujem, mjenjam SIM u telefonu svako malo..... ne vjerujem da ista cinjenica moze opravdati trosak za ovo.... mada je cijena, iznenadujuce za Apple povoiljna. No izvan "fun frame" ostaje pitanje da li je to za mene? Ne!

IPHONE 8/8 plus.... ne vidim zasto bi to bilo bolje od iPhone 7/7 plus.... sorry Apple, just not enough to convince me! "Completely redesigned!" Stvarno!!!!! Nije, promjenjen je samo materijal izrade, umjesto metalnog kucista sada je stakleno sa udjelom metala.... Design je ISTI! Da li je "upgrade" sa 7/7 plus na 8/8 plus opravdan A11 Bimetric chipom? Jos sam na 6S da budem iskren.... nisam vidio razlog da upgradam na 7, a kamoli nakon ovoga na 8.... ne, hvala! Ne zato sto financijski ne mogu.... vec jednostavno, ne vidim razlog.

iPhone X.... masa novosti, veoma privlacno, prekrasan design, "features on top in industry".... uglavnom, vrijedno 10-godisnjice iPhone-a.... nema tu vise revolucije kakva se dogodila 2007. Ali ovo je veliki novitet i puno nove tehnologije vrijedne paznje i postovanja. Definitivno gledam da nabavim jedan sto prije to bolje....
drlovric
+2 14-09-2017 | 20:50
Meni osobno ni iPhone 6S niti 7 nisu ponudili nista vrijedno upgrade sa iPhone 6. I onda sam prakticki na poklon dobio 6S, identicnog izgleda, samo TouchID radi malo bolje. U svakodnevnom koristenju sve isto. Mozda drugi korisnici imaju benefite od tih jacih procesora u iPhone, ali ja bas i ne. Meni sve isto :/

Ovaj X je nesto drugo. Nesto svjeze. Sacekat cu da vidim real world recenzije stvarnih korisnika vezano za FaceID i ako to bude radilo dobro, kupit cu ga. Mada cisto sumnjam, jer i TouchID je treba 3 generacije uredjaja da proradi kako valja.

I nez kada gledas full screen video, da li ce iritirati onaj crni dio sa kamerama koji je doslovce usjecen u ekran. Ili ce to biti softverski rijeseno, da se ne urezuje u video.
dpasaric
+1 14-09-2017 | 21:44
Mislim da i ne treba očekivati da će svaka nova serija iPhonea biti "vrijedan update" za nekoga tko ima prošlu ili pretprošlu seriju. Iz moje perspektive Osmica je sada ok put za nekoga tko je ostao na 4 ili 5, a nije vrijedna investicije za ljude koji su na 6 ili 7. Ok, izuzetak mogu biti oni intenzivni korisnici koji često puno telefon, pa im je bežično punjenje kritična stvar. Ovo ostalo manje-više.
Moonlike
15-09-2017 | 02:12
Mislim da bezicno punjenje i nije nesto sto ce "pogurati" korisnike na upgrade.... pogotovo sto sam Apple ne daje (citaj - prodaje) komponentu za isto. Dolazi "slijedece godine". Ali eto, Qi tehnologija je tu, ostavlja veliki prostor za third party proizvodace.... I siguran. sam oni ce ovu priliku jako dobro iskoristiti.... mislim da Apple i niti nije jako zainteresiran taj segment pokrivati.

Apple je usao u nekakvu semu koja jednostavno ostavlja prostora da ljudi i ne upgradeaju svake godine.... i to Apple vrlo dobro razumije, ako se ne varam. Kako je dpasaric napomenuo, pitanje je koliko ce potrosaca krenuti sa 6 ili 6S na 8????!!!!! Mislim jako malo.... ali Apple zna da jos uvijek masa njihovih "obozavatelja" zivi na 5 ili 5S.... takvima je upgare na 8/8 plus vrlo dobrodosao. I tu su smatram vrlo dobro cijenu plasirali.

iPhone X.... hvale vrijedan uredaj da obiljezi 10 godina iPhone-a.... Nema govora! Ko voli nek izvoli.... vjerujem voljeti ce i izvoliti milioni obozavatelja... .
Kloba
15-09-2017 | 06:42
Već ti ostali proizvođači godinu dana imaju u ponudi i stolove, i noćne ormariće i stolne lampe sa bežičnim, iliti qi punjenjem. Evo ti samo par ideja iz IKEA Hrvatske.
http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/products/80280704/
http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/products/40280678/
Ili da ti sada ne tražim još i stolove i noćne ormariće, imaju kompletnu sekciju bežično punjenje - pa si gledaš sam šta ti paše:
http://www.ikea.com/hr/hr/catalog/categories/departments/wireless_charging/
Kloba
15-09-2017 | 06:44
I Apple će prodavati komponentu za isto, takozvani "qi madrac" za telefon, airpods bežične slušalice i sat odjednom - ali to ukoliko nemaš bar dvoje od troje ti se ne isplati - pogotovo sa Apple cijenama.
rusty
+1 15-09-2017 | 12:00
Evo sada kada je prošlo par dana i hypea, mogu reći da je i dalje kynote bio ok, ali definitivno su ga leakovi spustili za koju stepenicu. Sve u svemu, ATV mi izlazi iz opcije čisto zato jer ne supporta 265, a za 264 mi ne treba jer mi TV to supporta. Dodatno ostale feature koji kod nas ne rade mi ne opravdavaju cijenu investicije koliko god ona bila simblična za jedan takav uređaj.

Kao ip6 user i dalje se pitam da li ima smisla raditi upgrade telefona. Jasno da bi se skok osjetio, ali nisam ga vidio za S niti 7 model pa tako ni za 8icu. X edition je nešto drugo, ali opet, prvi od svoje generacije i da li se i kolikonjegovih featurea koristi na dnevnoj bazi. Ja sigurno ne igram, ne streama ne fotografiram (toliko), a još manje snimam video. Dakle nice to have, ali za koju cijenu. S druge strana svaka investicija u iphone je dugogodišnja. Moj ip4, ip5, ip6 i SE modeli su još i dalje debelo u uporabi i to je nešto što mi je uvijek kod iphone (pa i ipada koji je također 7-8h dnevno u uporabi vrti ios9 uredno; ipad 2, ondaj stari) bilo super. Kupiš i to jednostavno traje i radi i traje i radi itd...

Vidjeti ću kada X dođe kod nas da li će biti 1 ili 2 bubrega, ali možda se i do tada opasno ohladim i preskočim još jednu generaciju.

Watch mi i dalje nije privlačan oblikom, ali vjerujem da ga imam da ga ne bi prestao koristiti. Kao osoba koja jedino dok spavam ne koristim sat mislim da bi mi Watch bio jako koristan, ali mogu bez problema i bez njega.

Sve u svemu kao što je i Davor rekao, nije svaki upgrade opravdan niti je svako izdanje za svakoga. ip3>4>5 to su bila izdanja koja su imala (po meni) puno veće skokove nego što je to bilo nakon izlaska recimo ip6. I oni mjesečni redovi ispred App Storea to potvrđuju. Tehnika je sada toliko otišla naprijed da je večini ljudi nadogradnja svake godine pa čak i svake 2 jednostavno prebrza i nema smisla. Tome dodatno pridonosi i činjenica da iOS postaje sve kvalitetniji, pokriva dovoljno generacija ios uređaja, a ti isti uređaji ne postaju cigle nakon 3 ios upgreda. Dakle novi uređaj i 5 godina je user solidno miran bez razmišljanja.

Da smo negdje bliže USA vjerojatno bi i drugačije razmišljali, ali pošto smo daleko, u valuti kojoj jesmo dok ti telefoni dođu do nas su opasno suho zlato i naravno imaju još više status rasipanja novca i preseravanja.
Kloba
15-09-2017 | 12:07
"Vidjeti ću kada X dođe kod nas da li će biti 1 ili 2 bubrega" HA!
Dobra, Rusty, dobra!
Potpuno se slažem s tobom. I sam koristim iPhone 6, i isto mislim kao ti o svemu što si napisao.
Anonimac
+1 15-09-2017 | 21:00
Rusty, kod sata je jako odličan feature alarm, probudi me bez pardona, i samo mene. Razlika je velika kad ti sat nježno prodrma ruku, od drečavog alarma koji te prepadne :)

Tako da, lako moguće da bi nosio sat i noću, nakon što isprobaš :)
tomislav.c
15-09-2017 | 22:25
Kad bi se onda sat punio ako ga nosiš danju i noću? :D
rusty
+2 16-09-2017 | 12:48
@Anonimac - vidiš to nisam znao i sigurno bi bilo situacija kada bi to bilo korisno, ali opet kako kaže @tomislav.c, treba se i punit u jednom trenutku. No mislim da je to sve stvar navike i organizacije. Sve u svemu ovaj pebble oblik mi je i dalje malo mehh... no vjerojatno ću nekoj točki vremena nabaviti smartwatch, no to neće biti ova generacija.

Sada se pripremam na imac investiciju. Božić u 5K rezoluciji ;)
Vanjuška
+3 17-09-2017 | 14:46
Što se punjenja tiče, iz osobnog iskustva - probudim se u 7 i nešto, metnem, sat na punjač, idem po tuš, doručak, dijete spremiti za vrtić, 8 i nešto vraćam sat na ruku…
To je dovoljno…

Nekad i popodne kad dođem s posla skinem sat i bacim ga na punjač, a metnem ga prije spavanja… Inače se do pola napuni jako brzo...
Anonimac
-1 20-09-2017 | 11:53
Vidim da je vecina odusevljena....
Iskreno, ja nisam. Ni malo. Naravno, sve sto cu iznijeti su cisto moji subjektivni dojmovi. Necu ni pokusavati ispasti objektivan, jer biti objektivan je (imho naravno) oksimoron.

- iPhone 8/Plus
Uzas. Uzas. Uzas. Dakle cetvrtu godinu za redom ulazimo sa doslovno istim dizajnom. I jos kazu da je totalno redizajniran. Mobiteli su postali prakticki modni dodatak, a Apple nastavlja sa starim dizajnom, koji je uz to i poprilicno ne ergonomican...

- Watch 3
Ne planiram nikad kupiti smartwatch, no za ekipu koja voli takve gadgete, ovo mi djeluje ok. No tesko mi je procijeniti kad sam takve stvari ne volim, pa ni ne obracam neku pozornost na iste.

- aTV4
Lijep upgrade, ogroman minus je manjak .265
No kod nas nema smisla kupovati aTV opcenito, jer vecina stvari koje taj uredjaj cine fantasticnim kod nas ne rade

- iPhone X
Opet, dizajn mi je uzasan. Uredjaj uopce nije simetrican, a ono (da ga tako nazovem) 'oko' u gornjem dijelu je uzasno. Pa cak ni ikone sa lijeve i desne strane nisu slozene u ravnini sa tim okom. A video u full screenu djeluje zalosno samo po sebi.

Face ID vjerujem da ce biti odlican, i izgleda kao odlicno smisljena tehnologija. Pricekat cemo recenzije da bi vise znali, ali opet... Cemu izbacivanje Touch ID-a? Prakticniji, bolji i jednostavniji nacin zakljucavanja uredjaja.

Sve u svemu, svoj iPhone SE ne planiram napustiti, jer ne vidim smisla. Ni jedan od iPhone uredjaja mi vise ne lezi. Da sad mijenjam, isao bih putem Androida sigurno. Cijene su smijesne, cak su i osmici digli cijenu naspram prijasnjom generacijom. Osim Face ID-a, Apple je ponudio ono sto konkurencija ima vec dosta dugo. A sam iOS je i dalje bolesno ogranicen.

Ne mislim ulaziti u nekakve rasprave u vezi svog stajalista. Kako sam na pocetku rekao, isto je subjektivnog karaktera. Svatko ima razlicito razmisljanje, zelje i potrebe. Za mene Apple po pitanju smartphonea vise nije ni izbor....

Najgori dio mi je indukcijsko punjenje, gdje treba dokupiti i adapter da bi isto radilo. A iPhone i dalje dolazi sa USB-A to lightning kabelom, iako su im svi macbookovi sada na USB-C/T3 utoru. Dakle jos adaptera.... Toliko fragmentacije trenutacno imaju da glava boli.
Kloba
20-09-2017 | 18:11
Anonimac, nije da ti neke stvari ne stoje - upravo naprotiv. Samo ću napisati da sam se začudio koliko ovih "profesionalnih " recenzenata gadgeta i tehnikalija na YouTubeu hvali iPhone 8. Iako je dizajn, kako i sam kažeš isti - to staklo ga je nekako uljepšalo i vele da je čak i ovaj "najružniji" - čija je boja sada mješavina između prošlih gold i rose gold lijepa. A te boje nitko osim ženskog spola nije baš volio. Da sada ne stavljam linkove tu, dovoljno je prelistati unboxing iPhone 8 na YouTubeu i pogledati što ljudi kažu. Naravno, ne slažu se baš svi u ovome, ali opet.
Sat ima jačinu baterije za ukupno 60 minuta razgovora, pa kao zamjena za mobitel još ne može poslužiti.
Ali, ide se u tom smjeru.
Doista me zanima Apple Watch X. Kada njega možemo očekivati? Oko 2025.?
dpasaric
+3 21-09-2017 | 00:01
Ne razumijem samo taj dio gdje mnogi po medijima (a vidim i ovdje) kukaju da je "dizajn ostao isti". A kakav bi uopće trebao biti dizajn za uređaj koji je većinom goli ekran? Može se samo igrati oko toga ima li plastično, metalno ili stakleno kućište. Ostalo su finese koje su nebitne, kod pametnog telefona dizajn mora biti u funkciji korištenja, a sve drugo je manje bitno.

Zašto je 8 toliki "užas"? Zato jer nije dovoljno različit od 7? Zašto bi i bio kada je 7 toliko dobar. Poboljšali su što su mogli i vozimo dalje, oni koji bi platili za 7, sada će uzeti 8, evolucija malim koracima ide dalje.

X je meni sjajnog dizajna, uopće ne vidim kako su ga mogli složiti bolje od toga? Njegov "zub" za senzore na vrhu je tehnološka neophodnost i zgodna dosjetka jer se dobila linija više tako što su statusne ikone na vrhu otišle u "besplatnu" zonu lijevo i desno, tj. više se na to ne troši jedan redak "glavnog" ekrana.
Kloba
+2 21-09-2017 | 05:07
Slažem se sa dpasaricem oko desetke, i meni ne smeta taj red kamera i senzora (kako bi ugurali četiri stvari koje skeniraju lice svaka na svoj način iza OLED ekrana? Vjerojatno će kasnije doći i do toga - ali ponavljam - mene je začudilo što samo promjenom sa metala na staklo iPhone 8 ispada stvarno lijep).
Anonimac
-2 21-09-2017 | 08:24
Na žalost htjeli mi to priznati ili ne, ali Apple sve više zaostaje za konkurencijom. Iphone 7 naspram Galaxy serije pa čak i ostalih drugih proizvođača izgleda staromodno, pa čak i osmica koja je ustvari dizajnom ista kao i sedmica.

Iphone x sa "zubom" je po meni loše dizajnirano..im am osjećaj da će uvijek nekako isticati i biti upadljiv naspram aktualnog sadržaja na zaslonu. I da, s obzirom na paprene cijene Apple uredjaja, korisnici bi bas trebali ocekivati nešto drugacije i modernije od drugih. Kao što je to nekad bilo... :(
dpasaric
+3 21-09-2017 | 16:02
Kakve veze ima iPhone i Galaxy serija? Sada ću vući paralelu koja možda nije idealna, ali objašnjava dio te priče - to je kao da vozaču Alfe kažeš da je izašao novi Golf i da ima bolju opremu! Koga briga? Radi se o ekosustavu!

To je možda neka dilema onima koji žive na mobitelu i nemaju računalo, ali kada imaš komp, tablet, prijenosnik, pametni sat, onda je velika prednost kada je sve jedna cjelina. Kada izlaze novi Androidi uopće ih niti ne razmatram jer me ne zanimaju - znam da se ne uklapaju u moj lijepo složen i savršeno ugođen Appleov informacijski sustav koji mi super radi. Uopće me ne interesira ima li u nekom trenutku kakav Android s većim ekranom, više memorije ili mrvu bržim procesorom. Cijena kvalitetnog Androida nije značajno jeftinija od iPhonea, pa da bih pristao na neke kompromise, a što se tiče izrade i dizajna, ja sve ove godine uživo nisam vidio niti jedan Android koji bi dizajnom i finoćom izrade nadmašio i moj stari iPhone 4, pa ih uopće ne gledam kao nekakvu konkurenciju u tom smislu. Androidi su za mene dobra alternativa ako cijenom mogu ponuditi nekakve stvari koje nudi Apple, ali za 1/3 cijene. Npr. super mi je Android kao headunit u autu - jer Appleova solucija je znatno skuplja, ali za mobitel nisam našao računicu - čak niti približno.
Kloba
22-09-2017 | 05:25
Da sada dolijem ulja na vatru koje možda nema nikakve veze s istinom, a možda mrvu i ima. Znamo kako US vlada napada Apple i ostale informatičke tvrtke da im dopusti enkripcijski ulaz u zapljenjene iPhone i iPade od njima sumnjivih osoba za mogući terorizam. Apple se za sada tome supprotstavljao , hoće li moći dovijeka - ne znamo. Znamo i da ih pile da zaradu drže u poreznoj oazi Irskoj, umjesto u USA - gdje bi im 40% skinuli za dobro došli u Ameriku. Ali kako njihove ABECEDA službe sigurnosti (CIA, FBI, FTA, DEA, SEC itd) sakupljaju sve podatke o ljudima i njihove i strane državnosti (ne sve - ali CIA sigurno) - čovjek se u napadu paranoje zapita je li prepoznavanje lica koje će Apple dovesti do savršenstva u jednom izdanju, ako ne u ovom - najsretnije rješenje za krajnjeg korisnika i njegovu privatnost. I moram priznati, ako su nam oči, uši i otisci jedninstveni - nije mi jasno kako se otisak prsta mogao smuljati od svake 50 tisućite osobe. Vjerojatno su neki djelovi otiska isti, pa ako sa tim sličnim dijelom stišneš home button otvoriš mobitel... Ma, ovo su već David Icke sfere. :)
Anonimac
-1 22-09-2017 | 18:29
@dpasaric
Oprosti, no u krivu si. Nije jedina promjena moguca kod odabira materijala. Kako programiram za mobitele, drzim doslovno sve vrste mobitela u ruci svaki dan. Uzmi recimo u ruke jedan OnePlus 5. Cista kopija iPhone 6/6s/7/8 dizajna. Ali bas cista. I opet, taj dizajn je 100x prakticniji od iPhoneova. Zasto? Pa zato jer ima zaobljenu pozadinu, i odlicno lezi u ruci. Iako je od istih materijala kao iPhone 7 npr., ne klizi iz ruke, i nemam osjecaj da drzim ciglu u ruci.

Sto se tice X-a, zna se sta je Apple oduvijek govorio za simetriju. A sad ista nestala. Mogli su napraviti nesto kao S8, dakle manji rub gore, manji dolje. Ali jednake velicine. Te ikonice sa strane koje spominjes, pogledaj malo slike sa predstavljanja. Uopce nisu u ravnini sa ovim 'okom'. Dapace, par pixela su ispod. Ako je to dobar dizajn, onda... Uostalom, koriste OLED ekran. Mogli su samo sve staviti u crnu boju gore, oko se ne bi kuzilo, i sve bi bilo kud i kamo ljepse.

Jer pogledaj video u full screenu. Tebi je to lijepo? Prakticno? Ako je, ok. Ocito nam se misljenja u potpunosti razlikuju ;)

Sto se tice samog ekosustava... Ne znam gdje zivis, ali ekosustav nekima (poput tebe) igra ulogu, pa unatoc bolje dizajniranim i mobitelima sa vise mogucnosti ostaju na iPhoneu. No drugima poput mene to vec koju godinu ne igra ulogu. Puno gubim ako se vratim na iOS. Ali bas puno. A dobijem jako malo. Kako sam u IT bransi, i kako idem u USA redovito, smijesno mi je isprva bilo vidjeti hrpu developera sa macovima, a koriste androide. Sad i ja takav. Udjes u HUB385 u Zagrebu, ista stvar. 60% racunala su macovi, a iPhone rijetko tko koristi.
Anonimac
-3 22-09-2017 | 20:02
@Anonimac - nakon ovoga samo bi lud kupio iPhone, ne donosi baš ništa revolucionarno, malo šminke i estetike i to je sve. Fali file explorer, sve je ovisno o iTunesu, kompliciranje sa AppleID računom, petljanje s kablovima i adapterima, enormno visoka cijena - nikada više iPhone, a pogotovo ne Mac računalo. Od svega mi na kraju ostao gorak i kiseo okus jabuke u ustima. To je moje osobno mišljenje, neka se nitko ne uvrojedi. Ruku na srce, već i poneki Androidi više srednje klase pomeću pod sa bilo kojim iPhoneom dostupnim na tržištu. A Windows je Windows, bio i ostat' će No.1 u svim mogućim okruženjima. Svaka čast Macovima i osX-u, no Windows je Windows. Srdačan pozdrav svima!
Kloba
+2 22-09-2017 | 22:04
Anonimac 2 - sve si sam rekao - Windows je Windows. Ja ću samo dodati dll hell...
Anonimac
-2 22-09-2017 | 22:44
Pusti sad .dll datoteke, govorim o tome kako Apple nabija rogove ljudima, no i to polako ide kraju... Pohlepa će ih na kraju skupo koštati, kao i mnoge druge. Evo zanimljive poveznice http://m.bug.hr/vijesti/nema-guzvi-iphone-8/162330
Riba
+1 23-09-2017 | 05:51
Nakon svakog keynotea uvijek iste price o propasti Applea a onde slijedi rekordna prodaja iPhonea. BTW nemam iPhone niti me zanima, rađe bih da se bave drugim stvarima ali tu leži novac.
Kloba
+1 23-09-2017 | 06:55
Ovo što Riba piše stoji, da nakon svakog Keynotea ljudi nagovještavaju Appleov slom - ali ovo što je Anonimac napisao dodao sam i ja pod temom o utiscima predstavljanja tih telefona: da se prvi puta nakon pojave iPhonea na tržištu nigdje na svijetu ne stvaraju ama ba nikakvi redovi ispred Apple Store-ova - iako mu je kamera najbolja kamera do sada među svim pametnim telefonima (šta će onda tek od X kamera biti?) i CPU mu razvaljuje u testovima Galaxy 8, iako je Samsungov po specifikacijama jači. No, budimo iskreni - ljudi čekaju 10-ku i siguran sam da će pred njeno lansiranje biti redovi itekakvi.
Anonimac
-3 23-09-2017 | 07:48
@ kloba - Slažem se s tobom u potpunosti, no ujedno sam i mišljenja da će mnogobrojni budući korisnici ipak pričekati da se X ponudi u nekoj od pretplatničkih tarifa mobilnih operatera, pa kad se to razlomi na 24-36 rata manje će financijski boljeti. Ali da je X skup - skup je. Ne opravdavam toliko visoku cijenu samo zbog Face-ID-a, moćnog čipa i vrhunske kamere - to nikako! Da je barem 100-150 USD jeftiniji, to bi bilo razumno. Pitam se kuda ide ovaj svijet...
Kloba
23-09-2017 | 08:20
Vjerujem da se tu stvarno slažemo. Cijene Appleovih iPhonea svugdje, a pogotovo kod nas gdje su za četvrtinu skuplje, više nisu normalne. Umjesto da iz godine u godinu budu malko jeftiniji, oni budu skuplji. Izgleda da će top model iPhone-a X biti u cjenovnom rangu sa Appleovim ulaznim Mac Book Air, a možda i Pro modelom.
konjina
23-09-2017 | 12:11
Nit ce apple propasti( bar ne u skoroj buducnosti) nit ce djelit mobitele džabe, a to sto mobitel kosta kao macbook je eveolucijska pojava jer po mom misljenju 80 posto ako ne i vise ljudi sada koristi mobitel za sve ono za sto je prije x godina koristio laptop. I nece apple izgubiti korisnike jer Vi koji koristite mobitel iskljucivo za posao ste u debeloj manjini, pa iPhone a i ostale flagship modele bilo koje tvrtke kupuju ljudi zbog zabave, simbola statusa, samo da kupe najbolje itd.. Što se tiče cijene, pa što vas uopce briga koliko kosta i koliku ce cijenu netko staviti, pa nije nikome iphone neophodna potreba da ga ide kupovati, tko ga nemoze platiti nece, tko moze taj ce ga i platiti a pricati o cijenama je bezpredmetno, jer boli T. Cooka k...c sto ga ti u RH nemozes priustiti, ima tko moze. Tako da je moje misljenje da sto se mene tice kosta 5000 $ , necu umrijeti bez njega
dpasaric
+1 23-09-2017 | 23:24
Nemam neku zamjerku na politiku cijena iPhonea, pa čak niti Macova (osim kod nas, mi smo tradicionalno najskuplji). No, imam zamjerku na bahate cijene popratne opreme. Slično kao što auto industrija zarađuje od prodaje rezervnih dijelova više nego li na samom autu, tako i Apple "dere" na kablovima, adapterima i sličnih stvarima koje bi trebale biti pristupačne. Ovaj njihov zadnji "stunt" s ukidanjem USB tipkovnica za Mac je nešto što me ogorčilo. Ne samo jer su bile pouzdane i bez održavanja i razmišljanja o bateriji, već i zato jer su imale još koliko-toliko podnošljivu cijenu. Ovo sada Magic Keyboard cijenama je suludo. Ili recimo kada kupuješ punjač, pa ti ga prodaju bez kabela, a onda kabel stoji jednako koliko i punjač! :) Ili Apple Watch remenje po cijenama koje su jedno 25 puta veće od realne. Ajde, oni barem lovu upucavaju u enornim iznosima u R&D, a i nisu škrti kada je neka nevolja, sada su uplatili milijun za potres u Meksiku. To im nije inače bila politika prije, Cook je dosta osjetljiv na te stvari i to je lijepo.
Anonimac
+1 23-09-2017 | 23:34
iPhone 8/8plus, snagom CPU-a i GPU-a pomeo sve oko sebe, ali ne za nešto sitno nego ih je doslovno ostavio u "prašini". Kamera iPhonea 8 pomela konkurenciju kako u stabilizaciji videa, tako i kvaliteti slike.
http://www.knowyourmobile.com/mobile-phones/iphone-8/24320/apples-a11-cpu-going-leave-2017s-android-flagships-dirt
Apple je poznat po tome da ne mijenja dizajn uređaja svake godine kao što rade mnoge druge firme koje se stalno traže u svojoj nesigurnosti. Macbook Pro, Macbook Air, iPad, iMac to su uređaji koji ako i imaju promijenu dizajna onda je to nešto sitno, jer temelj je udaren s prvom generacijom tog uređaja.
Kod mobitela/kućnog kompjutera puno važnija mi je stabilnost, sigurnost, brzina i dugotrajnost od dizajna, a iPhone ima prilično dobar dizajn.
Kloba
24-09-2017 | 04:47
Istina, Jobsa to nije fermalo ni pola posto. Ali, baš sada slušam po drugi puta audioknjigu Inside Apple (to je , naravno, opisano kako je radilo za vrijeme Jobsova stolovanja malo nakon njegove smrti) - i sjetio sam se onog "legendarnog" podcjenjivanja tadašnjeg CEO-a Microsofta Stevea Ballmera - koji se smijao nakon lansiranja iPhonea i govorio "pa tko je lud da daje 500 $ za telefon?" Ne znam koliko najskuplja grafička katica dođe kod nas. U godinama između 2000. i 2008. ove za PC bile su, NVIDIA ili ATI, redom 5000 - 5500 kn. I koja god bi izašla, toliko bi stajala, a ova što je carevala do tada je spustila cijenu. A oni i u USA napušu cijenu moba do 1000 dolara?
OK, OLED ekran im je 60 % skuplji u nabavci, ali to je razlika sa dosadašnjih 45-50$ na 130$ - a li ne znam da su baš sve komponente otišle gore. Možda SSD-i i LTE čipovi, dalje stvarno nemam pojma. Uglavnom, vidim po YouTubeu d su ljudi nezadovoljni.
A da dizajn zaključimo, Jony Ive nije u svakodnevnom dizajnu ničega bio dok nije svaki kutak Apple Parka 2 dovršio, jer je to njegovo posmrtno obećanje prijatelju i mentoru. I on je davao OK na proizvode kojima je bio zadovoljan - ali su ih dizajnirali njegov tim, a ne on sam. Jednostavn, nije imao vremena. Možda sada bude malo drugačije kada je Park većinom gotov i što se dizajna, ne samo telefona tiče. Doktrinu tanje je bolje su napustili jer su je iskoristili do maksimuma.
dpasaric
24-09-2017 | 10:35
Da, konačno se prestalo pričati o tome koliko je neki uređaj tanak! :) Osobno mi je stari iPhone 4 bio već dovoljno tanak, tanje od toga mi samo izgleda krhko i ruši kapacitet baterije.
zabac
+1 25-09-2017 | 05:53
Dizajn simo, dizajn tamo, vecina ga obuce u kurtonku i od dizajna ostane samo ekran.
Kloba
25-09-2017 | 16:35
Ja sam najbolji primjer toga što Žabac kaže - svaki koji sam imao nosio sam u Appleovoj kožnoj masci za taj model.Počeo sam ih kupovati čim su se pojavile. Ali su mi i spasile mob od grebanja pri padu, ili stražnja strana u džepu od hlača zajedno s ključevima itd...
JOHN
28-09-2017 | 20:48
Na jubitu sam pred dan dva naletio na neki video uradak....ukrat ko nema vise kampiranja pa cak ni manjih redova za iphone 8, gdje su inace bili i po par stotina metara. E sada ili ekipa bas nije odusevljena ili cekaju X.
dpasaric
28-09-2017 | 22:15
Meni se to čini logično - jer kupci za 8 su oni koji imaju novca za takav luksuz, a takvi kupci sada imaju 6 ili 7, a oni su i danas dovoljno napredni uređaji da 8 nije nešto posebno različit. Tržište je zasićeno već izvrsnim modelima i od tuda manji interes.
JOHN
28-09-2017 | 23:04
Zato bi im prodaja mogla podbacit. No ne brinem se ja za njih, puni su ko brod.
dpasaric
29-09-2017 | 00:06
Neće podbaciti prodaja, samo nema toliko panike i tehnološke pohote kao inače, svi kojima sada dolazi red da uzmu novi uređaj, a ne pucaju na vrh vrhova i mobitel od 10.000 kn će uzeti 8-icu koja je zapravo izuzetno dobar uređaj - i vjerojatno još dosta vremena će biti najbrži pametni telefon na svijetu.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 47 minuta
 • cariblanco: A to što sam i ja rođen 6.5..neke godine, ima li tu slučajnosti. Datum nisam izmislio :)
 • Yonkis: Chuck Norris je rođen 6.5.1945 a nacisti su se predali 7.5.1945. Slučajnost? Ne bih rekao.
 • Kloba: I moj najdraži, i Chuk koristi kaskadere. Za scene plakanja.
 • Kloba: te li znali da je Chuck Norris kao mali imao zlatnu ribicu. Ribica mu je pobjegla dok je bio mali. Kad su je ljudi vidjeli, snimili su film o toj ribici i nazvali je Megalodon.
 • Kloba: Zašto je Chuk Norris najjači na svijetu? Jer vježba dva dana dnevno.
 • Gjuroo: Koliko sklekova može napraviti Chuck Norris? Sve.
 • smayoo: Moj najdraži. Chuck Norris je ZNAO sakrit suze ko Marina. :P
 • Ender: Chuck Norris spava sa upaljenim svetlom, jer se mrak plasi Chuck Norris-a.
 • Djuro genijalac: Kad Chuck Norris puhen u šteker, akumulaciono jezero počne kipiti
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.58 Seconds

Provided by iJoomla SEO