Firewall,iso file,ntfs,instalacija & deinstalacija
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Firewall,iso file,ntfs,instalacija & deinstalacija

27.10.2014 | 14:57
Molim za malo paznje i razumijvanja. Molim Vas za neke osnovne stvari koje me zanimaju da mi odgovrite.

OS X Yosemite ---> Vidimi da je Firewall iskljucen.

1. Treba li ga ukljuciti ? Dali uopće instalirati neki kao zasebnu aplikaciju ?

2. Kako dodati app u firewall da nema izlaznu konekciju ?

3. Kako dodati app iz preferenc setings u firewall ? Znaci nije u folderu Application nego u preferance settings, barem mislim da se tako zove,nisam sada doma pa pisem po sjećanju.

4. Sa cime pravite i otvarate iso fileove ( image ),ne samo iso već i ostale ?

5. imam nekoliko vanjskih diskova u ntfs punih svega i svacega. Mogu ih samo otvarati i gledti ali po disku ne mogu pisati.

6. Molim postupak instalacije ili deinstalacije aplikacije.

7. Gdje se aplikacije instaliraju? Dali u ( library )i gdje je on, kako do njega ?

8. WinRar arhiver,7Zip kako ga otvoriti i zapakirati...vidim WinZip otvara

9. Dali MacMini Late 2012 gasiti ili su suspend mod. Slip mi ne igra ulogu kad ostavljam da mi skida torrente dok jednog dana ne nabavim NAS.

Hvala VAM na pomoći !
27.10.2014 | 15:30
4. Tost aplikacija za kreiranje, ostalo (uključujući i pristup ISO datotekama) Disk Utility (nativna podrška)

5. točno, NTFS write support nije nativan. Ili ćeš morati staviti NTFS driver da možeš pisati po diskovima ili ih prebaci u neko format koji Mac razumije. Ako ti je potrebno s tim diskovima raditi i na drugim OSovima osim Maca onda ti preporučam exFAT format

6. ovisi, neke su drag and drop, neke imaju installer. Uninstall je opet sličan. Ili drag and drop u Trash ili ima uninsaller za to. Postoji nešto user specificnih datoteka (kod nekih apliakcija), dakle nisu sve u potpusti 'sandboxed' pa ti me i postoji nešto posebnih 3rd aplikacija za procese deinstalacije.

7. U osnovi večina završava u Applications folderu, ali nije nužno da tamo završavaju.

8. UnRarX instaliraj on će ti raditi sa svim raspoloživim arhivnim datotekama. Također i The Unarchiver je jedna od mogućnosti.

9. osobno koristim Sleep funkciju stalno i nikada ne gasim stroj osim na neki duži period. U sleep ti ni ne bi trebao uletit ako se izvršava neka operacija (tipa downloada).
27.10.2014 | 16:20
dxdandy kaže:
Molim za malo paznje i razumijvanja. Molim Vas za neke osnovne stvari koje me zanimaju da mi odgovrite.

OS X Yosemite ---> Vidimi da je Firewall iskljucen.

1. Treba li ga ukljuciti ? Dali uopće instalirati neki kao zasebnu aplikaciju ?

Vrlo je glupo imati nešto što je neki marketinški stručnjak nazvao "firewallom" kao aplikaciju na bilo kojem jednom stroju. Ako trebaš firewall, postavi ga na svom internetskom routeru, onako kako spada, po portovima. Ako ga ne trebaš, ne uključuj ga. Samo ti usporava vezu. Ako ne znaš da li ga trebaš, onda ga ne trebaš.

2. Kako dodati app u firewall da nema izlaznu konekciju ?

Nemam pojma. Za taj Macov firewall jedino znam - gdje se isključuje.

3. Kako dodati app iz preferenc setings u firewall ? Znaci nije u folderu Application nego u preferance settings, barem mislim da se tako zove,nisam sada doma pa pisem po sjećanju.

Ako je u PReference Settings, onda nije app, nego je Preference Pane.

Firewall (pravi, funkcionalni) se ima na routeru, a ne na kompu i ne podešava se na razini koju aplikaciju pušta, a koju ne, nego na razini porta koji može ili ne može proći.

4. Sa cime pravite i otvarate iso fileove ( image ),ne samo iso već i ostale ?

ISO se može otvoriti Disk Utilityjem, odnosno Finderom (mounta se, tako da mu pristupaš kao da je već zapržen na optiku). KReirati ga možeš npr. besplatnom aplikacikom Burn ili Toast Titaniumom (plaća se).

5. imam nekoliko vanjskih diskova u ntfs punih svega i svacega. Mogu ih samo otvarati i gledti ali po disku ne mogu pisati.

Točno. Ako ti je bitno pisati po tim diskovima, dugoročno ti je najbolje:

a. (ako ih više nećeš koristiti na windowsima) podatke backup, pa preformatirati u HFS+, pa podatke natrag
b. (ako ih moraš i dalje koristiti na windowsima XP SP2 ili novijim) podatke backup, pa preformatirati u exFAT, pa podatke natrag
c. (ako baš baš baš moraju ostati u NTFS) kupiti za Mac Paragon NTFS ili neki drugi app koji ti omogućava POUZDANO pisanje po NTFS diskovima. Nepouzdano pisanje po NTFS diskovima se može uključiti ručno, pomoću terminal-komandi, ali ne savjetujem, jer je nepouzdano.

Aplikaciju dobiješ ugl. zapakiranu u DMG (disk image). Mountaš ga (dvoklik), otvori se Finder prozor. Ako je u tom prozoru nešto.app, onda to odvuci u Applications folder na Docku. "Instalirano" . Kad želiš "deinstalirati", otvori Applications folder i odvuci aplikaciju odande u smeće te smeće isprazni (desni klik pa Empty Trash). "Deinstalirano".

Ako u prozoru nije nešto.app, nego nešto.pkg, postupak instalacije se pokreće dvoklikom i dalje se klika next, next, next kao na Penžerima. Osobno izbjegavam takve aplikacije ako nemam zaista dobar razlog da ih instaliram, a ako ih baš moram instalirati, onda s desnoklik na PKG pa Show Package Contents ili pomoću programa Pacifist najprije provjerim što je sve unutra i kamo će se što od toga po disku "posijati". Tek nakon toga pokrenem instalaciju i utipkavanjem admin passworda dam dozvolu da se instalira.

Za takve aplikacije obično postoji ili skripta za deinstalaciju, ili uputa za deinstalaciju. Nekad skripta bude dana posebno, kao uninstall.app ili uninstall.bash, uninstall.py, i sl. u samom DMG-u, nekad se u postupku instalacije postavi kao dodatna aplikacija uz glavnu, a nekad imaš samo upute što odakle treba obrisati.

Sve što onda treba je sve naznačeno u tim uputama - odvući u smeće, eventualno potvrditi odluku admin passwordom i isprazniti smeće.

Mac OS X nema registry pa nema ni problema usporavanja koji na Penžerima nastaju s instaliranjem i deinstaliranjem aplikacija radi čega se s vremenom nagomila hrpa smeća u registry po kojem Win stalno nešto traži i čita pa ga preveliki registry jako usporava.

Na Macu se umjesto registryja koriste .plist fajle kojih ima puno, ali su malene pa ne usporavaju OS (otvara se ona koja treba, kada treba). Brisanjem aplikacije ostat će ti ti .plist fajlovi u ~/Library folderu, ali oni ti niti ne usporavaju komp, niti oduzimaju bitno mjesto na disku pa ih najbolje ne diraj, osim ako baš točno znaš što radiš.

7. Gdje se aplikacije instaliraju? Dali u ( library )i gdje je on, kako do njega ?

Aplikacije koje "instalira" admin korisnik se "instaliraju" u /Applications folder. Aplikacije koje "instaliraju" non-admin korisnici se "instaliraju" u ~/Applications folder i dostupne su samo tom korisniku koji ih je "instalirao". ~ je oznaka za home folder. Na primjer, korisnik koji ima username pero, ima homefolder u /Users/pero/.

8. WinRar arhiver,7Zip kako ga otvoriti i zapakirati...vidim WinZip otvara

Također ima i The Unarchiver i StuffitExpander za otvaranje. Za pakiranje u 7zip formatu vidi kekaosx.com. Za pakiranje u RAR formatu imaš no-nag shareware verziju RAR-a za Mac OS X, ali samo za terminal (bez vizualnog sučelja).

9. Dali MacMini Late 2012 gasiti ili su suspend mod. Slip mi ne igra ulogu kad ostavljam da mi skida torrente dok jednog dana ne nabavim NAS.

Gasiti je nepotrebno. Moji svi idu u sleep. Gasimo ih jedino kad idemo od kuće na dulje od 2-3 dana.
27.10.2014 | 16:23
Ad 5, zaboravio sam d. besplatno, ali pimpljavo rješenje koje ipak funkcionira i podnošljivo je ako tek rijetko, s vremena na vrijeme, moraš zapisati nešto na NTFS disk: instaliraj besplatni VirtualBox i u njemu kreiraj virtualni Ubuntu stroj. Vanjski NTFS disk mountaj u Ubuntu pa ga zapisuj odande.
28.10.2014 | 02:55
Za kontrolu odlazni i dolaznih konekcija, ja koristim Little Snitch.

www.obdev.at/products/littlesnitch/index.html

Ako je to ono sto trazis...
28.10.2014 | 10:44
drlovric kaže:
Za kontrolu odlazni i dolaznih konekcija, ja koristim Little Snitch

Također preporuka za Little Snitch, osobito za kontrolu odlaznih konekcija, ništa ne prolazi, sve se javlja, savršeno.

A Smayoo, sbaka ti dala na trudu, lijepo si sve objasnio čovjeku, ništa nama ostalima nisi ostavio
28.10.2014 | 12:23
Hvala
20.11.2014 | 16:13
dxdandy kaže:

Za deinstalaciju koristim AppZapper, briše osim aplikacije i sve ostalo vezano uz nju..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, temeljnik, tino1, Anonimci (405)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO