MS Excel : VLOOKUP ili nesto drugo?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MS Excel : VLOOKUP ili nesto drugo?

28.10.2012 | 13:53
Ekipa,

treba mi pomoc od soobe koja sa Excelom na "ti"

Imamo dvije tablice (u dva razlicita taba recimo).

Tablica 1

A: BROJ ZGRADE (unique)
B: BOJA ZGRADE
C: DATUM INSPEKCIJE

Tablica 2

A: BROJ ZGRADE
B: VELICINA ZGRADE
C: BROJ KATOVA

Tablica 3

SVE GORE NAVEDENO (za vrijednosti koje se poklapaju u broju zgrade). Ako je razlicito neka javi gresku, ne smiju biti priblizne vrijednosti, nego tocne.

Kako najlakse napraviti da se to automatski ispuni koristeci BROJ ZGRADE kao referencu. Gledam da to Indijci sve rade sa VLOOKUP formulom, ali nece oni nista reci niti pokazati kad ih pitas.

Hvala puno!
28.10.2012 | 14:20
Bolja opcija od vlookup ti je index-match. Nije tesko, dapace, meni je prirodnije to koristiti nego vlookup a ima malo više mogućnosti.

www.randomwok.com/excel/how-to-use-index-match/

Dobro je objašnjeno i jednostavno je.
28.10.2012 | 14:53
Ako ćeš koristiti VLOOKUP ide nekako ovako:

Nalaziš se u tablici 1, na polju D1 (prvom broju zgrade). Opališ VLOOKUP i pojavit će ti se help forma sa 4 polja. Kad si u prvom polju klikneš na A1... to je vrijednost koju će tražiti u drugoj tablici. U drugom polju, označiš range po kome pretražuje drugu tablicu. To ćeš napraviti tako što ćeš se tabom spustiti u drugo polje forme za pomoć i onda prijeći u drugu tablicu. U drugoj tablici označiš range - klik na stupac A (da se označi) i klizneš na stupac B (da se označi i on). Vratiš se u prvu tablicu, spustiš u 3. polje i u tom polju staviš broj 2 - to označava da će ti za nađenu vrijednost u polju A (2. tablica) ispisati vrijednost susjednog polja (br. 2). Četvrto polje u help formi uvijek mora biti nula.
Istu proceduru odradiš za vrijednosti C polja iz 2. tablice, samo u trećem polju help forme staviš br. 3 i range je naravno A, B i C stupac.

Uzmeš sve to, kopiraš, otvoriš novu tablicu - paste special - values. Tako dobiješ treću s podacima i iz prve možeš pobrisati D i E polja.

Ako broj zgrade u tablici 1 ne postoji u tablici 2, dobiješ vrijednost N/A.

Nadam se da nisam puno zakomplicirao
28.10.2012 | 19:12
Ako tablica 1 i tablica 2 imaju jako puno redaka (a možda i puno stupaca), onda je kombinacija MATCH i INDEX funkcija sigurno bolja od VLOOKUP, jer će stvar brže odraditi.

MATCH napraviš samo jednom za jednu tablicu i jednom za drugu i dobiješ indekse redaka koje onda referenciraš u INDEX funkcijama za svaki stupac nadalje. Ta dva stupca s indeksima sakriješ da ne zbunjuju i ne zauzimaju mjesto u ispisu.

Ako moraš izbaciti neku custom poruku kad ne nalazi određeni broj zgrade, koristiš IF i ISERR. ISERR koji referencira jedno od dva MATCH polja će ti vratiti TRUE ako taj broj zgrade u toj tablici nije nađen.

U starijim verzijama Excela je VLOOKUP bio ograničen isključivo na situaciju gdje je lista koja se pretražuje sortirana po polju koje se pretražuje, i to uzlazno, i ako nije bilo točne vrijednosti, mogao si birati da vrati N/A ili prvu veću vrijednost. U novim verzijama Excela radi i s nesortiranim listama, ali sa sortiranim i dalje vraća prvu veću vrijednost (tj. nikad ne dobiješ N/A). Tako da nije svejedno s kojom verzijom Excela radiš. MATCH i INDEX se nisu mijenjali.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 48 minuta
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme