06.02.2026 | 10:00
Riba kaže:
Ne slazem se, otkad je u to usao kapital i profit i doveo do potpune enshittifikacije, sve te platforme su toliko pune suma i smeca ('slobode govora') da su meni potpuno neupotrebljive i nezanimljive. Jos najvise koristim *moderirane* tematske forume, email i mobilne messaging aplikacije.
...
Zaboravio si da uz navedene karakteristike spomenuti i nedostatak empatije. Kako cujem, cenzura je minimalna sve dok se ne kritizira njega. Uglavnom, ne zanima me koja sve agende imaju razni anonimusi po svijetu od kojih su vecina botovi, bas nikakve koristi nemam od toga niti mogu ista korisno tamo ponuditi zauzvrat - pogotovo sto to moze on ili netko drugi sve ugasiti jer mu se tako hoce.
Šum i smeće je postojalo oduvijek, ovisi koga pratiš, očigledno si imao preširoku "mrežu kojom si lovio" ako si odjednom dobio toliko nepoželjnog sadržaja. Meni je Twitter i dalje najbolja mreža i vrlo upotrebljiv, a najveća promjena je što su s njega otišle dvije skupine ljudi, ali to je njima "na dušu":
1) Otišli su oni koji mrze Elona Muska jer se ne slažu s njim politički, a to je tako glupo - to su isti oni koji su išli prodavati svoje Tesle "jer Musk". I ja se ne slažem s Muskom po nekim pitanjima, ali to nije razlog da ne koristim ono što je objektivno dobro - a to je najveća društvena mreža s minimalno cenzure. To što mu nekada "fali empatije" je ništa prema drugim tajkunima, a i često i nije problem empatija, nego Aspergerov sindrom, pa to treba uzeti u obzir kod njega, da je osoba "u spektru".
2) Otišle su sve uvredljive dušice koje su živjele u balonu propisanog narativa, pa su odjednom jako uvrijeđeni kada čuju necenzurirano mišljenje s kojim se ne slažu. Gomila je toga što se sada može čitati na Twitteru i s čime se apsolutno ne slažem, ali upravo u tome je ljepota takve komunikacije, da vidiš stvarno stanje svijeta oko sebe, a ne "mjehur" u koji te smjesti propagandni stroj lobija koji je vlasnik.
Da, istina je da ga žulja kada netko pljuje po njemu i po Teslinim autima, ali čak i takvi računi, a pratim ih nekoliko, pa znam iz prve ruke, nisu blokirani niti se brišu, ali im algoritam smanji doseg. No, tko baš traži tu informaciju - može je naći, i svo direktno prozivanje njega kada nešto nije ok ili kada se za nekoga misli da je neopravdano blokiran. No, upravo da na svojoj platformi i zabrani pljuvanje po Tesli, to je više nego prihvatljiv kompromis ako se zauzvrat dobiva globalna mreža ogromnog dosega koju svi prate - od novinara, preko poduzetnika do političara. I kada moraš oko nečega napraviti frku, napravit ćeš je na Twitteru, a ne u nekakvom, gotovo intimnom, Blue Sky mjehru.
Na Twitteru možeš promijeniti stvari oko sebe kada zarolaš pravo bolno pitanje, a to sam osobno napravio barem tri puta do sada za velike stvari i tri puta je uspjelo i zakoni su se promijenili na bolje. Naše, gotovo pa privatno, grunđanje po forumima i zatvorene chat grupe na raznim platformama rijetko kada mogu imati doseg da se išta promjeni na bolje.