13.08.2013 | 12:56
U trgovini tekstilnom robom
Vlasnik trgovine zaposlio je mladog prodavača, koji je kod gazde prošao strogu obuku o tome kako treba biti ljubazan i uslužan, te kako je kupac uvijek u pravu. Mladac je konačno dočekao prvog kupca, jedva izustivši nesigurnih glasom:
- Dobro jutro gospođo, kako Vam mogu pomoći?
- Hm, da... dečko, pokaži mi onu roza tkaninu tamo na vrhu... ne tu onu do nje... ma ne, ipak onu prvu.
Mladac ljubazno skine s najgornje police odabranu tkaninu, odmota prikladnih 5-6 metara, tako da gospođa može što bolje vidjeti i osjetiti ponuđenu tkaninu.
- Hmmmm, nisam baš sigurna, malo mi je pregruba... Pokaži mi ipak onu drugu roza.
- Naravno gospođo!
Prodavač opet uredno smota tkaninu, odloži je na mjesto i pokaže joj novi uzorak, odmotavši opet dobar dio role.
- Njeeeee... ipak je bolja ona prva.
- Ma nema problema, gospođo - kaže mladac, želeći ostaviti što bolji dojam i udovoljiti gospođi, smota tkaninu i razmota opet onu prvu. Gospođa pogleda tkaninu i odluči da joj roza boja ipak ne odgovara.
Mladac je polako počeo osjećati laganu netrpeljivost prema babi, ali, pošto ga je gazda podučio da je kupac uvjek u pravu, samo lagano i neprimjetno stisne šakama pod pultom uz lagani smješak.
- Dečko, daj ti meni ipak pokaži nekoliko varijanti ljubičaste i plavkaste s cvjetnim uzorkom.
Nakon dvadesetak razmotanih i smotanih uzoraka tkanina, kad su šake već poplavile od silnog stiskanja, a vibracija očnog kapka rapidno povećavala vrijednost, mladac je, ne želeći uvrijediti kupca, ljubazno, ali odlučnim glasom u tremolu, izustio:
- Draga gospođo, Vi ostanite ovdje, a ja idem u 3PM-ine!
- I da, uzmite si karticu, ionako Vam je istekla.