07.03.2009 | 00:37
Djipi je napisao:
Ako inzistiraš na reporteru, pogledaj ovo:
reportwell.com/main.php?siteName=DrawWel...ubName=reportWellOEM
Moguće da je to, u kombinaciji s DrawWellom (za dizajniranje reporta), ono što tražiš.
Ovo je meni se čini, ovako na prvu, baš ono što i tražim. Ne volim se mučiti sa stvarima koje su drugi več napravili i to vjerojatno bolje nego što ću ja napraviti.
Čudno mi je da nisam naišao prije na ovo jer sam guglao danima za neki report engine. Moram malo dublje uči u testiranje ovoga, ali ako su oni to uspjeli spojiti s OpenBase-om, pa valjda ću i ja sa PostgreSQL-om.
Custom rješenja u Cocoi se vrte oko printanja NSViewa u koji utrpaš sve što želiš printati. Višestranično printanje (pojedinog viewa) je podržano out-of-the-box s obzirom da view kod printanja možeš risajzati, clippati ili razlomiti po stranicama (vidi pagination metode NSPrintInfoa). Kako ćeš "popuniti" view (konkretnim stavkama računa), ovisi o tebi.
To je baš ono što i želim izbjeći, da se danima zezam sa ispisima umjesto da to trošim na kvalitetniju logiku same aplikacije....
Usput, zašto baš PostgreSQL (znatiželjan sam)? Probao Core Data? Ako nisi, preporučam ove startup video tutoriale:
developer.apple.com/cocoa/coredatatutorial/index.html
Zašto PostgreSQL, pa zato jer je to prva baza koju sam koristio na RedHatu, ako se dobro sjećam mogao se instalirati prilikom instalacije linuxa, bilo je to davno još je bio PHP 3. Druga stvar je što je besplatan, za razliku od OpenBase ili Oracle, a po meni je bolja (ozbiljnija) baza od MySQL-a. CoreData nisam ni probao još, stvarno sam friški na XCode. Gledajući realno ne svidja mi se baš taj dio što podržavaju samo baze lokalno kreirane, ali s druge strane samo tako podržavaju Binding. Ja pošto dolazim iz svijeta MS SQL servera više volim nešto što je multi user dohvatljivo, nije mi jasno kako je Apple zamislio da se koristi CoreData u nekom poslovnom svijetu gdje bi više korisnika trebalo raditi na istim podacima. S druge strane nema frameworka koji bi podržavao binding sa PostgreSQL (ili ga ja nisam našao) pa je prikaz podataka na ekranu dosta mukotrpan posao s libpq API-em.
Nije vezano uz printanje, ali veseli u kontekstu baza podataka. Najveći minus (za sad) je to što Core Data nije podržan na iPhoneu.
Nije podržan COreData, ali zato imaš SQLite 3.0 podržan pa dođeš na otprilike isto.
Baš mi je drago da vidim da postoje ljudi kod nas koji razvijaju na MacOS platformi. Još mi je ostalo da se prijavim na AppDev Iphone program, ali sam zastao kod slanja faxa, nisam siguran na koji broj da šaljem fax