10.6.5 lokalizacija na Hrvatski
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

10.6.5 lokalizacija na Hrvatski

14.01.2011 | 15:49
Živim u Istri pa sam imao prilike puno filmova pogledati u obije verzije i meni osobno prevod nikad nije ni blizu. A da zna biti zabavno to sigurno
14.01.2011 | 17:38
Ja se već neko vrijeme bavim lokalizacijom on line i "običnih" aplikacija. Recimo i dalje sam "službeni" lokalizator Camino browsera na hrvatski, međutim nikada nije dospio u službenu distribuciju jer mi stoji uvijek na 99% i taman kada ga završim izađe update Camina. Imam i Skype koji je 80% završen. Pred koju godinu sam želio okupiti tim ljudi na Jabučnjaku da se uhvatimo lokalizacije popularnijih aplikacija na hrvatski. Iako meni ne trebaju, znam ljude kojima bi dobro došle, i nemam ništa protiv kvalitetne lokalizacije.
14.01.2011 | 17:54
ja nisam neki veliki stručnjak, al nije mi jasno zašto bi neka lokalizacija izazivala probleme, pa ako je netko voljan objasniti...

moje neko laičko shvaćanje je da se sve opcije trebaju biti na jeziku developera ili na engleskom, a da se imena trebaju držati u kakvim riječnicima, i onda ako hoćeš lokalizaciju samo dodaš novi prijevod te opcije u riječnik a onda ako se prijevod poklapa s originalnim imenom odradi tu i tu funkciju.
14.01.2011 | 18:24
vicko je napisao:
Strana muzika uglavnom ima bolju produkciju a i engleski jezik je puno "melodičniji" od hrvatskog, pogotovo za ove instant hitove koji obiluju samoglasnicima.

Slušam i volim puno glazbe na hrvatskom, i na srpskom (Balašević!), i na engleskom (najviše jazz i blues), i na talijanskom, i na francuskom, i na portugalskom, i na španjolskom.

Malo mi je smiješna tvrdnja da je ovaj jezik melodičniji od onog. Ako išta u tom smislu, onda su romanski jezici melodičniji od germanskih. Ali da je engleski melodičniji od hrvatskog... to sigurno ne...
14.01.2011 | 18:34
john_st je napisao:
moje neko laičko shvaćanje je da se sve opcije trebaju biti na jeziku developera ili na engleskom, a da se imena trebaju držati u kakvim riječnicima, i onda ako hoćeš lokalizaciju samo dodaš novi prijevod te opcije u riječnik a onda ako se prijevod poklapa s originalnim imenom odradi tu i tu funkciju.

Nakon prve lokalizacije dalje je jednostavnije ali isto nije banalno. Postoji naravno i dictionary tako da lokalizacijski alat napravi dio posla, ali zbog posebnosti ciljnog jezika, a tu je hrvatski posebno notoran, treba i dosta ručnog štrikanja.
14.01.2011 | 18:57
morfnaom je napisao:
Talijani su sinhronizaciju filmova doveli do perfekcije i postoji citav odsjek na akademiji samo za to. Odredjeni glasovi uvijek interpetiraju iste glumce. i to dobro!

Zrnce za razgovor uz kavu. Sinkronizaciju zvuka u filmovima su izumili Talijani, za vrijeme fašističke vladavine, jer im je omogućavala puno kreativniju i fleksibilniju cenzuru. Umjesto grubog izrezivanja dijelova stranih (najviše američkih i britanskih) filmova, pisali su kompletno nove dijaloge i naracije koji nisu imali blage veze s izvornikom, labavo su se držali radnje, ali su smisao koji im nije odgovarao izvrtali naglavce, što titlanjem ne bi nikako mogli jer bi se uvijek našao netko tko razumije izvorni jezik dovoljno da ih provali. Onda su patent preuzeli i Nijemci, a i Sovjetski savez i poslije rata ostale zemlje istočnog bloka. U Italiji i Njemačkoj se ova tradicija ukorijenila iako danas izvorni motivi više ne postoje. A, mislim, i u Rusiji. S tim što je tamo sasvim uobičajeno da jedan jedini glas sinkronizira tekst svih likova, a pri tom se ispod još tiho čuje i originalni audio. Strašno...
14.01.2011 | 20:48
Također podržavam lokalizaciju i nemam ništa protiv da postoji i hrvatski jezik kao ocija na kojem će se vrtit operativni sustav. Iako sam osobno skloniji engleskom jeziku.
Koliko sam uspio vidjeti iz ovih screenshotova tipkovničke kratice su ostale originalne, a to je nešto što mi je bitnije od samog jezika na kojem je operativni sustav.
Glupo bi bilo da je Copy umjesto CMD+C recimo CMD+K (kopiraj).
14.01.2011 | 20:48
smayoo je napisao:

Sinkronizaciju zvuka u filmovima su izumili Talijani, za vrijeme fašističke vladavine, jer im je omogućavala puno kreativniju i fleksibilniju cenzuru.

Vidis, ovo nisam znao... zanimljivo!

Priznajem, meni je bilo cudno u pocetku gledati sinhronizirani film (film doppiato, sto bi rekli talijani), ali poslije se naviknes.
14.01.2011 | 21:25
smayoo je napisao:

Slušam i volim puno glazbe na hrvatskom, i na srpskom (Balašević!), i na engleskom (najviše jazz i blues), i na talijanskom, i na francuskom, i na portugalskom, i na španjolskom.

Malo mi je smiješna tvrdnja da je ovaj jezik melodičniji od onog. Ako išta u tom smislu, onda su romanski jezici melodičniji od germanskih. Ali da je engleski melodičniji od hrvatskog... to sigurno ne...

Ok možda sam upotrebio nespretan izraz ali nekako mi se čini da u njihovim pjesmama ima više samoglasnika pa onda to meni zvuči "melodičnije".

Inače i ja slušam muziku sa svih starana ( i Balaševića) pa ako mi nešto dobro zvuči uopče ne razmišljam na kojem je jeziku. Tek ako ga ne razumijem onda pokušam naći rijeći pjesme na nekom koji razumijem.
07.03.2011 | 01:18
Sank kaže:
Nadam se da će onda uskoro izaći i HR lokalizacija za 10.6.6.

Ne znam točno kad je izašla, ali za vas koji ste updateali na 10.6.6 (ja nisam i ne namjeravam), bacite oko na:

http://www.apcom.hr/preuzimanja.html

Osim lokalizacije za 10.6.6 ima i za iWork, iTunes, iWeb, iDVD i GarageBand.

Izgleda da se netko tamo počeo ovim ozbiljno baviti...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 13 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Borisone, VanjusOS, Anonimci (826)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO