Backup i čišćenje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Backup i čišćenje

05.11.2018 | 20:47
Pozdrav drustvu.

Nije me dugo bilo, jel nije bilo ni potrebe. Sve radi, a nista manje niti ne ocekujemo.

Sad ima frendica request za pomoc. Ima desetak godina star neki mac book. Htjela bi napraviti backup i da joj pocistim laptop (da bude kao nov).

Za backup sam joj preporucio vanjski disk, copy/paste odnosno drag'n'drop umjesto klasicnog backupa, kako bi kasnije mogla jednostavnije dohvatiti zeljeni file.

Jel ima neki open backup za preporuciti?

Kako najbolje pocistiti komp? Nekad davno bi kopirao mapu sistema na drugi disk, bootao sa drugog diska, pobrisao sve, kopirao mapu sistema nazad i reboot ponovo. Mislim da nanas to nebi islo samo tako.
05.11.2018 | 22:00
Koliko je star mac, koji os može gore ići, ima li originalne install medije (ako je toliko star), odnosno, ako je mlađi, ima li apple id s kojim je već bila skinula odgovarajuću verziju os-a u trenutku kad je ova bila aktualna?

Za backup - ako želi clean install, što će joj backup? Što bi sve backupirala? Samo neke dokumente? A aplikacije? I svoje preferencije u tim aplikacijama? Sistemske preferencije? Mailove? ...
06.11.2018 | 21:33
Star je jedno 10 godina, a backupirala bi dokumente, zato sam i mislio neki plain copy, tako da se moze pojedini dokument dohvatiti bez restore procedura.
Dakle:
- mediji
- Apple ID
- email
07.11.2018 | 00:40
Što - mediji Apple ID email?
07.11.2018 | 10:04
Pozdrav - uopce mi nije jasno sto uopce i zasto zeli jer mi sve skupa nema puno smisla. Postoji li kakav konkretan problem?

Ako zeli da joj bude "kao nov", iskopiraj joj user folder na vanjski disk i preformatiraj disk i instaliraj OS X na cisto.
07.11.2018 | 12:53
Osobno ne bih formatirao disk, pod uvjetom da sve radi kako spada. Pobrisati sve što ne treba, sve što joj treba uredno posložiti, napraviti update ako ima potrebe za time i gotovo. Nije to Windows
07.11.2018 | 16:23
Sto fali formatiranju diska? Ovako i onako pobrise TOC.
07.11.2018 | 17:18
S obzirom da hfs u hodu preslaguje fileove po disku tako da ih optimira s obzirom na učestalost pristupa i fragmentaciju (nije to windows, jel... ), formatiranje diska je ne samo nepotrebno, nego i suboptimalno jer već optimirani raspored gazi i resetira.
07.11.2018 | 17:55
Znaći, kad na novo instaliraš OS X bez formatiranja, instaler na ista mjesta smješta nove fajlove?
Kad na takav disk vratiš svoje dokumente, oni na isto mjesto sjedaju?
07.11.2018 | 21:30
Ako je file novi, onda ga ranije nije bilo pa nema "istog mjesta". Ako gazi preko postojećeg, smješta ga na isto mjesto. Za dokumente ovisi kako ih vraćaš. Ako ih vraćaš iz TM backupa, ako mjesto gdje je dokument bio nije već naseljeno nečim drugim, dobije svoje staro mjesto. Približno. Cijeli sustav je dinamičan pa nije ni točno da je sve na pinpoint istom mjestu.

I, naravno, to sve ima smisla s klasičnim elektromehaničkim magnetskim tvrdim diskovima. Na SSD masovnoj memoriji to praktički ništa više nije bitno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 1 sat
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Borisone, dperec, Riba, temeljnik, Anonimci (794)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO