14.09.2025 | 16:43
jura22 kaže:
@Air, vidiš kako imaš potrebu umanjiti svu strahotu komunističkog sustava?
Ježiš ga ako ti iz ničeg "izvučeš" ovakav zaključak.
Kojom riječju sam ja umanjio zločine komunističkog sustava?
Nađi mi tu riječ/rečenicu i plaćam ti večeru.
Ako ne nađeš onda ti meni plačeš barem doručak ili barem kafu?
Nisu bili pojedinci, već sustav. Cijeli komunistički aparat Jugoslavije služio je jednom cijlu, represiji nad onima koji nisu bili "na liniji".
Bili su i jesu pojedinci u odnosu na ostatak naroda.
Da, oni su predstavaljali sustav.
Taj sustav je bio u praksi negativan isto kao što je i današnji. Svaki u svom segmentu, ali i dalje dominantno negativni.
I taj je sustav bio šarolik, ovisio je o ljudima koji ga primjenjuju. Tako je bilo i primjera u kojima su ljudi pjevali Vilu velebitu i nisu završili u zatvoru (mislim da je tako smayoo svjedočio za svog tatu) a ima primjera kada su za puno manje završili puno gore.
I meni je moj tata pričao o grozotama koje su činili 50-tih godina...
Ja sam vjernik, a tada je vjera bila nešto "nepoželjno"...
Danas kada je vjera nešto "poželjno" svjedočim negativnostima oko vjere od strane vjernika i klera kojih tada nije bilo...
Što potvrđuje tezu da sve ovisi o svim ljudima (onima koji djeluju a isto tako i o onima koji šute) i nije razumno / ispravno generalizirati stvari.
Isto tako u dosadašnjoj HR vlasti su pojedinci u odnosu na narod pa su rasprodali i uništili cijelu HR za 10-20 godina. I pri tome ništa nisu stvorili.
Evo ti jedan zadatak: izvadi podatak koliko je do sada HR ministara optuženo za kriminal?
Pa mi javi koliki je to postotak i što nam govori taj podatak.
Pervan je u jednoj emisiji rekao da je od prijatelja otac završio 2 godine na Golom otoku jer je rekao: Oni se voze, a mi moramo pješke.
Pa hapsili su zbog bilo čega. Ako imaš nešto više nocava, završiš u zatvoru.
Kao što ti napisah, netko je završio na Golom otoku jer je "krivo pogledao" nekog bolesnog moćnika a netko nije završio na Golom otoku iako je javno pjevao Vilu Velebitu.
Isto tako je glupost da su završavali u zatvoru oni koji su imali više novaca. Ta imaš gomilu primjera / svjedočanstava na webu likova koji su imali uspješne privatne poslove cijelo vrijeme Juge. Stoga nemoj pisati ovakve prozirne tvrdnje.
Zvijezda na kapi/šljemu pripadnika JNA u domovinskom ratu koji su ubijali civile baš je "simbol temeljnih pozitivnih vrijednosti čovječanstva a to su jednakost, ravnopravnost, zajamčena socijalna prava na rad, zdravstvo itd."
U YU su dobro prolazili svi oni kojisu bili odami majci partiji i oni koji su imali škole.
Nerjietko je šef (u početku i direktor) bio netko sa spomenicom i s vrlo malo razreda škole.
Poluobrazovani su vodili državu.
Iza rata, intelektualci su proganjani od strane primitivaca dok se nije shvatilo da ti krkani državu vode u propast.
@Riba ti je odgovorio na ovo.
Upireš prstom u brvno u nečijem oku a ne vidiš to isto brvno u svom oku.