Ikonografija bivših sistema koji su poharali RH!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ikonografija bivših sistema koji su poharali RH!

13.09.2025 | 11:18
smayoo kaže:
Prvo, ne deri se. Smiri se, diši, popij tabletu, posjeti liječnika.
Drugo, gdje si to pročitao da ja opravdavam zločine JNA?

Sto znaci ovo:
Nije baš dugo bilo zvijezde u Domovinskom ratu.
JNA nije dugo pod zvijezdom ubijala po Hrvatskoj pa se ne racuna?

Zvijezda petokraka je kriminalni simbol i svi koji su ga nosili u domovinskom ratu nadam se da ce brzo potruliti a ostali koji joj se dive zelim da sto brze kod Majcena zavrse.
13.09.2025 | 11:37
jura22 kaže:
smayoo kaže:
Prvo, ne deri se. Smiri se, diši, popij tabletu, posjeti liječnika.
Drugo, gdje si to pročitao da ja opravdavam zločine JNA?

Sto znaci ovo:
Nije baš dugo bilo zvijezde u Domovinskom ratu.
JNA nije dugo pod zvijezdom ubijala po Hrvatskoj pa se ne racuna?
Zvijezda petokraka je kriminalni simbol i svi koji su ga nosili u domovinskom ratu nadam se da ce brzo potruliti a ostali koji joj se dive zelim da sto brze kod Majcena zavrse.

Zvijezda je tu najmanje bitna. Svi znamo tko nas je napao, a to nije bila Jugoslavija u kojoj smo se rodili i odrasli.
Mogli su nas napasti pod simbolom zvijezde, kukastog križa, grba Grada Zagreba, Nike logoa... Tak svejedno.
13.09.2025 | 11:43
Naravno. Križni put i fojbe su izmišljotina. To se nije desilo.
13.09.2025 | 12:10
Itekako se dogodilo. I naravno da je to zločin, a najgore je to što nikad nije istražen ni procesuiran. Činjenica, ipak, ostaje kako naše današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo jugoslavenskog ustava iz 1974., a njega ne bi bilo da nije bilo komunističke Jugoslavije. Pak, eto, nećeš nikad dočekati da se spomen, ime i znamenje SFR Jugoslavije zabrani i osudi u Hrvatskoj jer bi to bio pravni paradoks.
13.09.2025 | 12:12
jura22 kaže:
smayoo kaže:
I da, u pravu si, ustaški pozdrav nije veličanje ničega. To je sramoćenje, blaćenje i ponižavanje časti i ugleda svih koji su branili Hrvatsku iskreno i bezrezervno.

Isto kao i Yu zastava SFSN i zvjezda petokraka.
Oko neceg se mozemo sloziti?

Ni slučajno, ni približno isto. Ni usporedivo. Ustaški je režim bio deklarirano zločinački. U FNR/SFR Jugoslaviji (čak ni u kraljevini prije toga) nije postojalo ništa slično rasnim zakonima.
13.09.2025 | 12:54
Tocno. NDH se nije skrivala i radila zvjerstva, dok je Jugoslavija radila zvjerstva i to je sakrivala.
Ostaci tog sistema i danas postoje. Milanovic je bezuspjesno pokusao zastitit nalogodavce.
13.09.2025 | 13:02
UBleiburgu i na Križnom put u pobijeno od titova rezima usporediv broj kao i u Jasenovcu do ’45. Koliko ih je pobijeno uJasenovcu iza 1945. sam Bog zna.
Fojbe necu niti spominjati.
13.09.2025 | 17:04
Sve to stoji. I dalje to nije i neće nikad biti niti usporedivo. Sve sam ti već napisao. Ako ti se ne čita, ¯\_(ツ)_/¯
14.09.2025 | 05:57
Kako mislis “nece biti usporedivo”?
Motiv za ubojstva je potpuno jednak.
NDH smo zamijenili Jugoslavijom.

Data/izgubljena podrucja se mogu vratiti, ali izgubljenizivoti ne.
Ti si teski materijalist i zato te nije briga za stradalima vec jadikujes sto je dato Italiji.
14.09.2025 | 09:41
Ne možeš se složiti oko SFSN i ZDS jer su na totalno suprotnim stranama. Smayoo ti objašnjava, ali nemaš ti kapaciteta za to shvatiti očito.
14.09.2025 | 11:37
Treba oboje zabraniti i isto kažnjavati.
Zvijezda je od 1945 nesto znacila, a kasnije je kriminalizirana, dok je 1991 kriminalizirana do te mjere da je treba zabraniti i kaznjavati sve koji je isticu.
14.09.2025 | 12:23
@jura22

Znam da te je teško u nešto uvjeriti uspkos argumentima i dokazima jer pretpostavljam da te vode neki duboki negativni osjećaji na neku nevolju iz tog razdoblja. Stoga ne pišem da bi te uvjerio (jer takvi osjećaji se ne mogu maknuti suhoparnim argumentima) nego pišem da bi diskutirali...

Zvijezda je od njenih samih početaka simbol temeljnih pozitivnih vrijednosti čovječanstva a to su jednakost, ravnopravnost, zajamčena socijalna prava na rad, zdravstvo itd.

To što su pojedinci iskorištvali taj sustav to je problem tih pojedinaca i ljudi koji su dopustili tim ljudima da "vladaju" njima na negativan način u sustavu jednakosti.

Isti primjer imamo i demokraciji. Većina ljudi ima uvjerenje da će netko drugi za njih odraditi njihovu obavezu sudjelovanja u demokratskim procesima a to koriste pojedinci (političari i vlasnici krupnog kapitala) i od nas napraviše robove "novog doba" pored svih nam dostupnih znanja. Ispadamo još gluplji nego što su bili neuki ljudi Sovjetskog saveza i ostalih komunističkih / socijalističkih zemalja.

Ako uspoređujem svoj život u HR i YU ja bi glasao za YU i ono vrijeme sigurnosti i mira.

Onda su bili ljudi zatvarani gotovo isključivo zbog političkih razloga.

Danas ljudi stradavaju puno više i intenzivnije ako se "dotaknu" nekog političara i vlasnika krupnog kapitala jer je sudstvo gotovo kopletno njihovo - primjeri Horvatinčića, Banožić itd.
A da ne spominjem mafiju koja je "ojačala" na razinu državnih aparata i upletana je u gotovo sve pore našeg života od sudstva, medicine, trgovine...

A na ulici moraš šutiti bez obzira koliko si upravu jer ne znaš kakav je luđak ili luđakinja ispred tebe, a puno ih. Toga nije prije bilo...
14.09.2025 | 13:27
@Air, vidiš kako imaš potrebu umanjiti svu strahotu komunističkog sustava?
Nisu bili pojedinci, već sustav. Cijeli komunistički aparat Jugoslavije služio je jednom cijlu, represiji nad onima koji nisu bili "na liniji".
Pervan je u jednoj emisiji rekao da je od prijatelja otac završio 2 godine na Golom otoku jer je rekao: Oni se voze, a mi moramo pješke.
Pa hapsili su zbog bilo čega. Ako imaš nešto više nocava, završiš u zatvoru.

Zvijezda na kapi/šljemu pripadnika JNA u domovinskom ratu koji su ubijali civile baš je "simbol temeljnih pozitivnih vrijednosti čovječanstva a to su jednakost, ravnopravnost, zajamčena socijalna prava na rad, zdravstvo itd."

U YU su dobro prolazili svi oni kojisu bili odami majci partiji i oni koji su imali škole.
Nerjietko je šef (u početku i direktor) bio netko sa spomenicom i s vrlo malo razreda škole.
Poluobrazovani su vodili državu.
Iza rata, intelektualci su proganjani od strane primitivaca dok se nije shvatilo da ti krkani državu vode u propast.
14.09.2025 | 14:35
jura22 kaže:
Iza rata, intelektualci su proganjani od strane primitivaca dok se nije shvatilo da ti krkani državu vode u propast.

Hvala bogu da je danas sve drugacije!
14.09.2025 | 16:43
jura22 kaže:
@Air, vidiš kako imaš potrebu umanjiti svu strahotu komunističkog sustava?

Ježiš ga ako ti iz ničeg "izvučeš" ovakav zaključak.
Kojom riječju sam ja umanjio zločine komunističkog sustava?
Nađi mi tu riječ/rečenicu i plaćam ti večeru.
Ako ne nađeš onda ti meni plačeš barem doručak ili barem kafu?

Nisu bili pojedinci, već sustav. Cijeli komunistički aparat Jugoslavije služio je jednom cijlu, represiji nad onima koji nisu bili "na liniji".

Bili su i jesu pojedinci u odnosu na ostatak naroda.
Da, oni su predstavaljali sustav.
Taj sustav je bio u praksi negativan isto kao što je i današnji. Svaki u svom segmentu, ali i dalje dominantno negativni.

I taj je sustav bio šarolik, ovisio je o ljudima koji ga primjenjuju. Tako je bilo i primjera u kojima su ljudi pjevali Vilu velebitu i nisu završili u zatvoru (mislim da je tako smayoo svjedočio za svog tatu) a ima primjera kada su za puno manje završili puno gore.
I meni je moj tata pričao o grozotama koje su činili 50-tih godina...
Ja sam vjernik, a tada je vjera bila nešto "nepoželjno"...
Danas kada je vjera nešto "poželjno" svjedočim negativnostima oko vjere od strane vjernika i klera kojih tada nije bilo...
Što potvrđuje tezu da sve ovisi o svim ljudima (onima koji djeluju a isto tako i o onima koji šute) i nije razumno / ispravno generalizirati stvari.

Isto tako u dosadašnjoj HR vlasti su pojedinci u odnosu na narod pa su rasprodali i uništili cijelu HR za 10-20 godina. I pri tome ništa nisu stvorili.
Evo ti jedan zadatak: izvadi podatak koliko je do sada HR ministara optuženo za kriminal?
Pa mi javi koliki je to postotak i što nam govori taj podatak.

Pervan je u jednoj emisiji rekao da je od prijatelja otac završio 2 godine na Golom otoku jer je rekao: Oni se voze, a mi moramo pješke.
Pa hapsili su zbog bilo čega. Ako imaš nešto više nocava, završiš u zatvoru.

Kao što ti napisah, netko je završio na Golom otoku jer je "krivo pogledao" nekog bolesnog moćnika a netko nije završio na Golom otoku iako je javno pjevao Vilu Velebitu.

Isto tako je glupost da su završavali u zatvoru oni koji su imali više novaca. Ta imaš gomilu primjera / svjedočanstava na webu likova koji su imali uspješne privatne poslove cijelo vrijeme Juge. Stoga nemoj pisati ovakve prozirne tvrdnje.

Zvijezda na kapi/šljemu pripadnika JNA u domovinskom ratu koji su ubijali civile baš je "simbol temeljnih pozitivnih vrijednosti čovječanstva a to su jednakost, ravnopravnost, zajamčena socijalna prava na rad, zdravstvo itd."

U YU su dobro prolazili svi oni kojisu bili odami majci partiji i oni koji su imali škole.
Nerjietko je šef (u početku i direktor) bio netko sa spomenicom i s vrlo malo razreda škole.

@Riba ti je odgovorio na ovo.
Upireš prstom u brvno u nečijem oku a ne vidiš to isto brvno u svom oku.
14.09.2025 | 17:37
1. sa zvijezdom koja je simbol mira bla, bla, bla,

2. Aha, a danas je HDZ kriminalni a ne pojedinci (dvostruka mjerila) NAravno da nisu bili svi u partiji, i da oni koju su bili upartiji nisu drukali ljude da ih ubiju, ali ideja vodilja partije je da se država i građani održe na liniji i svako skretanje koje partije dozna, ide preodgoj.

3. i to je u redu???

4. Ovo mogu shvatiti kako tvoje odobravanje zvijezde kao simbola i ubijanje JNA.

Simbolika:
Kukasti križ, kao jedan od najmračnijih zimbola pod kojim su mučeni i ubijani ljudi nije nacistička tvorevima, već njihovo kriminaliziranje istog.
Zvijezda petokrarka je uz bok kukastom križu, kriminalizirana nakod WWII i to u dobrom dijelu Europe. Što je Stalin radio pod tim simbolom? Tito isto? Stotine tisuća mrtvih.

Nadam se da će DP uspjeti progurati u zakon da se simbolika svih totalitarnih sistema zabrani i da se sve to procesuira po kaznenom zakonu.
14.09.2025 | 18:52
Onda bi za pocetak trebalo zabraniti americku i izraelsku zastavu.
14.09.2025 | 21:11
@jura22
pošto ne odgovaraš na moje upite izlazim iz diskusije s tobom.

Želim ti da nađeš mir umjesto što vidiš nešto čega nema (moje primjer je da si vidio da ja odobravam / umanjujem strahote (ubojstva i mučenja) počinjena u bivšoj Jugi).
15.09.2025 | 00:12
Riba kaže:

Za početak bi trebalo zabraniti sve zastave i sve te neke simbole koji nešto znače. Križ npr. Ne znam jel se sječaš onih zločinaca križara. Brate mili, napravili više zločina nego Treći Reich, NDH i Juga zajedno. Dan danas gledam kak ima više tih križeva nego "Za dom spremni". Treba to temeljito ispitat, pa osudit i ukinut.
Eventualno bih ostavio zastavu Mozambika. Oni su našli taj neki balans između zvijezde, motike, knjige i kalašnjikova. Mislim, tu i tamo neko nekog ubije motikom, ali mislim da bismo u ovom slučaju mogli napraviti izuzetak što se tiče simbola.
15.09.2025 | 06:51
Gjuroo kaže:
Riba kaže:

Za početak bi trebalo zabraniti sve zastave i sve te neke simbole koji nešto znače.

To bi, naravno, bilo loše - jer bi značilo gubitak identiteta, tradicije, kulture, svega onoga što čovječanstvo čini ljudskim, kolikogod ta naša ljudskost ponekad bila nečovječna. No, to smo mi, ljudska civilizacija - bez toga, bez dobrog i lošeg, možemo biti i Borg, tj. neki sterilni AI. Bez "simbola koji nešto znače" ne značimo niti mi nešto, ne predstavljamo samosvjesne jedinke koje imaju identitet, koje se razlikuju, onda možemo biti i sterilne Borg radilice propisane "EU propisima".

2015. godine sam slušao zanimljivo i dosta zabavno predavanje na temu identiteta na TEDx konferenciji u Opatiji. Održao ga je Boran Berčić, redoviti je profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Zanimljivo je vidjeti i koliko su se stvari promijenile u društvu u tih 10 godina, upravo na primjeru Njemačke koji je koristio i kakvi su se praktični društveni problemi pojavili koje nije bilo lako predvidjeti.

Cijelu tu temu identiteta i kako to ispravno hendlati obrađuje Star Trek, i to je nešto čemu trebamo težiti, to je koncept nekog pozitivnog društva, ali uz veliko poštivanje svake društvene skupine i njihovih simbola i običaja.
15.09.2025 | 07:55
Ja se ne mogu identificirati ni sa kakvim simbolima, sto ukljucuje i palestinsku zastavu ili Kenwood naljepnicu na automobilu jer se svatko moze iza toga sakriti. Vjerojatno je povezano s tim da ne vjerujem niti jednoj skupini ljudi koja je prevelika da stane u mali putnicki kombi.
15.09.2025 | 13:27
Velika vecina svih sukoba i problema na planetu je vjerski motivirana.

Ja bi krenuo odatle, ako se nesto vec ukida, zabranjuje, kaznjava...

Vjere su odnijele vise zivota nego svi ostali razlozi zajedno, pa opet svi vjernici za sebe tvrde da su korektni, dobri i bezgresni.
15.09.2025 | 13:44
drlovric kaže:
Velika vecina svih sukoba i problema na planetu je vjerski motivirana.

Ja bi krenuo odatle, ako se nesto vec ukida, zabranjuje, kaznjava...

Vjere su odnijele vise zivota nego svi ostali razlozi zajedno, pa opet svi vjernici za sebe tvrde da su korektni, dobri i bezgresni.

S ovim se ne slazem, svi sukobi su motivirani novcem, a vjera je samo jedan od zgodnih (da ne kazem provjerenih) nacina da se masa izmanipulira.
15.09.2025 | 18:36
dpasaric kaže:
Cijelu tu temu identiteta i kako to ispravno hendlati obrađuje Star Trek, i to je nešto čemu trebamo težiti, to je koncept nekog pozitivnog društva, ali uz veliko poštivanje svake društvene skupine i njihovih simbola i običaja.

Ovo funkcionira ako imaš dovoljno veliko oružje.

USA bi mogla biti ta koja je garant mira ali su oni ti koji započinju većinu ratova.
16.09.2025 | 10:16
Zaboravili ste (opet) da treba zabraniti i Heineken!
16.09.2025 | 15:45
Ma da je i ukinu ne bi puno izgubili. Kvantiteta ne znaci i kvalitetu.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 2 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds