One more thing... u PEEK&POKE!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

One more thing... u PEEK&POKE!

17.06.2025 | 15:59
Pa nije ni moj iMac Intel model 2008 daleko. Eno ga u podrumu na standby modu već skoro godinu. Ista stvar, iTunes i čeka kad popijem koju više pa da slušamo dobre stare 80-e domaćice. Na njemu je samo to.

Inače, da se pohvalim, DANAS SAM UŠAO U 5-u DEKADU ŽIVOTA. Salut, živjeli svi!!!
17.06.2025 | 16:02
Čestitam! Tek ti je 40? Nekako sam mislio da si stariji barem 10 godina...
18.06.2025 | 07:28
Smayoo, tek mi je 50

Krivo sam napisao, onda je to 6. dekada.
18.06.2025 | 07:41
Ae, to sam i pretpostavio. Sretan ti jubilarni rođendan! S nostalgijom se prisjećam kako je bilo kad je meni bio pedeseti rođendan. Sad će uskoro 54.
18.06.2025 | 07:56
Je..š mi sve ak mi nisu draže priče o ustašama i partizanima od ove koliko tko ima godina. To je toliko frustrirajuće. Depresivno i tužno.
18.06.2025 | 09:12
Kakva crna depresija! A sve ono lijepo što dolazi s godinama? Ono kada odjednom shvatiš kako si nakupio znanja i mudrosti? Kako lakše rješavaš zadatke jer poznaješ ogroman broj ljudi? Kako si sada dovoljno ozbiljan i vrijedan da si našao načine kako društvo učiniti boljim? Otkriće kako je uživancija prenositi znanje mlađima?

Always look on the bright side of life!
18.06.2025 | 09:39
moj stariji bivsi kolega s kojim sam povremeno u kontaktu, kad god ga pitam kako je, kaze - ja sam sad u najboljim godinama!
i tako 30 godina kako ga znam, a on sad ima 70.
tako da - napred u nove radne i zivotne pobede
18.06.2025 | 09:42
Ima ona - youth is wasted on the young.

Mladi ne znaju cijeniti svoju mladost, uništavaju je, puštaju da propadne, da stoji neiskorištena. Kad se sjetim da sam nekad pušio dvije kutije dnevno ne mogu uopće shvatiti što mi je bilo u glavi. Isto tako kad gledam što si klinci danas rade, tetovaže, goli gležnjevi i trbusi čak i po zimi, napuhane usne i sto drugih gluposti dođe mi drago da više nisam mlad.
18.06.2025 | 10:47
Enjoy the power and beauty of your youth; oh nevermind; you will not
understand the power and beauty of your youth until they have faded.
18.06.2025 | 18:24
Kolika bi to bila prosjecna starost Jabucnjak clana?

40 mozda...
18.06.2025 | 18:52
& Drlovric - Tu negdje, kaže se kod nas "stare iskusnjare”. Evo došli kumovi od malog pa baš idem vaditi peku ispid zvona - teletina sa krumpirima i povrćem, ovaj 50-i slavim danima!!!
18.07.2025 | 21:20
Imamo par starih iMaca 27" u muzeju, ali svi imaju isti problem - GPU koji traži "reballing". Tek zadnje serije s tankim rubom su prestale imati taj problem. Danas sam vadio Radeon HD 4670 koji "šprica" iz ovog iMaca 27" jer imam donora - istu karticu iz jednog manjeg iMaca 21.5", a njih imamo više komada u rezervi, pa ima smisla osposobiti ovaj veliki.

Nije baš lak proces, ali samo zbog konektora na vrlo nedostupnim mjestima. Neki su toliko delikatni, da ih korisnici koji otvaraju iMac da bi npr. stavili SSD, onda oštete veze prema ekranu. Zaista treba biti pažljiv.
01.08.2025 | 14:53
Proces je danas išao dalje...

Pain in the ass vađenje matične ploče iMaca 21.5" iz 2010. Veliki 27" model je daleko lakši za rad. Izgubio sam kvarat ure dok sam shvatio da stvar ne ide van zbog IR senzora koji je Apple sakrio iza jabuke!

02.08.2025 | 08:14
Služi li taj senzor ičemu, osim za one daljinske koji su tih godina išli uz iMac?
02.08.2025 | 13:16
drpongrac23 kaže:
Služi li taj senzor ičemu, osim za one daljinske koji su tih godina išli uz iMac?

Samo za to, ali to im je bila dobra fora i žao mi je što su od toga odustali. To je realativno jednostavan dio, lako ga je postaviti na svako računalo, a omogućuje "jeftinu" nezavisnu komunikaciju bez komplikacija s Bluetooth povezivanjem - kakvo najčešće koriste moderni daljinski upravljači.
02.08.2025 | 15:10
Da, bilo je čak i prilagođeno sučelje za slušanje glazbe i pregled fotki i videa. Nešto kao kućni jukebox. Nakon toga je Miscrošrot izbacio X-Box media centar, koji sam vidio kod prijatelja koji je tada kupio X-Box. Čista kopija Apple ideje!
08.09.2025 | 22:14
Izašla je danas "duplerica" u Novom listu o Pikiju!

NovilistPiki9-2025.jpeg

Kasnije je objavljeno i na portalu:

www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/fot...idbu-u-veci-prostor/
08.09.2025 | 23:22
Bravo! Vidio jučer, uletilo mi na RSS.
09.09.2025 | 00:23
Ta priča o većem prostoru - to Tozo baca neke ješke ili stvarno ima nečeg u tome?
09.09.2025 | 07:46
smayoo kaže:
Ta priča o većem prostoru - to Tozo baca neke ješke ili stvarno ima nečeg u tome?

Ima samo to da je ideja odlična, da Tozo i ja prolazimo kraj te ruševine u centru grada svaki dan i da je šteta i sramota to ne iskoristiti.

Ako se moglo od EU dobiti novac za Galeba, onda kako ne bi za nešto ovako što je zaista korisno i edukativno?

Kada se pogleda s distance, cijeli PEEK&POKE je kao izmišljen workbook case study "kako osmisliti savršen EU projekt". Samo iskustvo pokazuje da takvi projekti uspjevaju samo kada se rade na razini lokalne samouprave ili države, a hoće li kod nas netko imati za to sluha i političke motivacije, tko zna!

Mi smo svoj dio odradili i to temeljito. Da itko ima malo vizije (Šarar je to npr. kužio) bi od toga napravio prvorazrednu tehnološki-povijesnu, turističku, kulturnu i akademsku atrakciju.

BTW u subotu 27. 9. imamo proslavu 18-tog rođendana i svi ste pozvani!
09.09.2025 | 20:08
dpasaric kaže:

Ima li neko vrijeme kada bi bilo najbolje doći?
09.09.2025 | 20:43
Borisone kaže:
dpasaric kaže:

Ima li neko vrijeme kada bi bilo najbolje doći?

Da, od 20.30 sati nadalje.
24.09.2025 | 20:22
U subotu je 18. godina rada našeg Muzeja računala PEEK&POKE!

www.peekpoke.hr/peekpoke-18th-birthday-party/

Ako ste jedan od starih volontera, donator hardvera, sponzor, partner, prijatelj - ili samo računalni entuzijast, osjećajte se pozvanim na proslavu! Ulaz je slobodan uz dobrodošle donacije!

PP18rodjendanpozivnica.jpg

Motiv na ovogodišnjoj pozivnici inspiriran je poznatom “Arecibo međuzvjezdanom porukom” koja koja nosi osnovne informacije o čovječanstvu i Zemlji, a poslana je sazviježđu Messier 13 davne 1974. godine. Bila je zamišljena kao demonstracija ljudskih tehnoloških dostignuća, a ne kao stvarni pokušaj uspostavljanja razgovora s izvanzemaljcima. Kada se poslani signal ispravno prevede u grafiku, znakove i razmake, 1679 bitova podataka sadržanih u poruci tvori sliku koja je na ulaznim vratima PEEK&POKE muzeja, a dijelom je prikazana i na pozivnici.

Imamo dvije torte, a čini se i da će PIK Vrbovec osigurati klopu!

www.novilist.hr/rijeka-regija/rijeka/vel...u-slavi-18-rodendan/
28.09.2025 | 01:07
Hvala svima koji su svratili na prelijepoj večeri za 18. rođendan Muzeja računala PEEK&POKE!

I samo radi zabave evo kako je AI opisao fotku, nije loše, nije loše...

"The image depicts a crowd celebrating the 18th anniversary of PEEK&POKE, a unique Croatian museum in Rijeka dedicated to vintage computing, which opened in 2007 and houses over 1,000 exhibits across 300 square meters, reflecting a growing global interest in tech heritage as evidenced by a 2023 study from the Journal of Cultural Heritage showing 68% of European museums now feature digital history sections.

This event coincides with a surprising trend in 2025 where nostalgia-driven tech museums, like PEEK&POKE, see a 40% increase in attendance among Gen X and Millennials, challenging the mainstream narrative that younger generations are only interested in cutting-edge technology, according to data from the European Museum Forum’s annual report.

The museum’s hands-on approach, allowing visitors to interact with historical hardware, aligns with a 2021 peer-reviewed study in Educational Technology Research and Development, which found that tactile learning with vintage tech improves retention by 25% compared to passive observation, offering a counterpoint to modern virtual museum experiences."

P.S.
Meni su ćevapi bili bolji od torte, a i torta nije bila loša!
18.10.2025 | 21:22
Tozo i ja smo odradili novi PEEK&POKE mini projekt: "Softverska aleja"!

Jer sav taj stari hardver je nula bez softvera, a do sada nismo imali gdje prikazati i te vrijedne eksponate. Težimo k tome da iskoristimo svaki cm prostora. Ovo je možda tek 1/4 iz muzejske arhive!
22.10.2025 | 17:27
Složio sam izbor Appleovih softvera za "One more thing..." postav! Danas izgleda skroz retro da je bio potreban "Apple Internet Connection Kit" kako bismo se spojili na internet!

24.10.2025 | 19:29
A gdje je CD-ROM sa igricama i programima koje su dolazile uz prvi iMac?!? Doduše demoi, Bugdom se sjećam. Ako ga nađem na tavanu šaljem ti poštom u muzej. Svaka čast!
25.10.2025 | 07:53
Pretpostavljam da su svi vidjeli War Games, prije 40 dana ili prije 40 godina, svejedno, ovaj video govori o opremi korištenoj tijekom snimanja filma u različitim scenama u kojima je bila potrebna kompjuterska oprema dostupna u to doba kao i ona koja nije bila, stvarima izmišljenim ili simuliraim za potrebe filma.

Vintage Computing Nerd looks at the 1983 movie WarGames - jako zanimljivo ali i zabavno.

Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 22 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds