Pozdrav iz B :-)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pozdrav iz B :-)

10.09.2025 | 19:29
Znam da se ne zove B, nego BiH , ali nismo bili u H, nego samo u B ovog puta.

Smislili smo se na brzinu, idemo za vikend u Sarajevo pa smo u povratku još obišli i Travnik, Jajce, Donji Vakuf i Bihać. Nemam sve slike, većinu je slikala kći, ali evo nešto fotodokumentacije...

Begova džamija

VelikastavkaIMG_0771.jpeg

VelikastavkaIMG_0774.jpeg

VelikastavkaIMG_0776.jpeg

Imam kojeg smo zatekli u vrijeme predviđeno za turističke obilaske bio je više nego raspoložen za razgovor. Njemu je bilo drago da pitamo, a nama da ima vremena za nas.
10.09.2025 | 19:33
Čisto da podsjetim pripadnike moje generacije koji ne znaju gdje je i što je Begova džamija...

VelikastavkaIMG_0773.jpeg

ona se nalazi odmah do Sahat kule, to je tamo gdje je Gestapo pokušao postaviti zasjedu Valteru, ali ga je spasio Sead sahadžija.
10.09.2025 | 19:34
Bosanska kafa, naravno. Pače, preko nekoliko njih.

VelikastavkaIMG_0780.jpeg

a bili smo i, na primjer, kod Mrkve...

VelikastavkaIMG_1571.jpeg
10.09.2025 | 19:36
Svrzina kuća. Desetak minuta šetnje uzbrdo od Begove džamije, a niti tri od švedske ambasade. Niste još bili tamo? Što čekate?

VelikastavkaIMG_0789.jpeg

VelikastavkaIMG_0792.jpeg
10.09.2025 | 19:39
Sehen Sie diese Stadt? Das ist Walther!

VelikastavkaIMG_0801.jpeg

(Nažalost, kasarna "Jajce", gdje je ta scena snimljena, je u ruševnom stanju i nije dozvoljen pristup pa je ovo snimljeno s Bijele Tabije. )
10.09.2025 | 19:41
E, dosta Sarajeva. Evo Jajce. Spektakularno ušće Plive u Vrbas.

VelikastavkaIMG_0807.jpeg

(Kladim se da svi znate po čemu je Jajce poznato! )
10.09.2025 | 19:44
A evo i Bihaća. Da ne ispadne kako samo Jajce ima takvu nadrealnu vodenu ljepotu u centru centra grada.

VelikastavkaIMG_0810.jpeg
10.09.2025 | 19:46
Super je tebi a mi tu u Zagrebu kisnemo

Reci Valteru da ga čekam u 5 pred Begovom džamijom.
10.09.2025 | 20:04
Vazduh trepti kao da nebo gori.
10.09.2025 | 22:31
Znači bio si u Jajcu i nisi slikao slapove niti tvrđavu ? Palac dole
10.09.2025 | 23:15
Lijepo i čini se očuvano!
11.09.2025 | 04:45
smayoo kaže:
Bosanska kafa, naravno. Pače, preko nekoliko njih.

VelikastavkaIMG_0780.jpeg

To je rahat lokum (tj. ratluk, rahatluk, lokum) u jednoj posudi?
Nisam to jeo od djetinjstva.
11.09.2025 | 07:39
A slika famoznih ć’vapa iz Travnika?
11.09.2025 | 07:47
Gjuroo kaže:
To je rahat lokum (tj. ratluk, rahatluk, lokum) u jednoj posudi?
Nisam to jeo od djetinjstva.

Je. Super paše s kavom. Taj crvenkasti je sa šerbetom (ružinim sirupom). Mraq.
11.09.2025 | 07:47
Yonkis kaže:

Stiže uskoro, samo da uhvatim kćer da mi prebaci svoje slike.
11.09.2025 | 07:48
cariblanco kaže:
Znači bio si u Jajcu i nisi slikao slapove niti tvrđavu ? Palac dole

Misliš izbliza? Slikala je kći. Tvrđavu nismo slikali jer se nismo toliko zadržavali (trebalo je stići kući do normalnog vremena, išlo se u školu iduće jutro).
11.09.2025 | 08:29
Svasta ste upakovali u malo vremena. Fina reportaza

Ljudi koji ne voze cesto po BiH ne razumiju koliko je 100km razlicito nego u ostalim normalnim drzavama. Putevi losi, 50km/h ogranicenja, policija na svakom cosku, autoceste skoro i ne postoje.

Al jbs to, kako bi Smayoo ocijenio cevape u Travniku?

Vjecita je dilema jesu li bolji cevapi u SA ili u Travniku. Konceptualno su drugaciji.

Cak i sam ne mogu da odlucim. Nekad kazem ovako, nekad onako
11.09.2025 | 08:31
Prošle godine sam bio na Baščaršiji odnosno točnije u Baščaršiji, restoranu kod Savskog mosta u Zagrebu gdje ne stavljaju lokum uz kavu ali svejedno je zanimljivo. Kom se ne ide u B može doć u Z.

IMG_4875.JPG

.
11.09.2025 | 08:36
drlovric kaže:
Al jbs to, kako bi Smayoo ocijenio cevape u Travniku?

Vjecita je dilema jesu li bolji cevapi u SA ili u Travniku. Konceptualno su drugaciji.

Cak i sam ne mogu da odlucim. Nekad kazem ovako, nekad onako

Eto, tako i ja! Bili smo kod Karalića. Kažu (pošto kupio, po toliko prodajem) da su tamo pokojnom Ćiri Blaževiću bili najdraži. Naručili smo jednu veliku porciju za nas četvoro (jer je bilo niti 11 ujutro ), dakle 20 komada. Ako mene pitaš, to je daleko najveća razlika - što je velika porcija 20, a mala 10 ćevapa, a onu od 5 u Travniku zovu "školska" .
Ćevapi su nam bili odlični. OD-LIČ-NI! Top. Mraq. Čudo. Bolji nego što smo ovaj put jeli u Sarajevu, tu nema dileme, svi četvoro se slažemo. Ali, isto kao i ti, nisam siguran kako bi prosudili neki drugi put. Mislim da su to tako tanke nijanse da ovisi o tome koliko si gladan ili sit, nervozan ili skuliran, je li jugo ili bura , gužva, nemam pojma... kakav je luk, kakav je jogurt... Kajmak je, btw, u Travniku bio neusporedivo bolji od onog u Sarajevu. Mislim, bilo je i ono u Sarajevu fino, ali to zapravo nije bio pravi kajmak (masnoća obrana s prokuhanog mlijeka pa nasoljena), nego neka industrijska varijanta.
11.09.2025 | 14:53
Onda nije "Pozdrav iz B.” . Pravilnije bi bilo, "Pozdrav izbosne"

Ćevosi su NAJBOLJI u Sarajevu. I ti baš kod "Mrkve". Za alternativu u ZG, trovač na Ilici (kod Braće Oreški) ili okretištu Črnomerec. Zagreb City grill. Ista familija drži i zdravljak u Zapruđu, popularni i legendarni "Burek". Burek i ćevapi, malo su skromne porcije, ali za prste polizati!
11.09.2025 | 15:12
drpongrac23 kaže:
Za alternativu u ZG, trovač na Ilici (kod Braće Oreški) ...

Mislim si, kakva braća Oreški? To nam je bila noćna mora kad sam išao u srednju pa na povratku iz škole u 12-ici kondukter viče da umjesto na Ljubljanicu ide u Braće Oreški jer se nešto desilo na Trešnjevci.

Uglavnom, licegrada.hr/trgovi-i-ulice-koji-su-mije...-u-svojoj-povijesti/

> današnja Ulica Republike Austrije je nosila šest imena (Kolodvorska, Ulica 26, Ljubljanska, Pavičićeva, Braće Oreški i današnji naziv)
11.09.2025 | 22:44
smayoo kaže:
Yonkis kaže:

Stiže uskoro, samo da uhvatim kćer da mi prebaci svoje slike.

E’o čekam..
12.09.2025 | 09:22
Jbg, ispada da smo ih toliko brzo napali da ih nije stigla slikati...
12.09.2025 | 20:56
Ako je napad iz zasjede bio na Harijeve ćevape onda je oprošteno, čujem da se to ne može kontrolirati..
E'o čekam da me ona moja odvede, slikat ću ih 100%
12.09.2025 | 22:50
Hari je bio zatvoren, na godišnjem odmoru. Bili smo kod Karalića.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 2 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds