Nema više politike u ovoj butigi
(11 korsinik/a gleda/ju temu) Bertone, Djuro genijalac, dpasaric, drlovric, Ender, Gjuroo, Riba, smayoo, tino1, Yonkis, (1) Gost

Nema više politike u ovoj butigi

12.06.2026 | 17:02
tino1 kaže:
Hoće li stablo nakon toga biti zdravije? Moguće.

Ali teško me možeš uvjeriti da nije postalo i malo manje.

Naravno da će biti zdravije - jer pustiti takve teme da se razmnože i metastaziraju je bila ogromna greška.

Stablo neće postati manje jer, kao što sam taman napisao, oni koji su najglasniji u političkim baljezganjima nisu našli svoje mjesto čak niti među onih SRAMOTNIH PET PRSTIJU jedne ruke.
12.06.2026 | 17:07
dpasaric kaže:
Riba kaže:

E to si SUPER napisao!

Znači to je na SVU SRAMOTU "ekipe s pivom na zidiću ispred Studenca" koji su veliki eksperti za sve i mogu satima, danima, mjesecima i godinama komentirati (i to površno) potpuno nebitne stvari u kontekstu Jabučnjaka. Takvi će utrošiti sate na politička prepucavanja, ali su sami lijeni, nesposobni ili očigledno drugih prioriteta u životu, da bi kvalitetno pomogli. Neka se sami prepoznaju.

Sav sadržaj Jabučnjaka koji je vezan za ono zašto je Jabučnjak osnovan piše upravo taj Davor iz Davornjaka. Vrijedna Betty je sada konačno razbila tu jednoličnost, a i to je bio naš zajednički plan i urednički sam pomogao.

I na ovo da se osvrnem. Nitko ovdje nije duzan nista napraviti niti manje vrijedi jer nije to napravio. Nisi ni ti morao sve ovo ali si napravio jer si zelio. Ako ti to ne predstavlja gust onda to nemoj raditi, nece ti nitko zamjeriti.

Ja 10 godina kasnim sa upgradeom backenda jer sam imao drugih problema u zivotu. Doslovne sam pred 5 dana instalirao lokalno server da nastavim s tim i ulupao pare u softver i sad mi se sere od svega - ali necu kmecati jer me nitko nije tjerao na to, to je moj osobni izbor.
12.06.2026 | 17:18
drlovric kaže:
Nekako se ne mogu oteti dojmu da je Davor sve ovo sveo na osobnu razinu pa iskoristio svoju poziciju moci, cisto da se sa nekim neistomisljenicima obracuna na taj nacin.

Nije to "pozicija moći" nego pozicija rada.

Jedan kvalitetan članak se piše i slaže i po dva-tri tjedna. Na kratke osvrte ti ode po 4-5 sati. I sada lijepo prolistaj Jabučnjak zadnjih 10 godina, pa izračunaj koliko je to truda i rada.

Riba je to nehotice lijepo sažeo u "Davornjak". I jako je žalosno da je tako, ali tu smo gdje smo.

Smiješno je reći da sam to "sveo na osobnu razinu" nakon što GODINAMA na forumu toleriramo potpuno suprotna mišljenja, ulazimo u višesatne diskusije s neistomišljenicima, a dobio sam baš lijepih uvreda ovdje, pa nitko od tih članova nije blokiran ili udaljen. Bilo je ovdje daleko kritičnijih situacija i uvreda nego ovo zadnjih dana, tako da bi "osobni obračun" sigurno izveo daleko ranije. Prema svemu što vidim okolo, upravo je Jabučnjakov forum jedan od najtolerantnijih. Član sam više foruma, što domaćih, što stranih - i nigdje to nije bilo toliko tolerantno kao kod nas.

Situacija je jednostavno postala potpuno nezdrava. Odnos kvalitetnih tema vezanih uz Jabučnjak - i količine političkog lamentiranja više nije imao smisla niti opravdanja.
12.06.2026 | 17:19
dpasaric kaže:
Povjerenje oko pražnjenja septičke jame? Da, pregazio sam ga, ispraznio sam je bez pitanja.

Općenito je maligno imati takve teme za koje moderatori moraju "odraditi ogroman i nezahvalan posao da ih drže pod kontrolom". Kako to uopće može biti zdrava atmosfera, nešto normalno i poticajno?

Dakle da skratimo, ti sebi dajes za pravo raditi ovdje sto god te volja, i tu je kraj rasprave?

I iz kojeg tocno razloga si preskocio ovu namjeru podijeliti s nama?
12.06.2026 | 17:33
Riba kaže:
I na ovo da se osvrnem. Nitko ovdje nije duzan nista napraviti niti manje vrijedi jer nije to napravio. Nisi ni ti morao sve ovo ali si napravio jer si zelio. Ako ti to ne predstavlja gust onda to nemoj raditi, nece ti nitko zamjeriti.

I što bismo onda imali? Mogli bismo komotno ukinuti naslovnicu jer bismo imali 5-6 objava u desetljeće. Svake dvije godine nešto? Zaista atraktivno i korisno.

Ali bismo zato imali aktivan politički forum jalovih filozofa. Ti barem složiš backend u 10 godina, a produktivnost "političara" ovdje je jedna velika NULA.

Evo, imam prijedlog za njih, sasvim ozbiljan, praktičan, jeftin, brz i izvediv: svi koje će jako žalovati za političkim temama neka si instaliraju Signal, otvore grupu za takve vijesti, razgovore i rasprave i neka uživaju.

Ništa im ne treba, trošak je nula i takve grupe super funkcioniraju, zna Smayoo, imamo jednu takvu za naš razred iz srednje škole.

I ne govorim to cinično, sarkastično, ili na bilo koji način loše - to je zaista dobro rješenje. Gomila ljudi tako komunicira i uživa u takvim grupama.
12.06.2026 | 17:34
Ja ću samo reći da tuđa kuća - tuđa pravila kaže da nemam pravo glasa pa se ni ne oglašavam po ovom pitanju.
Ali ću, u svjetlu novog jabučnog nepolitičkog smjera, promjetiti da ne vidim veze Coronavirus - COVID 19 thread s Appleom ili Ukidanje prava na privatnost tj. ukidanje enkripcije s Appleom također, no kako rekoh, tuđa kuća - tuđa pravila...
12.06.2026 | 17:51
Riba kaže:
Dakle da skratimo, ti sebi dajes za pravo raditi ovdje sto god te volja, i tu je kraj rasprave? I iz kojeg tocno razloga si preskocio ovu namjeru podijeliti s nama?

Napisao sam zašto sam preskočio:

"...a svađa oko toga pokraćena jer ja za ovu jednostranu odluku koristim svoje pravo veta.

Vi sada vidite jesu li vam važnija politička prepucavanja ili konkretan tematski sadržaj u skladu s onim što je zamišljeno kada je Jabučnjak osnovan prije 23 godine."

Znači preskočio sam jer po ovom pitanju ne nudim kompromis. Ovakav Jabučnjak lomi ono za što je osnovan i ne želim raditi u takvoj atmosferi - koja više nema veze s "osnivačkim aktom" i temom Jabučnjaka.

Ravnoteža u količini poruka pozitivnih, pametnih i poticajnijh tema i onih koje su političko smeće je bila toliko narušena da mi je samo žao što sam ovo napravio tek sada, a ne u startu takvih toksičnih tema. Dopustiti takve teme je bila greška. I sada razumijem neke druge forume gdje su to u startu kresali - i bili su u pravu.

Odgovorio si nekome da politička prepucavanja možeš vratiti s backupa, pa ako je to tvoje veselje i tada nećeš biti tužan, ti vrati politiku nazad, ali onda ja odlazim i to je moj veto. Pri tome čistim sve što sam u 23 godine ovdje napisao.

A da sam opet išao u interni razgovor s vama dvojicom, jer druge boli briga, ispalo bi: "Znate, ja bih najradije pobrisao svo to političko smeće...", a onda Smayoo i ti: "Joooj, ma neeee, ljudi to vole...." i opet se ne bi dogodilo ništa.

A tako nije moglo dalje.
12.06.2026 | 18:05
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
Hoće li stablo nakon toga biti zdravije? Moguće.

Ali teško me možeš uvjeriti da nije postalo i malo manje.

Naravno da će biti zdravije - jer pustiti takve teme da se razmnože i metastaziraju je bila ogromna greška.

Stablo neće postati manje jer, kao što sam taman napisao, oni koji su najglasniji u političkim baljezganjima nisu našli svoje mjesto čak niti među onih SRAMOTNIH PET PRSTIJU jedne ruke.

Ono što meni i dalje ostaje nejasno nije sama odluka.

Forum je tvoj. Imaš pravo donijeti kakvu god odluku smatraš ispravnom.

Ono što mi je teško pomiriti jest nešto drugo.

Godinama si bio jedan od najaktivnijih sudionika upravo tih rasprava.

Ne jedan od usputnih komentatora.

Jedan od glavnih sudionika.

Neke od najdužih, najzanimljivijih i najžešćih rasprava ne bi ni postojale bez tvojeg aktivnog sudjelovanja.

Zato mi danas malo čudno zvuči kada se o svemu tome govori kao o metastazama, korovu, baljezganju i nečemu što je kvarilo forum.

Ako je to doista bilo toliko loše, zašto je godinama bilo prihvatljivo?

Ako je bilo vrijedno sudjelovanja tada, teško mi je razumjeti zašto se danas opisuje gotovo isključivo negativnim riječima.

Možda griješim, ali meni se čini da ovdje nije problem samo u temama.

Imam osjećaj da se danas sudi cijelom jednom razdoblju Jabučnjaka.

A ja to razdoblje ne pamtim kao korov.

Pamtim ga kao vrijeme u kojem su se ljudi ponekad svađali, ponekad slagali, ponekad pretjerivali, ali su ipak zajedno gradili zajednicu zbog koje smo se vraćali ovdje iz godine u godinu.

I zato mi je žao što se danas o tom dijelu naše povijesti govori s toliko prezira.
12.06.2026 | 18:13
tino1 kaže:
Ako je to doista bilo toliko loše, zašto je godinama bilo prihvatljivo?

Moji kolege Riba i Smayoo su smatrali da je to neki vid slobode i da ljudima treba dopustiti da pričaju o onome što ih zanima. Vjerovalo se da se uz agilnu moderaciju to može držati urednim i pozitivnim.

Ja sam bio za to da direktno političke teme "zaderemo", ali ajde, mislio sam da će se to vremenom "isprati" i da možemo proći kroz to bez drame.

No, kako je vrijeme odmicalo takve teme su rasle i rasle, dok na kraju nisu postale potpuno dominantne. Toliko da su ljudi koji nemaju veze s Appleom dolazili čitati naš forum radi politike. I to je bio red flag, to je duboko krivo za ono što Jabučnjak jest.

Nije krivo generalno, politika je dio naše svakodnevice i života, ali svakako krivo za Jabučnjak. Jabučnjak je ono što sam napisao u prvoj poruci ovdje.

No, svakako priznajem svoju grešku što na tome nisam inzistirao daleko ranije.

Onda i sada ne bi bilo niti toliko drame. Prekasno sam shvatio koliko je to sve skrenulo u nešto drugo, dogodila nam se "kuhana žaba".
12.06.2026 | 18:22
Samo info za one kojima ovdje obrišem komentare, a bilo je svega, nije ništa osobno, nego čistim sve po redu što ne pomaže raspravi i zaključku ove teme.

Kada netko ima suvislo pitanje, to odgovorim.

Ovo se na kraju svodi na to kako ćemo Riba i ja složiti stvari i odrediti prioritete.
12.06.2026 | 18:31
dpasaric kaže:
Riba kaže:
Dakle da skratimo, ti sebi dajes za pravo raditi ovdje sto god te volja, i tu je kraj rasprave? I iz kojeg tocno razloga si preskocio ovu namjeru podijeliti s nama?

Napisao sam zašto sam preskočio:

"...a svađa oko toga pokraćena jer ja za ovu jednostranu odluku koristim svoje pravo veta.

Vi sada vidite jesu li vam važnija politička prepucavanja ili konkretan tematski sadržaj u skladu s onim što je zamišljeno kada je Jabučnjak osnovan prije 23 godine."
.
.
.
a ja odlazim i to je moj veto. Pri tome čistim sve što sam u 23 godine ovdje napisao.

A da sam opet išao u interni razgovor s vama dvojicom, jer druge boli briga, ispalo bi: "Znate, ja bih najradije pobrisao svo to političko smeće...", a onda Smayoo i ti: "Joooj, ma neeee, ljudi to vole...." i opet se ne bi dogodilo ništa.

A tako nije moglo dalje.

Podsjecam da sam prosle godine ja inicirao da se te teme uklone, i tada je odluceno zajednicki da ostanu.

I sada, umjesto da kao razumna osoba posaljes mail i kazes "mene muci to i to, ja bih da napravimo to i to", dogovorimo sve i objavimo sto i zasto ti unaprijed odlucujes da tim ne postoji, da si ti sam protiv svih i da je najbolje da iskoristis svoj veto (!) i bez ikakve najave svima iza ledja krenes brisati teme po forumu, i nakon sto svih dovedes pred svrsen cin serviras ucjenu u slucaju da ne bude po tvom? Sto je najbolje ja bih bio sretan da se te teme zakljucaju ili uklone, ali eto, ti si nasao bolji nacin, i ne pokazujes trunku dvojbe oko toga - clap, clap, nadam se da ces nakon nekog vremena trezvenije razmisliti o ovom postupku.
12.06.2026 | 18:31
Tino, prestani s AI generiranim odgovorima!

Dobronamjerno sam ti odgovorio na teze koji se postavio, ali to sve možeš u jednoj rečenici, a ne spamati temu.
12.06.2026 | 18:34
dpasaric kaže:
No, svakako priznajem svoju grešku što na tome nisam inzistirao daleko ranije.

Onda i sada ne bi bilo niti toliko drame. Prekasno sam shvatio koliko je to sve skrenulo u nešto drugo, dogodila nam se "kuhana žaba".

Ne bi bilo drame ni da si "inzistirao" umjesto da si iskoristio svoje "pravo veta".

Predlozio si da se teme obrisu na samom forumu i to sat vremena prije nego si to i ucinio.

Otkud da ja znam kada ces iduci put posegnuti za "vetom"??
12.06.2026 | 18:42
dpasaric kaže:
Samo info za one kojima ovdje obrišem komentare, a bilo je svega, nije ništa osobno, nego čistim sve po redu što ne pomaže raspravi i zaključku ove teme.

Ovo je isto jedna bitnih stvari u kojima se razilazimo, kad vec toliko zagovaras slobodu govora.
12.06.2026 | 18:42
dpasaric kaže:
Tino, prestani s AI generiranim odgovorima!

Dobronamjerno sam ti odgovorio na teze koji se postavio, ali to sve možeš u jednoj rečenici, a ne spamati temu.

Davor, vjerovao ili ne, još uvijek sam sposoban napisati komentar i bez pomoći umjetne inteligencije.

Ali hvala na komplimentu.
12.06.2026 | 18:45
Riba kaže:
I sada, umjesto da kao razumna osoba posaljes mail i kazes "mene muci to i to, ja bih da napravimo to i to", dogovorimo sve i objavimo sto i zasto ti unaprijed odlucujes da tim ne postoji, da si ti sam protiv svih i da je najbolje da iskoristis svoj veto (!) i bez ikakve najave svima iza ledja krenes brisati teme po forumu, i nakon sto svih dovedes pred svrsen cin serviras ucjenu u slucaju da ne bude po tvom? Sto je najbolje ja bih bio sretan da se te teme zakljucaju ili uklone, ali eto, ti si nasao bolji nacin, i ne pokazujes trunku dvojbe oko toga - clap, clap, nadam se da ces nakon nekog vremena trezvenije razmisliti o ovom postupku.

U pravu si, mogao sam i tako.

No, pokratio sam, grubo, ali rezultat je isti.

I da - nula dvojbe sam imao jer je to kuhalo u meni godinama kao nešto krivo i problematično. Okinulo me kada ekipa koja uopće nije naša, znači totalni PC outsideri, čak nisu niti iz Hrvatske, dolaze čitati politiku(!) na Jabučnjak. To znači da se stvorila kritična masa koja je potpuno suprotna od onoga što bi ovaj web i forum trebali biti.

I još previše toga radim paralelno da bih cici-micao sada oko toga, sve to se odvijalo u jednom prozoru, dok u drugom radim javnu nabavu, ponude i "hitne" plakate za Peek&Poke i Japan u Rijeci - jer kreće prodaja karata.

Nisam prije bio takav, postao sam prestar za diplomaciju - barem kada sam u našoj kući.
12.06.2026 | 18:49
Riba kaže:
Ne bi bilo drame ni da si "inzistirao" umjesto da si iskoristio svoje "pravo veta".

Predlozio si da se teme obrisu na samom forumu i to sat vremena prije nego si to i ucinio.

Otkud da ja znam kada ces iduci put posegnuti za "vetom"??

Istina, ne bi bilo drame, ali eto, nisam savršen, mogu i ja u 23 godine jednom impulzivno reagirati.

Spomenuo sam to na forumu, istina, ali nisam na to mislio nego na internu priču o tome davno prije.

Ne moraš brinuti, sada smo 1 : 1 za onaj PCBoard!
12.06.2026 | 18:50
dpasaric kaže:
Riba kaže:

U pravu si, mogao sam i tako.

No, pokratio sam, grubo, ali rezultat je isti.

Rezultat je dramatično drugačiji, nisam siguran shvaćaš li to?

Nisam prije bio takav, postao sam prestar za diplomaciju - barem kada sam u našoj kući.

Našoj?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 45 minuta
  • Bertone: Smanji veličinu slika i trebalo bi proći ili sačekaj da se javi Riba ili Davor, oni znaju kak je podešen forum i što prolazi, a što ne.
  • Yonkis: Htio sam odgovoriti na temu izgubljenih slušalica sa screenshotovima iz mobitela pa je bilo nekih 5-6 slika i nije prolazilo.
  • Bertone: Na poslu koristimo phpBB i u admin postavkama je postavljeno da je max veličina slike 2560 × 1440 pix ili 3 Mb i ako korisnik pokuša napraviti upload veće slike dobije takvu obavjest o grešci,... isto je tak orecimo i sa slikom avatara, propisali smo maksimum od 512x512 pix i ako je veća nema uploada. Gdje ti dobivaš grašku?
  • Riba: Yonkis, kada i gdje ti se to pojavi?
  • Bertone: *Ne znam...
  • Bertone: Ne znak kako je posloženo tamo kamo si htio napraviti upload slike, ali mi smo si na poslu (na internom forumu) postavili limit na veličinu slike od 2k.
  • Bertone: Ne previše nego je nešto preveliko.
  • Yonkis: Jabučari, što ovo znači? Da imam puno slika u odgovoru na neki komentar? [link]
  • dpasaric: :D
  • Bertone: Čovjek Vam je na realnom primjeru objasnio Starcraft pravila i sad opet ne valja :D
  • dpasaric: Tako je! :)
  • Gjuroo: Ni Putin to ne bi bolje riješio.
  • dpasaric: Nema više politike u ovoj butigi! :)
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.56 Seconds

Provided by iJoomla SEO