12.06.2026 | 07:51
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
Nekad je Apple bio poznat po tome da ga nije bilo briga što političari, regulatori, konkurencija ili razni “stručnjaci” misle da bi trebao raditi. Naprave proizvod, postave pravila i kažeš ili kupujem ili ne kupujem.
Danas imam osjećaj da Apple sve više pleše kako drugi sviraju. USB-C, otvaranje App Storea, alternativne trgovine, razni regulatorni zahtjevi, upozorenja, oznake, obveze...
Nemojte me krivo shvatiti, neke od tih promjena su možda i dobre za korisnike. Ali nekako imam osjećaj da se Apple iz godine u godinu sve više pretvara u običnu veliku korporaciju koja se prilagođava političkim i regulatornim pritiscima umjesto da sama diktira smjer.
Tino ti sasvim ok razmišljaš i svi starimo, ali uopće nije u tome problem!
Apple je u doba računalne revolucije "radio što hoće" jer smo imali situaciju bez definiranih pravila i standarda - jer "tek smo otkrili novi kontinent". Društvo, obrazovanje, pravo, a posebno birokracija - uvijek kaskaju za tehničkim razvojem.
Sjetimo se kako je Jobs lukavo iskoristio to kaskanje zakona da bi G4 PowerMacove marketinški prikazao kao toliko snažne da se klasificiraju kao oružje - i uz svu pompu potpisivanja ugovora kupaca s američkom vladom...
Ovo što ti kažeš imamo i danas, ali u drugoj domeni - u AI tehnologijama. Ne zna se tko pije, a tko plaća! Svatko radi svoje i bez jasne zakonske regulative i jednoznačnih pravila. I još danas, po prvi put u informatici, imamo jasnu tehnološku podjelu zapad VS istok: Kinezi su s DeepSeekom pomeli milijarde vrijednosti zapadnih AI korporacija preko noći.
Apple za neka pitanja može tjerati inat, ali za neka čak i on nema taj luksuz. Npr. nisu si dozvolili da izgube EU tržište radi prilagodbe na USB-C konektor. To je baš velika stvar. I ok, slučaj je da je to zaista bilo korisno za nas korisnike i drago mi je da se to tako odvilo.
No, već druga stvar, a to je ono da baterije moraju biti zamjenjive od strane korisnika, je vrlo upitno i kompromis na koji, na taj način kako su to EU birokrati zamislili, Apple neće pristati. I već su našli zaobilazne putove kako da to ne čine jer bi im to stvorilo gomilu problema i u konačnici iPhone učinilo lošijim uređajem.
Problem pravne regulative je stvar za sebe i on uvijek dolazi s velikim kašnjenjem, često i po desetak godina. Političari su obično tehnološki nepismeni i treba proći dosta vremena dok shvate što neka tehnologija zaista donosi, kako se sve može koristiti, ali i zlorabiti. Nažalost, u procesu su često površni, pa onda svojim neznanjem (ili korupcijom) donose zakone bez potpunog razumijevanja neke tehnološke domene.
Ovaj zadnji primjer od prošle godine - kada je EU zabranila "Live Translation", a sada po istom DMA zakonu i sve ove nove Siri AI mogućnosti, je idealan primjer tehnološke površnosti birokrata. Tu su samo dvije opcije - ili su potpuni šarlatani - ili primaju mito od korporacija suprotnih interesa da bi stvari usmjerili u nečijem interesu. Često se kaže da je uvijek vjerojatnija nesposobnost i neznanje, a ne stvarna zla namjera, ali baš u ovom EU slučaju izgleda da je ovo drugo - jer je ispalo da Zuckerberg putem raznih fondova, udruga, zaklada i slično "lobirao" da EU to tako definira. Zašto? Jer mu Apple s privatnošću komunikacije direktno udara na džep - tj. Zucky ne zna svojim oglašivačima reći što netko od nas želi, ruši mu se targeting, a to je ono od čega Facebook prihodi.
Po tom pitanju, Apple je za sada pokazao da ima integritet i da se ne da vozati, jednostavno ne nude te mogućnosti u Kini i kod nas i jasno komuniciraju s korisnicima zašto ih mi ne možemo imati.
No, da je Jobs živ, sve to bi se odvijalo na potpuno drugoj razini jer bi on imao muda. On bi nakon takve licemjerne regulative napravio takvu Keynote prezentaciju da bi se EU birokrati morali sakriti u mišju rupu - jer bi jednostavno i razumljivo objasnio što zapravo čine i kako takvim zakonima miniraju privatnost i još povećavaju rizike svih mogućih zloraba - i da zapravo rade protiv građana, a ne u njihovom interesu.
E da je Jobs živ...
Zanimljivo mi je nešto u tvom odgovoru.
S jedne strane kažeš da je problem što se politika i ideologija uvukla u forum i da to više ne želiš.
S druge strane, ja otvorim temu o Appleu, a dobijem odgovor o EU birokraciji, DMA regulativi, Kini, Zuckerbergu, lobiranju, korupciji, privatnosti, geopolitičkoj utrci AI-ja i tome što bi Jobs rekao političarima.
I iskreno? Meni je to bilo zanimljivo za čitati.
Nije to bila politička tema. Bila je Apple tema. Ali Apple danas ne postoji u vakuumu. Kao što nije postojao ni u Jobsovo vrijeme.
Kad pričaš o USB-C, pričaš o regulaciji.
Kad pričaš o App Storeu, pričaš o pravu i tržištu.
Kad pričaš o privatnosti, pričaš o društvu.
Kad pričaš o KI-u, pričaš o geopolitici.
To nije kvar rasprave. To je prirodna posljedica toga što je tehnologija postala dio svega.
Zato sam i otvorio tu temu.
Jer me zanimalo je li Apple još uvijek ona kompanija koja sama definira pravila ili je postao jedan od igrača koje drugi usmjeravaju.
I baš si ti svojim odgovorom pokazao koliko je to zanimljivo pitanje.
Zato mi je malo teško povući jasnu crtu između “Apple teme” i “ne-Apple teme”.
Ponekad mi se čini da smo godinama upravo na tim rubovima imali najbolje rasprave.
One u kojima naučiš nešto novo, čak i kad se ne slažeš.
I možda sam naivan, ali uvijek sam mislio da je to jedna od vrijednosti Jabučnjaka.
Ne samo kako zamijeniti SSD ili resetirati PRAM, nego i zašto tehnologija mijenja svijet oko nas.
A to je, sviđalo se to nama ili ne, ponekad nemoguće odvojiti od politike, ekonomije, prava i društva.
¯_(ツ)_/¯. EDIT: Smayoo, ovo sam prekopirao o tebe. Šta znači to?