Je li Apple još uvijek Apple?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Je li Apple još uvijek Apple?

11.06.2026 | 15:27
Razmišljam nešto zadnjih dana…

Nekad je Apple bio poznat po tome da ga nije bilo briga što političari, regulatori, konkurencija ili razni “stručnjaci” misle da bi trebao raditi. Naprave proizvod, postave pravila i kažeš ili kupujem ili ne kupujem.

Danas imam osjećaj da Apple sve više pleše kako drugi sviraju. USB-C, otvaranje App Storea, alternativne trgovine, razni regulatorni zahtjevi, upozorenja, oznake, obveze…

Nemojte me krivo shvatiti, neke od tih promjena su možda i dobre za korisnike. Ali nekako imam osjećaj da se Apple iz godine u godinu sve više pretvara u običnu veliku korporaciju koja se prilagođava političkim i regulatornim pritiscima umjesto da sama diktira smjer.

Jesam li jedini koji ima takav dojam ili samo starim? ????

Koristite li uopće te nove mogućnosti koje su uvedene zadnjih godina ili vam je svejedno dok uređaj radi kako treba?

I da, prije nego netko krene, ne želim raspravu o lijevima, desnima, NATO-u, Putinu, chemtrailsima, globalistima, reptilima, srebrnom jodidu ili kraju civilizacije. ????

Baš me zanima isključivo kako ovo vide Apple korisnici a i nadareni informatičari grada Rijeke.
11.06.2026 | 16:52
Meni je uvijek i bilo jedino bitno ono "It just works.". I Mac, i iPhone su mi sredstva za rad prije svega. Sve ostale šminke i piz... su mi nebitne potpuno. Da se prodaju uređaji bez vidljive jabučice, takve bih kupio.
11.06.2026 | 17:22
Ova preseravanja s cijenama ajfona mi opako dižu živac
11.06.2026 | 18:39
Osobno me nikada nije bilo briga što drugi misle i kako razmišljaju te da li je apple prevelika šmika ili nije, da li sam fanboy ili nisam. Ono što mogu reći, jest da od 2007. nemam problema sa hw, sw, niti pomažem starcima oko ITa (jer su isto apple korisnici). U mojoj "riječkoj informatičkoj" glavi, to je više nego dovoljan pokazatelj.
11.06.2026 | 19:45
Više puta sam to ovdje napisao, ali odavno nisam pa da se ponovim. Kad sam bio student, vozio sam maminog stojadina kad bih vikendom došao kući. Od prilike do prilike (u prosjeku jednom mjesečno) dočekala bi me cedulja - ovo škripi, ono je otpalo, ono nešto drugo cvili kad se ovo ili ono napravi, gasi se, ne pali se, krepalo je nešto električno... - i onda bih ja s prijateljima izašao van u petak navečer, pa cijelu subotu proveo kopajući po tom kršu, da bih navečer izašao još jednom, nedjelju do ručka bih prespavao i poslije ručka na vlak i put ZG. Kad se faks primakao kraju dobio sam od pokojnog starog njegovu staru Opel Asconu dizelaču, popravljanu poslije jednog teškog karambola i njoj sam isto proveo puste tisuće sati pod haubom i ispod njega i... Onda je pokojni stari, nažalost umro prerano, mama se već osjećala previše bolesna i nesigurna da više sjeda za volan pa sam ja preuzeo i vozio njegov zadnji auto Rover 416 '94 godište (u biti Honda Civic malo ušminkana). Trebalo mi je dobra godina dana da se naviknem na činjenicu da imam kronični VIŠAK VREMENA jer više ništa nije trebalo po autu prtljati i čačkati. Prvi put u životu sam doživio ono što se kaže "toči i vozi".

E, točno isto tako sam se osjećao kad sam konačno i definitivno napustio Penđerse i počeo koristiti Mac kao svoje prvo i glavno računalo. To je bilo krajem 2008, prije 18 godina. Koristiti Mac umjesto M$ govneta donijelo mi je doslovno barem 1000 "novih" slobodnih sati godišnje koje nisam morao trošiti na update/virus/antivirus/yesterday-it-worked-today-it-does-not sranja. Kad stavim cijenu na to vrijeme, u ono vrijeme je to predstavljalo recimo 20.000 € godišnje u prosjeku, a danas bliže 70.000 €. Pa neka mi netko kaže da je Mac skup. Nije. Jeftin je.
11.06.2026 | 21:08
tino1 kaže:
Nekad je Apple bio poznat po tome da ga nije bilo briga što političari, regulatori, konkurencija ili razni “stručnjaci” misle da bi trebao raditi. Naprave proizvod, postave pravila i kažeš ili kupujem ili ne kupujem.

Danas imam osjećaj da Apple sve više pleše kako drugi sviraju. USB-C, otvaranje App Storea, alternativne trgovine, razni regulatorni zahtjevi, upozorenja, oznake, obveze...

Nemojte me krivo shvatiti, neke od tih promjena su možda i dobre za korisnike. Ali nekako imam osjećaj da se Apple iz godine u godinu sve više pretvara u običnu veliku korporaciju koja se prilagođava političkim i regulatornim pritiscima umjesto da sama diktira smjer.

Tino ti sasvim ok razmišljaš i svi starimo, ali uopće nije u tome problem!

Apple je u doba računalne revolucije "radio što hoće" jer smo imali situaciju bez definiranih pravila i standarda - jer "tek smo otkrili novi kontinent". Društvo, obrazovanje, pravo, a posebno birokracija - uvijek kaskaju za tehničkim razvojem.

Sjetimo se kako je Jobs lukavo iskoristio to kaskanje zakona da bi G4 PowerMacove marketinški prikazao kao toliko snažne da se klasificiraju kao oružje - i uz svu pompu potpisivanja ugovora kupaca s američkom vladom...

Ovo što ti kažeš imamo i danas, ali u drugoj domeni - u AI tehnologijama. Ne zna se tko pije, a tko plaća! Svatko radi svoje i bez jasne zakonske regulative i jednoznačnih pravila. I još danas, po prvi put u informatici, imamo jasnu tehnološku podjelu zapad VS istok: Kinezi su s DeepSeekom pomeli milijarde vrijednosti zapadnih AI korporacija preko noći.

Apple za neka pitanja može tjerati inat, ali za neka čak i on nema taj luksuz. Npr. nisu si dozvolili da izgube EU tržište radi prilagodbe na USB-C konektor. To je baš velika stvar. I ok, slučaj je da je to zaista bilo korisno za nas korisnike i drago mi je da se to tako odvilo.

No, već druga stvar, a to je ono da baterije moraju biti zamjenjive od strane korisnika, je vrlo upitno i kompromis na koji, na taj način kako su to EU birokrati zamislili, Apple neće pristati. I već su našli zaobilazne putove kako da to ne čine jer bi im to stvorilo gomilu problema i u konačnici iPhone učinilo lošijim uređajem.

Problem pravne regulative je stvar za sebe i on uvijek dolazi s velikim kašnjenjem, često i po desetak godina. Političari su obično tehnološki nepismeni i treba proći dosta vremena dok shvate što neka tehnologija zaista donosi, kako se sve može koristiti, ali i zlorabiti. Nažalost, u procesu su često površni, pa onda svojim neznanjem (ili korupcijom) donose zakone bez potpunog razumijevanja neke tehnološke domene.

Ovaj zadnji primjer od prošle godine - kada je EU zabranila "Live Translation", a sada po istom DMA zakonu i sve ove nove Siri AI mogućnosti, je idealan primjer tehnološke površnosti birokrata. Tu su samo dvije opcije - ili su potpuni šarlatani - ili primaju mito od korporacija suprotnih interesa da bi stvari usmjerili u nečijem interesu. Često se kaže da je uvijek vjerojatnija nesposobnost i neznanje, a ne stvarna zla namjera, ali baš u ovom EU slučaju izgleda da je ovo drugo - jer je ispalo da Zuckerberg putem raznih fondova, udruga, zaklada i slično "lobirao" da EU to tako definira. Zašto? Jer mu Apple s privatnošću komunikacije direktno udara na džep - tj. Zucky ne zna svojim oglašivačima reći što netko od nas želi, ruši mu se targeting, a to je ono od čega Facebook prihodi.

Po tom pitanju, Apple je za sada pokazao da ima integritet i da se ne da vozati, jednostavno ne nude te mogućnosti u Kini i kod nas i jasno komuniciraju s korisnicima zašto ih mi ne možemo imati.

No, da je Jobs živ, sve to bi se odvijalo na potpuno drugoj razini jer bi on imao muda. On bi nakon takve licemjerne regulative napravio takvu Keynote prezentaciju da bi se EU birokrati morali sakriti u mišju rupu - jer bi jednostavno i razumljivo objasnio što zapravo čine i kako takvim zakonima miniraju privatnost i još povećavaju rizike svih mogućih zloraba - i da zapravo rade protiv građana, a ne u njihovom interesu.

E da je Jobs živ...
11.06.2026 | 21:46
Apple računala uopće nisu skupa.
Malo sam si dao truda a i AI mi je pomogao.
Tu su modeli prosječnih Apple stolnih računala u odnosu na prosječnu plaću u USA i koliko treba raditi mjeseci da se kupi jedan Mac.

| 1984. | Macintosh 128K | 2.495 USD | ~16.100 USD | **1,86** |
| 1994. | Power Macintosh 6100 | 1.700 USD | ~22.900 USD | **0,89** |
| 2004. | iMac G5 | 1.299 USD | ~35.000 USD | **0,45** |
| 2014. | iMac 21.5-inch | 1.099 USD | ~46.000 USD | **0,29** |
| 2024. | iMac M3 | 1.299 USD | ~67.000 USD | **0,23** |

Ja kada sam 2005-2006 kupio prvi MAcMini G4 preporodio sam se jer nije više bilo potrebe za "kopanjem" po sistemu i MAC je radio i radio s povremenim nadogradnjama.
12.06.2026 | 07:18
Jura... kako kome i kada.
Mozda Amerikancima i nisu, ali Hrvatima su itekako bila.

1996. su mi starci kupili 6400 za fax... Ne pamtim cijene i place, ali znam da su digli kredit (Prema A-iu prosjecna placa je bila 2000 kn a cijena 8.000-14.000.)
2000-tih smo za firmu kupovali kompove po nekih 25.000 kn, a place bile oko 5000-6000kn.
Danas je druga prica... danas su i za nase pojmove pristupacni, pogotovo ako uzmemo cinjenicu koliko traju.

I da... kao sto Smayoo kaze... RADE!

Pa cak i precijenjeno govno od Iphonea radi bez problema godinama.
12.06.2026 | 07:43
dpasaric kaže:
No, da je Jobs živ, sve to bi se odvijalo na potpuno drugoj razini jer bi on imao muda. On bi nakon takve licemjerne regulative napravio takvu Keynote prezentaciju da bi se EU birokrati morali sakriti u mišju rupu - jer bi jednostavno i razumljivo objasnio što zapravo čine i kako takvim zakonima miniraju privatnost i još povećavaju rizike svih mogućih zloraba - i da zapravo rade protiv građana, a ne u njihovom interesu.

E da je Jobs živ...

Za ovo ne treba živi Jobs, nego netko sa mudima i netko tko je spreman da dioničari izgube dio novca. Bi li to izgradilo još jači Apple, bi li možda dionice još više skočile i zapravo zaradili na duge staze? Vjerovatno jer su pokazali da govore istinu i ne skrivaju se, ne trguju ispod tezge i sl. Da pokažu/dokažu da su i dalje dosljedni a svi njihovi korisnici imaju iste uvjete, da smo svi isti u tom "eko-sistemu" a ne podijeliti nas na geolokacijske ili političko-pravne korisnike.

dpasaric kaže:
jasno komuniciraju s korisnicima zašto ih mi ne možemo imati.

A da? I to bi me trebalo "smiriti" jer jasno komuniciraju a zapravo samo nas tapšaju po leđima i govore "sve će biti u redu". Platim puno više iPhone za koji obećaju da će imati ovo ono, a onda tikvica-emoji. "E sorry ali znate, vi tamo, vama diktira EU/partija što možete imati ili ne imati i mi kao Apple nećemo dozvoliti nikakav work-a-round da bi to funkcioniralo jer eto, nama je to puno posla a i nije nam dobro za biznis. ALi znate što, kupite vi Apple a mi ćemo se nadati da će to jednog dana biti riješeno. Za sada čitajte sitni tisak vrlo pažljivo jer tamo sve piše."

Jesmo mi krivi što EU donosi takve regule u koje mi kao građani ne možemo se niti pobuniti, možemo samo pisati mailove ili printati pisma i slati poštu nezadovoljstva samo jer živimo na ovom kontinentu? Trebali bi biti zahvalni za GDPR i slične donesene zakone a onda u jednu ruku ih hvalimo a u drugu ruku smo obespravljeni za neke deature kao da živimo u Kini.
Trebam li se odseliti na drugi kontinent da bih imao "obećano" i dobio sve što sam zapravo platio Appleu? Sve postaje zamršenije a mi kao korisnici možemo ili skočiti u drugi eko-sistem ali i tamo ćemo biti opljačkani za svoja prava/sigurnost/privatnost.
Izgleda da nigdje nije dobro pa se bira manje zlo.
12.06.2026 | 07:51
dpasaric kaže:
tino1 kaže:

Danas imam osjećaj da Apple sve više pleše kako drugi sviraju. USB-C, otvaranje App Storea, alternativne trgovine, razni regulatorni zahtjevi, upozorenja, oznake, obveze...

Tino ti sasvim ok razmišljaš i svi starimo, ali uopće nije u tome problem!

Apple je u doba računalne revolucije "radio što hoće" jer smo imali situaciju bez definiranih pravila i standarda - jer "tek smo otkrili novi kontinent". Društvo, obrazovanje, pravo, a posebno birokracija - uvijek kaskaju za tehničkim razvojem.

Sjetimo se kako je Jobs lukavo iskoristio to kaskanje zakona da bi G4 PowerMacove marketinški prikazao kao toliko snažne da se klasificiraju kao oružje - i uz svu pompu potpisivanja ugovora kupaca s američkom vladom...

Ovo što ti kažeš imamo i danas, ali u drugoj domeni - u AI tehnologijama. Ne zna se tko pije, a tko plaća! Svatko radi svoje i bez jasne zakonske regulative i jednoznačnih pravila. I još danas, po prvi put u informatici, imamo jasnu tehnološku podjelu zapad VS istok: Kinezi su s DeepSeekom pomeli milijarde vrijednosti zapadnih AI korporacija preko noći.

Apple za neka pitanja može tjerati inat, ali za neka čak i on nema taj luksuz. Npr. nisu si dozvolili da izgube EU tržište radi prilagodbe na USB-C konektor. To je baš velika stvar. I ok, slučaj je da je to zaista bilo korisno za nas korisnike i drago mi je da se to tako odvilo.

No, već druga stvar, a to je ono da baterije moraju biti zamjenjive od strane korisnika, je vrlo upitno i kompromis na koji, na taj način kako su to EU birokrati zamislili, Apple neće pristati. I već su našli zaobilazne putove kako da to ne čine jer bi im to stvorilo gomilu problema i u konačnici iPhone učinilo lošijim uređajem.

Problem pravne regulative je stvar za sebe i on uvijek dolazi s velikim kašnjenjem, često i po desetak godina. Političari su obično tehnološki nepismeni i treba proći dosta vremena dok shvate što neka tehnologija zaista donosi, kako se sve može koristiti, ali i zlorabiti. Nažalost, u procesu su često površni, pa onda svojim neznanjem (ili korupcijom) donose zakone bez potpunog razumijevanja neke tehnološke domene.

Ovaj zadnji primjer od prošle godine - kada je EU zabranila "Live Translation", a sada po istom DMA zakonu i sve ove nove Siri AI mogućnosti, je idealan primjer tehnološke površnosti birokrata. Tu su samo dvije opcije - ili su potpuni šarlatani - ili primaju mito od korporacija suprotnih interesa da bi stvari usmjerili u nečijem interesu. Često se kaže da je uvijek vjerojatnija nesposobnost i neznanje, a ne stvarna zla namjera, ali baš u ovom EU slučaju izgleda da je ovo drugo - jer je ispalo da Zuckerberg putem raznih fondova, udruga, zaklada i slično "lobirao" da EU to tako definira. Zašto? Jer mu Apple s privatnošću komunikacije direktno udara na džep - tj. Zucky ne zna svojim oglašivačima reći što netko od nas želi, ruši mu se targeting, a to je ono od čega Facebook prihodi.

Po tom pitanju, Apple je za sada pokazao da ima integritet i da se ne da vozati, jednostavno ne nude te mogućnosti u Kini i kod nas i jasno komuniciraju s korisnicima zašto ih mi ne možemo imati.

E da je Jobs živ...

Zanimljivo mi je nešto u tvom odgovoru.

S jedne strane kažeš da je problem što se politika i ideologija uvukla u forum i da to više ne želiš.

S druge strane, ja otvorim temu o Appleu, a dobijem odgovor o EU birokraciji, DMA regulativi, Kini, Zuckerbergu, lobiranju, korupciji, privatnosti, geopolitičkoj utrci AI-ja i tome što bi Jobs rekao političarima.

I iskreno? Meni je to bilo zanimljivo za čitati.

Nije to bila politička tema. Bila je Apple tema. Ali Apple danas ne postoji u vakuumu. Kao što nije postojao ni u Jobsovo vrijeme.

Kad pričaš o USB-C, pričaš o regulaciji.
Kad pričaš o App Storeu, pričaš o pravu i tržištu.
Kad pričaš o privatnosti, pričaš o društvu.
Kad pričaš o KI-u, pričaš o geopolitici.

To nije kvar rasprave. To je prirodna posljedica toga što je tehnologija postala dio svega.

Zato sam i otvorio tu temu.

Jer me zanimalo je li Apple još uvijek ona kompanija koja sama definira pravila ili je postao jedan od igrača koje drugi usmjeravaju.

I baš si ti svojim odgovorom pokazao koliko je to zanimljivo pitanje.

Zato mi je malo teško povući jasnu crtu između “Apple teme” i “ne-Apple teme”.

Ponekad mi se čini da smo godinama upravo na tim rubovima imali najbolje rasprave.

One u kojima naučiš nešto novo, čak i kad se ne slažeš.

I možda sam naivan, ali uvijek sam mislio da je to jedna od vrijednosti Jabučnjaka.

Ne samo kako zamijeniti SSD ili resetirati PRAM, nego i zašto tehnologija mijenja svijet oko nas.

A to je, sviđalo se to nama ili ne, ponekad nemoguće odvojiti od politike, ekonomije, prava i društva.

¯_(ツ)_/¯. EDIT: Smayoo, ovo sam prekopirao o tebe. Šta znači to?
12.06.2026 | 07:52
jura22 kaže:
Ja kada sam 2005-2006 kupio prvi MAcMini G4

cijena osnovnog Mac minija odgovarala je iznosu točno jedne prosječne hrvatske mjesečne neto plaće iz tog razdoblja koja se kretala 4.400 - 4.600 kn
To je info koji smo trebali a ne cijene u americi i njihova kupovna moć.
12.06.2026 | 08:59
Pozdrav svima!

Evo mene opet ovdje, bio sam vrlo kratko vrijeme na PC-u nakon frustracije oko posljednjeg MacOS-a zbog nekih sitnica koje su mi smetale. Bio sam prodao MBA M1.

Moj novi prijatelj je Macbook Neo i iPhone 17e. U međuvremenu su ispeglali neke sitnice koje su mi smetale. Ne mogu ja bez Apple-a. Prezadovoljan sam onime za što mi služe.

E da, dobili smo (ustvari sin je dobio) predivno štene američke stafordice. Tako da je u kući svaki dan veselje i cirkus od jutra!

A macovi, da se nadovežem na temu, su u današnje vrijeme priuštivi za svakog tko si ga želi nabaviti. Pogotovo Neo.
12.06.2026 | 09:00
tino1 kaže:
¯_(ツ)_/¯. EDIT: Smayoo, ovo sam prekopirao o tebe. Šta znači to?

Stilizirano predstavlja osobu koja sliježe ramenima s podignutim rukama u gesti "Ne znam" ili "štogod". Koristi se za izražavanje: "ne znam", "nemam pojma", "nije važno", "štogod" i "ne zanima me" (na bezbrižan način).
12.06.2026 | 09:30
Meni više znači "jebiga". U smisu - odbijam živcirati se oko stvari na koje nemam utjecaja.
12.06.2026 | 12:04
Možda je problem i u tome što Apple danas promatramo kroz potpuno drugačiju prizmu nego prije 20 ili 30 godina.

Ja sam na Macu od 1991. godine. U ono vrijeme računalo je bilo alat. Dobar alat. Ponekad i odličan alat. Ali ipak alat.

Sjedneš, napišeš tekst, napraviš tablicu, nacrtaš nešto, spremiš na disketu i odeš na kavu. ????

Kasnije sam se zbog Excela vratio na Windowse, a od 2008. sam opet stalno na Macu.

Ali negdje putem se dogodila jedna velika promjena.

Dok računala nisu bila trajno spojena na internet, Apple, Microsoft, IBM i ostali uglavnom nisu bili politička tema. Bili su proizvođači alata.

Danas više nisam siguran da je tako.

Ne zato što su kompanije nužno drukčije nego zato što je računalo postalo nešto sasvim drugo.

Danas kroz njega prolaze komunikacija, bankarstvo, identitet, mediji, kupovina, posao, zdravstvo, umjetna inteligencija, privatnost i praktički pola života.

Pa nije ni čudo da rasprava o Appleu nakon tri zavoja završi na privatnosti, zakonima, regulatorima, DMA-u, Zuckerbergu, Kini, AI-u ili nečemu desetom.

Počeli smo s Appleom, a završili na tehnološkim revolucijama, birokraciji, geopolitičkoj utrci AI-ja, Zuckerbergu i Steveu Jobsu.

I iskreno? Meni je baš to zanimljivo.

Možda zato što sam star, a možda zato što sam na ovom forumu predugo. ????

Ali meni je upravo to uvijek bio dio čari Jabučnjaka.

Apple je bio početna točka.

A razgovor je često završio na puno zanimljivijim mjestima.

Zato nisam siguran da se Apple promijenio koliko se promijenio svijet oko njega.

Nekad je Apple prodavao računalo.

Danas prodaje povjerenje.

A povjerenje je već odavno postalo više politika nego marketing.
  • Ender
  • Posjetitelj
12.06.2026 | 12:21
lepo receno.
12.06.2026 | 12:48
Jako dugo sam bio privilegiran da sam kupovao Apple proizvode po zbilja smijesnim cijenama. Debelo ispod americkih bez poreza, jer neke vojne seme. Nebitno

Posljedica toga je da sam uglavnom imao latest i gratest, i jedan period je to imalo smisla. Svaka nova generacija nekog proizvoda je donosila zanimljive stvari.

Zadnjih 5-6 godina se to toliko razvodnilo, da to uopce ne radim. Tehnologija se dozira na kapaljku. Cak i softverske nadogradnje.

Sve to radi dionicara, grafikona i Excel tablica, oni jednostavno ne smiju isporuciti sve sto mogu u najnoviji proizvod, jer kako ce nas natjerati da kupimo generaciju iza njega?

Prije 5-6 godina sam kupio Macbook Pro M1 Pro. Taj laptop je savrsen. Radi i dan danas kao i prvog dana. Da sam tada bio mudriji i kupio 32GB RAM mogao me sluziti jos 5 godina (puno desetljece). E to je ono sto oni ne zele. Ne treba im takav kupac, ni takav proizvod

iPhone koristim 15 Pro. Nisam popusio AI spiku i preskocio sam 16. Kada je stigao 17, probao sam ga i shvatio da tu nema nicega sto moj 15 vec nema. Preskocim i to. Sada mi je baterija malo oslabila pa cu kupiti 18, a ovaj proslijediti dalje u obitelji nekome. Vjerujem da vecina ljudi radi tako upgrade, svake 2-3 godine. Mozda grijesim.

iPad Pro koristim prvu generaciju. Sve naredne sam preskocio. Sta ce meni M4 u iPad kada su ga namjerno osakatili da im ne kanibalizira prodaju Macova.

Neki dan sam kupio Apple Studio monitor 2026. Kakvo je to precijenjeno govance. Mozes kupiti 2 osjetno bolja monitora za te pare. Srecom pa sam ga dobio kao donaciju, platio sam samo PDV. I tocno toliko i vrijedi Crna boja izgleda jadno u usporedbi sa mojim Macbook Pro starim 5 godina.

Po meni Apple nije sto je bio, mislim da kako vrijeme bude prolazilo da ce im proizvodi padati u drugi plan, a okretat ce se sve vise uslugama i servisima na pretplatu.
13.06.2026 | 12:53
Tito kaže:

1996. su mi starci kupili 6400 za fax... Ne pamtim cijene i place, ali znam da su digli kredit (Prema A-iu prosjecna placa je bila 2000 kn a cijena 8.000-14.000.)
2000-tih smo za firmu kupovali kompove po nekih 25.000 kn, a place bile oko 5000-6000kn.
Danas je druga prica... danas su i za nase pojmove pristupacni, pogotovo ako uzmemo cinjenicu koliko traju.

Uzeo sam USA jer oni imaju svakave statistike, ali nije bitno jer se vidi relativna tendencija pada cijena u odnosu na primanja.
Svoj prvi PC sam kupio za 4,5 plaće, a zadnji Mac za 0.4 plaće. 10x jeftinije!
13.06.2026 | 13:00
Yonkis kaže:
jura22 kaže:
Ja kada sam 2005-2006 kupio prvi MAcMini G4

cijena osnovnog Mac minija odgovarala je iznosu točno jedne prosječne hrvatske mjesečne neto plaće iz tog razdoblja koja se kretala 4.400 - 4.600 kn
To je info koji smo trebali a ne cijene u americi i njihova kupovna moć.

S onim pregledom želio sam reći da je MAC danas jeftiniji nego ikad.
Fama oko toga da je MAC skup ne drži vodu.
13.06.2026 | 13:00
jura22 kaže:
Tito kaže:

Uzeo sam USA jer oni imaju svakave statistike, ali nije bitno jer se vidi relativna tendencija pada cijena u odnosu na primanja.
Svoj prvi PC sam kupio za 4,5 plaće, a zadnji Mac za 0.4 plaće. 10x jeftinije!

hmmm, koliko je tada koštao prosječan PC, a koliko danas?
13.06.2026 | 13:04
Ovo je emotikon koji se zove “shrug” (sleganje ramenima):

¯\(ツ)/¯

Značenje je otprilike:

“Ne znam”
“Nemam pojma”
“Tako je kako je”
“Što ja tu mogu”
“Nije mi jasno / nije važno”

Koristi se kad netko želi pokazati ravnodušnost, zbunjenost ili da nema kontrolu nad situacijom.
13.06.2026 | 13:06
@drlovric je opisao monitor kako sam ja opisao slušalice, pa što njega niste napai???
Danas Apple nema periferiju koja je vrijedna pažnje iz odnosa uloženo/dobiveno. Ne govorino od 10-15% većoj cijeni.
13.06.2026 | 13:42
jura22 kaže:
@drlovric je opisao monitor kako sam ja opisao slušalice, pa što njega niste napai???
Danas Apple nema periferiju koja je vrijedna pažnje iz odnosa uloženo/dobiveno. Ne govorino od 10-15% većoj cijeni.

Mene treba neko da napadne jer sam prenio svoje vidjenje svog vlastitog monitora?

Ocekivao sam vise iskreno (najvise me smeta crna boja) ali monitor ima neke super pozitivne stvari. Zvuk je brutalan. Web kamera ispodprosjecna.

Zamijenio sam desktop sliku u neku zivljih boja i sada je ok. Identicno izgleda kao na MBP. Ranije sam imao samo crnu pozadinu i bila je primjetna razlika.

Ne vrijedi 1800 eura. Nikada. Da sam uzeo onaj stalak po visini bio bi cca 2300. Pljacka ziva

Sto je najtuznije kupit cu jos najvjerojatnije jos jedan da kompletiram setup.
13.06.2026 | 17:34
P i mene su napali jer sam prenio viđenje svojih slušalica. Ne vrijede te novce. Zvuk im je lošiji od Audio-Technica-e, a cjena je vrlo visoka.
Malo još o slušalicama:
Usporedba udio-Technica ATH-CKS30TW+ (79,00 eur) i AirPods 4 ANC (199,00 eur) i AirPods 3 (249,00 eur)

Screenshot2026-06-13at23.03.41.png

www.billiger.de/baseproducts/111400-audio-technica-ath-cks30tw

www.apple.com/de/shop/buy-airpods/airpods-4/mit-aktiver-geräusch%C2%ADunter%C2%ADdrückung

www.apple.com/de/shop/buy-airpods/airpods-pro-3
13.06.2026 | 19:10
Evo, kako da te se shvati ozbiljno.

AT slušalice uopće nisu poput AirPods 3, AirPods 4. Bliže su AirPods Pro 2 i 3.
U tekstu prije tablice spominješ u cijenama AirPods 4 (ANC) i AirPods 3. Čemu AirPods 4 (ANC) kad to nije isti tip kao AT.

U tablici su AirPods 4 ANC i AirPods Pro 2.
A onda daješ linkove za AirPods 4 i AirPods Pro 3.

Kruške i jabuke i mrkve i krumpira.

I onda se čudiš što te se napada? Pa kad si nesuvisao u pisanju. Em te se mora dešifrirati em pišeš ovakve komentare.

Da, jesu jeftinije i to je sve. Jedino gdje drže vodu jest trajanje baterije za tu cijenu (6.5 sati vs APP3 8 sati, oboje sa ANC) a da ne spominjem Appleov SoC gdje će te slušalice dulje trajati od AT (18 mjeseci duže svakako).
Mikrofon je bolji na Appleu. ANC miljama bolji. AT ima driver od 9mm i naglašen bass. APP3 ima 10.7 ali sofisticiraniju zvučnu sliku tj ne forsira bass iako bi se mogao sa iOS 27 u EQ pojačati.
Switchanje između mobitela i Mac uređaja radi bez suvišnog klikanja.
Pronalaženje u slučaju gubitka je plus.
Itd.. itd… po meni cijena opravdava i sve ostale feature koje AirPods imaju.

Da, cijena je 4x veća ali u RH nisam našao AT za tu cijenu.
A zašto nisi za APP3 stavio cijenu od 210 nego si napisao 250?

IMG_1017.jpeg

I tu muljaš.
Ma izgubio si sav kredibilitet. Em te se mora dešifrirati što pišeš a onda daješ informacije koje favoriziraju tvoju stranu.
Ne sviđa mi se to. I zaslužuješ da te se napada kad pišeš nekonherentno i pristrano. To sam već ukazivao.
13.06.2026 | 22:11
Zadovoljan?
Cijena je sa službenih Apple stranica u Njemačkoj.
Ima po raznim dućanima i jeftinije, a ako ukradeš, onda je o eur.

OK. PRO 3 - 209
AT -79
Ti nemaš sposobnost vidjeti bit stvari. Audio-Tehnica je 2,6x jeftinija i nešto lošija.

Sony WF-1000XM5 je bolja u tom cjenovnom rangu ili jeftinije (www.shoptok.hr/sony-wf-1000xm5-crne-bezi...m_source=chatgpt.com)
13.06.2026 | 22:25
Apple danas dominira:
telefonima
laptopima
slušalicama
satovima

Ali NE dominira:
mrežom (router layer)
desktop periferijama
kućnim audio sustavima
dock standardima
lokalnim computing hubovima

Dosta stvari je Apple ugasio a danas bi bile top da ih je razvijao dalje.

Ako proizvod nije ključan za budućnost Applea, izbaci ga. (Steve Jobs, 1997.)
13.06.2026 | 22:40
Još malo zanimljivosti:
Razvoj AirPodsa je vodio Appleov akustički odjel pod vodstvom Gary Geaves, a on nije došao iz računalne industrije nego iz vrlo cijenjene audio tvrtke Bowers & Wilkins!

Kupnjom Beatsa 2014. Apple je praktički kupio audio inženjere, akustičko znanje,
streaming servis koji je postao osnova za Apple Music.
Harman Kardon im je radio zvučnike.
13.06.2026 | 22:43
Da, ovo je istina. I vjerujem da je to u smislu profita ispravna strategija za Apple, ALI mislim da nije najbolja za nas korisnike. Toliko toga bi nama bilo lakše da je Apple zadržao nešto od perifernog hardvera u svom ekosustavu - jer bismo tada znali da će stvar kada je kupimo biti "It just works!".

Apple je nekada imao printere i skenere (čak pet komada!), wi-fi routere, remote backupe, fotoaparate, web kameru, zvučnike, grafičke tablete... i ako ništa drugo - dobar izbor monitora!

Danas imaju jedan monitor u dva izdanja - i to je to.

Ono, tražim obični flatbad skener za ured - ne možeš naći. A stari je odličan, radi i dalje, ali više nije podržan u novim macOS-ovima... i onda ajde kupi VueScan softver, i s njim to radi, ali traljavo i s bugovima.

Meni bi bilo drago i da postoji Appleov laser, makar to bio prebrendirani neki Samsung ili Canon, ali da su softver i podrška Applelovi.
13.06.2026 | 22:49
To je jedina svijetla točka (monitor), dok se za ostalo i ne može reći.
Možda trackpad (zbog vrličine), miš je li-la, tastatura isto.
Za galanteriju mogu reći da je cijena paprena.

Što se skenera tiće, imam Canoscam 8800F i da nema VueScan-a davno bi ga bacio a radi odlično (to ide ne dušu Canonu).
U krajnjoj liniji treba pogledati stare skenere kojih se ljudi rješavaju a bili su u svoje vrijeme vrhunski.

Model
Epson Perfection V600 Photo
Canon CanoScan 9000F Mark II
Epson Perfection V550 Photo
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 11 sati
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO