Nema više politike u ovoj butigi
(3 korsinik/a gleda/ju temu) Air, dpasaric, (1) Gost

Nema više politike u ovoj butigi

10.06.2026 | 23:05
Kao Izvršni urednik informiram članove foruma da na Jabučnjaku više nećemo tolerirati direktno političke teme.

Jabučnjak nikada nije bio zamišljen za takve rasprave, ali su se tolerirale do neke razumne granice "radi zabave".

No, nedavna eskalacija takvih rasprava, negativna atmosfera, vrijeđanje i čak inkriminirajuće optužbe, nisu nešto čemu je mjesto na forumu koji se bavi Appleovim tehnologijama.

Ako vas jako zabavljaju političke teme, imate na izbor niz otvorenih generalnih foruma, pa koristite takva mjesta za konfliktne rasprave.

Jabučnjak će ostati mirno i zeleno mjesto na kojem se njegovi korisnici međusobno pomažu i razmjenjuju korisne informacije o Appleovom hardveru i softveru.
10.06.2026 | 23:31
Prije ili kasnije je moralo doći do ovoga.
Prvo su ukinuti palčevi, sad političke teme, sutra se više neću moći ulogirati na Jabučnjak sa ThinkPada na kojem je Linux jer nije MacOS (al dobro, imam MBP kao back up)

Šalu na stranu, ali čeka te puno posla pa evo male pripomoći ako si odlučio brisati teme u kojima se međusobno častite zbog politike, masona, ameba i koje čega (ima toga puno, no ovo je samo na brzinu čega sam se sjetio).

PS. Vidim i da je Trump postao povijest

www.jabucnjak.hr/forum/razno/232139-ikon...-su-poharali-rh.html

www.jabucnjak.hr/forum/razno/205839-kakv...st-covjecanstva.html

www.jabucnjak.hr/forum/razno/183241-coronavirus-covid-19.html

www.jabucnjak.hr/forum/razno/166134-lazu...vak-sa-vikalice.html

www.jabucnjak.hr/forum/razno/221562-i-mi...za-trku-imamo-d.html

www.jabucnjak.hr/forum/razno/235912-eu-zakoni.html

www.jabucnjak.hr/forum/razno/209098-musk...-top-management.html

www.jabucnjak.hr/forum/razno/234082-prav...a-na-enkripciju.html

www.jabucnjak.hr/forum/razno/233862-windows-11-i-tpm-cip.html
10.06.2026 | 23:40
Hvala ti na preporukama, počistio sam već 20-ak direktno političkih tema.

Za sada nisam dirao one koje su prije svega vezane uz znanost ili informatiku, a onda se tijekom rasprave ponegdje dotiču i politike, to nije kritično.

Danas je i nemoguće odijeliti društveni život od politike i možda to i ne treba činiti, ali zato postoje generalni forumi, a Jabučnjak nije mjesto za političku polarizaciju.

Uostalom, citirat ću osnivačku ideju Jabučnjaka:

"Jabučnjak je stvoren kao neprofitan projekt hrvatskih Mac korisnika u suradnji s Udrugom darovitih informatičara Rijeke s ciljem okupljanja Apple korisnika - kao i onih koji to tek žele postati. Jabučnjak je zamišljen kao ugodno mjesto razmjene informacija, savjeta i ideja o svim temama vezanim za Appleove tehnologije.

Želja je da sadržaj Jabučnjaka stvaraju i oblikuju sami korisnici aktivnim sudjelovanjem u njegovom razvoju. Oni s više iskustva i entuzijazma pozvani su da postanu stalni suradnici. Fokus Jabučnjaka je na temama koje se ne mogu pročitati na uobičajenim svjetskim Mac web stranicama.

Posebnu pozornost dajemo stručnim temama i zbivanjima u Apple svijetu vezanim za naše prostore. Od samog početka nastojimo održavati uredan forum kako bi Jabučnjak baza znanja bila lako pretraživa i molimo sve korisnike da tome pomognu. Ako pak imate problem - iskusni suradnici, ali i svi korisnici Jabučnjaka, uvijek vole priskočiti u pomoć!"
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 28 minuta
  • dpasaric: Tako je! :)
  • Gjuroo: Ni Putin to ne bi bolje riješio.
  • dpasaric: Nema više politike u ovoj butigi! :)
  • smayoo: piši u forum
  • user: Ako zna netko kako dobiti njihovu zadnju poznatu lokaciju to bi bilo korisno
  • user: pretražio sam sve itd.
  • user: Već sam "play sound" aktivirao, ništa
  • user: nestale mi Airpods 4, what do? Piše "No location found" u FindMy.
  • user: ljudi,
  • CoffeePod: Cijeli 26 relase je bio sramotan za Apple i morali su “double down” i back to the lab da sve tweakaju kako su trebali
  • CoffeePod: Performansi i ulickani dizajn je ono sto treba
  • CoffeePod: Iskreno ne razumjem vas kojima je ovo “dosadno”. Stvarno morate ici taknuti travu.
  • dpasaric: Objavio sam osvrt na naslovnici, pa tamo komentirajte...
  • drlovric: Meni je Siri skroz OK, upakirali su to lijepo. Ocekivano ce vecina puno ovih stvari iic na pretplatu jer trosi compute (i Gemini) resurse. Lejpse mi izgleda UI jer smanjuju prozirnost :)
  • dpasaric: Što je najbolje nećemo imati niti Siri AI jer je EU učinila sve da se to regulatorno zabrani.
  • pontmax1: A dosade, imate li nešto više od šugave SIri AI
  • drlovric: Kao da ce roditelji ovo raditi. Otkljucat ce im sve i cao.
  • drlovric: Smorise sa ovom djecom :) Nestvarno...
  • dpasaric: Za sada dosadno za poludit... :)
  • dpasaric: I ja imam niska očekivanja, pa da vidimo! :)
  • dpasaric: Kreće za 5 minuta! :)
  • drlovric: Meni su ocekivanaj jako nisko. Pricati ce o Siri, koja ce opet doci kao beta. Pa ce raditi kako treba u inacici 27.4 :) Volio bih da grijesim, ali vise im ne vjerujem na rijec.
  • ping: Bit će to zanimljiva večer. Kupio sam dvije vrečice indijskih oraščića i planiram još barem mali paket Munchmallowa.
  • dpasaric: Danas u 19h WWDC! :)
  • Riba: user, ne upisuj admin password ano ne znas tko i zasto te pita i to je u osnovi to.
  • Yonkis: U Berlinu se otvara Developer Centar [link]
  • user: kako biti siguran od virusa na Macu? Sad ću reinstalirati OS i želim biti siguran.
  • user: bok ljudi,
  • Yonkis: Mene, kao prišlića, iznenadilo koliko je puno zastupljeniji Viber nego WhatsApp a Signal skoro nitko nije ni čuo (osim jabučnjaka). Zanimljivo.
  • Riba: Za tajne stvari imam pisacu masinu. :)
  • Riba: Ja imam instalirano sve pa tko kako hoce.
  • drlovric: Sve koje znam koriste Whatsapp. Viber, je isto popularan. Kao i Telegram. Signal nije bas zastupljen u mojim krugovima :)
  • dpasaric: Hehe, odlično, ja sam odavno prebacio sve na Signal.
  • Performita: Hvala Smayoo, Kako je Davor napisao ispod članka, i ja ebo čitam knjigu i lagano sve prijatelje, osobito one koji nemaju iPhone nagovaram na Signal.
  • smayoo: svima koje znam, to jest. :)
  • smayoo: skinuo i proslijedio link svima koji su još sposobni čitati knjige... :)
  • Performita: Ekipa, idemo sad svi skinuti besplatnu knjigu Guya Kawasakija da mu na administraciji stranice pokaže kako je odjeknulo u Hrvatskoj ;-)
  • dpasaric: Jest sitni sat, ali je published! :) Uživajte!
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Baš baš sve!
  • Djuro genijalac: Izgleda da je BAŠ sve ovdje
  • Djuro genijalac: [link]
  • Yonkis: Hooorayyyy [link]
  • dpasaric: Radim na tome da nabavim zanimljiv monitor za tehnički review, držite palčeve da upali jer bi moglo biti mnogima zanimljivo. :)
  • Yonkis: Font je drugačiji.
  • Performita: :-)
  • dpasaric: Pogledajte naslovnicu! :)
  • dpasaric: Taaaa-daaaa! :)
  • dpasaric: Javim uskoro... :)
  • dpasaric: Ne, ovdje na Jabučnjaku!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa