kafanska laprdanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

kafanska laprdanja

• Ender
  • Posjetitelj
16.01.2025 | 16:02
nisam mislio da se javljam, ali ajd da nesto kazem.
stvarno vas van SR ne razumem zasto se opterecujete ovim glupostima, izuzev ako je u pitanju neko nasladjivanje tudjom mukom. ovo nece jos dugo potrajati, pa i te novine i njihov vlasnik kokainski zavisnik.
"informer" je odavno poznato kao blatoid (ne tabloid), i to su najjeftinije novine (i po ceni i po kvalitetu), i to citaju penzioneri i ljudi koji bistre politiku ispred prodavnice. recimo, pre nekoliko godina kad je goreo notr-dam, na naslovnoj strani je bio naslov - "stigla ih bozja kazna", pa kad je vlasnik i urednik dobio po usima, maknut je taj sadrzaj. ima onoliko primera, da ti se stomak prevrne od gadosti koje oni plasiraju.
sada kad su protesti na sve strane, a oni o tome ne izvestavaju, i kad na kosovu se definitvno ukidaju i poslednje srpske institucije, o tome tek ne pisu, oni moraju da zamaskiraju necim sve ovo sto bukvalno propada.
16.01.2025 | 16:54
Ender kaže:
stvarno vas van SR ne razumem zasto se opterecujete ovim glupostima...

Na žalost, stanje u Srbiji utječe i direktno na Hrvatsku tako da baš i ne možemo potpuno zanemariti što se događa "preko tarabe".
Osobno sam osjetljiv kad nas se tako olako naziva ustašama, a mnogima od nas su još dovoljno živa sjećanja o onome što se dogodilo nakon što nas je Milošević počeo zvati ustašama.
Ne pada mi na pamet da čitam "Informere" i slične baljezgarije, a pogotovo ne zato da bih se naslađivao na tuđoj muci. U Srbiji je stanje iz dana u dan sve ozbiljnije i nije mi zabavno to promatrati čak ni ovako sa strane.
Svakako vam želim da se riješite psihopata i njegove klike, ali se bojim da to neće biti baš lako i jednostavno.
Danas je na prosvjedu neki bolesnik autom pokupio studenticu... Ostanem bez riječi na tako šta.
16.01.2025 | 17:09
Zapravo, jedino se cariblanco iz nekog razloga "navukao" na teme iz RS, a razloge nam još uvijek nije otkrio.
Kao da mi u RH nemamo dovoljno tema za ćakulanje...

Što je to zapravo demokracija? - Nije vladavina većine, nego skup trgovačkih radnji koji će ti podmićivanjem, kupovinom i uhljebljavanjem osigurati vladavinu, a u cilju vlastitog bogaćenja, i / ili bogaćenja preferiranih interesnih skupina.
Eto, nova / stara definicija. HNS je u svoje vrijeme bio rekorder u tome, danas to svi prakticiraju, čak i oni koji krenu u politiku radi uistinu JAVNIH interesa. Rijetki ne pokleknu.

...pa smo tako dobili da nam hebena milka čokolada košta 7 hebenih eura...
16.01.2025 | 17:55
Gjuroo kaže:
Ender kaže:
stvarno vas van SR ne razumem zasto se opterecujete ovim glupostima...

Na žalost, stanje u Srbiji utječe i direktno na Hrvatsku tako da baš i ne možemo potpuno zanemariti što se događa "preko tarabe".
Osobno sam osjetljiv kad nas se tako olako naziva ustašama, a mnogima od nas su još dovoljno živa sjećanja o onome što se dogodilo nakon što nas je Milošević počeo zvati ustašama.
Ne pada mi na pamet da čitam "Informere" i slične baljezgarije, a pogotovo ne zato da bih se naslađivao na tuđoj muci. U Srbiji je stanje iz dana u dan sve ozbiljnije i nije mi zabavno to promatrati čak ni ovako sa strane.
Svakako vam želim da se riješite psihopata i njegove klike, ali se bojim da to neće biti baš lako i jednostavno.
Danas je na prosvjedu neki bolesnik autom pokupio studenticu... Ostanem bez riječi na tako šta.

Evo imate i kratki video tog događaja.

www.danas.rs/vesti/drustvo/devojka-povre...u-ruzveltovoj-video/

Kaže Lovrić. "Ciljana publika tih tabloida su siromasni ljudi da imaju o cemu pricati na njivama ili pored kazana za rakiju. Cisto eto da malo zaborave kako zbilja zive."

To je samo djelomično točno. Informer ima i tv, gdje naprimjer predsjednik Vučić gostuje na njihovom kolegiju po par sati. Kakvi god bili, uvjek objave prvi neku bitnu vijest, kao što je bio pokušaj nekog referenduma oko Vučka.

@ender, nitko to ne prati da bi se naslađivao tuđoj muci. Imaš npr. kuću i sa 4 strane susjede, a s jedne strane uvjek neki problemi, normalno je da si zabrinut.
16.01.2025 | 18:25
Pa Informer je Vucicev, nije vlasnik neka random bakica sa pazara

Logicno da ce se i on pojavljivati tu. To je rezimski list.

Mjesec dana su na naslovnicama casopisa objavljivali golu Jelenu Karleusu, dok je imala aferu sa nekim nogometasem iz Bosne. I to samo zato jer je ona u tom periodu pljuvala akutalnu vlast.

Sada se s njima spisala, platio joj Telekom Srbije 450K eura da izda album, a ona na drustvenim mrezama pozdravlja i odobrava sve sto vlast (ista ona koju je pljuvala ranije) radi

I pogledaj sada na Informeru postoji li ikakav negativan tekst o Karelusi? Ili slika? Rijec, skandal, afera. Sve pocistili, pobrisali, jer je ona sada njihov sada igrac.

Srbija je europska Sjeverna Koreja po slobodi medija.
16.01.2025 | 21:05
Jelena Karleusa?!? Tko je pak ta?!?
12.06.2026 | 09:32
Uvredljivi i svađalački postovi obrisani.
13.06.2026 | 21:32
drpongrac23 kaže:
Jelena Karleusa?!? Tko je pak ta?!?

letmegooglethat.com/?q=tko+je+jelena+karleu%C5%A1a%3F
13.06.2026 | 22:00
Evo, ne bih to nikada išao pogledati, ali sada me ovaj tvoj robotizirani upit naveo da ipak vidim o kome se radi...

Ja sam mislio da je to neka turbo-folk pjevačica, a ona je bivši profesionalni League of Legends igrač?!

Luda neka vremena...
14.06.2026 | 02:40
Ok, WTF?! Nemam ništa protiv da su komentari Davora i Djure u izbrisani u "dogovoru" izmađu njih dvojice, premda tu nisam vidio dogovor već je Djuro reagirao u stilu "radi što želiš".
Zašto su obrisani komentari svih nas ostalih?
14.06.2026 | 04:02
Možda bi za početak bilo korisno razlikovati svađanje od neslaganja.

Nije svaki kritički komentar uvredljiv, kao što nije ni svako neslaganje svađa.

Kad se pod istu etiketu stave uvrede, kritika, neslaganje i razočaranje članova, onda se ne moderira rasprava nego se brišu nijanse.

A upravo su nijanse ono zbog čega rasprava uopće ima smisla. Ako je rasprava od domačina dozvoljena?

Ne čini mi se mudrim da se ljudima ne ostavlja prostor da izraze neslaganje, zabrinutost ili razočaranje sve dok to čine pristojno.

Emocije se ne rješavaju brisanjem. One se samo premjeste negdje drugdje.
14.06.2026 | 08:14
Nije bitno sto se pise, vec tko pise.
Moji komentari su brisani jer su moji.
  • Ender
  • Posjetitelj
14.06.2026 | 08:39
mislio sam da se ne javljam, ali ipak nema smisla da odem bez pozdrava.
a opet se nekako osecam pozvanim da dam zavrsnu rec, jer su stvari eskalirale nakon nekih mojih pitanja i komentara, posle kojih je kolega uradio to sto je uradio. pre toga sam dobio kvalifikacije da postavljam osnovnoskolska pitanja, da sam neinformisan, neobavesten, neobrazovan i sta vec ne. ako se pod informisanoscu i obavestenoscu misli da pratim neke opskurne sajtove i komentare na temu zavera i poluinformacija - priznajem da sam neinformisan.
za obrazovanje, znanje i ono sto sam radio - kolega nije pozvan da to proceni jer nije na tom nivou. kad se doda na to jos ono sto nas je ranije nazivao - panjevima, glupanima… zaista ne znam sta trazim ovde. znam samo da nikad nikoga ovde nisam uvredio niti se koristio takvim izrazima.
interesantno da kolega nije brisao te postove sa uvredljivim kvalifikacijama upucenim nama. a sada se nasao pozvanim da pod nekim izgovorima brise, u situaciji kada ne moze ili nece da prizna/odgovori na neka jednostavna - ‘osnovnoskolska’ pitanja. kao i vise puta ranije. uostalom, meni je vec bilo dosta kad je rekao da ne veruje da u s. koreji nema slobodnog interneta, a nije mi naveo nijedan s. korejski sajt ili jednog korisnika nekih drustvenih mreza iz s. koreje.

tacno je da je ovde bilo dosta manje textova sa tehnickom apple tematikom, ali sa apple proizvodima ima daleko manje problema nego sa PC/windows platformom - na kraju krajeva zato i koristimo apple proizvode, zar ne?
tacno je da mi nismo pisali toliko clanaka, vecina nas koristi apple proizvode kao alate, nas posao je uglavnom vezan za nesto drugo. kolegi je to na kraju krajeva i posao da prati svu tu tehnologiju, a na taj nacin promovise i sebe i svoju firmu, sto je sasvim normalno. tamo gde je moglo pisao sam komentare/odgovore na neke teme, ali to nisu bili aktuelni proizvodi - retko kad sam imao state-of-the-art apple proizvod, uglavnom i jos uvek koristim starije modele koji rade jako dobro.

mogao sam da pisem textove kako recimo zameniti originalni apple ssd sa obicnim na starijim MacBook Pro i Air modelima, kako instalirati Safari na appleTV, kako napraviti dobar hackintosh preko Clovera ili OpenCore - mada bi to ovde bilo bogohuljenje, kako zameniti u iPod hard sa CF ili SD karticom, kako preraditi mac mini 1,1 u 2,1, kako preraditi akrilni display sa ADC na DVI konekciju, kako od PC kombinacije laptop/tablet napraviti MacBook sa multi-touch funkcijama, kako overklokovati PowerBook G3 i G4, kako napraviti home-made ili popraviti napajanje za Powerbook-ove ili MB Pro… ali koga to zanima.
tako da nista od koleginih komentara upucenih nama i na tu temu ne drzi vodu.

tako da u ovom momentu ja vas dobre ljude puno pozdravljam.
kolegin forum - kolegina pravila. ja ne zelim da igram po njima.
pozdrav i svako dobro.
14.06.2026 | 09:11
@Ender, tako lako se predajes?
14.06.2026 | 09:30
Gjuroo kaže:
Ok, WTF?! Nemam ništa protiv da su komentari Davora i Djure u izbrisani u "dogovoru" izmađu njih dvojice, premda tu nisam vidio dogovor već je Djuro reagirao u stilu "radi što želiš".
Zašto su obrisani komentari svih nas ostalih?

Mislio sam da je bilo samoobjašnjivo, ali sada vidim da nije!

Forum je prespora forma da bi svi koji ga čitaju pohvatali što se ponekad odvija.

Pobrisano je sve što se referiralo na raspravu mene i Djure i sve što je dalje vraćalo priču na to trebamo li imati direktno političke teme na Jabučnjaku.

I tu su onda kolateralno stradali i i neki potpuno ok komentari (isprika tim ljudima!) jer su bez poruka koje daju kontekst izgubili smisao. I onda je bilo najbolje vratiti "otet thread" u kafanu i da oni koji ovdje pričaju o Karleuši nastave dalje.

Još jednom se Ispričavam onima kojima su stradale poruke u procesu!

Što se tiče Enderove poruka sada, opet nas je "resetirao", ali da ne bude "jao Sjeverna Koreja" pustit ću to par dana da svi pročitaju, pa ćemo kasnije vidjeti da li i kako resetirati pointer.
14.06.2026 | 09:31
Da pitam, zar se u kafani ne laprda o politici?
14.06.2026 | 10:01
jura22 kaže:

Pitanje je na mjestu!

Jasno je da nemoguće odvojiti život od politike, od trijvalnosti kako i kada ću iznesti smeće iz kuće, hoću li imati gdje parkirati i kolika je cijena javnog prijevoza, pa sve do toga hoćemo li sinove morati poslati u nečiji rat.

Taj politički raspon je ogroman. S jedne strane su trivijalne životne "first world problem" situacije, a s druge strane egzistencijalni problemi ozbiljni "do kosti". Što je "ulog" veći, to su i rasprave konfliktnije.

To sada još nije točno definirano, u Uredništvu imamo internu raspravu mogu li se suvislo definirati kriteriji što ima smisla i ne ide u negativu, vrijeđanja i konflikt, što je neka rasprava koja dotiče politiku i zasnovana je na "hard facts", a što su nečiji politički stavovi koji uporište imaju u nečemu što je teško ili nemoguće dokazati ili je politika zasnovana na propagandi neke političke stranke, države ili korporacije.

Ako netko npr. izađe s tezom da naftne korporacije miniraju korištenje EV i financiraju antipropagandu za fosilna goriva, to je zapravo politička tema, široka, ozbiljna, ali ne lako dokaziva iz prvog lica. No, to je jednako tako tema, možemo banalizirati, u kojoj "nema mrtvih". Znači polarizacija će oko toga biti možda minimalna, a možda i bude zanimljiva rasprava ako suprotne strane imaju kvalitetne argumente.

Dok je npr. pitanje "maskra u Buči" visokopolarizirajuće jer nitko od sudionika rasprave nije bio tamo i da svojim imenom i integritetom može jamčiti što je istina. Može samo zauzeti stav propagande jedne ili druge strane. I onda počinje konflikt, polarizacija, vrijeđenja i sve ostalo što nama ovdje nikako ne treba.

Dakle raspon je velik, politiku je nemoguće razdjeliti od života baš u svemu, ali sam stava da dok nema konflikta, može se mekano gledati kada netko "u kafani laprda" o politici.

To je moje mišljenje, a vidjet ćemo što će pokazati praksa.
14.06.2026 | 10:05
jura22 kaže:

Čekaj malo!? Član si jabučnjaka duže od mene (doduše u dva mandata ali nećemo biti sitničavi ) i još nisi pročitao pravila postanja.

... e pa u "Jabučnjak kafani" se priča/piše o tome kako je susjeda kupila supač roze zavjese, kako podšišati dlake u ušima Mopsa i eventualno možeš prepričati iskustvo vožnje bicikla bez sica ali bez eksplicitnih detalja,... pa nije ovo kafana gdje su na stolovima karirani stolnjaci i limene pepeljare pastelnih boja, a konobar radi u potkošulji
14.06.2026 | 10:38
dpasaric kaže:
jura22 kaže:

Pitanje je na mjestu!

Jasno je da nemoguće odvojiti život od politike, od trijvalnosti kako i kada ću iznesti smeće iz kuće, hoću li imati gdje parkirati i kolika je cijena javnog prijevoza, pa sve do toga hoćemo li sinove morati poslati u nečiji rat.

Taj politički raspon je ogroman. S jedne strane su trivijalne životne "first world problem" situacije, a s druge strane egzistencijalni problemi ozbiljni "do kosti". Što je "ulog" veći, to su i rasprave konfliktnije.

To sada još nije točno definirano, u Uredništvu imamo internu raspravu mogu li se suvislo definirati kriteriji što ima smisla i ne ide u negativu, vrijeđanja i konflikt, što je neka rasprava koja dotiče politiku i zasnovana je na "hard facts", a što su nečiji politički stavovi koji uporište imaju u nečemu što je teško ili nemoguće dokazati ili je politika zasnovana na propagandi neke političke stranke, države ili korporacije.

Ako netko npr. izađe s tezom da naftne korporacije miniraju korištenje EV i financiraju antipropagandu za fosilna goriva, to je zapravo politička tema, široka, ozbiljna, ali ne lako dokaziva iz prvog lica. No, to je jednako tako tema, možemo banalizirati, u kojoj "nema mrtvih". Znači polarizacija će oko toga biti možda minimalna, a možda i bude zanimljiva rasprava ako suprotne strane imaju kvalitetne argumente.

Dok je npr. pitanje "maskra u Buči" visokopolarizirajuće jer nitko od sudionika rasprave nije bio tamo i da svojim imenom i integritetom može jamčiti što je istina. Može samo zauzeti stav propagande jedne ili druge strane. I onda počinje konflikt, polarizacija, vrijeđenja i sve ostalo što nama ovdje nikako ne treba.

Dakle raspon je velik, politiku je nemoguće razdjeliti od života baš u svemu, ali sam stava da dok nema konflikta, može se mekano gledati kada netko "u kafani laprda" o politici.

To je moje mišljenje, a vidjet ćemo što će pokazati praksa.

Iskreno, ovo mi zvuči kao da se kriteriji tek sada pokušavaju pronaći za odluku koja je već donesena.

Prvo su teme obrisane, ljudi posvađani, zajednica podijeljena, a sada saznajemo da još ni sami niste sigurni gdje granica zapravo ide.

To me najviše žalosti u cijeloj priči.

Ne zato što se ne slažem s tobom oko svake pojedine teme, nego zato što sam očekivao više promišljanja prije nego što se povukao tako radikalan potez.

Možda sam naivan, ali nakon svih ovih godina mislio sam da zajednica zaslužuje malo više razgovora, a malo manje veta.
14.06.2026 | 11:06
tino1 kaže:
Iskreno, ovo mi zvuči kao da se kriteriji tek sada pokušavaju pronaći za odluku koja je već donesena.

Ne, za taj pobrisani dio osobno imam nula dvojbe, to je sve trebalo biti pobrisano. Da sam imao dvojbu, ne bih to počistio. Po tom pitanju "zero regret".

A ovo sada dalje je pitanje dogovora - koliko mekano ili tvrdo gledati rasprave koje nekako dotičnu politiku. Mislim da ovo što sam gore elaborirao ima smisla. Ukratko, ovisi "koliki je ulog", koliko je nešto konfliktno, a istovremeno nedokazivo iz prve ruke, pa vodi u vrijeđanje.
14.06.2026 | 11:12
tino1 kaže:
Ne zato što se ne slažem s tobom oko svake pojedine teme, nego zato što sam očekivao više promišljanja prije nego što se povukao tako radikalan potez.

Možda sam naivan, ali nakon svih ovih godina mislio sam da zajednica zaslužuje malo više razgovora, a malo manje veta.

Odluka je donesena u trenu, ali je promišljanje trajalo godinama. Samo se prelila čaša.

I da, možda zajednica zaslužuje malo više razgovora, ali shvati da je taj "veto" bio thermal shutdown procesora. Znači sve to je došlo do granice mog CPU-a.

Velika većina koja samo mudruje po forumu može laganini vrtiti procese jer je to i oblik zabave i opuštanja. No, da morate posvećeno odvolontirati jedan veliki članak ili čak samo isto večer nakon keynota složiti osvrt (na što ode po 3 do 5 sati vjerovali ili ne), možda biste malo drugačije vidjeli situaciju i kako izgleda moj "Activity Monitor".
14.06.2026 | 11:35
dpasaric kaže:

Velika većina koja samo mudruje po forumu može laganini vrtiti procese jer je to i oblik zabave i opuštanja. No, da morate posvećeno odvolontirati jedan veliki članak ili čak samo isto večer nakon keynota složiti osvrt (na što ode po 3 do 5 sati vjerovali ili ne), možda biste malo drugačije vidjeli situaciju i kako izgleda moj "Activity Monitor".

Ti ne mozes natjerati korisnike ovog foruma da pisu clanke za Jabucnjak. Nemaju svi ni zelju, ambiciju, ni potrebu da to rade.

Onako iskreno, ti imas direktan interes jer si trgovac i prodajes to o cemu pises. To ti je u opisu radnog mjesta. Ostalim clanovima nije.

Ono sto je jako zanimljivo je da ti poslovno ni privatno ne koristis skoro nista od toga o cemu pises, a opet svi uvazavamo tvoje misljenje.

Iako, mimo svih pravila zdrave logike, branis umirucu Intel platformu, hakiras Apple software, koristis Apple uredjaje koji desetljece+ stari.

Nitko te nikada nije vrijedjao niti omalovazavao, na nacin da kaze ti si nepismeni panj i navijacka ovca jer pricas o novom iPhone, a niti ne posjedujes ga. Zato svo svi znamo da ti o Apple znas puno. To nitko ne spori.

Tu si se ti degradirao kao covjek jer zlorabis poziciju svoje moci. Vrijedjas druge jer eto mozes, cak i u temama o kojima dokazano ne znas puno. Sve ono sto ti ne ide u prilog jednostavno pobrises, i nastavis zivjeti u uvjerenju da si bio u pravu

Isto tako se ponasa npr. Trump (jer iza ledja ima najmocniju vojsku svijeta), pa vrijedja i omalovazava druge, a vec smo se svi slozili kakav je to covjek.
14.06.2026 | 11:53
Jel to sad znači da je i Davor - Manje Zlo?
14.06.2026 | 13:42
dpasaric kaže:
tino1 kaže:

Odluka je donesena u trenu, ali je promišljanje trajalo godinama. Samo se prelila čaša.

I da, možda zajednica zaslužuje malo više razgovora, ali shvati da je taj "veto" bio thermal shutdown procesora. Znači sve to je došlo do granice mog CPU-a.

Sve moje teme? U kojima si i ti palio? A Corona nije kompromintirana?
14.06.2026 | 13:50
drlovric kaže:
Ti ne mozes natjerati korisnike ovog foruma da pisu clanke za Jabucnjak. Nemaju svi ni zelju, ambiciju, ni potrebu da to rade.

Onako iskreno, ti imas direktan interes jer si trgovac i prodajes to o cemu pises. To ti je u opisu radnog mjesta. Ostalim clanovima nije.

Ono sto je jako zanimljivo je da ti poslovno ni privatno ne koristis skoro nista od toga o cemu pises, a opet svi uvazavamo tvoje misljenje.

Iako, mimo svih pravila zdrave logike, branis umirucu Intel platformu, hakiras Apple software, koristis Apple uredjaje koji desetljece+ stari.

Nitko te nikada nije vrijedjao niti omalovazavao, na nacin da kaze ti si nepismeni panj i navijacka ovca jer pricas o novom iPhone, a niti ne posjedujes ga. Zato svo svi znamo da ti o Apple znas puno. To nitko ne spori.

Tu si se ti degradirao kao covjek jer zlorabis poziciju svoje moci. Vrijedjas druge jer eto mozes, cak i u temama o kojima dokazano ne znas puno. Sve ono sto ti ne ide u prilog jednostavno pobrises, i nastavis zivjeti u uvjerenju da si bio u pravu

Isto tako se ponasa npr. Trump (jer iza ledja ima najmocniju vojsku svijeta), pa vrijedja i omalovazava druge, a vec smo se svi slozili kakav je to covjek.

Ništa se ne slažem s tobom!

I argumentirati ću sve!

Naravno da ne mogu tjerati druge da pišu osvrte i članke. No, ako mi se trlja o nos da "ne poštujem timski rad", onda se zapitam kakva je to ispravna ravnoteža uloženog vremena da mi se ne bi reklo da ne poštujem timski rad? Koliko još vremena trebam uložiti?

Druga je stvar što mislim da mnogi ljudi ovdje itekako imaju jake domene stručnosti koje su u vezi s Macovim hardverom i softverom i da bi mogli napisati sjajne članke, neke čak iz "bezvremenskih" kategorija. Zamisli recimo da ovdje nekom srećom imamo nekoga tko cijeli život radi na backup sustavima, ali nikada to svoje životno znanje nije imao volje i vremena pretočiti u jedan lijepo strukturirani članak o svim načinima backupa na Macu.

Ovu drugu točku - da ja to radim "jer sam trgovac" si odmah sam srušio! Koji bi trgovac promovirao stare Intel strojeve umjesto kupovnih novih? Ono koja je logika? Živim li možda od toga što jednom godišnje nekome par dana dana slažem stari 5,1 jer nema mogućnosti kupiti Mac Studio i onda mi u procesu možda ostane 50 €? Haha, kakva motivacija!

Osim toga, ja ovdje pišem od početka, a formalno je tvrtka u kojoj radim (koja nije samo moja) postala Apple Reseller par godina kasnije. Znači sigurno to nije moja motivacija. Drugo, da vidiš strukturu prihoda tvrtke u kojoj radim, bilo bi ti jasno da je Apple tek moj sporedan hobi.

Nadalje, koji bi trgovac došao ovdje nešto pisati interesa radi, a da zauzvrat nema nigdje reklamu. To je možda znak da sam entuzijast, a ne netko tko se bavi ovime radi novca? Ne? Nadalje, toliko puta grubo iskritiziram Appleov hardver i softver i često kupcima otvoreno kažem da im neću prodati nešto jer nije dobro. To ne rade trgovci, nego entuzijasti.

Ovo da ne koristim "skoro ništa od toga o čemu pišeš" je baš glupost. Ne znam kako bih to uopće prokomentirao. Niti iz konteksta direktora multimedijskog studija niti iz konteksta nekoga tko održava stotine strojeva klijenata.

To da je moja logika obrane Intel platforme "van svake logike" znači da ne čitaš s razumijevanjem što pišem i da nemaš pojma o odnosu mogućnosti i cijene. Očigledno nemaš pojma niti kako se ta oprema koristi u stvarnom workflowu profesionalaca. Pročitaj još jednom moj "Pimp My Ride!" i pogledaj koliko bi koštalo složiti takav alat kupovinom novog stroja. A svi ti strojevi će sebe otplatiti već nakon godinu-dvije, a ne pet - koliko će sigurno još odlično obavljati svoj posao.

Ček, ja osobno moram imati novi iPhone da bih ga mogao testirati i napisati prikaz?

Ne zlorabim "poziciju moći", nego vraćam ovo mjesto u centar prema ideji i pravilima koja smo dogovorili kada smo ga osnovali prije 23 godine.
14.06.2026 | 14:01
tino1 kaže:

Ma nisu to niti blizu bile "sve tvoje teme", vjerojatno je bila neka, vjeruj mi da uopće nisam gledao tko je započeo koju temu. Pobrisao sam preko 20 tema.

Za Covid temu imam podijeljeno mišljenje: tema nije za brisanje jer to nije direktno politička tema, to je prije svega pitanje zdravlja, ali se slažem da tamo ima i hrpa smeća. No, to plijeviti bi bilo zamorno - možda to jednom pročistim kada nađem vremena, pa da ostane ono što je konkretno i korisno, a ne prepucavanje. I nadam se da nam više nikada neće zatrebati.

Za ostale potencijalno konfliktne teme koje nisam počistio, rekao sam Ribi da ih briše po svom nahođenju ako osjeti da ga u njima nešto smeta.
14.06.2026 | 15:04
smayoo kaže:
Jel to sad znači da je i Davor - Manje Zlo?

MJGA
14.06.2026 | 18:15
dpasaric kaže:
tino1 kaže:

Ma nisu to niti blizu bile "sve tvoje teme", vjerojatno je bila neka, vjeruj mi da uopće nisam gledao tko je započeo koju temu. Pobrisao sam preko 20 tema.

Za Covid temu imam podijeljeno mišljenje: tema nije za brisanje jer to nije direktno politička tema, to je prije svega pitanje zdravlja, ali se slažem da tamo ima i hrpa smeća. No, to plijeviti bi bilo zamorno - možda to jednom pročistim kada nađem vremena, pa da ostane ono što je konkretno i korisno, a ne prepucavanje. I nadam se da nam više nikada neće zatrebati.

Za ostale potencijalno konfliktne teme koje nisam počistio, rekao sam Ribi da ih briše po svom nahođenju ako osjeti da ga u njima nešto smeta.

Ne zamjeram ti što si ostavio korona temu.

Iskreno, ni ja nisam za brisanje svega i svačega.

Ali malo me zbunjuje argument da korona nije direktno politička tema.

Ako postoji tema koja je zadnjih godina istovremeno bila zdravstvo, politika, ekonomija, mediji, ljudska prava, cenzura i međunarodni odnosi, onda je to upravo korona.

Zato mislim da problem nikada nije bio u politici kao takvoj.

Problem je u tome što svi mi neke teme doživljavamo kao važne i vrijedne čuvanja, a druge manje važnima.

Samo što onda više ne govorimo o jasnom kriteriju nego o procjeni.

A procjene su uvijek subjektivne.

I tu je, čini mi se, nastao najveći dio ovog cirkusa.

U svakom slučaju, mislim da smo svi rekli što smo imali za reći.

Hvala na gostoprimstvu kroz sve ove godine, hvala ljudima od kojih sam puno naučio i s kojima sam podijelio više vremena nego što sam ikad očekivao kad sam se prvi put prijavio na Jabučnjak.

Pozdrav svim Jabučarima, starim i novim.

Davore, molim te da mi obrišeš korisnički račun.

Želim vam svima mirno more i dobar vjetar u leđa.
14.06.2026 | 19:06
@dpasaric:

Slozit cemo se da se ne slazemo

Ja osobno nikada nikoga ovdje nisam vrijedjao, niti nazivao pogrdnim imenima. Pogotovo nista nisam spustao na osobnu razinu.

Nisam svetac. Grijesim i ja. Dosta puta sam uvazio tudje misljenje i naknadno revidirao neke svoje stavove. To je valjda normalan proces. Radis na sebi. Odrastas.

Tebi ego ne dopusta takav pristup. Retroaktivno ces izmisliti neka pravila kojima pravdas svoje ishitrene odluke. Odluke sa kojima se nisu slozili ni ljudi iz tvog najuzeg kruga. To nije strategija, ni planiranje. To je nemoc.

To su kompleksi kojima ces otjerati navrijednije clanove ove zajednice.

Sve sto sam ja rekao i napisao ovdje, smijem bilo kome ponoviti u lice.

Bilo kojem clanu ovog foruma se mogu cista obraza javiti i pozvati ga na pice/rucak/younameit, ako se zadesim u njegovoj blizini.

Mozes li ti?

Jel mozes biti siguran da ce te docekati prijateljski osmijeh ili da ce ti neko opaliti jednu odgojnu za odredjene uvrede koje si mu izrekao?
14.06.2026 | 19:09
Korona teme vise nema, bilo pa proslo, 2026. godina je.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 15 minuta
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO