Mac casopis
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac casopis

21.10.2005 | 15:16
ukoliko bi postojao hrvatski Mac casopis da li bi ga citali?
molio bih ozbiljne odgovore jer smo u fazi pripreme.

hvala
21.10.2005 | 15:40
Ja bih ukoliko:

a) članci u njemu ne bi bili isprazno prenošenje stvari sa neta
b) ne bi imao više od 2 autora koji se \"osvrću\"
c) ne bi recenzirao za pare
d) bi imao format PCChipa/Buga
e) bi dolazio s CD/DVDom
f) bi stajao 40-ish kuna
21.10.2005 | 16:59
papica je napisao:
hvala

Casopis za Maca u Hrvatskoj vec postoji i besplatan je, a oblika je najboljih web stranica o Mac tehnologiji na hrvatskom nebu. Zovu ga Jabucnjak -- webmaster je Riba a jedan od urednika mu je onaj mali Rijecanin, sta ima isto ime kao i moj ujak Davor
Ne pripremajte nista; ne tracite snage uvjetar. Radije se posvetite .. vrtlarstvu; uzgoj ruza nije losa stvar, recimo. Moja omiljena ruza je Constance Spry. A vasa?...
21.10.2005 | 17:39
Mislim da kod nas nema trzista za takvo sto, a i domaci distributer drzi sve u \"saci\" tako da nema puno prostora za objektivnost ili ne daj boze kakvu kritiku. Takodjer ne znam koji je smisao casopisa koji uglavnom prenose vijesti koje si pred mjesec-mjesec i pol procitao na netu.
Naravno sve ovisi o formatu, recimo MacWorld bio kojeg oblika je potpuno suvisan proizvod, dok njemacki MacLife ima jedan sasvim zanimljiv koncept kratkih prikaza i vijesti te opsirnijih mjesecnih tema da bi cak kupio povremeno takvo sto.
Ne znam ni koliko u hrvatskoj ima ljudi koji znaju napisati nesto suvislo i zanimljivo.
U svakom slucaju zelim puno srece ako ipak odlucite krenuti s time.
21.10.2005 | 21:43
Riba je napisao:

U svakom slucaju zelim puno srece ako ipak odlucite krenuti s time.

To je govor pravog vođe, znam da zvući patetično ali stvarno se ponosim ovakvim odgovorom. Riba for president:)
21.10.2005 | 21:44
Da naravno. Sam da ima dobre recenzije softvera, hardvera. Da je uz njega barem dvd ili dva cda. Ako bi bilo dva cd-a onda bi na prvom mogao biti cijeli softver update za predhodni mjesec tako da oni koji nemaju max adsl mogu bitit ukorak s vremenom. Da napokon imamo neke demo igre za isprobavat... I možda da se neki ljudi s jabučnjaka ukljuće u recenzije i isprobavanja softvera i hardvera. Hardver testovi... U biti the usual.
21.10.2005 | 22:39
Naravno da bih ga pregledao da mi dođe u ruke, ali ga nikada ne bih kupovao. Danas mi se čini besmislenim kupovati nešto što si na netu vidio i pročitao tjednima prije. Doba tiska je pri kraju... još jedino mogu proći dnevne novine i to ako su dobre.

Drugi problem takvog časopisa je što je naše tržište toliko maleno da nema šanse da se to financijski pokrije.
22.10.2005 | 02:14
rkrosl je napisao:
To je govor pravog vođe, znam da zvući patetično ali stvarno se ponosim ovakvim odgovorom. Riba for president:)

Bi li ti mene zenio??
22.10.2005 | 02:16
krugoval je napisao:
I možda da se neki ljudi s jabučnjaka ukljuće u recenzije i isprobavanja softvera i hardvera.

Koji, oni koji ovdje nisu nista napisali?
  • User
  • Posjetitelj
22.10.2005 | 11:09
Heh, ma ko od Macovaca to ne bi citao kad bi imao priliku? Ali stvar je u tome da bi se s obzirom na novotarije iz Applea, ako ne racunamo zadnje vrijeme, moralo recenzirati dosta hardwarea za Mac koji nije od Applea, ako vec hocemo format ostalih hr informatickih magazina, inace bi se jedan mjesec recenzirao PM G5, drugi iMac, treci Mini, onda iBook i Powerbook a onda bi nestalo kompjutera za recenziranje... A isto bi bilo glupo da se jedan mjesec testira iMac G5 1.8GHz a drugi 2.0Ghz, na primjer. Proslo je ono doba PowerComputinga, UMAXa i ostalih Mac klonova gdje bi se dalo nac dosta masina za testiranje.

Mislim da bi software bolje prosao... Ima ga dosta pa bi recenzije igara i programa bile dobro prihvacene. Kolumne isto ne bi bile naodmet...

Jedino sto me stvarno brine kod ovoga je kolika bi bila objektivnost ljudi koji bi to pisali (da ne bi bilo previse onog \"super je\", \"stvarno je dobro\", \"bolje nego sam ocekivao\" itd. i prihvacenost na trzistu.

Kako bilo da bilo, mozete me ubrojit medju citatelje.

Ako se zaputite s ovim, zelim vam ogromnu srecu - trebat cete je.

Pozdrav!
22.10.2005 | 11:24
Riba je napisao:
Bi li ti mene zenio??

Jel' ga to pitaš zbog financija ili uvaljivanja jezika ?
22.10.2005 | 11:32
Riba je napisao:
krugoval je napisao:
I možda da se neki ljudi s jabučnjaka ukljuće u recenzije i isprobavanja softvera i hardvera.

Koji, oni koji ovdje nisu nista napisali?

Da, jer njima u njedrima čući ljuta guja skribomanije koju jedva uspiju obuzdati glodavcima izpraznih poruka na forumu!
22.10.2005 | 14:23
Riba je napisao:
Bi li ti mene zenio??

Pa naravno da nebi, to je bila samo pohvala za jedan racionalan i uravnotežen odgovor dosotjan Jabučnjaka.

Al ak te već zanima takva vrsta druženja, ima jedan simpatićan dečko, mislim da mu je ime Dorino:P
22.10.2005 | 16:03

Kako bilo da bilo, mozete me ubrojit medju citatelje.

To na koncu znaci nakladu od 255 primjeraka
Plus jedan tvrdo ukoriceni primjerak za urednikov stol.
22.10.2005 | 16:11
rkrosl je napisao:

Pa naravno da nebi, to je bila samo pohvala za jedan racionalan i uravnotežen odgovor dosotjan Jabučnjaka.

Profil osobe koja koristi Macintosh racunalo ne da se ukalupiti u nazivlja \"racionalan\" i \"uravnotezen\". To su osobe koje prije svega tjera nagon za izkaz osobne posebnosti i rjesavanje problema na drukciji, posve originalni nacin, a sve to uz cesto radikalni i nekonformisticki pogled na buducnost.
  • Zvonimir
  • Posjetitelj
22.10.2005 | 16:29
papica je napisao:
hvala

Hajmo razmisljati \"izvan kutije\".

Ideja 1:
Zasto ne bi pravili casopis i dijelili ga -- elektronski, tj. emailom. Prelomi ga, neka ima 20 stranica koje valjaju, i spremi kao PDF. Sve slike unutra su ekranske rezolucije pa ce datoteka biti mala i pogodna za slanja. Buduci da nemas nikakvih troskova tiska koji ce te ubiti nakon tri broja, ovu elektronsku inacicu mozes prodavati za recimo, 7-8 kuna. 1 dolar. ili 1 euro. Buduci da je casopis fleksibilan i malecki, a distribuira se munjevito, mozes ga izdavati svaka 2 tjedna, a ne samo mjesecno.

Ideja 2.
Isto kao i ideja 1, samo dilas mjesecni casopis na CDu, kao PDF, sa hrpom ostalih dodataka i djakonija. Cijena 15 kuna.

ideja 3.
Kombiniras ideju 1 sa dobrim websajtom za Macintosh i druge Appleove tehnologije, te na njem arhiviras sve PDF-ove koje si dotad izdao. Stvoris mali ekosustav kojeg ce rado posjecivati Macintosh korisnici na tim prostorima.

Takodjer mosez kombinirati i ostale slicne varijacije -- nije vazno kojim smjerom ides, ali najvaznije je da zaobidjes tiskanje i papir u sirokom luku. Tisak je mrtav i pored danasnje opce internetske pismenosti i brzine sirenja informacija, nema smisla za ovakve namjene.

No evo i jos jednog razloga zasto su sve ove ideje bolje od tiska: pretrazivanje i arhiviranje. Nakon 2 godine tvoj casopis ce biti dobar samo za potpalu, a mogucnost interakcije s njim je minimalna; mozes ga ponijeti sa sobom u WC i ubiti po ure vremena , ali sve skupa nema korisnickog, tvarnog i idejnog smilsa jer ga:

1. ne mozes indeksirati na racunalu,
2. ne mozes ga pretrazivati u tren oka
3. ne mozes napraviti backup tog casopisa -- jednom izgubljen, zauvijek izgubljen

Zakljucak? Evo, potegnut cu Jobsovu, iako gramaticki nepravilnu, ali ipak legendarnu recenicu:

Think different.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 19 sati
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (912)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO