iOS 15
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iOS 15


08.06.2021 | 15:33
Pozdrav dečki, maloprije sam pokrenuo beta verziju iOS 15. Zanimaju me vaša mišljenja kakva su ako ste i vi skinuli istu i naravno da pokrenemo temu o ovome sistemu.
09.06.2021 | 08:56
Sviđa mi se opcija live text. Sin je instalirao iOS15 i u ovih prvih 24 sata nije imao nekih problema osim što mu ne radi m-Zaba.
09.06.2021 | 14:34
Mene oduševilo da će najnoviji iOS i dalje raditi na mom starom iPhoneu 7. Vidim da čak radi i na prvom iPhoneu SE! Kapa dolje Appleu na tome, to je na Androidima gotovo neviđeno.
10.06.2021 | 05:06
ping kaže:
Sviđa mi se opcija live text. Sin je instalirao iOS15 i u ovih prvih 24 sata nije imao nekih problema osim što mu ne radi m-Zaba.


Vidiš, ja sam imao samo problem sa Safarijem, zamrznuo se na 20sek, iako je ugašen preko “task managera”
10.06.2021 | 11:17
Vi koji imate iOS 15 betu, možete li provjeriti da li je u kalendaru dodana mogućnost dupliciranja događaja na iPad-u?
10.06.2021 | 11:24
Borisone kaže:
Vi koji imate iOS 15 betu, možete li provjeriti da li je u kalendaru dodana mogućnost dupliciranja događaja na iPad-u?


Mislim da ne može, bar na iPhone, doduše nisam radio update na iPadu pa ti ništa ne mogu reći.
12.07.2021 | 08:25
Meni radi Zaba ali nikako RBA
12.07.2021 | 14:54
dpasaric kaže:
Mene oduševilo da će najnoviji iOS i dalje raditi na mom starom iPhoneu 7. Vidim da čak radi i na prvom iPhoneu SE! Kapa dolje Appleu na tome, to je na Androidima gotovo neviđeno.

iPhone 7 je izašao godinu dana ranije od iPhonea X. A , ti to najbolje znaš jer imaš certifikat njihovog ovlaštenog prodavača - sve proizvode podržava servisima i updateima sedam godina. Ne sjećam se kada je točno izašao X, ja imam osmicu i mislim da ga imam četiri godine (dvije pretplate je odradio po dvije godine) - što će reći da si ti miran još dvije, a ja još tri.
Ali da, s te strane su izvrsni.
Podrška, djelovi, software, hardware...
Mene živciraju naši operateri. Kako nemam nikakav skin, mobitel mi se već poprilično ogulio sa svih strana. Sada mi ističe ugovor i zovu me tri puta dnevno (DOSLOVNO) da produžim ugovor sa A1. Ali samo Xiaomi nude za 9 kuna. Pitam ih, pa dajte mi prastari model iPhonea, samo da je nov, tipa X, za 9 kuna - jer vidim da nude iPhone 12 mini za 9 kn uz 150 kuna mjesečno + pretplatu (naravno najskuplju) = 450 kuna mjesečno x 24 mjeseci.
Ali ja ne želim plaćati ništa osim najjeftinije pretplate jer mi ne treba. I to mi je previše koliko malo pričam.
Xiaomi neću. Rađe ostanem na oštećenoj osmici koja još uvijek radi skroz OK.
Vele, nemamo "tako stare" modele u ponudi.
A nekada su imali, đubrad.
21.09.2021 | 00:24
Pozdrav svima! Upravo sam skinuo iOS15 i potpuno se razočarao vidjevši da nema Live Texta. Šta se desilo da su ga maknuli? Ili barem za Hrvatsku (jer vidim da Amerikanci i dalje o njemu pričaju).
  • Daddo
  • Posjetitelj
21.09.2021 | 07:04
abancic kaže:
Pozdrav svima! Upravo sam skinuo iOS15 i potpuno se razočarao vidjevši da nema Live Texta. Šta se desilo da su ga maknuli? Ili barem za Hrvatsku (jer vidim da Amerikanci i dalje o njemu pričaju).


Može pojašnjenje što ti "nema Live Texta" znači, jer evo provjerio na svom iphoneu nakon nadogradnje, u postavkama kamere live text je uredno uključen, uključio live na kameri (gore desno), uslikao papir s rukom napisanim tekstom i kliknuo na ikonicu live texta. Izdvojio mi je tekst koji mogu označiti i kopirati u druge aplikacije.
21.09.2021 | 07:52
Odi u Postavke > Kamera pa provjeri imaš li opciju Live Text ispod "Skeniraj QR kodove". Ako nemaš onda ti iPhone ne podržava Live Text.
Ako imaš, a isključena je, uključi ju

Provjeri i da li je Live Text (Jezik Uživo) uključen u Postavke > Općenito > Jezik i Regija > (na dnu) Jezik Uživo
21.09.2021 | 09:14
Borisone kaže:
Provjeri i da li je Live Text (Jezik Uživo) uključen u Postavke > Općenito > Jezik i Regija > (na dnu) Jezik Uživo


E baš to je bilo. Hvala. Tražio sam ja još prije mogućnost uključivanja u postavkama kamere, ali nisam imao pojma da i ovdje ga treba uključiti. Thanks!
26.09.2021 | 12:03
Apgrejdao svoju "iPilu" iPhone 7 na iOS 15, sve štima, ali.. svaki dan imam sve više i više slobodnog prostora

Nisam - ništa - mijenjao u pogledu postavki - backupiranja na icloud, sve mi kao i prije.. pregledavam (panično) fotke da mi nešto ne izbriše od 115GB slika djece (), ali i tu mi se čini da je sve na broju.. appovi isto.. Di on sad svaki dan pomalo "pronalazi" slobodnog prostora?
26.09.2021 | 17:00
Da ti ne komprimira slike? Ne znam da li moze komprimirati one snimljene ili samo one koje su novo snimljene.
26.09.2021 | 21:55
jura22 kaže:
Da ti ne komprimira slike? Ne znam da li moze komprimirati one snimljene ili samo one koje su novo snimljene.


Pa, nadam se, da ne Al prije update-a bio na cca 5GB slobodno.. sad je na cirka 14GB.. Ništa od postavki mijenjao nisam, osim ako nešto u ovom iOS-u nije po defaultu postavljeno da briče/čisti/smanjuje.. Guglam, ekipa se žali na "storage almost full".. a meni svakim pogledom povećava slobodan prostor
27.09.2021 | 01:24
@Kristijan7,

Opcije za komprimiranje fotografija ili offload manje korištenih aplikacija, ti se neće uključiti same od sebe (barem kod mene nisu) niti nakon upgrade iOS-a. A to možeš i provjeriti u Settings - General - Storage, trebao bi imati punuđene te opcije ispod grafike sadržaja diska.

Možda si imao nekakvog "smeća" u obliku log-ova (iOS zna dosta toga izgenerirati), ali 9 GB je podosta prostora.

Nisam pratio, ali čini mi se da se i kod mene oslobodilo par gigabajta (ništa dramatično).

Inače, ako imaš dosta fotografija koje su ti bitne, najpametnije ti ih je sačuvati lokalno (najbolje na nekom NAS-u sa više diskova, ili na barem dva različita externa diska, koje ćeš s vremena na vrijeme provjeravati). Cloud je cloud, ali tvoj NAS/disk je samo tvoj i ničiji drugo, dok je čuvanje samo na mobitelu, samo čekanje da se katastrofa dogodi.
27.09.2021 | 01:25
Ja sam nakon updatea imao problem (kao i gomila drugih koliko vidim) da je iPhone zaboravio AirTag. To je tražilo reset AirTaga (barem sam to usputno naučio) i sign out s Apple ID-a i ponovno logiranje. Sada je opet sve ok, ali nije me zabavilo da se time moram baviti.
  • Dijete
  • Posjetitelj
27.09.2021 | 06:39
Puno bugova ovaj put..

Ovaj mi je najjaci na koji sam naisao..

Zapeo emoji na ekranu...


FR-1.jpeg
27.09.2021 | 08:27
Cool.
27.09.2021 | 08:55
Ja za sada nisam primijetio neke veće bug-ove osim u Outlook-u, gdje opcija korištenja sistemske Light/Dark teme, prikazuje aplikaciju u Light temi, a sadržaj e-maila u Dark temi (sistemski je postavljeno da preko dana bude Light, a navečer Dark tema).

Doduše, ja sam na prastarom procesoru (A11) pa nemam neke "feature"-a koji rade isključivo na novijim procesorima (live tekst novog iOS-a, i live emoji-je iz starijih verzija).

Jedna stvar koja me oduševila, je prepoznavanja lica na fotografijama i kategorizacija po osobama, iako i tu ima malo problema, jer imama dvije kćerke koje slično izgledaju, pa ih onda nekad krivo prepozna, ili jednu od njih doda kao novu nepoznatu osobu. I procesor se dosta ugrijao dok je (pretpostavljam) radio to prepoznavanje.

Sve drugo je za sada OK.
27.09.2021 | 09:43
Pa to s prepoznavanjem lica je već godinama. Već je komentirao, mislim, drlovric, da je loše napravljeno, jer ono što si prepoznao u Photos na Macu - iPhone ne zna pa prepoznaje sve iznova.
Ili je sad nešto unaprijeđeno?

A ovo za Outlook, to ti je kazna što koristiš Outlook.
27.09.2021 | 10:31
Nemam Mac-a pa ne znam kako to radi na OSX-u, a što se tiče iOS-a tek na 15-ici sam dobio nove kategorije u Library-u Photos-a, i čini mi se da dosta dobro radi. Mene i ženu je prepoznao bez problema, jedino se muči sa kćerkama jer su one u ranijoj dobi dosta sličile jedna na drugu, pogotovo kad su bile jako male. Nekad ni ja ni žena nismo sigurni da li je na nekoj slici starija ili mlađa (tri godine razlike je među njima), pa onda po okruženju uspijemo dešifrirati o kome se radi.

I, u početku bi aplikacija nakon nekog vremena dodala jednu sliku nekog od njih dvije, kao novu osobu, pa onda samo ručno dodam njezino ime, i stavi je u odgovarajuću kategoriju. Sada, 2 dana nakon instalacije 15-ice, više ne dodaje "nove" osobe, pa pretpostavljam da je odradio sve što je trebalo.

Outlook koristim zato što mi treba za posao, a poslovni mobitel je tako spor pogotovo kada radi sa Android Outlook-om, da sam ga na kraju zamijenio sa starim privatnim mobitelom (BB Passport), koji nema Outlook aplikaciju, ali svejedno otvara mail-ove i attachment-e brže i od iOS-a i od Androida.

Tako da mi je Outlook na iPhone-u ustvari neka vrsta back-up-a, a ujedno koristim Files za spremanje i sortiranje "Function Sheet-ova" po datumu, da mi ne promakne neki od sastanaka/kongresa gdje moram biti pripremiti opremu ili biti prisutan.
27.09.2021 | 11:39
Šalio sam se.
Ja zbog posla trenutno intenzivnije koristim Teams i na iOSu, i na Macu, i to je jedno potpuno zlo. Izaziva mi grčeve u želucu čim mi se pojavi prozor. Neki dan sam zamalo umro od smijeha na online sastanku, kad sam shvatio da nije problem u mojem nepoznavanju softvera, nego Teams (s plaćenom licencom, ne kao gost) nema mogućnost kroz njega, u toku sastanka, poslati neki dokument ostalim sudionicima. Koje govno...
27.09.2021 | 12:13
Znam da je van teme, ali ne mogu izdržati da se pridružim Smayootu za komentar Teamsa... to je jedna nova razina softverske nekompetencije, znači nema Teams sessiona da nešto ne pođe po krivu! Na kraju ga najviše koristim u Edgeu jer tamo još najpozudanije radi. Smeće zadnje.
27.09.2021 | 12:35
Da ne kažem koliko besmisleno CPU ždere za takav jadan performance. To je presmiješno. Mislio sam da je to problem samo na Appleu (iOS i macOS), ali kažu mi kolege da je na Androidu potpuno neupotrebljivo, a na Windowsima je "jednako loše kao i ostalo"
27.09.2021 | 14:18
m@xym kaže:
@Kristijan7,

Opcije za komprimiranje fotografija ili offload manje korištenih aplikacija, ti se neće uključiti same od sebe (barem kod mene nisu) niti nakon upgrade iOS-a. A to možeš i provjeriti u Settings - General - Storage, trebao bi imati punuđene te opcije ispod grafike sadržaja diska.

Možda si imao nekakvog "smeća" u obliku log-ova (iOS zna dosta toga izgenerirati), ali 9 GB je podosta prostora.

Nisam pratio, ali čini mi se da se i kod mene oslobodilo par gigabajta (ništa dramatično).

Inače, ako imaš dosta fotografija koje su ti bitne, najpametnije ti ih je sačuvati lokalno (najbolje na nekom NAS-u sa više diskova, ili na barem dva različita externa diska, koje ćeš s vremena na vrijeme provjeravati). Cloud je cloud, ali tvoj NAS/disk je samo tvoj i ničiji drugo, dok je čuvanje samo na mobitelu, samo čekanje da se katastrofa dogodi.


Tenks na odgovoru, ali to naravno provjerio odma.. ništa mi od toga nije enable-ano.. Za sada sam se "popeo" do 15GB slobodnog (prije sam se kretao oko 6Gb slobodnog)

Fotografije više-manje prebacujem konstantno na komp. To paranoidno radim od kad sam davnih dana išao malo defragmentirati disk.. koji je više manje maltene formatirao disk i ostadoh tada bez gro fotki..
27.09.2021 | 14:46
Ja bih rekao da si ti njemu dozvolio da miče s telefona i baca na iCloud što god sam procijeni da rijetko koristiš. To su ti vjerojatno i neke fotografije koje ne gledaš svakodnevno, i fonoteka koju ne slušaš svakodnevno, i knjige iz iBooks, a i aplikacije koje ne koristiš svakodnevno, koje ti izbriše s telefona pa kad je poželiš koristiti najprije moraš čekati da je ponovno downloada.
27.09.2021 | 16:13
Meni je iOS super. Nikakvih problema za sada, instaliran na 3 iPhone.
27.09.2021 | 17:58
smayoo kaže:
Ja bih rekao da si ti njemu dozvolio da miče s telefona i baca na iCloud što god sam procijeni da rijetko koristiš. To su ti vjerojatno i neke fotografije koje ne gledaš svakodnevno, i fonoteka koju ne slušaš svakodnevno, i knjige iz iBooks, a i aplikacije koje ne koristiš svakodnevno, koje ti izbriše s telefona pa kad je poželiš koristiti najprije moraš čekati da je ponovno downloada.


Baš nisam apsolutno ništa mijenjao tak da fakat ne znam i dalje.. Fotke, koliko uspijevam pregledati su tu.. appovi isto.. Muzika možda, al ni nje zapravo više nemam na iPhoneu od kad se pretplatio na Apple Music..
27.09.2021 | 18:21
To ti je kukavičje jaje. Radiš nešto drugo, ovaj ti popne alert i ti pikneš OK bez čitanja, samo da ti se makne, i zaboraviš na to. Ili ne ti, nego neko dijete kojem si dao da se igra mobitelom, ili tvoja supruga, mama,...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 33 minuta
  • Kloba: Aha, hvala ti na informaciji!
  • Borisone: Ako imaš i LAN i WIFi aktivan na Mac-u, prioritet ti je po defaultu da promet ide prvo po LAN-u.
  • Borisone: To ti je propusnost WiFi-a usko grlo.
  • Kloba: Što se brzine neta tiče, kada laptop spojim LAN-om na ruter, iako mi je u postavkama i dalje Wi-Fi mreža kao opcija spajanja - brzina je 950 Mbps. Kada iskopčam LAN kabel, doslovno deset sekundi nakon ovog rezultata - brzina padne na 200 do 300 Mbps-a. Nije nam jasno! :D
  • Kloba: A Hajduk je ipak najtrofejniji i najstariji hrvatski klub. Bio bi red da se i oni vrate na staze stare slave. Zanimljivost mi je da imaju registriranih navijača više od 110 tisuća, u rangu Real Madrida. Respect, u svakom slučaju. :)
  • Kloba: Štose nogometa tiče, nisam pratio HNL osim u tekstovima pa ne znam tko je više zaslužio ove godine. Rijeka ili Hajduk. Ako je Rijeka dala više, neka bude Rijeka. Zarad one krađe kada ih je Gračan trenirao, ako se dobro sjećam.
  • Kloba: Star možda godinu dana, refurbished kupljen od A1.
  • Kloba: Mobitel je iPhone SE 2022.
  • Kloba: Ljudi, imam pitanje u vezi brzine interneta. Kako sada imam gigabit download u teoriji, u praksi mi je to na laptopu oko 940 Mbps. No na mobu, koji je spojen na isti Wi-Fi (5G) ne pokazuje više od 450 Mpbs download. Ima li neki razlog tomu?
  • cariblanco: I ja kao Dinavovac, bi Volvo da Rijeka osvoji naslov, jer je to zaslužila
  • drlovric: Dinamo j ezapoceo kao drzavni projekt, da se podigne nacionalna svijest u novonastaloj drzavi. Kasnije je prepusten kriminalnoj skupini na upravljanje, koja je radi osobnih interesa obesmislila cijelu ligu. Srecom ta vremena su iza nas. Mislim da je ove godine Rijeka najvise zasluzila da bude prvak, jer igraju najbolji nogomet.
  • Kloba: Iskreno, radi dobrobiti hrvatskog klupskog nogometa, htio bih da ili Hajduk ili Rijeka ili Osijek osvoje ovu sezonu. Da se stvori nova velika četvorka u ovoj maloj zemlji.
  • Kloba: Pa valjda ćeš ove godine slaviti. Dugo niste bili ovako blizu. ;)
  • drlovric: Za Hajduk. Zato sam ovako mlad i pogubio zivce :D
  • cariblanco: za koga navijaš...naše ;)
  • drlovric: Za vikend sam u Splitu. Ostajem par dana. Ako neko od Jabucara dolszi gledati najveci nogometni derbi u Hrvata, tu sam za pice, kavu, rucak…
  • smayoo: Nažalost, je... :(
  • Djuro genijalac: [link]
  • Djuro genijalac: Kaj je umrla Slađana Milošević?
  • smayoo: RIP Slađana Milošević :(
  • Yonkis: [link] iPhone prodan na aukciji za 130.000 dolara
  • Yonkis: macOS Sonoma 14.4.1: fixes USB hubs connected to external displays may not be recognized; Apps that include Java may quit unexpectedly
  • Soffoklo: Fora. Creating a Macintosh-inspired Mac Studio iPad dock. [link]
  • abajo: Kloba: [link]
  • Kloba: Ekipa, može li me neko upititi n stranicu da si skinem macOS Catalina kako bih nanovo reinstalirao komjuter? Taj OS mi je najnovji koji ovaj moj Retina iz 2013. može "progutati". Kako se svi razumijete u ove stvari više od mene, bio bih zahvalan!
  • cariblanco: Na kraju sam skužio koliko je sati, po svitanju...ono fakat čudno ?
  • cariblanco: Istina je da Paragvaj mjenja vrijeme koji je blizu, ali ja imam Argentinski sim :D
  • cariblanco: Sad na mobu s našim sim_om je 7.25 a na mobu s Argentinskim sim_om je 8.25 ! S tim da Argentina nema promjenu verbena ?
  • cariblanco: Jurors imam dilemma, koliko je sati ? koliko mi je poznato mi nismo premjenili vrijeme, mjenjamo ga sljedeći vikend
  • Zdravac: MKBHD pratim i ja, ok je lik, realno recenzira, ne sipa hvalospjeve
  • Kloba: Ma bez daljnjeg. Čovjek si je osigurao egzistenciju, pa i vrlo luksuzan stil života već sada. Ima video u kojem pokazuje svoj studio, linkao sam ga tu svojevremeno. Ma preludo. A tek onaj Mr. Beast? Taj živi u studiu. Opsjednut YT-om.
  • drlovric: Zaradio j eon puno vise na otm videu. Pogledaj samo broj pregleda :)
  • Kloba: NIsam ni ja znao. A šta ćeš, cijena napretka. Za šta je dao 40 somova, sliku CD-a i iTunesa... :)
  • Yonkis: Kloba, što nisi odmah rekao kako je završio unboxing i aktiviranje iPhonea :)
  • Kloba: MKBHD kupio originalni, nikada otvoreni first gen iPhone na aukciji u Chicagu za 32 tisuće dolara. Sa dostavom, porezima, i dodacima na sve ispalo ga je 40 tisuća. Video je tu: [link]
  • Yonkis: [link] - Justice Department sues Apple, alleging it illegally monopolized the smartphone market
  • Kloba: I ja brže na net, nađem video naslova 7 Ways To Fix PS5 Error Code CE-117773-6 :) I prvi "way2 mi pomogne, skužim da je do njih
  • Kloba: Uglavnom, kada sam htio skinuti save sa clouda PS Plua za Horizon 2, javi mi grešku Error Code CE-117773-6
  • Kloba: EON Premium sam uzeo, ne vjerujem koje sve kanale imam. Ruske, Ukrajinske, pa klasika CNN, BBC, Sky, ovo ono. Ali i puno iz regije
  • Kloba: Ma sve radi što se telemacha i EONA tiče. SONY nije radio, imao je problem kod njih. Sad je sve OK
  • drlovric: Kloba: I ja sam to dobio nedavno. Telemach Fiber Duo Premium nesto.... Kod mene sve radi odlicno.
  • Kloba: PS5, isprika...
  • Kloba: Prešao na Telemach EON TV. Uzeo Premium paket. Jako zadovoljan. I sada, hoću malo na PS%, kada ono, pao im server...
  • rusty: GRAVIS.DE je kapitulirao (od danas). Zatvaraju... :(
  • drlovric: Ja imam USA account za Apple jer bosanski niti ne postoji. Prodaju te iPhione a tjeraju te da odaberes drugu drzavu za nalog, i nikom nista.
  • drlovric: Zasto Turcin koji zivi ili radi u EU ili USA ne bi mogao placati Adobe pretplatu u svojoj zemlji? :)
  • drlovric: Ma sve je to siva zona i ljudi to koriste masovno. Ja sam godinama koristio indijski YT, nikada problema. Poceo sam placati bosanski samo raid glazbe. Jer ubijao me YT sa indijskim prijedlozima i artistima :) Sa $2.5 mi je pretplata skocila na 5 eura, al prezivio sam taj finacijski udarac :)
  • Zdravac: To nije uopće legalno. Za profesionalnu primjenu smatram da ipak treba kupiti i računati kao poslovni trošak.
  • t_burgund: Za tursku cijenu potrebno je koristiti VPN. Koliko je to legalno za profesionalnu upotrebu?
  • Zdravac: 6 eura (ako imaš account registriran u Turskoj)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO