Apple je u novoj MacBook Pro seriji ostavio u ponudi svega jedan ulazni model od 13" koji nema Touch Bar - višedodirni ekran širine i visine jednog reda funkcijskih tipki koje zamjenjuje. Touch Bar je razlog, ali i opravdanje osjetno više cijene nove serije, pa oni koji žele nešto snažniji prijenosnik od ultralakog MacBooka, svoj izbor nalaze upravo u ovom modelu. Što nudi novi MacBook Pro Retina 13" bez Touch Bara i je li dobra kupnja?

MacBook Pro 2016
Novi MacBook Pro "svemirsko sive" boje i "svemirskih" performansi

Svemirska boja za svemirske performanse

Svaki MacBook Pro je poznat po tome što za svoju generaciju postavlja standard visokokvalitetne izrade, a niti ovaj ulazni model nije izuzetak. Izrada je zaista savršena; kada ga uzmete u ruke i osjetite kako je svaki detalj proizveden i složen u desetinku milimetra, svaki drugi prijenosnik se čini kao šlampav eksperiment ili nedovršen prototip. Apple je u potpunosti ovladao obradom metala na načine kakve je teško vidjeti kod konukrencije. Nova "Space Gray" boja anodiziranog aluminija pun je pogodak - jer ne samo da je cool nego je i znak raspoznavanja novih serija, tako da trenutačno potpuno dominira u odabiru kupaca, još nisam vidio niti jedan novi model, a da nije bio "svemirsko sive" boje.

MacBook Pro 2016
Osobna iskaznica novog MacBook Pro 13" modela: odličan omjer za ugodan rad

Neočekivano, ovaj ulazni model je i potpuno različite unutarnje konstrukcije u odnosu na Touch Bar modele. No, to se pokazalo kao dobra stvar i prednost u odnosu na skuplje modele; naime, jedna od ključnih komponenti, SSD za pohranu podataka, nije zalemljen na matičnu ploču i moguće ga je kasnije zamijeniti modelom većeg kapaciteta. Cijene SSD pogona su u stalnom padu i vjerojatno ćemo za koju godinu moći kupiti i 1TB kapaciteta za cijenu današnjih 256GB. Druge karakteristike tog modela će ionako biti dovoljne za idućih pet godina, ali prostora na disku nikad dosta.

MacBook Pro 2016
Ovaj mladi momak brži je od elite u srednjim godinama! ;)

Iako tanji brat, običan MacBook, više ne treba ventilator, ovaj model ga koristi, ali to je i normalno za jedan Intelov 2.0GHz i5 procesor s dvije jezgre. U tzv. "Turbo Boost" načinu rada takt obrade podataka diže se na čak 3.1GHz, a sve to uz 4MB cache memorije treće razine. Ne mogu ne komentirati kako se sjećam vremena kada su "najluđa i najskuplja" računala iz sredine 90-tih godina imala 4MB radne memorije, a danas je to tek privremena brza pohrana uz procesor.

MacBook Pro 2016
Novi MacBook Pro je toliko tanak da je usporediv s Macovom stolnom tipkovnicom

Treba li vam uopće jači procesor od ovog ulaznog 2.0GHz modela? Pitanje je slično onome treba li vam auto jači od 100 ks jer, objektivno, za gradsku vožnju, tj. uredsku i kućnu uporabu, to je sasvim dovoljno. Ovaj ulazni model ima sirovu procesorsku snagu od 35.5 gigaflopsa, a usporedbe radi, Mac Pro radna stanica s quad-core Xeon procesorom iz 2006. godine je tek neznatno brža s 37.5 gigaflopsa, a taj Mac teži 20 kg bez monitora. Što učini desetak godina u razvoju informatike! Ako napravimo usporedbu s nečim bližim, npr. high-end prijenosnikom iz 2010. godine, još uvijek više nego upotrebljivim, MacBookom Pro 17" s i7 procesorom na 2.8GHz, naš moderni mališan ga nadmašuje, brži je za čak 6.3 gigaflopsa! Ako ipak mislite da vam to nije dovoljno snage, možete doplatiti oko 3.000 kn za brži i7 2.4GHz procesor koji u "Turbo Boost" načinu rada ide do frekvencije od 3.4GHz.

MacBook Pro 2016
Anegdota kaže da je čistačica bacila jedan Air u smeće zajedno s hrpom novina, a ovaj Pro nije daleko od toga!

Sprinter i maratonac u jednom

Što je s ostalim performansama, s brzinom radne memorije i SSD pohrane? Sve je izvrsno uravnoteženo jer nema uskog grla; RAM radi na sabirnici takta 1866MHz i može se birati između kapaciteta od 8 i 16GB. Doplata za 16GB radne memorije iznosi oko 2.000 kn. Ugrađeni SSD od 256GB je najbrži do sada, brži čak i od onoga u Mac Pro "valjku". Moguće je doplatiti oko 2.000 kn za 512GB ili čak 5.500 kn za 1TB model. Čini mi se kao bolja strategija uzeti osnovni model, a onda za par godina promijeniti samo SSD kada cijene padnu.

MacBook Pro 2016
Ugrađeni SSD rastura!

Grafički procesor je skromni Intel Iris Graphics 540, ali ta njegova "skromnost" u 21. stoljeću zapravo znači gomilu snage! Dovoljno je brz za sve što prosječnom korisniku može zatrebati, a i igrači neće biti razočarani ako odaberu umjerene postavke. Intel Iris pogoni Retina ekran grafičke rezolucije 2560 x 1600 piksela, a to je isti broj piksela kao na starom profesionalnom Apple Cinema Display 30" monitoru. Ono za što je nekada trebalo 30" uz gustoću od 101 ppi, sada je ugurano u samo 13" i gustoću od 227 ppi. No, osim što može pogoniti toliku rezoluciju internog monitora, ima dovoljno snage i za eksterni 5K monitor ili čak dva eksterna 4K monitora! Prilično ludo za jedan tanjušni prijenosnik - i to ulazni model. :)

MacBook Pro 2016
Kiša u virtualnim planinama je počela... i to u 33 slike po sekundi!

MacBook Pro 2016
Munje su nas usporile, ali još uvijek uz pristojnih 24 fps pri full HD rezoluciji

MacBook Pro 2016
"Valley" je izuzetno zahtjevan benchmark, nisam očekivao ovakvu brzinu od "uredskog" on-board GPU-a

MacBook Pro 2016
A nakon virtulane kiše uvijek zasja i virtualno sunce... i broj slika u sekundi naraste! :)

Sam Retina ekran je izvrstan, najbolji monitor od 13" koji sam imao prilike vidjeti. Boje, kontrast, svjetloća, sve je savršeno. Danas je takva tehnička perfekcija postala nešto što uzimamo “zdravo za gotovo”, ali kompleksnost izrade ovakvih ekrana je bila tehnološki nedostupna prije svega nekoliko godina.

MacBook Pro 2016
Čak se i na fotografiji s mog starog iPhonea 4 naslućuje koliko je ovaj Retina ekran kvalitetan

MacBook Pro 2016
Jedan do drugoga: MacBook Pro 13" i velika Apple Cinema 30" imaju istu grafičku rezoluciju!

Zgodno je ovaj novi MacBook Pro staviti uz prvi prijenosni Macintosh, model "Portable" iz 1989. godine, inače prvo komercijalno računalo koje je odletjelo u svemir. Imao je 1MB RAM-a, 9.8" ekran i rezoluciju od 640 x 400 piksela, a težio je preko 7 kg. Znatiželjnici ga mogu pogledati u našem muzeju informatike PEEK&POKE.

MacBook Pro 2016
Mac Portable - prvi Mac u svemiru nije bio svemirsko sive boje ;)

Radni dan bez punjača

Baterija se na ovom modelu sastoji od tri segmenta i zbog više prostora od Touch Bar modela nešto je većeg kapaciteta - 54,5 Wh naspram 49,2 Wh kod jačeg modela. Apple tvrdi da može izdržati do 10 sati bežičnog mrežnog rada, a mogu potvrditi isto iz prve ruke. Moje je iskustvo da najviše baterije potroši svjetloća ekrana, pa je obično podesim na umjerenu i ugodno čitljivu vrijednost. Kada se MacBook Pro uspava, može tako čekati čak i 30 dana.

MacBook Pro 2016
MacBook Pro neće često biti na punjaču, ali šteta što jedan USB-C priključak nije i s desne strane

Još kod novog MacBooka smo mogli isprobati novu tipkovnicu koja koristi tzv. leptir mehanizam. Apple je u želji za što tanjim i lakšim računalom konstruirao plitak mehanizam koji podsjeća na leptirova krila, znatno je tanji i ravnomjerno spušta tipku bez obzira gdje ste je pritisnuli. Tek u prvi tren je osjećaj čudan, ali privikavanje teče vrlo brzo. Jedva čekam da Apple iskoristi takav mehanizam i u stolnim tipkovnicama. Još jedna novost koju je uveo MacBook preuzeta je za MacBook Pro, a to je pozadinsko osvjetljenje tipkovnice koje koristi pojedinačne LED izvore ispod svake tipke i izgleda precizno i skupo.

MacBook Pro 2016
Tipkovnica s novim "leptir" mehanizom je pun pogodak!

MacBook Pro koristi gigantski Force Touch Trackpad. Toliko je velik da su se neki IT novinari čak bunili da je prevelik i da slučajno aktiviraju neželjene akcije dok tipkaju. Meni to nije bio problem, ali ja sam od onih koji ne koriste "Tap to click" mogućnost, ja volim fizički pritisnuti za "klik". Iako osobno već dugo koristim stolni Magic Trackpad s Force Touch opcijom, nisam se na to nikada navikao i nakon par pokušaja uvijek na kraju isključim tu funkcionalnost i “taptic engine” vibracijski mehanizam koji može dati povratnu informaciju korisniku kod određenih gesti. Ukratko, Apple proizvodi najbolje trackpade i jedan takav ugrađen je i u ovaj MacBook Pro.

MacBook Pro 2016
Kada nakon ovolikog trackpada zalutate na siroti PC dobit ćete klaustrofobiju! ;)

Ja sam neprilagođen ♪ ♫

Koji su nedostaci novog MacBooka Pro? Vidim samo jedan, ali velik - i "vidi se i iz aviona": to je Appleova radikalna politika po pitanju priključaka i škrtost za koju nije pretjerano reći da ozbiljno kvari korisničko iskustvo. Vjerujem da bi bilo korektno prema korisnicima godinu-dvije ostaviti jedan stari USB i jedan Thunderbolt 2 priključak dok periferija ne sustigne novosti. U dvije godine bi prijelaz na novi standard bio odrađen i sve bi prošlo glatko. Ako to već nikako nisu željeli učiniti jer bi to značilo milimetar deblje kućište, onda je primjereno uz računalo isporučiti potrebne adaptere da se računalo može normalno koristiti. Pretjerujem li? I što je zapravo "normalno"?

MacBook Pro 2016
Kada spojimo napajanje i eksterni USB disk putem adaptera potrošili smo sve raspoložive priključke! :(

'oće'l da ga primi?

Prema mojim mjerilima normalno je u uredu spojiti prijenosnik na vanjski monitor. Za većinu monitora potrebna su čak dva adaptera da bi se to izvelo (309 kn + 249 kn). Ne samo što je skupo, nego i izgleda zakrpano. Također, prema mojim mjerilima normalno je u tvrtki koja drži do sigurnosti podataka spojiti prijenosnik Ethernet kabelom na uredsku mrežu. Trenutačno su za to potrebna dva skupa adaptera (309 kn + 309 kn). Za spojiti bilo koji od tisuća USB uređaja potreban je adapter. Srećom, Apple je nakon vrlo glasnih kritika snizio cijenu barem tog adaptera na 79 kn. Sramota je da barem jedan takav adapter nisu priložili uz računalo cijene od preko 14.000 kn. A što bi tek mogao reći kupac skupljeg modela od 27.000 kn? To je otprilike kao da kupite auto visoke klase, ali kutiju prve pomoći i sigurnosni trokut morate kupiti sami.

MacBook Pro 2016
Užitak je raditi na njemu i malo mu nedostaje do savršenog prijenosnika

Da dodaju još malo "soli na ranu", ovaj MacBook Pro model ima sveukupno svega dva USB-C priključka, oba na lijevoj strani. Pošto sada i napajanje ide putem jednog od ta dva priključka (omiljeni MagSafe otišao je u povijest), to znači da ostaje samo jedan slobodan priključak. A što ako želite spojiti vanjski monitor i istovremeno nešto snimiti na USB memoriju? Ili ako nemate novca za Appleov Time Capsule pa backup izvodite na običan vanjski USB disk?

MacBook Pro 2016
Sto puta izrečeno, ali vrijedi ponoviti još jednom: samo neodgovorna budala ne radi backup!

Sam USB-C priključak istovremeno funkcionira i kao Thunderbolt 3 standard. I nije problem USB-C/Thunderbolt 3 interface, dapače, standard je sjajan; tehnološki je napredan, brz, praktičan, nema više krivog okretanja konektora, jedan tip kabela koristimo za sve i zaista se može reći da se radi o prvom pravom višenamjenskom standardu u punom smislu te riječi. No, ono što ostaje kao problem jest grubi rez koji je Apple izveo i čime je ostavio svoje stare korisnike u nevoljama s novim strojem. Frustracija do koje su doveli kod nekih profesionalnih korisnika je golema, ne samo zbog hrpe nepotrebnih adaptera, već i zbog nemogućnosti isporuke neophodnog - naime, kod nas u Hrvatskoj se USB-C na Thunderbolt 2 adapteri čekaju od studenog i još se ne zna kada će biti isporučeni. Nevjerojatan propust za jedan Apple.

MacBook Pro 2016
Ako ništa drugo barem se slušalice još uvijek mogu normalno spojiti na klasičan audio konektor

Nekompatibilni sami sa sobom

U Americi se lako mogu nabaviti third party adapteri jer su nezavisni proizvođači uvidjeli propust koji je Apple izveo, ali kod nas je izbor ograničen i cijene su visoke. Izgleda da će mnogi MacBook Pro vlasnici biti osuđeni na kupovinu dodatnih razdjelnika koji su skupi i nespretni. Nema svatko novca prodati savršeno dobar postojeći monitor kako bi kupio novi LG 5K monitor koji ima podršku za nove Macove. Ne sviđa mi se ta bahatost, a pogotovo je neprimjereno da kupac dva najnovija Apple proizvoda zadnje generacije, npr. ovog MacBooka Pro i novog Apple Watcha, ne može spojiti ta dva uređaja bez da kupi i adapter!

MacBook Pro 2016
Apple Watch može otključati vaš MacBook Pro, ali za fizičku vezu potreban je adapter :(

Ako ćemo razmišljati afirmativno, možemo složiti scenarij u kojem ne koristite vanjski monitor, na mrežu se spajate samo bežično, za backup koristite Time Capsule, projekcije na veliki ekran u firmi izvodite putem AirPlaya, a džepnu USB memoriju ste kupili u izvedbi koja ima i stari i novi konektor! Eto, u tom scenariju gotovo da ne biste osjetili ikakav problem i novi MacBook Pro je savršen uređaj za vaše potrebe!

MacBook Pro 2016
Sjaj slatke jabuke i dalje mami da opet zagrizete...

Zagrizi!

Novi MacBook Pro 13" je fantastičan hardver i vjerojatno ponajbolji izbor u smislu odnosa cijene i performansi ako se kupuje Appleov prijenosnik. Problem s adapterima će vremenom nestati tako da mu se taj, u ovom trenu, velik nedostatak, ne može pripisati kao dugoročni problem. To je žrtva kada si mrvu ispred svog vremena, a u ovom trenu je MacBook Pro pravi genijalac, ali neprilagođen svojoj okolini.

MacBook Pro 13" 2.0 GHz (Late 2016) pro et contra

Za:
 • najbolji ekran dosad
 • štedljiv i brz dvojezgren procesor
 • izvrsna tipkovnica
 • gigantski trackpad
 • izdržljiva baterija
 • vrhunska izrada i dizajn
 • lagan i tanak
 • gotovo nečujan
 • prihvatljiva cijena
Protiv:
 • samo dva USB-C priključka
 • često ovisi o lančano povezanim adapterima
 • USB-C na USB adapter nije priložen
 • nema MagSafe priključak za napajanje
 • skup adapter za vanjski monitor
 • skup adapter za Ethernet
 

Komentari  

zabac
07-02-2017 | 04:30
Ostavili 3,5mm za slusalice, a isti maknuli s iPhone-a.
Ja sam zato uzeo model 2015. Ima sve sto i ovaj novi, samo su negativnosti zelene.
JOHN
+1 07-02-2017 | 07:54
Odlična recenzija.
JOHN
+1 07-02-2017 | 07:57
Možda da je bio i kakav kratki osvrt za windowse preko bootcampa i sl, bar za nas koji smo osuđeni na njih.
rusty
+1 07-02-2017 | 08:23
Odličan review Davore. The good, the bad and the ugly. Pošteno, nema što.
dpasaric
07-02-2017 | 09:05
@JOHN - Dobro govoriš, to bi zaista bilo korisno, ali znaš i mene i Windowse, to radim samo na silu. Imam Windowse na Boot Campu na dva iMaca (klinci radi nekih igara) i to radi prihvatljivo na novim Macovima, ali s prijenosnicima se bojim da je situacija gora jer Apple nije drivere za Windowse napravio niti blizu onoliko dobro kao na Macu.

U praksi to znači da trackpad neće raditi jednako dobro kao na Macu, a pogotovo to važi za upravljanje baterijom. Windowsi često troše bateriju i dvostruko brže od macOS-a. Ne znam, da baš moram koristiti Windowse na tom MacBooku ja bih to napravio putem VirtualBox-a. Jedan od razloga je i SSD od samo 256GB koji bi bilo šteta fragmentirati s PC particijom.
Anonimac
+1 07-02-2017 | 09:13
Review je odličan, sve je rečeno i nema puno mjesta za kritiku.

Gore ima jedna greška, ovo je leptir mehanizam tipkovnice, stari je bio škarasti :)
dpasaric
07-02-2017 | 09:18
@Anonimac, hvala - i imaš pravo, ispravit ću, još dolje objašnjavam kako podsjeća na leptira! :) Tako je to kada završavaš tekst u 3 ujutro...
Anonimac
+1 07-02-2017 | 11:09
Odličan review!
Bertone
07-02-2017 | 11:17
Možda je netko nekad već to pitao pa nisam vidio, ali zašto su slike 600x450 (ili tu negdje) pix? ... pa u 2017. godini smo :(
dpasaric
+1 07-02-2017 | 11:55
@Bertone - to je standard koji smo postavili kod zadnjeg redizajna Jabučnjaka, a to je bilo 4. prosinca 2008. godine. Dakle, odluka od prije gotovo 9 godina... ajme kako vrijeme leti! :)

Mislim da je tada jedan od razloga bio i prikaz na mobilnim uređajima, a i veličina slika radi bržeg učitavanja. Naravno da su i ekrani i brzina interneta narasli u gotovo jedno desetljeće, pa je tvoje pitanje danas na mjestu.

Moram postaviti to pitanje Uredništvu - što misle o tome da povećamo rezoluciju fotki, pa makar na širinu 800 ili 1024 piksela. Isto tako, kako većinu fotki odradim s mojim iPhoneom 4, onda to baš i nije neka kvaliteta po suvremenim mjerilima, tako da možda i nije loše da su manje! ;) Vjerojatno ću jednog dana kupiti neki malo noviji iPhone, pa ću imati i bolju kameru!
dpasaric
07-02-2017 | 13:55
Prijatelj poslao link na zanimljiv dock koji sređuje mnogo nabrojanih problema, ali izgleda da još uvijek nisu počeli s isporukama:

https://www.owcdigital.com/products/thunderbolt/thunderbolt-3-dock-overview
Riba
+1 07-02-2017 | 14:14
Bertone je rekao:
Možda je netko nekad već to pitao pa nisam vidio, ali zašto su slike 600x450 (ili tu negdje) pix? ... pa u 2017. godini smo :(


Davor je sve odgovorio, mogu samo dodati da je to riješeno u novoj verziji Jabučnjaka, koja će biti dostupna kada bude gotova. :)
Bertone
07-02-2017 | 14:47
Riba je rekao:
... koja će biti dostupna kada bude gotova. :)

Hvala obojici... a na ovo sam odvalio ROFL

Nego, problem s konektorima bi Apple elegantno riješio da s donje strane MBP (pa i MBA i MB) stavi jedan USB-C koji bi služio za spajanje na dock i koji bi bio postavljen na istom mjestu bez obzira da li se radi o 13" ili 15" modelu (i koji bi na istom mjestu ostao i u slijedećim generacijama) i onda si ljudi kupe dock za doma, dock za posao i bez šume žica po stolu spajaju MBP na periferiju... takvo riješenje koristim(-o) doma i na poslu s ThinkPadima... kome treba veći monitor ili miš/tipkovnica (žena, djeca, ja..) spojimo svako svog ThinkPad-a na dock i nema gužve ni kablova.
Soffoklo
+1 07-02-2017 | 15:46
Recenzija je vrlo korektno napisana. Meni je zanimljivo kako Apple (najvjerojatnij e nenamjerno) često otvori tržište raznim kompanijama kako softverskim tako i hardverskim. Evo Davor je već poslao jedan dock od OWC-a, a ja ću priložiti još par njih koji se čine kao odlični dodaci ovakvom MacBooku.

"A Magnetic Power Connector for all USB-C laptops" - http://www.snapnator.com
"Satechi Type-C Pass Through USB Hub with USB-C Charging Port " - http://www.satechi.net/index.php/computer/connectivity/type-c-pass-through-usb-hub-space-gray
"Elago Multy USB-C Hub" - http://thegadgetflow.com/portfolio/elago-multy-usb-c-hub/
"Satechi USB-C Power Meter Tester" - http://thegadgetflow.com/portfolio/satechi-usb-c-power-meter-tester/
"HyperDrive USB Type-C Hub" - http://thegadgetflow.com/portfolio/hyperdrive-usb-type-c-hub/
"cPro Form Fit USB-C Hub" - http://thegadgetflow.com/portfolio/cpro-form-fit-usb-c-hub/
"Line Dock - Smartest Laptop Power Bank" - https://www.indiegogo.com/projects/line-dock-thinnest-and-smartest-laptop-power-bank-battery--3#/
"Arc Hub" - https://www.bourgedesign.com

itd, itd. Sve u svemu cijelo jedno novo tržište :-)
zabac
07-02-2017 | 17:07
Više mi liči na ucjenu. Dio starih stvari bi trebalo škartirati kako bi radilo na novom kompu.
Bertone
07-02-2017 | 18:04
Sad vidim kako se vremena mijenjaju (i ljudi)... ja sam pizdio kad su kod TP T430 sa dotadašnjeg normalnog DP prešli na MiniDP jer su mi kablovi postali nekompatibilni :-D
Soffoklo
+1 07-02-2017 | 18:53
:-)
A je, situacija je ili se prilagodi ili odustani. :-D
Sjećam se kad je Apple izbacio ExpressCard/34 iz upotrebe, ludio sam, mislio pa kako se odriču standarda koji nudi ogromne mogućnosti proširenja, ali eto danas se rijetki i sjećaju tog ExpressCarda, a tehnologija je toliko u brzinama i mogućnostima otišla naprijed da je to postalo nebitno.
petros
07-02-2017 | 21:04
Piše da "igrači neće biti razočarani", ali što to znači konkretnije? Da li može kakav FPS iz igre? Što je s Blizzardovim naslovima? 8-) Znam da bi bio bolji onaj s Radeonom ali je taj preskup!!
dpasaric
08-02-2017 | 00:25
@petros - Imam sve od Blizzarda, zaista su mi najdraža kompanija za igre, ali nisam ništa od toga isprobavao na MacBooku. Razlog je što mi se čini suludim da bi netko kupio tanki prijenosnik od 14.000 kn da bi onda igrao igre. Za taj novac je onda bolje uzeti iMac s velikim monitorom i zasebnim GPU koji nije tek nešto "on-board" klase. Ili još bolje Playstation 4 Pro! ;)

Ako već netko ne zna što će s novcem i želi Apple prijenosnik za igre, onda bi to trebao biti neki model koji ima uz Intel Iris i punokrvni Radeon. E sada, ako je pitanje više bilo u duhu "moram imati prijenosnik za posao, ali ponekad bih se i igrao", onda je odgovor da sudeći po Valley testu stvar radi super ako se ne pretjeruje s rezolucijom. Za 3D igre mislim da je pola Retina rezolucije sasvim dovoljno na tako malom ekranu, dakle 1280x800, a u toj rezoluciji sve će glatko raditi. Ako stignem isprobati pokoju igru, javit ću...
zabac
08-02-2017 | 06:58
Po tome čemu uopće konektori. Neka ih skroz izbace i neka prijeđu na bežično. :-)
dpasaric
08-02-2017 | 10:18
Zanimljivo je kako su kod 13" Touch Bar modela našli mjesto za još dva porta s desne strane. To je velika prednost, mislim da je to daleko važnije od Touch Bar điđe. No, kako su TB modeli potpuno druge konstrukcije i motherboarda (koriste i brži RAM) vjerojatno su imali neki dobar razlog za to, možda koriste drugi ili dva kontrolera za Thunderbolt 3...

Uglavnom, netko kome su priključci neophodni treba ozbiljno razmisliti o skupljem Touch Bar modelu, ne radi performansi, nego radi dvostrukog broja portova.
john_st
08-02-2017 | 12:31
Meni je neprihvatljivo da jedan Apple nije bio kadar napraviti ovako nešto po defaultu https://griffintechnology.com/us/breaksafe-magnetic-usb-c-power-cable

Ne znam kad ću opet kupit neki Apple laptop. Ovaj mi je star, ali funkcionalan. Novi će biti ili iMac ili Hackintosh.
dpasaric
08-02-2017 | 22:24
@john_st - Slažem se, ova Griffinova fora je top i Apple je trebao biti "faca" do kraja, pa to tako srediti. Jobs bi ih sve poslao u Sibir za ovakve kompromise! ;)

Hackintosh je zona koja izgleda vrlo primamljivo dok se slaže luda konfiguracija koja će rasturati u brzini za male pare, ali onda dođe vrijeme dugotrajnog korištenja i onda počinju frustracije kada god izađe OS update koji polomi neki KEXT, pa stvari treba krpati, čekati da netko sredi što se polomilo itd... iako to ne mora biti često, to je ipak iritantno i svakako nije za ljude koji vole svoju komociju i ne žele razmišljati o alatu koji koriste. I meni je Hackintosh bio zanimljiva zona, ali na kraju sam odustao, postao sam prestar da se bavim takvim hakerajem koji traži kontinuirano održavanje.
zabac
08-02-2017 | 22:41
Ma vraga nisu imali mjesta. Zarada je na prvom mjestu.
drlovric
+1 09-02-2017 | 09:54
Ocekivao sam reklamu (kontam autorova profesionalna deformacija), a dobio jako objektivan i realan clanak :) Bravo!

Sve u tekstu navedeno (crveni segment) je mojoj Retini 15 iz 2012 podarilo jos godinu zivota i ugodnog druzenja. A toliko sam se radovao tim novim MBP i cekao ih...
Goldy
+1 09-02-2017 | 10:35
Soffoklo je rekao:
Recenzija je vrlo korektno napisana. Meni je zanimljivo kako Apple (najvjerojatnije nenamjerno) često otvori tržište raznim kompanijama kako softverskim tako i hardverskim. Evo Davor je već poslao jedan dock od OWC-a, a ja ću priložiti još par njih koji se čine kao odlični dodaci ovakvom MacBooku.

"A Magnetic Power Connector for all USB-C laptops" - http://www.snapnator.com
"Satechi Type-C Pass Through USB Hub with USB-C Charging Port " - http://www.satechi.net/index.php/computer/connectivity/type-c-pass-through-usb-hub-space-gray
"Elago Multy USB-C Hub" - http://thegadgetflow.com/portfolio/elago-multy-usb-c-hub/
"Satechi USB-C Power Meter Tester" - http://thegadgetflow.com/portfolio/satechi-usb-c-power-meter-tester/
"HyperDrive USB Type-C Hub" - http://thegadgetflow.com/portfolio/hyperdrive-usb-type-c-hub/
"cPro Form Fit USB-C Hub" - http://thegadgetflow.com/portfolio/cpro-form-fit-usb-c-hub/
"Line Dock - Smartest Laptop Power Bank" - https://www.indiegogo.com/projects/line-dock-thinnest-and-smartest-laptop-power-bank-battery--3#/
"Arc Hub" - https://www.bourgedesign.com

itd, itd. Sve u svemu cijelo jedno novo tržište :-)


Satechi Aluminum Multi-Port Adapter 4K HDMI
http://www.satechi.net/index.php/computer/connectivity/hubs/type-c/satechi-type-c-hub-with-pass-through-for-charging-ethernet-port-4k-hdmi-output-sd-micro-card-reader-3-usb-3-0-ports-silver
Bertone
09-02-2017 | 11:06
Jedini dock koji mi ima smisla je ovo: https://hengedocks.com/pages/horizontal-macbook-pro-2016 :-) ... sve ovo kaj se samo ušteka sa strane i gdje hrpa žica ponovno ide sa strane je besmisleno na radnom stolu, jedino što i cijena prati cijenu MBP i što nitko ne garantira da će biti kompatibilan sa slijedećom generacijom MBP jer Apple uvijek može povećati ili smanjiti razmak između USB-C utora za 0,5 mm :(
Privatno
-1 11-02-2017 | 12:32
hmm zasto mi recenzija ima štih PR reklame? :D

u svakom slucaju je zabavno za procitati :thumbsup:

iako ne razumijem "Svemirska boja za svemirske performanse" ? za danasnje pojmove dosta prosjecan laptop (pod prosjecan mislim na iznutrice, ne na suludo tanak i impresivan dizajn)..

steta sto se nisi dotakao zvucnika koje svi hvale na tim novim mpb ...
dpasaric
11-02-2017 | 22:36
@Privatno - Ne znam zašto ti ima taj "štih", ima li u recenziji nešto neobjektivno i s čime se ne slažeš? Reci slobodno, zato i postoje komentari za diskusiju. Jesam li nešto prikazao bolje nego li zaista jest? Jesam li prikrio neku neugodnu činjenicu?

"Svemirske performanse" su jezična igra i sloboda izraza mene kao autora izvedena iz naziva boje tog modela - "Space Gray". Također, to je tek u opisu slike i još je u navodnicima, a ako si čitao sam tekst, onda si vidio i u kontekstu čega smještam cijelu tu današnju tehnologiju, a koliko smo razmaženi postali možeš vidjeti u našem muzeju gdje sam i fotkao prvi Appleov prijenosnik. Uostalom, meni je zaista "svemirski" da taj tanki komad metala ima performanse na razini ne toliko stare Mac Pro radne stranice teške 20 kg.

Moje mišljenje je da to uopće nije "prosječan laptop", već malo čudo tehnologije. Prijenosnik takvih karakteristika s PC strane bi ili izgledao kao Lada Niva ili bi bio gotovo iste cijene, ali lošije izrađen - i ne bi mogao vrtiti macOS. Radi se o izuzetnom uređaju.

Zahvaljujem na primjedbu za zvučnike, ali meni se nisu činili ništa posebno niti vrijedni spomena. Tko želi slušati nešto na notebooku ionako će to učiniti putem slušalica.

Na kraju te pozivam da se pridružiš uredništvu i počneš pisati prikaze koji neće biti "PR reklama". Otvoreni smo za sve vrijedne, pismene stručnjake koji žele pomoći Mac zajednici pisanjem prikaza, testova i osvrta. Dapače, bilo bi zanimljivo imati usporedne testove, baš kao što neki auto magazini imaju ocjenu nekog auta od dva vozača.
Privatno
12-02-2017 | 10:48
nazalost nemam ovaj 2016 model vec 2015 tako da nemogu dati nikakvu recenziju.
ali kao veliki apple entuzijast ostao sam jako razocaran ovim novim modelima iz razloga sto je previse kompromisa napravljeno da bi laptop bio nesto tanji od prethodnika. za takve kojima je najbitnija tankoca i masa vec postoji obican macbook koji je po meni odlican za svoju namjenu, iako ga dosta ljudi ovdje pljuje ( za radnje koje normalan korisnik radi na laptopu nema razlike u brzini izmedju macbooka i mog macbook proa).


sto se tice performansi isto mi se ne cini nista pretjerano bolji od prethodne generacije, cak mislim da je ovaj model iz recenzije nesto slabiji od mog iz 2015 (iako sam siguran da se u koristenju to ni ne primjeti)

ovo sto sam citao od korisnika 2016 strojeva lako se da zakljuciti da je ovaj osnovni macbook pro jos i najbolja kupnja (cak i ako ne gledamo cijenu) em sto zbog baterija koja je kriminalno losa na touchbar modelima do softverskih problema sa touchpadom, bootcampom i diskretnom grafickom.

sto se tice pc konkurencije, dosta su napredovali u zadnje vrijeme na macbookovskim laptopima, najbolji primjer je dell xps serija. ali meni osobno ne dolazi u obzir jer stvarno ne volim windowse.

eto nekome to mozda je izuzetan stroj, dok ga ja vidim kao laptop pun kompromisa koji ce vise koristiti hipsteri u starbucksu i jutjuberi nego profesionalci. dosad je uvijek novi model macbook pro-a djelovao kao jasan korak naprijed dok u ovom slucaju bi radije izabrao prethodni model nego ovaj novi aktualni.
dpasaric
12-02-2017 | 13:00
I ja bih vjerojatno izabrao prethodni model, ali nema nikakvog smisla preporučivati proizvode koji se više ne mogu kupiti. S druge strane, tekući model koristi novi hardver i dobra je vrijednost za novac, za moj račun bolji odabir od običnog MacBooka u tom smislu. Naravno da multimedijski profesionalci neće ići ovim putem, oni redovno biraju 15", a od mnogih čujem i žalopojke za 17" modelom.
Privatno
12-02-2017 | 17:00
dobro ja jedino radim obradu zvuka pa za ove druge stvari nemogu previse kompetentno komentirati, ali siguran sam da svaki profesionalac bi radije laptop sa svim portovima koji mu trebaju nego par milimetara tanji laptop. i upravo o tome svi bruje.
u obradi zvuka razlika izmedju broadwella i skylake-a je neprimjetna. ali je primjetno kad mi za spojit zvucnu karticu treba adapter, pa mi treba adapter za spojit eksterni hdd, pa zelim normalno spojit veliki monitor da mi je preglednije, aha treba mi opet adapter, pa bi htio ukopcat u struju - aha nemam vise slobodnog utora ! :D
ja sam si (za danasnje vrijeme premali) 256gb ssd donekle prosirio prostor sd karticom od 128gb, ni to se sad vise nemoze.
izbacivanje magsafe mi je uber veliki fail, to je njihov izum i s tako necim nisu imali konkurencije, pa i to izbacili. meni osobno je barem vec 10 puta spasio laptop.

bolji je ekran je super ali i dosadasnje retine su imale predobar ekran tako da mi to nebi sigurno utjecalo kod kupnje.

1 korak naprijed a 2 nazad :D

evo to je moje vidjenje o novom modelu mbp.
Privatno
12-02-2017 | 17:05
i moram priznat da mi je jako retardirano na laptopu koji tolko košta da ga moras otklopit da vidis dal se baterija napunila umjesto da su stavili ledicu na punjac (ko na magsejfu) pa samo bacis pogled izdaleka.
dpasaric
12-02-2017 | 19:56
No, pa sva moja kritika u ovom prikazu je i išla na problem portova. I slažem se da bi mnogi željeli par mm deblji prijenosnik, ali da imaju sve potrebne portove. To je Appleova logika kao s USB-om kada ga nitko nije koristio - neka se drugi prilagode nama, mi diktiramo što je novo i dobro. I ok, može to tako, ali onda korisnici koji su pioniri nove tehnologije nadrapaju. Za MagSafe su mogli napraviti onu caku koju sada nudi third-party. Što se tiče LED-ice za stanje baterije, uvijek se sjetim onih prvih modela koji su imali tipku sa strane za to i one super sitne rupice kroz koje se vidio LED indikator od ispod. Režu troškove gdje ne treba, mada će mnogi reći da je ovo bilo pitanje prostora. No, onda bi to mogli staviti barem na 15" modelima...
Privatno
12-02-2017 | 23:12
naravno slazem se samo sto ce ovaj put appleova logika mi diktiramo a vi se prilagodite bojim se uspjet u puno manjem razmjeru nego prije. a razlog je sto racunala ne zastarjevaju tako brzo kao prije nit je veliki skok u performansama svake generacije kao prije, sto bi reklo i da se manje kupuju. logicki ni usb-c nece postat standard tako brzo kao sto se ocekuje.
99% stvari u ducanu su i dalje na starom usb standardu.
e sad ako netko voli biti pokusni kunic i zivjet kako kazu 'dongle life' barem 2-3 godine nemam nista protiv :D

stvarno volim apple proizvode (imam ih hrpu- 2xmac mini, mbp, ipad, iphone, ipod) al ovaj novi mbp mi je bas bezveze. i siguran sam da ce vec slijedeca verzija biti unaprijedena a treca vrijedna kupnje.
Anonimac
03-03-2017 | 01:26
a ja vjerujem 101% da će svaka slijedeća verzija bit sve gluplja i amaterskija, jer danas apple vodi ekipa ignoratskih hipstera koji pojma nad pojmom nemaju gdje su, kud idu, kud žele ići itd.

Dpasarić (koji je očigledno nepopravljivi fanboy) može pričat kolko hoće o fantastičnoj izradi MBP-a, al zar je stvarno za kompjuter bitno kako je izrađeno kućište. Pa pobogu ljudi, zbog tog njihovog j***nog kućišta pati sve ostalo, stari procesori, stara DDR3 memorija, zalemljeni SSDovi, jeftine grafičke... i to onda naplate papreno... zbog fancy kućišta koje služi apsolutno ničemu. (nemojte sad o boljem hlađenju jer znate da to nije tako). MacOs je toliko pun bugova (openGL npr) da nevjerojatnom brzinom idu prema Microsoftu iz 1995, a MS ide prema Appleu iz recimo 2007.... Za bilo kakvo ozbiljnije bavljenje 3D-om, kompozitingom i sl. na linuxu postoje skoro pa sve profi aplikacije, Win 10 su sve samo ne smeće, a o mogućnostima konfiguriranja PC-a da ne govorimo.
Neki dan je frendu riknula D700 kartica (tj. obje) na trashcan MP-u, čovjek se profesionalno bavi postprodukcijom i čupa ono malo kose koje ima... Izvan garancije je, zamjena je ne samo preskupa već traje tipa 10 dana... nenormalno. Sad ga nagovaram da napravi pošetnu mrcinu od PCa s Win 10 ili Linux Mintom + neki dobar laptop za po cesti (Dell, HP, razer) i potrošit će manje nego za MacPro(sumer).

Da rezimiram moj stav... apple više ne ferma ni pet posto Mac. Jedini razlog zbog kojeg još postoji je iOS development. U trenutku kad portaju xCode na iOS i kad će iPad bit dovoljno jak za iOS dev, Mac je prošlost. To su pokazali svime u zadnjih par godina.


BTW jel netko od vas fanboyeva zainteresiran za kupit moj 8core MP iz 2010 s GTX 950 karticom flashanom za Mac i 240 GB SSD i 4TB HDD? Ja odo na Linux s win 10 u hardverskoj virtualki...
Adam-Luka Turjak
03-03-2017 | 20:23
Anonimac, posto kanta?
dpasaric
03-03-2017 | 21:58
@Anonimac - No, pa ja ovdje javno i kontinuirano njurgam na Appleov odnos prema ozbiljnoj Mac Pro publici već dosta godina, a i CEO je dobio par mailova na tu temu. Oko komentara na kućište se ne bih složio i iskustva iz moje okoline s plastičnim PC prijenosnicima su većinom loša. To što Apple kod prijenosnika ne uskače na slijepo na apsolutni zadnji GPU je samo vrlo bolno iskustvo iz prošlosti koje ih je skupo koštalo (a i mnoge druge proizvođače koji su dobili nedovoljno testirane čipovi koji su onda serijski otkazivali nakon godinu-dvije rada). I u toj nimalo veseloj situaciji bili su super-fer i mijenjali matične ploče ljudima i s 3-4 godine starim strojevima. Koji je Appleov plan to ćemo tek vidjeti, mene ne bi iznenadila konvergencija platformi, a time i potpuno novi strojevi nove arhitekture.

A što se tiče tvojeg stroja, molim te pošalji mi detalje.
Anonimac
04-03-2017 | 14:43
evo kante:

MAC PRO 5.1 / 2010 / 8 core
20 GB RAM
OWC 240 GB SSD
WD BLACK 1 TB - 2 kom
WD GREEN 2TB
NVIDIA GTX 950 2GB - EFI FLASHED

1700 EURA


rekao bih realno stanje stvari... pročitat bar desetak komentara
https://forums.macrumors.com/threads/apple-ceo-tim-cook-you-will-see-us-do-more-in-the-pro-area.2034854/

a ovo je dosta dobar podcast
https://www.youtube.com/watch?v=wmb9TwkjDW4
Anonimac
05-03-2017 | 09:37
Koji je najbolji način za spojiti ovaj Macbook sa Dell U2515H. Mislim se dal da naručim USB C - HDMI adapter ili USB C displayport kabel s eBaya. Ima li kakvih preporuka?
Adam-Luka Turjak
05-03-2017 | 10:09
stavi macpro u oglasnik..
Anonimac
12-03-2017 | 17:29
Društvo, jako me je zanimao osjećaj na ovoj novoj tipkovnici na MBP pa otišao do istylea da probam. Da budem blag, stvarno nije baš nešto. Sve drugo na laptopu je mrak. Novi touchpad je zakon. Proporcije, kvaliteta izrade na dodir - sve 5. Ali ta tipkovnica je tako jako loša... Toliko da sam morao ići pisati ovaj komentar. Sorry, al tako je.
Anonimac
12-03-2017 | 22:00
Tako sam i ja mislio za MacBook 12" tipkovnicu da je totalno sranje, dok nije proslo 3-4 dana aktivnog koristenja, sada mi je super dobra.
dpasaric
13-03-2017 | 02:44
@Anonimac - to nije nešto što možeš ocijeniti u par minuta tipkanja u trgovini. Naravno da je osjećaj čudan nakon što godinama koristiš staru tipkovnicu, ali već nakon dan-dva stvar legne i onda vidiš koliko je bolja. Tipke se preciznije ponašaju, meni je nakon nje tipkanje na staroj jednostavno "šlampavo". Hod mi isto paše na novoj, a posebno su mi super zasebne LED-ice za svaku tipku. Moramo još vidjeti jesu li i izdržljive kao stare ili su postale delikatnije zato jer su i tanje.
Privatno
15-03-2017 | 14:15
nadam se da je kvalitetnija od macbookove 12", ljudi se zale a i vidio sam iskustvo iz prve ruke di space ili neka druga tipka "zapne" i onda ili rastavljaj ili nosi u servis.

inace slazem se, meni ta macbook 12" tipkovnica uopce nije losa, ako izuzmemo (ne)dugotrajnos t.
Privatno
15-03-2017 | 14:21
ali da i ja sam primjetio da si ljudi jos uvijek nemogu priznat sami sebi da se apple jako promijenio i da to vise nije ona firma koja je bila. profit im je u ios uredajima i ove macove sto sad rade je tek tolko da se nesto desava.
dpasaric
24-03-2017 | 10:02
Samo da javim da nam je Apple, nakon preko tri(!) mjeseca čekanja, uspio isporučiti proklete Thunderbolt 3 (USB-C) na Thunderbolt 2 adaptere. Katastrofalno ponašanje kod jednog toliko bitnog elementa sustava jer bez tog adaptera nije bilo moguće računalo spojiti na vanjski monitor ili na Ethernet mrežu. Srećom da postoje third-party rješenja, pa su mnogi kupci odustali od čekanja i kupili neku alternativu putem eBaya.
Anonimac
29-03-2017 | 13:51
Pozdrav, moze li mi tko reci kolika je razlika u radu - prvenstveno mislim na velicinu ekrana, izmedju 13 i 15 retina zaslona s obzirom na razliku u cijeni? Da li je 13 kompromisno dovoljno za npr Indesign ili je bas "painintheass"? Hvala
dpasaric
30-03-2017 | 00:05
Mislim da itko tko radi išta ozbiljno u InDesignu to neće raditi na ekranu prijenosnika. Danas se solidni 27" ekrani prodaju za "kikiriki", tako da ne vidim zašto se stroj ne bi spojilo za na vanjski monitor i time je ta dilema preskočena.
Anonimac
30-03-2017 | 00:31
dpasaric je rekao:
Mislim da itko tko radi išta ozbiljno u InDesignu to neće raditi na ekranu prijenosnika. Danas se solidni 27" ekrani prodaju za "kikiriki", tako da ne vidim zašto se stroj ne bi spojilo za na vanjski monitor i time je ta dilema preskočena.

Ma bravo! Hvala na odgovoru koji sam trazio, da je do toga nebi ni uzimao onda prijenosnik nego sve radio za stolom na monitoru koji jos uvijek nije "kikiriki" Pozdrav!
Anonimac
03-04-2017 | 17:28
@Anonimac
Idi na 15". Malo tezi, malo nezgrapaniji za nositi okolo, ali nista strasno. A razliku ces i te kako osjetiti. Ako nemas los vid, mozes staviti (skalirano) 1920x1200 rezoluciju na 15" MBP-u.

Osjetno vise prostora za rad nego na 13" ekranu.

No preporucio bih ti da ides po stariju MBP verziju. Ova nova ima uzasnih problema, ukoliko ti nije zelja imati najnovije i najljepse, 2014/2015 MBP kupis za upola cijene sadasnjega (ebay, itd.), bolja tipkovnica, nemas problema sa portovima, bolja baterija... Jedino gdje je novi ipak bolji su ekran i ssd.

No ni jedno i ni drugo nije toliko bolje kad pogledas cijenu i koje sve probleme dobijes sa novom generacijom. Iskreno, ne sjecam se kad me zadnji put MBP tako razocarao. Tocnije, ne sjecam se kad me uopce razocarao... :(
hal9000
27-09-2017 | 00:00
svjetloća? :)))
dpasaric
10-10-2019 | 01:14
Evo, dvije godine kasnije, prvi problemi, na sreću Apple je opet bio vrlo korektan i izdao "extended warranty" za slučaj da ekran prestane raditi (problem je samo u konektoru monitora).

Ovo je program besplatnog popravka na koji se možete pozvati:

https://support.apple.com/13-inch-macbook-pro-display-backlight-service

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 52 minuta
 • cariblanco: A to što sam i ja rođen 6.5..neke godine, ima li tu slučajnosti. Datum nisam izmislio :)
 • Yonkis: Chuck Norris je rođen 6.5.1945 a nacisti su se predali 7.5.1945. Slučajnost? Ne bih rekao.
 • Kloba: I moj najdraži, i Chuk koristi kaskadere. Za scene plakanja.
 • Kloba: te li znali da je Chuck Norris kao mali imao zlatnu ribicu. Ribica mu je pobjegla dok je bio mali. Kad su je ljudi vidjeli, snimili su film o toj ribici i nazvali je Megalodon.
 • Kloba: Zašto je Chuk Norris najjači na svijetu? Jer vježba dva dana dnevno.
 • Gjuroo: Koliko sklekova može napraviti Chuck Norris? Sve.
 • smayoo: Moj najdraži. Chuck Norris je ZNAO sakrit suze ko Marina. :P
 • Ender: Chuck Norris spava sa upaljenim svetlom, jer se mrak plasi Chuck Norris-a.
 • Djuro genijalac: Kad Chuck Norris puhen u šteker, akumulaciono jezero počne kipiti
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO