HELP - Excel i zbrajanje vremena...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

HELP - Excel i zbrajanje vremena...

07.04.2011 | 13:25
Već neko vrijeme pokušavam nešto zbrojiti i izračunati no nikako ne uspijevam.
Molim vas za pomoć. Naime radi se o skinutoj xls tablici s t-mobileovog sajta sa utrošenim vremenom poziva.
O čemu se radi. Imam neke poslovne tarife u kojima imam 700 besplatnih minuta (ili manje ili više ovisno o opciji). E sad 700 min / 60 = 11,66 sati, no u računu lijepo piše 5:14:40 = 342,98 kn...

Kako bih ja mogao zbrojiti potrošnju minuta, ako dobijem xls tablicu?
Sve što sam pokušao, nisam uspio. Postoji neki mali ' ispred broja za kojeg ne znam čemu služi. Ako ga maknem, dobijem sasvim drugi broj s kojim teško mogu nešto. Nije mi jasno, kako se to s weba exporta u xls a kasnije ono što je najbitnije, ne mogu srediti.
U prilogu i ilustracija:

07.04.2011 | 14:01

Pošalji konkretnu tablicu da ne teoretiziramo previše.

Postoji neki mali ' ispred broja za kojeg ne znam čemu služi.

Taj apostrof forsira prikaz sadržaja ćelije kao teksta - u protivnom, kada bi u ćeliji bio broj (i još k tome s dvotočkom između znamenki), Excel bi "pretpostavio" da je u pitanju vremenski podatak, "izračunao" ga i (pogrešno) prikazao (u odnosu na tekst koji bi trebao biti prikazan).
07.04.2011 | 14:16
Djipi kaže:

Pošalji konkretnu tablicu da ne teoretiziramo previše.

Postoji neki mali ' ispred broja za kojeg ne znam čemu služi.

Taj apostrof forsira prikaz sadržaja ćelije kao teksta - u protivnom, kada bi u ćeliji bio broj (i još k tome s dvotočkom između znamenki), Excel bi "pretpostavio" da je u pitanju vremenski podatak, "izračunao" ga i (pogrešno) prikazao (u odnosu na tekst koji bi trebao biti prikazan).

Nije problem Djipi, evo tablice, no volio bih i ja to naučiti pa da mogu svakodnevno ili barem jednom mjesečno to odraditi sam. :/
07.04.2011 | 14:19
Što točno želiš zbrojiti iz te tablice? Stupac G? U kojem obliku ti treba zbroj? Kao ukupan broj minuta ili rastavljeno na sate i minute? Ili nešto treće?
07.04.2011 | 14:21
Djipi kaže:
Što točno želiš zbrojiti iz te tablice? Stupac G? U kojem obliku ti treba zbroj? Kao ukupan broj minuta ili rastavljeno na sate i minute? Ili nešto treće?

svejedno mi je. sad su minute i sekunde... može sati:minute:sekunde pa onda imam totalni pregled za sve...
07.04.2011 | 15:14
volio bih i ja to naučiti pa da mogu svakodnevno ili barem jednom mjesečno to odraditi sam. :/

OK, evo ti onda "upute" pa odradi sam.

Da bi zbrojio podatke (u željenom rasponu) iz stupca G, moraš ih iz tekstualnog formata (u koji su forsirani s apostrofom) konvertirati u "brojčani".

U ćeliji G198 imaš tekst "03:12". Točnije, "'03:12" (apostrof ispred nule, da te ne zbune navodnici). Primijeti usput i to da je sadržaj ćelije automatski poravnat LIJEVO - Excel na taj način sam kaže "ovo je tekst" - kad je sadržaj automatski poravnat DESNO, onda tako daje do znanja da je u pitanju numerička vrijednost s kojom možeš dalje "računati".

Upiši u K198 formulu =CONCATENATE("00:";G198). Formula će napraviti sljedeće: kreirat će string (tekst) koji počinje sa "00:" i nakon toga će mu dodati sadržaj polja G198 ("03:12" ). Rezultat je TEKST "00:03:12". Čemu prefiks "00:"? Bez njega bi se "03:12" (kao "broj" ) defaultno interpretiralo kao 3 sata i 12 minuta i kao takvo bi rezultiralo s problemima kod zbranjanja (sekunde i minute nakon 60 moraju krenuti od nule, a u "lijevom" polju se mora dogoditi +1 - što se ovdje, zbog krivog formatiranja, ne bi dogodilo).

Excel će nakon upisivanja gornje formule u polju K198 prikazati LIJEVO poravnati TEKST "00:03:12". Trik za konverziju tog teksta u broj je dodati formuli "+0".

Zamijeni prethodno upisanu formulu sa ovom: =CONCATENATE("00:";G198)+0

U ćeliji K198 pojavit će se BROJ 0,002222. To je brojčani prikaz gornjeg vremena. I ispravan je. I formatiran je DESNO, dakle možemo računati s njim.

Selektiraj cijeli stupac K, odi na Format Cell, odaberi Custom i pod Type upiši "hh:mm: ss" (bez navodnika i bez razmaka kojeg sam morao dodati da ne pokaže smiley). U ćeliji K198 pojavit će se "00:03:12" formatirano DESNO.

Sad formulu iz K198 kopiraj (fill down) do K626. Nakon toga u K627 (ili gdje god) upiši =SUM(K198:K626) i pojavit će se suma: 06:42:10. 6 sati, 42 minute, 10 sekundi. Nadam se da je to ono što ti treba.

Rezime, da se ne izgubiš u objašnjenju:
1. U ćeliju K198 kopiraš formulu =CONCATENATE("00:";G198)+0
2. Selektiraš stupac K i kao Format Cell/Custom/Type definiraš "hh:mm: ss" (bez navodnika i bez razmaka)
3. Napraviš fill down od K198 do K626
4. U ćeliju K627 kopiraš formulu =SUM(K198:K626)
07.04.2011 | 15:41
Djipi kaže:
volio bih i ja to naučiti pa da mogu svakodnevno ili barem jednom mjesečno to odraditi sam. :/

OK, evo ti onda "upute" pa odradi sam.

....

Rezime, da se ne izgubiš u objašnjenju:
1. U ćeliju K198 kopiraš formulu =CONCATENATE("00:";G198)+0
2. Selektiraš stupac K i kao Format Cell/Custom/Type definiraš "hh:mm: ss" (bez navodnika i bez razmaka)
3. Napraviš fill down od K198 do K626
4. U ćeliju K627 kopiraš formulu =SUM(K198:K626)

Ma Djipi.... da te nema, trebalo bi te klonirati...
Ti sigurno delaš u Microsoftu kad to sve tako znaš?

Tnx, sve radi. To mi je trebalo...
07.04.2011 | 15:43
Kaj se tiće kloniranja, ima jedna prosta definicija. LOL
07.04.2011 | 15:51
zabac kaže:
Kaj se tiće kloniranja, ima jedna prosta definicija. LOL

Zabac, ja sam fin i pristojan...
07.04.2011 | 22:22
Evo, čisto da zagovnam, može isti rezultat i puno jednostavnije

Nemam Excel da probam, ali siguran sam da search & replaceom možeš ukloniti taj apostrof iz svih ćelija odjednom.

Dakle selektiraš cijelu G kolonu, pozoveš search & replace (je li to cmd-H na Macu?), u find upišeš ' (apostrof), a u replace ništa, odklikaš "match whole cells only" i uklikaš "replace all".

Nakon toga on će ti sva vremena prikazati kao da su u pitanju sati i minute, a ne minute i sekunde.

Na dnu popisa G627 ti već ima subtotal formulu i prikazat će ti ukupan zbroj. Ispod njega samo napiši novu formulu

=G627/60

I dobit ćeš točnu sumu u satima:minutama: sekundama, točno formatiranu.
07.04.2011 | 22:26
smayoo, to sam probao prvo i nista. Cak sam probao i s Libre Officeo
a i s Neo Officeom. Nisam uspio.
07.04.2011 | 22:32
Nemam Excel da probam, ali siguran sam da search & replaceom možeš ukloniti taj apostrof iz svih ćelija odjednom.

Ne možeš jer je zamišljen kao "transparentan" (search ga ignorira). U teoriji postoji način, ali je bitno kompliciraniji od metode koju sam predložio.

pozoveš search & replace (je li to cmd-H na Macu?)

Nije, cmd-H je Hide. Nema defaultni shortcut za Replace.
07.04.2011 | 23:06
Daklem, ne koristim MS Office na Macu pa zaista ne znam. Ali na MS Officeu za win (2000, 2007 - to je ono što koristim) S&R sigurno "čisti" apostrof. Da se ne radi o nekoj kvačici koju treba u/od-kvačicati?

Đipi, slažem se, ako S&R ne radi, onda je tvoje rješenje najlakše.
07.04.2011 | 23:12
Daklem, ne koristim MS Office na Macu pa zaista ne znam.

"Problem" nije MS-specific, identično se ponašaju svi klonovi Excela (Neo, Open...).

Ali na MS Officeu za win (2000, 2007 - to je ono što koristim) S&R sigurno "čisti" apostrof.

Jesi li siguran? Nemam pri ruci Win stroj s Officeom pa ne mogu probati, ali ne bi smio čistiti TAJ apostrof jer ga ne tretira kao apostrof nego kao "prefix character" (.PrefixCharacter property).
07.04.2011 | 23:17
Siguran sam, jer sam to koristio u nekoliko navrata. Da Neo i Open ne reagiraju na taj apostrof, i to isto znam jer sam jednom psovao što sam samo radi toga morao dizati windoze u virtuali.
07.04.2011 | 23:17
kažem, ja sa upotrijebio sve svoje znanje i nisam uspio.
Djipi, fala još jednom i nadam se da će ovo nekome još pomoći.
08.04.2011 | 00:38
Trošim OpenOffice (Writer i Calc) u različitim verzijama i inačicama (čisti OO, Go-oo, Neo, sada Libre) već 6 godina, i "oduvijek" je apostrof radio kao u Excelu - kako je Djipi opisao.

Nije teško dobiti "pametnu" vrijednost iz stringa - samo se upiše formula =VALUE(B4) (ako je B4 željeno polje), i to polje gdje je formula postavi u željeni tip (u ovom slučaju, neki od TIME tipova).

Evo i "jednostavnijeg" riješenja koje radi u OpenOfficeu:
1. Stupac K postavi u standardni format Time->13:37:46 (odnosno hh:mm: ss)
2. u K2 upiši =VALUE(G2/60) -> znači vrijeme koje imaš koje je u formatu minute: sekunde, samo ga podjeli sa 60 za formulu
3. kopiraj formulu do dna
4. sumiraj sve skupa kako je sumirao Djipi: =SUM(K2:K626)

I dobiješ istih 6 sati, 42 minute i 10 sekundi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jmirakul, Maxxy, Riba, rkoren5, Anonimci (307)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO