12.02.2014 | 11:55
Josip R. kaže:
[quote]Nadrobio ga jesam jer ne može bez barem malo konteksta.
Odgovor na pitanje. (Nije jednostava kao i pitanje.)
Ako neko želi nešto moje što sam napravio ili kupio, dans u ovom sustavu (čiji sam rob), tražio bi ga novac ili bi mu poklonio to nešto ovisi o čemu se radi i koliko ja to cijenim. Ja kad dajem nešto, za što znam da to neko drugi ne može kopirati miran sam, a ako znam da može svjesno prihvaćam rizik kada to nešto darujem ili prodajem.
Podrazumijevalo mi se i po samoj logici se podrazumijeva: ne biraš ti što to drugi želi! Drugi uzima ono što on želi! Tako da bi bila zgodna dopuna odgovora.
kinsif kaže:
[quote]
Air kaže:
[quote]
shvacam te, materijalni pandan bi bio:
napravim apartman, rentam ga, za 20 godina otplatim, zaradim nesto i sad bi ga trebao dati kao javno dobro, jer eto prosao je neki imaginarni zakonski rok nakon kojeg se moram pozdraviti sa tim aparmanom.
isto bi se moglo reci i za pjesmu (bit cu konkretan da se ne pogubim ko neki), ali po meni ne radi se o istoj stvari, jer kuca ima svoju fizicku dimenziju i ne moze ju se kopirati u nedogled (cak ni mali ivica ne moze
). mozes napraviti kucu, prodat ju, dobiti novac i nastaviti dalje. pjesmu mozes iznajmiti, prodavati, reproducirati u nedogled, i nakon 50 godina ona je jos uvijek tvoja, i to nije fer prema drugima, jer neko se rodi sa glazbenim talentom, a neko se rodi sa slikarskim talentom.
i sto sad, pjesnik je eto sretnik jer moze jednu pjesmu prodati beskonacno puta, dok slikar moze sliku prodati samo jednom? meni to nije fer.
Na osnovu kakve pravde i poštenja je drugačije vlasništvo intelektualnog od materijalnog? To bi značilo bolje biti zidar nego mislioc?
Ono što se trebalo iščitati iz:
Air kaže:
[quote]Živimo u uređenom društvu. Pretpostavka: želimo da je još uređenije (poštenije, pravednije…) najčešće je ta želja samo kada nama nešto treba - što je vrlo važan pokazatelj niva na kojem funkcioniramo.
Današnje uređenje je na bazi privatnog vlasništva.
je: Trebamo znati i umjeti pošteno, pravedno i odgovorno živjeti postojeće uređenje. To je preduvijet za sljedeću stepenicu. Razumljivo je da dva globalna čovjeka sa postojećim osobnim sustavom nevrijednosti, neodgovornosti i općeg neznanja životno važnih znanja i vještina se ne mogu dogovoriti i poštovati dogovor daleko jednostavnijim stvarima nego što su društveni odnosi. Razlog je jednostavan nemaju iste ispravne temelje životnog uvjerenja.
Ne zaboravimo: živimo u demokraciji i imamo mogućnost legalno mjenjati sve što želimo (kad bi nas bilo dovoljno koji pozitivno i odgovorno mislimo i djelujemo.... i kad bi znali što, zašto i kako treba mjenjati). Nažalost danas se samo priča i priča o drugima, a kad osobno trebamo nešto poduzeti tada nas nemaaaaa.
Nadalje.. glede vlasništva i održivog razvoja.
Čovjekovo postojanje obilježava razvoj.
Razvoj trebamo podijeliti na:
1. Materijalni razvoj;
Proizvodnja koja se danas djeli na:
a) Egzistencijalne neophodne proizvode i na
b) Egzistencijalno nepotrebne proizvode. Njihovom nekontroliranom proizvodnjom - činimo rasipanje resursa i oduzimamo sadašnjost/život ljudima koji danas gladuju i umiru od gladi i nepovratno uništavamo budućnost budućim generacijama jer su materijalni resursi ograničeni.
2. Razvoj čovjekovih psihofizičkih sposobnosti.
3. Razvoj svjesti čovjeka u pogledu na koji način upotrebljava proizvode i svoje psihofizičke sposobnosti (odgovornosti prema sebi, odgovornosti prema društvu i prirodi o kojoj ovisi - temelji koji nedostaju)
4. Duhovni razvoj.
Nažalost globalni čovjek se zaustavio na broju dva.
Broj tri i četiri, tamo, tamo dalekoooo...
Za kraj:
drlovric kaže:
[quote]Kako je lijepo je vidjeti da svako ima svoje misljenje i pogled na stvari. Iako su neki postovi duboko u domenu filozofsko/akadmeskog miljea
Medjutim, od svih ucesnika diskusije nisam nasao NITI JEDNOG (ispricavam se ako mozda nisam vidio) da je javno stoji iza svojih rijeci da BAS SVE na comp ima legalno.
To je jako teško naći. Ali u ovom slučaju to nije presudno. Presudno je razvijati svoje misli i znati realno gdje jesam (svatko za sebe kako je u prvom postu rečeno:
Budi čovjek, stani ravno i preuzmi individualnu odgovornost.), i gdje bi trebao, morao ići. Ono što se zove razvoj - samo je mnogima stran:((((. A ne ostati na istoj guzici s istim mislima: boli me što drugi... bitno je da sam ja zadovoljio svoje želje bez obzira koliko one oportunističke, hedonističke, materijalističke ili neodgovorne prema sebi, prema društvu i prirodi bile.