dig. sadržaji: granica legalnosti i moralnosti
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

dig. sadržaji: granica legalnosti i moralnosti


11.02.2014 | 06:57
Pa razlika izmedju mene i nekih drugih sto ja nikada to nisam krio. Ja lazem samo kad moram, a ne iz hobija.

Nekako mi lakse kad olaksam dusu (potreba da se ispovidim valjda), a drugi mudro cute dok rade isto

Ko se to ikada javio da je cista obraza rekao "Ja nisam NIKADA NISTA piratsko imao instalirano na comp"?

Ja bi stvarno volio upoznati osobu koja nikada nije neovlasteno snimila knjigu, ringtone, casopis, sliku, software, film, ali do sada nisam imao cast da je sretnem. Ni na jednom kontinentu
11.02.2014 | 07:06
Kloba kaže:
Jutro, Smayoo - aj nemojte se svađati oko gluposti. Ok, slažemo se da se ne slažemo i to je to...


Ne svadja se niko. Ovo je normalan dijalog

Kradja je kradja. Jedni kradu i cute. Drugi ukradu i otvoreno priznaju. A kradu ili su krali u nekom momentu SVI, iz obje skupine.

Na kraju dana, svako odlucuje za sebe i radi kako mu savjest nalaze.

Razmisljam i ja da cim zavrsim sa ovim mojim ratnim epizodama, pocnem da se zalazem za mir u svijetu i pljuvat cu po svim vojnim korporacijama i NATO saveznicima
11.02.2014 | 07:25
Da ne skrećemo off topic... Ovdje je nemoguće naći ikog starijeg od 30 godina da NIKAD NIŠTA piratsko nije imao instalirano na kompu jer se do prije 15 godina ovdje drugačije nije ni moglo doći do softvera. Ni danas se do mnogih softvera ne bi moglo doći na normalan način da nema kupnje preko interneta i plaćanja paypalom i kreditnim karticama. 1996. sam ja pokušavao kupiti ne samo neke profesionalne softvere, nego i knjige koje nitko kod nas nije uvezao pa je to ispalo nemoguća misija. Imaš, kao, MasterCard (za koju su tražili nekakve sumanute kolaterale) i onda ti taj MasterCard nigdje ne prolazi jer "!#%!"#$”" banka nije implementirala online autorizaciju. Požališ im se na to i oni odgovore "Politika naše banke je takva da ne ohrabrujemo kupovinu preko interneta jer je smatramo vrlo rizičnom."

Dakle, nije bitno da li je netko NEKAD DAVNO imao nešto piratsko instalirano na kompu, nego da li ima DANAS, I ZAŠTO?

Ti si imao firmu u Splitu, ljudima si radio webove i koristio se ukradenim alatima tako da možeš rušit cijenu i potkopavat konkurente koji su svoje alate legalno platili. Pričao si tužne priče o tome kako nemaš djetetu za kupiti mlijeko, a onda si poslije toga ovdje tražio savjete oko kupnje auta, jedrilice i još dva Maca.

E, sad, to je sve bilo pa prošlo. Pitanje glasi - imaš li DANAS ukradeni softver i ZAŠTO? Ako imaš, koje ti je danas opravdanje?
11.02.2014 | 08:01
Ja kad kazem da trenutacno imam pirate jer sam u ratu, to kao argument se ne broji, vec ti ko Srbi kopas po proslosti.

Kad kazem da smo SVI u proslosti imali piratske sadrzaje, ti kazes da je to otislo u zastaru, i da je bitno sta je sada

Ja zbunjen

Ali povlacim se iz rasprave... Uzivajte u svom postenju
11.02.2014 | 08:23
dpasaric kaže:
Mislim da sam odličan sugovornik na ovu temu jer sam prošao svašta - još od doba presnimavanja audio kazeta sa ZX Spectrum programima!

Danas spadam u skupinu kreatora sadržaja, a uz to sam i u firmi koja je ovlašteni trgovac softverom. Dakle, ja prvi bih trebao biti jako strog sve skupa, ali mislim da nisam. Moja nečela su:

- ako koristiš za posao, jednostavno moraš platiti!
- ako je za zabavu, a možeš kupiti legalno kod nas i realno možeš platiti - plati pa igraj/slušaj/gledaj...
- ako si učenik ili student, a škola/faks ti ne osiguraju legalno softver, koristi i piratsko da učiš, na to se zažmiri...
- ako ti sadržaj nije legalno dostupan, a koristit ćeš ga samo osobno, koristi i šuti...
- ako ti je sadržaj dostupan legalno, ali njegova cijena nije pravedna u kontekstu našeg društva, dok se radi o privatnoj upotrebi bez koristi osim osobnog unapređenja i učenja, i to sam voljan malo zažmiriti...
- ne promoviraj piratstvo i krađu, postani kreator i doprinesi svijetu nečim svojim!

I to je to!


Slažem se u potpunosti s ovim. Ali trebalo bi cijenu nečega podjeliti na segmente i to:

1. Razvoj (to košta najviše). Tako da bi taj software ili nešto trebao biti skup sve dok se taj dio ne otplati, a to bi trebalo dokomentirati od strane kreatora.

2. Održavanje bi se trebalo plaćati isto po stvarnim troškovima.

Patentni rok ili autorsko pravo bi trebalo trajati samo dok se ne odplate troškovi razvoja. Onda bi to bilo puno pravednije i jeftinije. Ovako neko napiše nešto i do kraja života ubire gadnu lovu i još se buni kad mu gladan narod nešto mazne. Ovo bi se isto trebalo primjeniti i na još osjetljivijem farma tržištu, gdje se zarađuje gadna lova na glupostima. Dok to ne bude malo bolje regulirano biti će teško nekome objasniti da se ponaša nepravedno ako ukrade software. Jer je već sad samo dostupan odabranima, a to je defacto nepravda.
11.02.2014 | 08:29
drlovric kaže:
Ja kad kazem da trenutacno imam pirate jer sam u ratu, to kao argument se ne broji, vec ti ko Srbi kopas po proslosti.


Ne ja. Ti si se uhvatio toga što si ovdje pisao (pitao) prije n godina.

Ali da, imaš pravo, ostao sam nejasan. Pišeš da imaš piratske filmove jer si u takvim okolnostima. OK. A ja te pitam imaš li piratski softver (jer to nema veze s okolnostima)?
11.02.2014 | 08:38
tino1 kaže:
Patentni rok ili autorsko pravo bi trebalo trajati samo dok se ne odplate troškovi razvoja. Onda bi to bilo puno pravednije i jeftinije. Ovako neko napiše nešto i do kraja života ubire gadnu lovu i još se buni kad mu gladan narod nešto mazne. Ovo bi se isto trebalo primjeniti i na još osjetljivijem farma tržištu, gdje se zarađuje gadna lova na glupostima. Dok to ne bude malo bolje regulirano biti će teško nekome objasniti da se ponaša nepravedno ako ukrade software. Jer je već sad samo dostupan odabranima, a to je defacto nepravda.


Ček, ček... O čemu sad tu pričamo? O glazbi? O softveru?

Što se softvera tiče, patentna prava na određeni *ALGORITAM* (ne sam komad softvera, nego na programsko rješenje nekog specifičnog problema) *I IMAJU* određen rok trajanja i on nije baš dug. 20 godina, ako se ne varam (kao u farmaciji). Npr. MP3 algoritam je razvijen na tadašnjem ETF (današnjem FER) u Zagrebu neke tamo 1991. ili 2. i patentna prava su prodana Fraunhofer institutu za keš lovu. Fraunhofer naplaćuje tantijeme od onda na svaki softver i hardver koji koristi taj algoritam (kasnije su razvijeni još neki, drugačiji, lošiji, koji su u GPL domeni, ako se ne varam), a to je razdoblje, dakle, isteklo prije godinu-dvije. Danas je izvorni MP3 algoritam oslobođen tantijema, iako i dalje postoji obaveza navođenja nositelja patentnog prava (Fraunhofer instituta) - to možeš vidjeti npr. kad instaliraš Ubuntu.

Sam komad softvera ne može sam po sebi biti patentiran. Samo algoritam, ako predstavlja neko specifično, originalno rješenje. Softver je "obično" autorsko djelo, ali ne može se patentirati. Dakle, ne ubire nitko "do kraja života" lovu na napisanom softveru, nego samo toliko dugo dok ga netko kupuje. A ako je patentirao algoritam, onda dok ne istekne rok patenta.
11.02.2014 | 09:00
Ups, opristite direktore nisam se dovoljno informirao, neću više.
11.02.2014 | 10:03
Nekad sam sav software imao piratski. I na poslu i doma. Unatrag desetak godina praktično sve kupujem pa tako danas imamo u firmi sve licence za win/office, ostali software koji korisitimo je free.

Ono gdje varam na poslu je da imam nekoliko home licenci za MS Office iz čistog razloga jer kolege ne koriste outlook i misli da je nekorektno naplaćivati nešto što ne trebam i uvjetovati mi da poslovni korisnik "mora" kupovati nešto što mu ne treba. Ja koristim outlook i imam pro licencu.

Od Open Officea smo odustali radi problema s preoblikovanjem nakon što mi se par puta desilo da mi neki ugovor otvoren u MS Wordu ispadne živa katastrofa s oblikovanjem (posebno ugovori koji se moraju solemnizirati pa su iscrtkani).

Doma imam licencirane win7 i sve originalne igre, oko 40 komada.

Muzike imam brdo skinute s neta i cca 150 CD-ova. Uglavnom kupim CD ako mi se album baš sviđa.

Filmove uglavnom skidam otkad nemam vremena ići u kino pored dvoje klinaca. Naravno da više volim ići u kino, ali jednostavno ne stignem.

Ne plaćam RTV pretplatu.
11.02.2014 | 11:19
RTV pretplata, to je tek tema za sebe. Majko moja koji je to namet. Uskoro selim u novi prostor gdje jedva čekam 'patrolu' da mi dođe na vrata kako bi im se mogao reći da ja nemam nikakav uređaj/auto/avion/mobitel/tv/komp ili gagdet preko kojeg mogu primati signal i pratit tako uzbudljiv TV/radio program koji btw ni ne pratim.

/take a walk
  • Air
  • Korisnik
  • 64
11.02.2014 | 11:31
Živimo u uređenom društvu. Pretpostavka: želimo da je još uređenije (poštenije, pravednije…) najčešće je ta želja samo kada nama nešto treba - što je vrlo važan pokazatelj niva na kojem funkcioniramo.

Današnje uređenje je na bazi privatnog vlasništva. Svi znamo što nije naše, to nije upitno.
Kako onda možemo za nešto nepošteno, neispravno tražiti opravdanje???
Možemo navesti obrazloženje kako smo došli do toga nepoštenog - ali to obrazloženje je samo slijed iz kojem bi trebali iščitati gdje smo napravili grešku u koracima.

U mnogim postovima čitam načine kako bi trebalo biti vlasništvo (autorsko pravo) definirano - kako bi neki htjeli da nakon nekog vremena ono što nije njihovo, čijem stvaranju ničim nisu doprinjeli postane njihovo. Apsurd.
Pitanje:
Volio bih čuti odgovor kako bi se osoba koja zastupa takav stav postavila kada bi netko po svojoj želji, htio nešto što je njegovo, što je on stvorio ili kupio (nije bitno da li to koristi ili mu služi za privređivanje)?
11.02.2014 | 14:38
Evo, Josip R. će nam, nadam se, kad mu se glava ohladi, dati svoj odgovor na to pitanje.
11.02.2014 | 14:42
evo resio sam da jedno vreme ne skidam mjuzu,ali cu vrlo rado na kvarno da koristim,slusam USA servise Pandoru i Spotify.......jer ko zna kada ce moja zemlja biti na listi podrzanih....a da i Britanski ITVPlayer....


11.02.2014 | 15:17
film nisam nikada skinuo. Iskreno nisam siguran jesam li ikada pogledao kod kuce neki film koji je bio kopija ( npr prijatelj skinuo sa neta pa posudio). za ovu drugu izjavu nisam 100% siguran ali ako se desilo brojka je sigurno jednoznamenkasta.

otkada sam na macu sav software je legalno kupljen, cak su mi i win 7 u parelellsima legalni

na win platformama je bila druga prica priznajem, os je obicno bio legalan a office je vecinom bio kopija.

i naravno u doba ZX Spectruma, C64, itd.... 90% je toga bila piraterija mada sam imao prilicnu kolekciju kazeta kupljenih u Trstu u trgovini sa informatickom opremom. Sjeca i se tko imena?

e da, imam na ovome macu sa kojega tipkam tocno 7 pjesama nekupljenih sa neta

iphone i ipad i ATV nisu nikada vidjeli JB !
11.02.2014 | 16:12
Smayoo, eto se u ovome slažemo, čak smo i isti put prošli...

Aplikacije za iOS, sve legalne. Za OS X, 85% legalno, ostalo u nabavku originala... Čak se iskupljujem za davne piratizacije igara tako da na Steamu ubodem kad se pojavi dobra akcija, kad ću to sve odigrati, ne znam, ali sam miran i spokojan.

Muzika, jako mali postotak je legalan, uglavnom samo ono što sam kupio na CD i ripao, ostalo je skinuto - čeka se iTunes Store da i tu napravimo reda.

Filmovi - skidam i dan danas ono što me zanima pogledati, a nisam u kino stigao, s ogradom da kad mi se nešto svidi, to biva odmah kupljeno. Filmova/serija imam što na DVD što na BR preko 800 sigurno... Sve originale. Radije bih da je to sve negdje u oblaku i digitalno, no ne vjerujem oblacima, jer danas jesu, a sutra više nisu...
11.02.2014 | 17:00
Meni je interesantno pitanje iz naslova teme: granica legalnosti. U moral ne diram, to je podložno interpretaciji, ali oko legalnosti možemo razgovarati.

Po zakonu, ako kupim CD i ripam ga u mp3 pa prebacim na iPod, nije legalno. Naš zakon dozvoljava stvaranje digitalnih kopija, ali samo kao backup.

Ako koristim neke servise koji nisu dostupni u HR, npr. Hulu, Netflix, iTunes store,... i sve platim koliko košta, opet nije legalno. Kao prvo, krši se terms of service, a i vlasnici tog sadržaja zadržavaju pravo da ga ne prikažu/prodaju u određenim zemljama.

To je ono što mene muči. Jedini način da dođem do onog što me zanima je nezakonit. Ili da čekam nekoliko godina da mi neka interesantna serija dođe na RTL ili Novu.

OK, danas se muzika, software, čak i filmovi mogu nabaviti legalno u vrlo kratkom roku (iako ne u obliku koji želimo), ali kad su u pitanju TV sadržaji, piratluk je (nažalost) jedini način. Ja bi rado platio Netflix, ali ne daju mi.
11.02.2014 | 21:16
al ajmo ovako. Dao Bog da je piratizacija jedini zločin u hrvatskoj
11.02.2014 | 21:45
stefanjos kaže:
al ajmo ovako. Dao Bog da je piratizacija jedini zločin u hrvatskoj


Krivo. Dao Bog da nema zločina!
11.02.2014 | 22:40
Dakle očito me nitko nije shvatio.

Danas postoji pojam dijeljenje. Dijeljenje nije krađa! Pa da pojednostavimo primjer sa pekarom.

Ako Ivica ode u pekaru i kupi krafnu, a doma ima "3D crnu kutiju" koja radi čuda, a jedno od njih je kloniranje. Uzme li Ivica svoju krafnu i stavi ju u crnu kutiju koja napravi kompletni nazovimo "3D kod" krafne, te ju podjeli na internetu sa svima koji imaju također "3D crnu kutiju" je li ivica lopov?
Je li Perica koji skine taj kod u svoju "3D crnu kutiju" i napravi si krafnu lopov? Odgovor je NE!

Sada ovdje nešto ne štima razmišljate? I tako razmišlja svako tko je programiran od masovnih medija, sustava i onih koji žele kontrolirti svijet, svatko tko sluša budalaštine i uzima ih zadravo za gotovo bez da razmišlja dublje o nekoj pojavi ili problemu. Vi već imate kreiran odgovor u glavi a to je da su i Ivica i Perica krivi i da su lopovi! Je li to točan odgovor, vratite se na početak pa pročitajte ponovno predhodni odlomak pa si odgovorite na pitanje je su li Ivica i Perica lopovi?

Nova tehnologija postavlja nova pravila.

Zašto ste programirani da razmišljate da su Ivica i Perica lopovi? Zato što vas tako sustav uči (programira). Zašto danas još uvjek koristimo fosilna goriva, kad je imamo samo obnovljive i održive izvore energije. Kada postoji tehnologija koja može elktričnom energijom napajati pola Amerike i bilo koju veći zemlju za šaku novca. ??? Opet vam mozak radi, pa razmišljate ček ovaj lupeta gluposti di on živi u sf filmovima? "Slobodni" mediji ne posotje, postoje samo privatni mediji koji vam serviraju ono što žele opet programirajući vas. Pa tako ne znate za silne "sf" tehnologije koje postoje danas, a malo ih je poznato dok je večina tajna močnih korporacija, vojski i sličnih koji operiraju iznad ili mimo vlade koja nema ovlast nad njima.
Sad razmišljate kud je krenuo u "teorije zavjere" i kakve to veze ima s temom? Dokazano je da DARPA, HARPA i slične Američke korporacije mogu kontrolirati vrijeme i sezmičke aktivnosti. I ako niste čuli za to onda netrebate dalje čitati komentar. Onda ko zna o čemu pričam. Onda treba znati da su sve ostale "sf" tehnologije moguće i postoje samo ne za vaše oči.
Dakle da se ne pogubite, vratimo se na fosilna goriva. Ima li montarni sustav koristi od samo održivih sustava? NE. Zašto bi svi imali skoro pa besplatnu energiju, toplu vodu, hranu, dom, normalan život bez stresa kada tu nema zarade? Fosilna goriva trebaju sustavu jer je sredstva razmjene novac, a ko ga ima više...
Isto tako ste programirani da razmišljate da su Perica i Ivica lopovi jer su kroz sustav prošli bez da je gladan sustav dobio lipe zarade.
A dio sustava ste vi u kojem radite. Pa tako i pekarica koja se možda isto može osječati prevarenom i zbunjenom jer zna da je Ivici prodala krafnu.

Ivic je vlasnik krafne i nije ju iznajmio, već kupio, da radi šta hoće sa njom. To što Ivica ima magičnu kutiju koja od jedne krafne može napraviti dvije ne čini ga lopovom!

Ekonomski sustav koji je postao neodrživ iz nemorala, demokratski sustav koji je samo novi način manipulacije i prividne slobode se raspada i u procesu je samo uništenja. Na životu ga samo održavaju sile koje su na vrhu hranidbenog lanca, koje zaboravljaju na čijoj grbači stoje.

Nova tehnologija i ideja slobode nadvladat će pohlepu i nemoral. Nova tehnologija koja omogučuje kopiranje softvera je samo prva u nizu revolucije prema sustavu gdje novac ne igra ulogu i nije sredstvo razmjene zbog svoje "tamne strane" koja kao i u Sf filmu uništi onog koji ju koristi.

Poanta je da se svijet mijenja i sustav koji se raspada vas i dalje želi kontrolirati programirajući vaše mišljenje. Ali svako u sebi ima source kod koji mu je usadio/la bog, sila, priroda, svemir, vanzemaljci, ili u što vjerujete, znate...

Update: Kinsif naš moralan kompas je upisan u source kodu, a nism lupetao, istraživanje koje sam prije naveo je provedeno u Americi na jednom od prestižnih sveučilišta na velikom broju ispitanika, te je pokazalo da ne smatraji piratizaciju nečim nemoralnim.

Na žalost oni koji još uvijek misle da mogu živjeti od razvoja softvera, glazbe, filmova te se na taj način obogatiti su kolateralne žrtve sustava koji ionako nije briga.

Ne znam da li sam uspio prenjeti znanje i misao te da li ste me shvatili, nije mi namjera nikoga vrijeđati, i nadam se da se nitko nije uvrijedio ili ovo shvatio osobno.

U načelu se slažem sa pravilima koje je naveo dpasaric i mislim da ako se svi držimo tih pravila, sustav će zasad biti u balansu i neče biti koletarnih žrtva.

Poštovanje.

Update: Da je u primjeru Perica ili Ivica koristio magičnu kutiju da napravi više krafni i prodaje to ne bi bilo u redu u sustavu gdje neko (pekarica) gubi zaradu, peh za pekarici, nemoral za Ivicu i Pericu. Ali sustav im nemože stati na kraj ako ima previše Ivica i Perica koji je ne slažu sa sustavom. Stoga je očito potreban novi sustav gdje pekarica mijenja svoj rad za nešto drugo što ima vrijednost i Ivici i Perici a da nije novac.



Ponekda je teško uhvatiti misao, kako bi smo je stavili na papir.
12.02.2014 | 00:02
Čuj, puno si toga nadrobio, većina je u domeni filozofije. Načelno se ja dijelom i slažem (da je sustav truo i da kapitalistička gramzljivost vodi u krah). Problem koji ne vidiš (ili se praviš da ga ne vidiš) je u tome što je kreativno djelo iz bilo koje domene (da ih ne nabrajam opet, vidi par postova gore) vrhunac ljudskog intelekta. Mali je postotak ljudi koji to može i zna (i ima talent). Čak i ako postaviš sustav takav da oni imaju zagarantiranu egzistenciju i kolektivni prosperitet jednako kao svi drugi (idealni komunizam) te da ih za njihovu iznimnu i rijetku sposobnost nikako ne nagrađuješ, i da oni nisu zbog toga nesretni, svejedno ih moraš nekako stimulirati jer inače se oni neće baviti stvarima koje su od općeg interesa (neće svoj talent usmjeriti na tu stranu), nego nečim što njih zabavlja (pa makar to bilo i posve beskorisno u svakodnevnom životu).

Dakle, ako su ti ljudi "dužni" (po teorijskom društvenom sustavu kojeg postavljaš) stvarati, a da bi svaki konzument to što oni stvore mogao kao svoju prćiju "dijeliti" (što sam stariji, sve mi više idu na jetra takvi eufemizmi, se*e mi se od toga ), zašto bi oni išta korisno stvarali? Kužiš? Dugoročno, takav je sustav također neodrživ.

Ne može 100 budala (dozvolite mi tu hiperbolu bez da mi sad opet netko skače uvrijeđeno jer se prepoznao u toj grupi) odlučiti da je njihovo pravo da koriste kreativni potencijal desetero sposobnih. To može odlučiti samo tih desetero. Onih 100 budala mogu samo, u tom slučaju, reći "hvala". Jer - koji je njihov doprinos u tom procesu kreacije? To što kreaciju "dijele"? Ma hajde...

Nego, deder, Josipe, molim te, ne bilo ti teško, odgovori na Airovo pitanje:

Volio bih čuti odgovor kako bi se osoba koja zastupa takav stav postavila kada bi netko po svojoj želji, htio nešto što je njegovo, što je on stvorio ili kupio (nije bitno da li to koristi ili mu služi za privređivanje)?
12.02.2014 | 00:38
Krajnja linija, piratizacija je loša. Ali u sustavu u kojemu živimo je neizbježna.
12.02.2014 | 00:51
Nadrobio ga jesam jer ne može bez barem malo konteksta.

Slažem se da mali postotak ljudi ima više dara, talenta, a li razlog tomu je sustav koji ih ne stimulira na kreativnost, ideje, nego ih već zatupljuje i onda se izgube u životu, jer ih sustav zabavlja glupostima.
Svi imaju neki talent u source kodu, samo ga treba poticati od malena, kod nekih više kod nekih manje, ali ljudi se rađaju u raznim okolnostima i uvjetima koji nisu uvijek stimulativni da naprave od njih najbolje što mogu. Sustav nažalost otupljuje i programira danas svu djecu od početka mladosti.

Treba poticat znanje i učenje, kada se više ljudi osvjesti o problemima i kad ih sustav osobno pritisne, a ne u susjedovom dvorištu, doći će do promjena kao sad u BIH.

Odgovor na pitanje. (Nije jednostava kao i pitanje.)

Ako neko želi nešto moje što sam napravio ili kupio, dans u ovom sustavu (čiji sam rob), tražio bi ga novac ili bi mu poklonio to nešto ovisi o čemu se radi i koliko ja to cijenim. Ja kad dajem nešto, za što znam da to neko drugi ne može kopirati miran sam, a ako znam da može svjesno prihvaćam rizik kada to nešto darujem ili prodajem.

Danas da sam recimo developer i da imam hit aplikaciju, koja se prodaje, zaboli me ako ju neko skine da ju ne plati jer ne plača sa razlogom. Ili nema para ili ne cjeni rad (iz ne znanja) a to može jer mu tehnologija dopušta, a onda je to drugi problem o kojem sam pisao.
Onaj koji pokušava živjeti od programiranja, a nema "talenta" gubi vrijeme i treba se primiti drugog posla u kojemu je dobar. Sve dobre aplikacije će naći svog kupca kao i svaki dobar proizvod, a ljudi će ga plačati kako bi podržali i developera i daljnji razvoj aplikacije/proizvoda (u večini slučajeva).
12.02.2014 | 00:56
nekom losa,nekom dobra...da je bas to toliko strasno,neko ko nazovimo vlada nad nama,bi se verovatno davno potrudio da Net bude 50% skuplji za svakog korisnika,ili u toj meri cenzurisan,da ne bi mogao da nadjem ni obicnu sliku,koja mi treba...a kolko vidim cilj opet tih velikih,da taj isti net,bude jednog dana dostupan bash svima,a mozda i free.....mada nikad se ne zna,mozda ga i UBIJU.......
a ja se Uveliko radujem da je proslo vreme ,kada je Metallica dobijala Nepster na sudovima......davno toga nema.....a i kad povremeno pokrenem uTorrent,pa se nakupe 'Lopovi'isterase mi oci one USA ,DE,FRA,GB,Skandinavse...i cije jos zastavice koliko ih samo ima,bilo da je film,mjuza,ili soft u pitanju.....a jadni se iskidase da nam objasne sta je Postenje,Tolerancija,Demokratija.....kad nam dodju na ove nas prostore i sole nam pamet ,kako se zivi u mudernom svetu,i kako se pece domaca rakija,i vadi dozvola ,kad treba da sredim prase ili janje za Slavu,ili Bozic....
Sto bi reko pokojni glumac Gidra..'MRSH'(ovo je samo figuratuvno,nije Nikom namenjeno ovde sa foruma)
Ziveli
12.02.2014 | 01:07
@ smayoo

Stvarno se nisam htio upletati u ovu diskusiju jer ne vidim da ćemo doći do nekih zaključaka do kojih, univerzalno, netko več nije došao... Ali, ti kažeš:
Dakle, ako su ti ljudi "dužni" (po teorijskom društvenom sustavu kojeg postavljaš) stvarati, a da bi svaki konzument to što oni stvore mogao kao svoju prćiju "dijeliti" (što sam stariji, sve mi više idu na jetra takvi eufemizmi, se*e mi se od toga ), zašto bi oni išta korisno stvarali? Kužiš? Dugoročno, takav je sustav također neodrživ.

Ja ne potpisujem ideju da je razlog bilo kakvog stvaranja isključivo financijska korist. Financijska korist je stvaraocu dobro došla i poželjna, ali kad bi se svi isključivo njome vodili na ovom svijetu mnoge stvari ne bi bile stvorene...

"Volio bih čuti odgovor kako bi se osoba koja zastupa takav stav postavila kada bi netko po svojoj želji, htio nešto što je njegovo, što je on stvorio ili kupio (nije bitno da li to koristi ili mu služi za privređivanje)?"

Ja sam puno puta dao besplatno na korištenje nešto što sam ja stvorio, a isto tako sam imao sreću da su meni dali na korištenje određeni software koji su ili kupili ili stvorili, iako tim ljudima to nikako nije bilo od koristi... Čak im je donekle stvaralo neku malu konkurenciju... Ali nisu gledali uskogrudno, jednostavno su htjeli pomoći... I to im neću zaboraviti...
12.02.2014 | 01:19
Air kaže:


U mnogim postovima čitam načine kako bi trebalo biti vlasništvo (autorsko pravo) definirano - kako bi neki htjeli da nakon nekog vremena ono što nije njihovo, čijem stvaranju ničim nisu doprinjeli postane njihovo. Apsurd.


shvacam te, materijalni pandan bi bio:
napravim apartman, rentam ga, za 20 godina otplatim, zaradim nesto i sad bi ga trebao dati kao javno dobro, jer eto prosao je neki imaginarni zakonski rok nakon kojeg se moram pozdraviti sa tim aparmanom.

isto bi se moglo reci i za pjesmu (bit cu konkretan da se ne pogubim ko neki), ali po meni ne radi se o istoj stvari, jer kuca ima svoju fizicku dimenziju i ne moze ju se kopirati u nedogled (cak ni mali ivica ne moze ). mozes napraviti kucu, prodat ju, dobiti novac i nastaviti dalje. pjesmu mozes iznajmiti, prodavati, reproducirati u nedogled, i nakon 50 godina ona je jos uvijek tvoja, i to nije fer prema drugima, jer neko se rodi sa glazbenim talentom, a neko se rodi sa slikarskim talentom.
i sto sad, pjesnik je eto sretnik jer moze jednu pjesmu prodati beskonacno puta, dok slikar moze sliku prodati samo jednom? meni to nije fer.

nikako nisam za komunisticke gluposti da svi moraju imati isto, jer neki su marljiviji i sposobniji, i kao takvi moraju dobiti vise (naglasak na marljiviji), ali dali pjesnik zasluzuje vise od slikara? dali filmski glumac zasluzuje vise od kazalisnog? dali projektant koji crta naftovode zasluzuje manje od programera koji isfura igricu tipa flappy bird ili kako se vec zove to govno?!?

drustvo bi trebalo funkcionirati po nacelu zasluga ali i pravednosti. bez obzira na sistem, to bi morao biti temelj. u danasnjem svijetu replikator iz star treka NE POSTOJI, i stvaranje hipoteza i nekakvih kvazi teorija na temelju nepostojecih stvari je nezrelo.
jednog dana kada slikar bude u mogucnosti stisnut gumb i replicirati jednu svoju sliku u koliko god kopija zazeli, sjest ce ljudi i sagraditi novi sustav vrijednosti i novo drustvo, i nece biti bas tako sretno kako neki to zamisljaju.
do tada, treba stvoriti drustvo u kojem pjesnik nece biti u prednosti jer je rodjen sa talentom kojeg moze digitalno replicirati a slikar ne moze.

zasititi autorskim pravima svakako, jer svijet je pun ljudi koji imaju crnu kutiju zvanu komp iz koje samo uzimaju bez potrebe za davanjem, ali ne za uvijek.

ne zelim svijet u kojemu mariah carey kuca abnormalne novce na sise i botoxe, iz godine u godinu, jer joj se potrefila jedna bozicna pjesma na racun koje moze zivjeti u izobilju do smrti. ne zelim gledati keith richardsa kako si svaka dva tjedna upumpava svjezu krv da bi iducih 13 dana mogao u nju trpati heroin, na racun "i can't get no satisfaction".

ovakvih primjera ima na pretek, i dokaz su da sa trenutnom regulativom autorskih prava nesto nije u redu. doduse dokaz su i ljudske gluposti jer samo idiot svaki bozic sa zadovoljstvom slusati "all i want for christmas is you", ali lakse je promijeniti zakone nego vecinu sa "usadjenim moralnim kompasom".
12.02.2014 | 04:53
Kako je lijepo je vidjeti da svako ima svoje misljenje i pogled na stvari. Iako su neki postovi duboko u domenu filozofsko/akadmeskog miljea

Medjutim, od svih ucesnika diskusije nisam nasao NITI JEDNOG (ispricavam se ako mozda nisam vidio) da je javno stoji iza svojih rijeci da BAS SVE na comp ima legalno.

Isprike tipka "da imam Netflix, rado bi placao" ili "kad dodje iTunes legalizirat cu svu svoju glazbu" ili daleko najjaci "nisam stigao otici u kino, pa sam skinuo s torrenta" ili "imam 75.34% legalno" ne piju vode, niti umanjuju cinjenicu da SADA imas nesto sto nisi platio

Isprika (mozda i sa vise kredibiliteta) bi onda mogla biti i "kad se zaposlim, pocet cu kupovati", ili "cim otplatim kredit" ili "kad budem u financijskoj mogucnosti"...

Ja kupim od lokalnog Afganistanca za 10$ DVD s Adobe CC paketom. Adobe Inc. nema blage veze da taj DVD uopce postoji, i nista im se u zivotu ne mijenja kupio ga ja ili ne. A s druge strane, necija obitelj mozda ima par dana sto jesti za tih mojih 10$. Tako da je sve relativno :/

Zakljucak price koju je Smayoo pokrenuo, iz mog kuta, je da su u proslosti svi krali i da je to tada bilo uobicajeno. I to je kao u redu, jer je VAMA bilo normalno! Tada niste pitali kako li zivi developer ciju igru kopiram na audio kazetu na susjedovom Telefunkenu :/

Sada svi krademo malo manje, sa tendencijom da nekada u buducnosti prestanemo ili osjetno smanjimo, jer smo u mogucnost platiti

Ja znam po sebi da nema goreg od bivseg pusaca. Taj svima sere za cigare, a pusio k'o Turcin. Tako i ova prica, ja sam TADA kopirao/prodavao/krao, ali cu vama SADA drzati moralne pridike. Licemjerno, u najmanju ruku receno :/
12.02.2014 | 04:54
12.02.2014 | 05:07
Al stvarno smo otišli već u neke druge sfere i nikako da ovu temu zaključimo.
Nitko nikome neće promjeniti mišljenje. A za popovanje se apsolutno slažem.
Devedesetih sve normalno, a sada smo evoluirali na više stanje bitka - i ...... blurgghhhh!!!!!
Šta seremo uopće svi?
12.02.2014 | 07:57
Slažem se sa Kinsif-om u potpunosti i to je bilo ono šta sam ja napisao.
Treba se honorirati rad bilo koje vrste, sve jedno bilo intelektualni ili fizički. Ali trebalo bi se naći neko realno mijerilo (vrednovanje) toga rada.
Na primjer da se podjeli u razvoj i komzumiranje, i da se to stvarno dokumentira pa neka taj neko ko je napisao pjesmu i naplati njegovo pisanje ili taj pjevač naplati to pjevanje ali ne da se podrazumljeva da će se kad god ta pijesmica bude vrtila negdje morati platiti to nekom i da na kraju bude višestruko preplaćena čak i izvan realne vrijednosti svega pa i puno potrebnijih stvari.
A to samo zato jer se svakom ko misli slušati naplaćuje pomalo (svakom podnošljivo) tako da to postane ogromna hrpa. Kad bi se pitalo pojedinca bili za neko dijelo dao milione (koliko tako nešto naplaćuju) sigurno da nebi.
To je isto ko da neki urar napravi grand komplikation sat (koji je daleko zahtjevnije napraviti nego pijesmicu) i naplaćuje svaki put kad neko na njega pogleda koliko je sati, nego taj urar proda svoje djelo i ti gledaj brate koliko hoćeš ili pokazivaj svakom koliko hoćeš koliko je sati.
12.02.2014 | 08:11
@drlovric...slazem se sa tobom....
nekada je na ovim prostorima,bar starija ekipa zna....postojala jedna recenica....a glasila je..'Kurva o Postenju,Vojnik o Skracenju'....ahamm....e pa tako i nama,korisnicima Net-a....sve finoca neka.....
ja sam moj stav izneo,a ko zeli da radi drugacije,njegova stvar,i Mirna Backa....
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 48 minuta
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Sank, tino1, Anonimci (393)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO