Studiranje online
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Studiranje online

• mileni
  • Posjetitelj
05.03.2013 | 02:58
Ameri to rade, istina. Radimo cak i mi, kao i ostatak svijeta.
No evo ti jedna hipotetska situacija. Na prestizni privatni fakultet primaju samo 100 studenata svake godine. 90 ih upada uz (skupo) placanje. 10 ide kroz stipendije. I sve bajno? Mozda. No osim tih 10 postoji jos 50 njih koji su i talentom i znanjem ispred 90 ovih koji placaju. I vise bi pridonijeli toj zemlji sa svojim talentom nego li ovi mogu sa svojim novcem. No ne mogu upasti, jer eto samo ih 10 moze upasti preko stipendije, a ekipa nema novaca.

I previse mijesas materijalno sa ne materijalnim. Naravno da necu podijeliti svog maca/auto/stan sa drugim ljudima. Osim ukoliko ja to zelim. Niti bilo tko drugi ima pravo na moju imovinu.
No ukoliko nekom savjetom ili svojim znanjem mogu pomoci to cu rado i napraviti. Vjerujem da si 'mali milion' puta surfao trazeci rjesenje za svoj problem. Ja znam da ja jesam. Zamisli da ti google/bing/yahoo traze naknadu za to. Za svaki pronadjeni rezultat koji je bio rjesenje za tvoj problem.

I to je znanje. Koje je netko drugi stavio na net. Pa neka se onda i to naplati.

Nemam nista protiv privatnog skolsta. Dapace. Mislim da u ovom svijetu ima mjesta i za privatno kao i za drzavno. No negdje se mora povuci granica. Ekonomski i drustveno najuspjesnije zemlje svijeta vode totalno drugaciju politku od prezaduzenog SAD-a. Koji je uopce smisao drzave ako ne kontrolira apsolutno ni sa cime? Skandinavci ne zele prodati svoje skole, ceste, vodu, telekomunikacije i jos neke od osnovnih stvari pomocu kojih drzava doslovno dise. I u pravu su.
05.03.2013 | 04:52
Ja sam opcenito pristalica podijele znanja. Forumi su zato i popularni, zar ne? Sta im je druga svrha?

Recimo, trebala mi je pomoc oko baza podataka, trazio sam je ovdje. I dobio u expresnom roku. Ljudi su cak odvojili svoje vrijeme da mi naprave PDF i video fajlove na mom konkretnom primjeru. Hvala im jos jednom an tome. Oni ce se prepoznati...

Puno puto sam isto tako pomogao drugima, iz mog domena, ali se ne libim ni pitati kada ne znam, javno ili na PM.

E sad, kada dolazimo do nekih specificnih zadataka tu je vec malo skakljivo.

Kako ja mogu reci covjeku: "Ti znas AutoCad, ucis ga 9 godina, potrosio si XXX eura na certifikate i strucno usavrsavanje, tebi je pola sata da meni ovo nacrtas, ili de mene nauci samo to?" :/

Sto ne ide, ne ide... To je NJEGOVO znanje, njegova imovina, i ocekujem da mi naplati za taj rad.

Tako da razumijem i ljude koji ne zele dijeliti svoje tesko steceno znanje, vec taj skill koriste da budu konkurentni ili da vrate investiciju u edukaciju.

U svako znanje moras investirati pare i vrijeme. Ako ti je zao para, ucis sam pa investiras vise vremena (sto se svodi na isto). Od osobe iskljucivo ovisi da li to znanje zeli dijeliti ili ne. I ja tu nikoga ne osudjujem...

Internet je puno pomogao da znanje postane dostupno svima, i danas nema izgovora da nisi u mogucnosti nesto nauciti ako to stvarno zelis.

Najmladji iOS developer je dijete od 12 godina. Sam je naucio programirati igre koristeci iskljucivo resurse dostupne na netu.

Koji je vas izgovor da nesto ne znate?
05.03.2013 | 09:30
Ponavljam - to su sve neke nadgradnje znanja. A nismo o tome pričali, nego o sustavu školovanja, o tome što se negdje čak i ispodprosječan studij plaća puno skuplje nego što si većina može priuštiti, a negdje drugdje čak i prosječno uspješni klinci mogu studirati o trošku državnog proračuna i doprinijeti svom društvu više nego da ostanu "trailer trash" zato što ne mogu sami financirati svoje školovanje. Bitna je razlika da li od nekog tražimo da nas nečem nauči zato što želimo učiti ili tražimo da nam netko nešto napravi zato što mi to ne znamo (i ne isplati nam se / ne da nam se / ne možemo naučiti). Za ovo drugo je očekivano da se naplaćuje (pri čemu taj koji to zna ima diskrecijsko pravo i pokloniti to što radi, ako to želi). To je onda intelektualna specijalistička usluga. Ono prvo, međutim, je temelj napretka društva. Društvo u kojem se perspektivnom i uspješnom mladom kadru onemogućava put do znanja samo zato što ga ne može platiti - samo je sebe osudilo na propast. Pri tom ne govorim o propasti u financijskom smislu (iako, prije ili kasnije, nužno i to dolazi na red), nego o potpunoj stagnaciji onog bitnog, suštinskog, intelektualnog razvoja.
06.03.2013 | 13:39
DrAle kaže:

Npr. bi li ti u trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj zatvorio sve brodograđevne fakultete ili bi ih razvijao?

Gledao sam dokumentarac jucer o South Korea i kada vidim kako ta mala drzava gradi brodove (70-ak mega ships godisnje), dodje mi da placem. Zanimljivo, brodogradiliste je u vlasnistvu Samsunga

Toliki poticaji se daju HR brodogradnji i skverovima, i non-stop su u minusu, samo da bi Hrvatska bila na listi zemalja koje se bave brodogradnjom i fiktivno drzala odredjen broj zaposlenih u toj djelatnosti

Ne samo da bi obustavio razvoj brodogradjevnih fakulteta, vec bi zakonom zabranio da se time bavimo u javnom sektoru Jer toliko je ocigledno da nam ide...
12.03.2013 | 18:17
Smayoo, odlično si to napisao - slažem se sa svime od točke do točke. I takvo nešto sam očekivao od ove vlade, da pokrenu stvari. Nažalost, još ništa...
  • mileni
  • Posjetitelj
12.03.2013 | 20:42
Ja sam od ove vlade ocekivao isto kao i od prosle. Nisu razocarali moram priznati. Barem moja ocekivanja
12.03.2013 | 20:53
Vlada ima konstantnu kvalitetu kao i zagorsko vino. Konstantno je loša!
12.03.2013 | 22:05
Ne znam. Ja sam čak probao neka zagorska vina koja bi svrstao u kategoriju "može se i popiti u nedostatku boljeg". Nažalost, do sada niti jedna hrvatska vlada nije upala čak niti u kategoriju "podnošljivo loša".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 6 sati
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.51 Seconds

Provided by iJoomla SEO