Tim Cook odlazi, John Ternus dolazi!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Tim Cook odlazi, John Ternus dolazi!

30.08.2026 | 20:55
Sutra je Timu Cooku zadnji dan u Appleu na CEO funkciji. John Ternus dolazi na njegovo mjesto, a Tim se seli u nadzorni odbor.

Prije 15 godina zaželio sam Timu Cooku sve najbolje na novoj dužnosti. Pristojno mi je zahvalio i to unutar par sati. Povremeno sam ga kontaktirao kada je bilo nešto zaista važno, poštujući njegovo vrijeme. I uvijek je pomogao!

Danas sam mu zahvalio na odličnom vođenju mega-kompleksne kompanije; to gdje je on doveo Apple u 15 godina je ogroman posao koji je tražio štreberluk, radoholičarstvo i mnogo entuzijazma. I posebno sam mu zahvalio što nije posrnuo kada su ga pritiskali po pitanju enkripcije i kada je zadržao Appleove tehnologije sigurnima od nadzora kolikogod je to u njihovoj moći, posebno mislim na onu CSAM epizodu.

I danas, u nedjelju, opet je našao vremena za topao i gospodski odgovor! Velik čovjek. Nije bilo lako uskočiti u velike cipele koje je Jobs ostavio...
30.08.2026 | 22:47
Mislim da on ne tipka te mailove osobno.
31.08.2026 | 08:41
Yonkis kaže:
Mislim da on ne tipka te mailove osobno.

Sigurno tipka osobno - to mi je još za Jobsa rekao Hernandez (tadašnji segment manager za developere koji je direktno izvještavao Jobsa i s kojim sam bio dobar i u ležernoj komunikaciji jer smo bili u fazi da tražimo izdavača za Urban Jungle na Macu), a i sam Tim Cook je to rekao u jednom intervjuju - da mu je to dio dnevne rutine rano ujutro prije posla, a ako je gužva, onda javne mailove pročita vikendom, tako je i Jobs radio. Tim je još rekao da je upravo taj feedback korisnika izuzetno vrijedan i da svašta sazna i otkrije tim putem.

Kada malo razmisliš, svatko tko drži do sebe bi to tako radio jer ikakvo filtriranje od neke tajnice nema smisla, pogotovo kada su tehničke stvari u pitanju, a to je npr. bila ona situacija s HomeKitom kada mi se drugi dan javio menadžer iz Irske i rekao: "Timu nisi ostavio telefonski broj da te nazovem, pa evo šaljem mail i moj broj, pa se javi da vidimo problem..."

Njihova interna komunikacija je odlično složena, pravi pristojni old-school pristup, ono kako se to nekada radilo, samo preslikano u digitalno doba.
31.08.2026 | 12:57
Sto ga usput ne pita kako to da Slovenci imaju titlove na ATV a Hrvati nemaju?
31.08.2026 | 14:26
dpasaric kaže:
a ako je gužva, onda javne mailove pročita vikendom

uz trilijune koje imaju, zasigurno ima i neki time machine (hehe) sa kojim uspori vrijeme da procita par tisuca mailova koje nije stigao preko tjedna. Zar zaista mislis da nemaju barem 10ak ljudi koji to procitaju prije nego dode do njega? a onda mu posloze briefing od koga je sto stiglo, da li je dionicar i koliki, o cemu pise, od kuda je itd.. i onda on natipka. Sumnjam da ima vremena uz matcha tea lezerno procitati mailove i onda ih nakuckati tj izdiktirati. Sve je to masinerija koja stoji iza njega. A ako se to pokaze na videu da tipka, a to onda bude PR.
Vjerovao bi da on to procita i nakucka samo da sam uz njega 24/7 i da na svoje oci vidim da to radi.
31.08.2026 | 17:19
Anyway...
Evo njegovog oproštajnog pisma kao CEO

"Team,

Today is my last day as CEO of Apple. This is a moment I always knew would come one day, and yet it is still hard to believe it has arrived and I am writing these words. I love this company and the team behind it, and I couldn’t let this day pass without sending a note to you, to tell you how grateful I am for the outpouring of affection you’ve sent my way, for the way you’ve shown up each and every day, and most of all, for the privilege of a lifetime serving as your leader.

The truth is, whatever there is to say about my success, I know it is all because of you. You have brought out the best in me. In all my life, I have never seen or been with such an extraordinary team of people before, and every day I get to see more examples of that.

There is something truly special about Apple. I am most proud of what an annual report could never capture. This place is proof that culture triumphs over everything. We share a belief that what we build matters, and that we have both the opportunity and the responsibility to leave the world better than we found it. That purpose is part of what makes this place extraordinary. Apple helps nurture it, but I believe it lived within each of you long before you arrived here. It is what brought you to this company and what continues to drive the work you do every day. Together, we have created something far greater than any one of us could have imagined or accomplished alone. And that’s the secret to our success. We bring out the best in each other. We lift each other up. We have made it possible to leave our “dent in the universe,” as Steve once described it, because of who we are and what we believe, because of what we value and how we see the world. How fortunate we are. How fortunate I am.

As you know, I am not leaving Apple. But I am stepping away from a role that I have loved deeply. I will miss this work in ways I can only begin to imagine, even as I remain completely at peace with my decision. I will miss leading you and being with you for every step, even as I take enormous comfort in handing the helm to someone as brilliant and wonderful and capable as John. Few people understand what it takes to build products that change the world the way John does and I could not be more excited for his leadership.

I hope you know how much I appreciate you and what an honor it has been to be your CEO. Most of all, I hope you will continue to be proud to be part of this remarkable place we call Apple and always give it your very best. When we bring our whole selves to this work, with care for one another and for the people we serve, there is no limit to the profound difference we can make.

I look forward to seeing you in my new role at Apple Park and around the world.

With all I have and all I am, I am always

Yours,

Tim
"

0% of text is likely AI - provukao sam ga kroz AI checker, za svaki slučaj
31.08.2026 | 17:39
S obzirom da je Davor i dioničar, možda mail od njega ipak nije isto što i mail od bilo kojeg random korisnika.
31.08.2026 | 18:23
Yonkis kaže:
Sve je to masinerija koja stoji iza njega. A ako se to pokaze na videu da tipka, a to onda bude PR.
Vjerovao bi da on to procita i nakucka samo da sam uz njega 24/7 i da na svoje oci vidim da to radi.

Ja vjerujem da pročita osobno, nema toga baš toliko. Uostalom, Hernandez mi je eksplicitno rekao da se čita osobno, ne vidim zašto bi me čovjek lagao. Rekao mi je da svi imaju napredne spam filtere, ali ništa dalje od toga i da su oni svi stara škola i da nema šanse da bi Jobs dao nekome da čita njegove mailove, a Cook je sve radio po ugledu na svog učitelja i uzor.

Ok, ovo što Smayoo kaže vjerojatno isto ima neku težinu, ja se uvijek predstavim i kao Apple Reseller i kao dioničar, normalno da će pročitati, ali isto tako je važno kako se napiše topic, a i cijeli mail. Sigurno neke potpuno preskaču kada vide da netko piše litanije...
01.09.2026 | 22:04
Eto i prvog obraćanja Ternusa:

"Team,

Today, on my first day as CEO, I just wanted to send a quick note to thank everyone for the warm wishes. I also want to extend my deep appreciation to Tim for sharing so much of his knowledge and experience during this transition, and more importantly, for everything he contributed to Apple over the years. We're so lucky to have had a CEO who led with his values and with such decency and humanity. We are all better for it, and I'm so grateful he'll be our executive chairman.

I'm honored to be stepping into this role at what is truly the greatest company in the world, and I am so excited about everything we have in store. We have a huge launch next week that's going to be phenomenal. Thanks for everything you've all done to make it possible.

I'm just as excited about what lies beyond that, including the incredible products already in the works and the ones we haven't even imagined yet that we'll dream up and create together. There's no team in the world I'd rather build the future with.

More to come. In the meantime, thanks for your excellent work!

John"
02.09.2026 | 00:33
Truć...
02.09.2026 | 17:36
Prva Ternusova poslanica Appleovcima.
04.09.2026 | 19:35
Evo što je Tim Apple ostavio Ternusu u nasljeđe:
What to expect on Sept. 9, as well as in late 2026 and early 2027:

Foldable iPhone
iPhone 18 Pro and Pro Max
Apple Watch Series 12 and Ultra 4
AirPods 5
Apple TV set-top box
HomePod mini
iPad mini with OLED screen
M6 iMac refresh
M6 14-inch MacBook Pro refresh
First MacBooks with touch display and OLED
First smart home hub with a screen

Here’s what is in development for 2027:

M6 MacBook Air
A19 Pro MacBook Neo
Entry-level iPad refresh
iPad Air update
iPad Pro refresh
New Pencils
iPhone 18 and 18e
iPhone Air 2
M7 14-inch MacBook Pro
AirPods with cameras
In-home security sensor and system
First smart glasses
20th anniversary iPhone overhaul
Second-generation foldable iPhone
Redesigned watches
M7 Pro and M7 Max high-end touch MacBooks

Here’s what is in development for 2028, 2029 and beyond:

A tabletop robot version of the smart home hub
M7 Max and M7 Ultra Mac Studio
Potential Apple Vision Pro overhaul
Potential pendant with camera for artificial intelligence
Larger foldable iPhone
Potential foldable iPad
Higher-end MacBook Air with OLED
Higher-end iMac with OLED
Augmented reality glasses
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno
  • jura22: Točno, ispravak 1.049eur. Onda i nije neka velika razlika.
  • Yonkis: Nema đabe ni u starog Applea
  • Pongy75: Evo, osnovni model Minija u iStyle je 1.159€ - skoro pa duplo nego nekada osnovni model minija. Tu se gubi svaki smisao povoljnog Mac računala.
  • Pongy75: i u švabiji, koliko je kod nas?!!
  • marioart: @jura to je sa edu popustom, cijena bez popusta je 1049€
  • jura22: Osnovni Mini M6 je 929€. [link]‑core-cpu-12‑core-gpu-16-gb-arbeitsspeicher-256gb-speicher
  • matijazx: - nadživio je svog oca za 10 godina.
  • dpasaric: Jazz legenda!
  • smayoo: RIP Stjepan Jimmy Stanić
  • Pongy75: Ma nek si znaš kaj…
  • matijazx: -- u ovlaštenom Apple storeu, vidio cijene za preoreder.....M6 mini 16GB-cca 1200 eura, 24GB-cca 1700 eura
  • Pongy75: Obično bude koliko dolara toliko u eurima nekih 10%
  • dpasaric: Javim kada dobijemo cijene za Hrvatsku...
  • dpasaric: Sitgli novi M5 Mac mini i M5 Ultra Mac Studio!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO