iPad kupljen u inozemstvu i neka pitanjca
(0 korsinik/a gleda/ju temu) 

iPad kupljen u inozemstvu i neka pitanjca

02.05.2010 | 01:46
Vi sretnici koji ste već imali priliku nabaviti iPad u inozemstvu možete li mi odgovoriti na par pitanjca?

1) Da li je moguće namjestiti tastaturu na Hrvatski jezik i da li može prikazivati naša slova sa kvačicama?
2) Kako radi spajanje sa iTunesima i da li se mogu nabavljene aplikacije za iPhone zaista prebaciti i na iPad?
3) Da li je moguće kod nas skinuti aplikaciju za čitanje knjiga?
4) Postoji li mogućnost da se knjige dodaju na njega i mimo kupovine u iBooks trgovini? Naime pronašao sam program "ePub converter Calibre" za windowse koji može konvertirati dokumente u EPUB format koji koristi iPad, ali me zanima ako neku knjigu konvertiram u EPUB format da li je mogu prebaciti na iPad? Znam da ima podršku i za neke druge formate PDF, DOC i da se na toj veličini ekrana mogu čitati, ali ipak.

Uskoro putujem u inozemstvo, pa bude li prilike kupio bih jednog. Hvala.

Apple rulez
02.05.2010 | 02:35
1) Da li je moguće namjestiti tastaturu na Hrvatski jezik i da li može prikazivati naša slova sa kvačicama?

Moguće je. iPad preuzme settinge accounta s kojim ga aktiviraš pa ako po defaultu koristiš hrvatski Store, sama će se podesiti na hrvatski.

2) Kako radi spajanje sa iTunesima i da li se mogu nabavljene aplikacije za iPhone zaista prebaciti i na iPad?

Sve radi kao i s iPhoneom - spojiš na komp i syncaš. I da, aplikacije nabavljene za iPhone (besplatne ili kupljene, nebitno) mogu se uredno prebaciti u iPad. U iTunsima postoje 3 kategorije aplikacija: "univerzalne" (koje su optimizirane za iPhone, iPod i iPad), iPhone/iPod aplikacije i iPad aplikacije. Sve 3 kategorije rade na iPadu, a one iz rubrike iPhone/iPod su najmanje sretne.

3) Da li je moguće kod nas skinuti aplikaciju za čitanje knjiga?

Nije. Barem ne iz hrvatskog Storea. Bit će dostupna kad iPad "službeno" dođe u HR. Naravno, kao i u iPhone slučaju, možeš imati US account (kao jedini ili uz osnovni HR) pa nabaviti tim putem.

4) Postoji li mogućnost da se knjige dodaju na njega i mimo kupovine u iBooks trgovini? Naime pronašao sam program "ePub converter Calibre" za windowse koji može konvertirati dokumente u EPUB format koji koristi iPad, ali me zanima ako neku knjigu konvertiram u EPUB format da li je mogu prebaciti na iPad? Znam da ima podršku i za neke druge formate PDF, DOC i da se na toj veličini ekrana mogu čitati, ali ipak.

Postoji mogućnost. Dodaš ih u iTunes preko "File/Add to Library...". Pojavit će se Books folder. Syncaš s iPadom kao i sve ostalo. Dok se iBooks ne pojavi, alternativa je Kindle app za iPad.
02.05.2010 | 10:34
Djipi hvala ti na odgovorima.

prijatelj mi je rekao da je vidio da iPad već prodaju u Njemačkoj na Frankfurtskom aerodromu, ali cijena da je bila oko 800 eura. Nije znao reći o kojem se modelu radi, ali čini mi se malo pretrjeranom.

Iako imam američku vizu, ovi moji iz firme ipak su mi napravili letove mimo SAD-a pa sad ne znam da li ću doći u priliku za nabavku jednog.
17.09.2010 | 15:02
Eto, sad nakon četiri mjeseca i dva kupljena iPada, jedan u Švicarskoj, a drugi u Italiji, odgovori na gore postavljena pianja su jasni:

1) U postavkama se može QUERTY tipkovnicu postaviti da bude QUERTZ- Naša slova se dobiju isto kao i na iPhoneu malo dužim držanjem tipke. Za sada nedostaje slovo Đ. Ukoliko nabavite iPad dock sa tastaturom, ovisno gdje ju kupite, iPad će automatski dodati tu tastaturu pod postavkama. Npr, ja sam kupio dock sa tastaturom u Italiji pa mi je dodao talijansku tastaturu.

2)Spajanje sa iTunesima radi odlično. Ja svoj iPhone i oba dva iPada syncam preko jednog korisničkog računa na iTunesima i sve kupljene aplikacije mogu instalirati na sva tri uređaja bez restrikcija. Doduše imao sam nekih problemčića, no to nije bilo ni do iTunesa ni do iPhonea i iPada već do mog bijednog PC-a. Vrijeme mi je da si nabavim Maca

3) i 4) U našem App Storeu moguće je skinuti iBooks kao i iWork aplikacije. Dakle i prije službenog dolaska iPada u hrvatsku. Skidati se mogu besplatne knjige iz BookStorea, a ako želite knjige na Hrvatskom jeziku onda vam treba Calibre konverter kojim možete razne formate dokumenata prebaciti u iBooks na taj način da budu ispravno i ugodno prikazani.

I iPad
  • Dijete
  • Posjetitelj
17.09.2010 | 19:09
Sank je napisao:

A - Vrijeme mi je da si nabavim Maca

B - a ako želite knjige na Hrvatskom jeziku onda vam treba Calibre konverter kojim možete razne formate dokumenata prebaciti u iBooks na taj način da budu ispravno i ugodno prikazani.

I iPad

A - Yeah!

B - ja si ovo sve rjesavam sa PDFovima... ne znam kak je na windowsima, al ja sam se tak lijepo navukao na print to PDF opciju da sve kaj mi je sporadično potrebno (tipa raspored buseva za Cowboysko) printam u PDF i bacam u iTunes pa ode lijepo u iBooks.. Jedina zamjerka iBooksu je kaj ne nudi (još, nadam se) bijela slova na crnoj pozadini.. ja sam pisal Jabuci za tu opciju, nadam se i još mnogi..
17.09.2010 | 23:17
Dijete je napisao:
...Jedina zamjerka iBooksu je kaj ne nudi (još, nadam se) bijela slova na crnoj pozadini.. ja sam pisal Jabuci za tu opciju, nadam se i još mnogi..

Pa u tom slučaju mislim da bi trebao probati Stanza-u. Kod nje možeš namjestiti bijela slova na crnoj podlozi i još puno toga. Ne znam da li te postavke djeluju i na PDF dokumente jer obično ih programi tj. aplikacije prikazuju onako kako su oni sami definirani, ali ni tu nema problema. Možeš uvijek PDF-ove u STANZU puniti preko programa Calibre koji će ti jako kvalitetno PDF-ove konvertirat tako da će se onda prikazat onako kako si konfigurirao STANZA-u.

A ako ne želiš koristit Calibre, još uvijek Stanzu moreš punit PDF-ovima preko iTunesa.

Ali da napomenem da je za PDF-ove odličan GoodReader, čak i bolji od svih ostalih kad je PDF u pitanju.

I iPad
07.11.2010 | 01:51
Ajd jedno hardverasko pitanje. Sta tocno dodje u kutiji, tj. kakav punjac?
07.11.2010 | 09:37
NenadX je napisao:
Ajd jedno hardverasko pitanje. Sta tocno dodje u kutiji, tj. kakav punjac?

U kutiji su pored iPada USB kabel i USB punjač 10W (5,1V 2,1A), a s punjačem je obično samo jedan modul izmjenjivog utikača i to je to.

Npr. iPad koji sam kupio u Zurichu imao je moudl sa USA utikačem, ali sam gratis dobio još jedan punjač sa šuko utikačem. Drugi iPad koji sam kupio u Bip computer trgovini u Trstu imao je originalni modul sa šuko utikačem.

Punjač je po veličini isti kakav je prije dolazio sa iPhone 3GS osim što je po snazi jači, ali moduli utikača su isti.

Zanimljivo je da Apple ne stavlja više različitih modula utikača u kutiju u kojoj definitivno ima dovoljno mjesta za sve, već samo onaj koji odgovara tržištu gdje se iPad prodaje ili bi se barem trebao prodavati.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 36 minuta
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, marioart, Riba, tino1, Anonimci (632)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.84 Seconds

Provided by iJoomla SEO