Thunderbird 3 - character encoding
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Thunderbird 3 - character encoding

23.01.2010 | 20:01
koristi li tko Thunderbird 3 da mi kaže koju kombinaciju encodinga treba namjestiti da bi mi se na dolaznim mejlovima prikazivali palatali (č, ć, š, ž, đ)?
kod nekih mejlova se prikazuju, a kod nekih ne. (?)
23.01.2010 | 21:58
To ti nema veze s klijentom, nego s time kako ti enkodirani mailovi stižu. Meni u Mail.app uglavnom funkcionira "Automatic". Mislim da većina današnjih mailova s dijakriticima (palatali su samo č, š i ž, a ć, đ i dž nisu) putuje okolo UTF-8, ima nešto ISO-8859-2 (ili ISO Latin 2), a nažalost još uvijek s windowsa dobaulja neki na WIN-1250 (ali već dosta rijetko).
23.01.2010 | 22:19
da, to sam pretpostavio, pošto nijedna kombinacija nije radila u potpunosti. to je onda nedostatak Thunderbirda jer mi se čini da tih problema nisam imao na Mailu - ili se ne sjećam...

p.s.
ne volim se pozivati na titule jer one nisu mjerilo znanja i ne osiguravaju ispravnost tvrdnje, ali u ovom te slučaju kao prof. hjk-a uvjeravam da su palatali: č, ć, š, ž, đ.
negdje si pomiješao informacije...
24.01.2010 | 00:51
Ja koristim Postbox koji je zasnovan na Thunderbirdu i ne sjecam se da sam ikada dobio mail koji nije ispravno prikazivao domace znakove. Sad sam provjerio, encoding mi je podesen na utf-8 a ne na auto sto vjerojatno znaci da se igrom slucaja dopisujem sa ljudima koji koriste taj encoding. Mozda imas nekoga tko ima mail klijent koji ne specificira ispravno encoding jer bi Auto trebao uvijek raditi dobro.
24.01.2010 | 01:13
Da, to je lako moguće. Outlook voli deklarirati UTF-8, a slati nešto drugo. Ponekad. Nisam nikad skužio zašto.
24.01.2010 | 01:22
Finn je napisao:
p.s.
ne volim se pozivati na titule jer one nisu mjerilo znanja i ne osiguravaju ispravnost tvrdnje, ali u ovom te slučaju kao prof. hjk-a uvjeravam da su palatali: č, ć, š, ž, đ.

Hvala ti na upozorenju i što si me natjerao da provjerim nešto što sam mislio da znam. Kako čitam na Hrvatskom jezičnom portalu:

Screen_shot_2010_01_24_at_00.png

čini se da ipak ni ti nisi sasvim u pravu. U najmanju ruku, zato što su palatali glasovi (fonemi), a ne slova (grafemi).

Nisam profesor HJK (inače uvažavam svačiju titulu dok nositelj ne dokaže da nema podlogu za nju), ali, evo, piše...

No, svakako nisam ni ja u pravu, jer riječ "dijakritik" kao takvu nisam pronašao ni u Aniću, ni na HJP. Dijakritički znakovi su "kvačice" iznad slova koje čine razliku između čćšđž i ccszd. Ali "dijakritici" očito nije službeni termin, već kolokvijalni.
24.01.2010 | 02:26
ok, malo ću se poigrat s tim. izgleda da tu nema puno pomoći...
24.01.2010 | 02:53
smayoo je napisao:
Finn je napisao:
p.s.

Hvala ti na upozorenju i što si me natjerao da provjerim nešto što sam mislio da znam. Kako čitam na Hrvatskom jezičnom portalu:

čini se da ipak ni ti nisi sasvim u pravu. U najmanju ruku, zato što su palatali glasovi (fonemi), a ne slova (grafemi).

Nisam profesor HJK (inače uvažavam svačiju titulu dok nositelj ne dokaže da nema podlogu za nju), ali, evo, piše...

No, svakako nisam ni ja u pravu, jer riječ "dijakritik" kao takvu nisam pronašao ni u Aniću, ni na HJP. Dijakritički znakovi su "kvačice" iznad slova koje čine razliku između čćšđž i ccszd. Ali "dijakritici" očito nije službeni termin, već kolokvijalni.

da, riječ je o grafemima. to je bio više moj "lapsus calami".
inače "dijakritik" je pogrešno upotrijebljena riječ jer "palatalni grafemi", da ih tako nazovem, nisu dijakritici. zato ih ni nema u rječniku. postoje dijakritički znakovi, tj. postoji dijakritika, što bi bio skup različitih grafemskih dodataka (kako u slavenskim, tako i u romanskim, germanskim i drugim jezicima).
zato se kolokvijalno "dijakritici" koriste za navedene grafeme - tu si bio u pravu.
24.01.2010 | 02:59
nije problem u ovakvim detaljima, mene smeta totalna nesposobnost u baratanju stranim riječima i prevedenicama, te kraticama. razmišljam da napravim neki tutorial o tome...
24.01.2010 | 11:15
Dapače! Vjerujem da će se uredništvo složiti sa mnom da bismo rado objavili takav članak!
24.01.2010 | 11:25
Finn je napisao:
ok, malo ću se poigrat s tim. izgleda da tu nema puno pomoći...

Finn, sad mi je sinulo...naime da nije problem izazvan istim razlogom zbog kojeg Mozilla browseri ponekad ne prikazuju domace znakove? Negdje je u FAQ-u to, uglavnom ako u International preference paneu imas hrvatski jezik na prvom mjestu mislim da bi i Thunderbird mogao patiti od toga...iako bi ocekivao da su u verziji 3 to vec rijesili. Ja b bacio oko na source mailova s kojima imas problema da pokusamo naci sto ga to okida.
24.01.2010 | 13:38
dakle, ovako - moje postavke su sljedeće:
Screen_shot_2010_01_24_at_12.png

ja tu uopće nemam hrvatski. trebam li ga i kako dodati? (rekao si u FAQ-u: Moras otici u International preference pane i u tabu Language dragati Hrvatski jezik sa prvog mjesta.)
što se sourcea mejlova tiče, morat ćeš mi objasnit gdje se to gleda...
24.01.2010 | 13:44
smayoo je napisao:
Dapače! Vjerujem da će se uredništvo složiti sa mnom da bismo rado objavili takav članak!

onda ću se potrudit nešto sastavit... bilo bi lijepo za promjenu konstruktivno sudjelovat na forumu. ovako samo postavljam pitanja, pa se osjećam ko parazit.
24.01.2010 | 13:56
Finn je napisao:
ja tu uopće nemam hrvatski. trebam li ga i kako dodati? (rekao si u FAQ-u: Moras otici u International preference pane i u tabu Language dragati Hrvatski jezik sa prvog mjesta.)
što se sourcea mejlova tiče, morat ćeš mi objasnit gdje se to gleda...

Ako hrvatski nije na prvom mjestu onda to kod tebe nije problem. Sto se sourca maila tice kod mene je to u View meniju, opcija Message source. S tim ces vidjeti zaglavlje poruke negdje u njemu mora biti odredjen i encoding poruke, npr:

Content-Type: text/plain; charset="us-ascii"

ili:

Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"

Dakle charset odredjuje koji encoding koristi poruka. U osnovi ako ti ne vidis dobro znakove, najvjerojanije je da posiljatelj pise poruku u jednom encodingu a mail klijent mu je podesen da salje u nekom drugom.
24.01.2010 | 15:16
dobro, onda je ipak zaključak da nema pomoći?
evo, provjerio sam - isti mejlovi koji mi u Mailu imaju "palatale" u Thunderbirdu ih nemaju...
24.01.2010 | 16:43
Šteta.

Doduše, možda Ribi još nešto padne na pamet...

Što se članka tiče, javi se meni ili bilo kojem drugom članu uredništva na PM ili mail... Hvala na dobroj volji!
24.01.2010 | 18:21
Finn je napisao:
dobro, onda je ipak zaključak da nema pomoći?
evo, provjerio sam - isti mejlovi koji mi u Mailu imaju "palatale" u Thunderbirdu ih nemaju...

Iskreno, bas bi htio vidjeti koji je problem sa tim mailovima. Ako se ne radi o kakvom privatnom sadrzaju forwardaj mi kojeg na email da vidim u cemu je stvar.
24.01.2010 | 19:22
ma odustajem, sori.
sad mi se tu sve nešto pobrkalo i nemam više živaca na to gubit vrijeme, imam puno pametnijeg i važnijeg posla. zakomplicirala se situacija dodatno.
možda neki drugi puta.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 28 minuta
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO