Zamolba za "prijevod"...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zamolba za "prijevod"...

16.03.2010 | 00:16
Ako netko ima malo vremena i strpljenja, zamolio bih ga za prijevod sljedećih fraza s tehničko-engleskog jezika na pučko-hrvatski jezik.

Pokušavam u obradi ilustracija koristiti Ilustrator (CS4) radi trejsanja, a onda i bojanja u CMYK-u. Dakle sasvim jednostavni poslovi. Crteže u crno-bijeloj formi skeniram na 600 dpi u realnoj veličini i zatim ih malo "očistim" u Photoshopu (potamnim crne linije i pojačam CB kontrast). Takav file otvaram u Ilustratoru i inda ga obradim kako sam već rekao na početku (trejsanje + bojanje) i sejvam ga kao EPS ili u Ai-formatu. Nakon toga isti otvaram opet u Photoshopu u veličini koju odaberem na početnom izborniku (obično rezolucija 300 dpi, a format A3). Takav file uploadam na jedan portal za prodaju crteža, a oni mi neke vrate uz šablonizirani popis kritika. Izdvajam neke koje ne razumijem i za koje mislim da se radi o tehničkim izrazima koje otprve kuže oni koji su s Illustratorom na "ti". Dakle, takve molim da mi objasne na što moram obratiti pažnju te mi prevedu sljedeće fraze:

- poor and/or innacurate tracing (auto-tracing/live-tracing)
- poorly drawn
- poor execution, please pay more attention to the details
- poorly traced/auto-traced and scanned images
- too simplistic works
- faceted curves
- aliased/jagged lines
- open paths (vectors)
- noise/distorted pixels on various textures and images used within the illustration
- moiree due to downsampling
- please improve the technical execution (distorted pixels, noise, blendings, etc) in order to best serve the concept of the image

Puuuno hvala onome kome se bude dalo odgovoriti na ovu gnjavažu : )
16.03.2010 | 01:37
Nisam siguran da će ti se svidjeti.
- loša i/ili neprecizna vektorizacija
- loše nacrtano
- loša realizacija, više pažnje usmjeriti na detalje
- ...isto kao i prvo...
- prejednostavno
- razlomljene krivulje
- iskrzane linije
- neke linije/površine nisu zatvorene
- greške/smetnje na nekim teksturama i slikama korištenim u ilustraciji
- moire koji nastaje zbog promjene rezolucije
- popraviti tehničku izvedbu kako bi bio zadovoljen koncept slike.

U osnovi svi problemi ocigledno nastaju zbog lose vektorizacije, što me vraća na pitanje - svojevremeno je na Atariju ST bilo softvera koji su u doslovno nekoliko sekundi savrseno vektorizirali bilo koju sliku. Nikad nisam sreo softver na Macu koji to radi sporo i toliko loše da je uglavnom neupotrebljivo.
16.03.2010 | 01:59
Poštovani gospodine Riba, hvala na odgovoru. Žao mi je i valjda je razumljivo da mi se nije svidjelo jer to znači još dosta posla za mene.

Tim više sam iznenađen jer mi crteži redovito izlaze u jednom časopisu na kvalitetnom papiru i tu nisu vidljia neka značajna oštećenja linija crteža. Čak se smatram vrlo kritičnim kod izrade svojih crteža i točno znam kad sam zadovoljan - kad ne vidim niti jednu uočljivu grešku.

Očito bi bilo bi najbolje da se odmah crta u Ilustratoru? Ili da se odmah u ilustratoru podesi veličina i rezolucija crteža, da se izbjegnu velika odstupanja kod otvaranja u Photoshopu i sejvanja u JPEG?...

Nisam razumio što ste posljednjom rečenicom htjeli reći?

Riba je napisao:
Nikad nisam sreo softver na Macu koji to radi sporo i toliko loše da je uglavnom neupotrebljivo.

Svojevremeno je i gospodin Mak govorio o tom softwareu i hvalio ga. Ipak ne razumijem jeste li htjeli reći da se sličan program još nije pojavio na Mac-u ili nešto drugo?...

Kod vektoriziranja koristim gotova podešenja koja mi nudi izbornik u Illustratoru. Doduše, jednu varijantu sam sam dodao i nju koristim ponekad, ne uvijek. Čini mi se da se ne može puno pomoći stvaranju glatke linije ako je linija originalnog crteža "rupičasta" (zbog poroznosti papira, brisanja gumicom i sličnih oštećenja). Postoji li mogućnost da se kod skeniranja podese neke postavke da linija crteža bude što "punija", da software za skeniranje sam "popuni" liniju gdje je oštećena?
16.03.2010 | 09:56
Mislim da je htio reći da još nije naišao na takav software (za tu namjenu) za Macintosh, a koji bi radio toliko sporo ili loše da bi rad u njemu i/ili konačni rad bili neupotrbljivi. (za ovaj i/ili ni ja nisam siguran).

p.s. Riba - jako dobar prijevod. dok ja prevodim tehničke grafičke izraze za neki rad kosa mi se digne na glavi.
16.03.2010 | 15:50
Bas tako, na moje cudjenje svi alati za vektorizaciju na Macu su uzasno losi. Illustrator je posebno neupotrebljiv. iMo - ako zelis svoje ilustracije nuditi u elektronskom obliku, mislim da je jedini ispravan nacin kupiti tablet i crtati izravno na njemu.Sve ostalo, a pogotovo opisana procedura je puno muke sa losim rezultatima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 1 sat
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BigMac, Riba, skunic, smayoo, tino1, Anonimci (582)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO