Kada je Apple objavio novu Mac Pro generaciju svi su ostali iznenađeni. Nije se očekivala toliko drastična promjena; sve je iz temelja izmijenjeno, izvrnuta je i sama filozofija kako moderna radna stanica treba biti koncipirana. Od nekadašnjeg “stavimo svu silu hardvera u veliko kućište” do današnjeg “samo neophodno u što manje prostora”. No, glavna novost je prebacivanje težišta snage s centralnog na grafičke procesore. Kako se taj koncept pokazao u praksi i je li Mac Pro dobar izbor za kreativne profesionalce?

Mac Pro
Nije crni monolit, ali je crni valjak!

Pomak paradigme

Vanjske periferne jedinice donedavno su bile usko grlo po pitanju brzine prijenosa podataka i to je bio glavni razlog zašto su radne stanice sav potreban hardver imale u sebi i po mogućnosti na najbržoj dostupnoj sabirnici. Dolaskom Thunderbolt standarda i kasnijeg Thunderbolt 2, nestaje razlog da se masovna pohrana zasnovana na tvrdim diskovima drži u samom računalu. Ovaj standard ostvaruje brzinu prijenosa od 10 Gbit/sec, tj. 20 Gbit/sec u slučaju Thunderbolt 2 standarda koji omogućuje istovremeni spoj dva kanala za protok podataka.

Mac Pro
Trpeza puna jabuka za degustaciju! Koja vam je po mjeri? 6, 8 ili 12 jezgri?

Mac Pro
Iznenađujuće je težak i izgleda poput nekakve SF tehnologije kakvu koristi Sith.

Mac Pro
Otpakiranje Macova je uvijek doživljaj, a Mac Pro je poseban jer je sav obavijen prozirnom folijom.

Ipak, nije li praktično sav neophodan hardver imati na jednom mjestu? U teoriji jest, ali u praksi oni koji ozbiljno koriste Mac Pro (čitaj: obrada HD ili 4K videa) imaju gotovo nezasitne apetite za pohranom podataka i njima odgovara pohranu imati dislociranu. Optički pogoni se gotovo više i ne koriste i Apple ih je napustio; kome je ipak potreban može kupiti eksterni Apple Superdrive (ili bilo koji eksterni DVD pogon koji se spaja na USB priključak).

Mac Pro
Apple trenutačno ne nudi prikladan monitor za Mac Pro, pa smo odabrali odličan LG ultrawide near-4K monitor

Ima li potrebe za kakvim drugim hardverom koji je prije koristio PCI sabirnicu? Zapravo i ne jer se danas sve potrebno može dodati kao eksterna jedinica. Dakle, novi koncept ima smisla, ali po cijenu jedne stavke koju Apple inače ne voli žrtvovati - urednosti. Naime, novi Mac Pro na stolu izgleda poput neke Borg tehnologije; gomila kablova i raznih “asimiliranih” dodatnih uređaja i adaptera. Sve ono čemu se Apple nekada rugao drugima, sada ima u svom dvorištu.

Mac Pro
Rugala se sova sjenici! Nije namješteno, zaista ovako izgleda kada spojite sve što je potrebno.

Umjesto kantica s bojama

Što činiti ako želimo unaprijediti grafičke kartice? Potreba za dodatnim grafičkim karticama srezana je u korijenu jer Apple nudi Mac Pro isključivo u konfiguracijama s po dva snažna AMD FirePro grafička procesora. Da, tehnički je zamjena moguća, ali se za sada takve opcije ne nude. Kako se radi o specifičnom formatu grafičke kartice i posebnom načinu ugradnje, vjerojatno će tu opciju koristiti tek entuzijasti, a oni drugi će jednostavno prodati stariji model i doplatiti za novi. To je slična logika koju danas u praksi izvode mnogi vlasnici Mac mini modela.

Mac Pro
Grafički demo s naprednim efektima usporit će čak i D700 ako ga pokrenemo u 3840 x 1440 rezoluciji

U čemu je komplikacija s dogradnjom grafičkih kartica? Stvar je u inovativnoj konstrukciji hardvera koji je sada zasnovan oko zajedničke termalne jezgre koja omogućuje gotovo nečujnost radne stanice. To znači da se centralni procesor i obje grafičke kartice vežu na isti centralni hladnjak što je zaista inteligentno rješenje, ali zato nisu moguće plug’n’play dogradnje bez da se uzme odvijač i uprlja ruke termalnom pastom. S druge strane, mislim da ne treba previše tugovati oko toga; tišina je vrjednija, a sada kada je ostali hardver dislociran, sam Mac Pro se lako zamjeni jačim modelom kada za to bude potrebe.

Mac Pro
Kada se Mac Pro ogoli vidi se inteligentna konstrukcija sa zajedničkom termalnom jezgrom

Mac Pro
Testirana je konfiguracija s tri monitora: dva LG 34" ultrawide za rad i Apple Cinema 23" za video preview

Za Mac Pro se nude tri vrste grafičkih konfiguracija: Dual D300, Dual D500 i Dual D700. Prva konfiguracija je za one kojima ekstremne grafičke performanse nisu presudne, među kreativcima to su uglavnom glazbenici. Kod D300 svaki GPU ima 2 GB video memorije (ukupno 4 GB), 256-bitnu sabirnicu i oko 2 teraflopsa računalne snage. Dual D500 je već ozbiljna “igračka” s 384-bitnom sabirnicom i ukupno 6 GB VRAM-a uz 2.2 teraflopsa snage po procesoru.

Mac Pro
Stara Apple Cinema traži DVI adapter, a njen FireWire 400 hub gubi smisao

Vrhunac ponude je Dual D700 konfiguracija s ukupno 12 GB VRAM-a i 7 teraflopsa snage. Novi Mac Pro bez problema može pogoniti istovremeno do šest monitora ili čak tri 4K monitora! Sumnjam da će vam to uskoro trebati, ali konfiguracija koju sam testirao nije daleko od toga jer se sastoji od dva LG 34UM95 ultrawide monitora s near-4K rezolucijom (3840 x 1440) i jedne stare Apple Cineme 23” koja služi kao preview monitor za full-HD video.

Mac Pro
Mac Pro već u osnovnoj konfiguraciji može raditi s do šest monitora istovremeno

Gdje je Apple zapeo s monitorom za profesionalce? Dobro pitanje. Apple Cinema 30” se proizvodio od 2005. do 2010. godine i bio je i ostao najbolji Appleov monitor za profesionalce. Kvaliteta slike, velika radna površina, ugodan ppi (pixel per inch) odnos i mat ekran učinili su ga omiljenim odabirom profesionalaca. Kasnije se pojavila Cinema 27” kao kompromisna zamjena, ali nikada nije bila dobro primljena zbog sjajnog ekrana, manje površine i niže rezolucije. Sada kada se pojavio novi 5K ekran u iMacu, nadajmo se da će Apple uskoro izdati i takav zaseban monitor koji bi bio prikladan za računala Mac Pro klase.

Lavazza s hladnim i čaša vode?

Tko zna što bi sam Steve Jobs pomislio da mu je netko u vrijeme prvog Apple II računala stavio na stol ovaj mali crni valjak? I danas u 21. stoljeću mnogi u čudu gledaju kada im se objasni da je to grafička radna stanica. Obično slijedi komentar da liči na kakvu minimalistički dizajniranu kafetjeru. Nažalost, za digitalno materijaliziranje kave moramo pričekati doba replikatora! ;-)

Mac Pro
RAM na ovim strojevima ne može biti usko grlo, proširivi su do 128 GB!

Mac Pro
Majko moja! E ovo je brzina! :-)

Za ovaj test sam imao sreće dobiti čak tri Mac Pro modela. Ulazni sa samo 4 jezgre i Dual D300 grafikom sam preskočio, a testirao sam modele sa 6, 8 i 12 jezgri u kombinaciji s Dual D500 i Dual D700 grafikom. Svi modeli su imali najveću SSD pohranu od 1TB i od 16 do 32 GB radne memorije koja je kod Mac Pro oduvijek bila ECC tipa (s korekcijom greške). Radi potpunosti testa pribavio sam i benchmark za model s 4 jezgre tako da možemo usporediti sve modele po pitanju procesorske snage. Podaci o brzini izraženi u gigaflopsima su u tablici, a ako mene pitate, heroj u tom natjecanju je stari high-end Mac Pro Clovertown koji je i nakon osam godina brži u sirovim CPU izračunima od novog ulaznog Mac Pro modela! Neki Macovi zaista traju i traju...

Mac Pro
Punom brzinom naprijed! Klasični testovi brzine daju samo dio slike što ova računala mogu.

Full speed ahead!

Onda? Nestrpljivi ste? Hoće li vas Mac Pro top model koji s monitorom stoji 10,000 eura “izbiti iz cipela” kada ga isprobate? Ukratko - neće! Pogotovo ako ste do sada radili na starijoj Mac Pro generaciji s modernom grafikom i SSD pohranom. No, idemo po redu, mnoge stvari ne osvajaju na prvu loptu. Za izostanak senzacionalnih performansi nije kriv hardver jer ovo je zaista najbrži Mac ikada, ali je problem u tome što softver većinu vremena koristi tek jedan manji dio njegove snage.

Mac Pro
Fraktali su odličan test za snagu centralnog procesora, ali ne testiraju OpenCL izračune putem GPU-a

Mac Pro
Novi kralj brzine s 12 jezgri, a 8-core je opasno blizu starom 12-jezgrenom modelu

U brojkama bi to značilo da ta “mala bočica otrova” ima teoretsku snagu od gotovo 8 teraflopsa, ali većinu vremena ne koristi više od 200 gigaflopsa jer to je dio koji rutinski odrađuje Xeon centralni procesor uz dvostruke AMD grafičke procesore koji se, nažalost, većinom bave tek dosadnim birokratskim poslovima preslagivanja piksela umjesto da računaju gravitaciju i putanje zvijezda pri teoretskoj koliziji dvije galaksije (što nas zaista i čeka za nekih 3000 milijuna godina). Oh, čekaj… a možda Mac Pro zaista može računati takve inspirirajuće izračune? :-) I može! Tome služi OpenCL demo naziva “Galaxies”, ali čak i on nije programiran tako da koristi oba grafička procesora. Svejedno, simulacija kolizije dvije galaksije u stvarnom vremenu je zaista dojmljiva. Pogotovo ako je nakon toga pokušate pokrenuti na nekom običnom Macu.

Mac Pro
Simulacija sudara dvije galaksije je odličan demo koji koristi snagu OpenCL izračuna

“Kvaka” slabe iskorištenosti hardvera je u vrlo ograničenom izboru softvera koji se oslanja na OpenCL, a upravo ta tehnologija omogućuje potpunu žetvu snage koju ova radna stanica posjeduje. S druge strane, ako se bavite video produkcijom i želite s lakoćom montirati video u punoj HD rezoluciji ili čak 4K video, onda bržeg stroja - nema. Istina, to bitno sužava potencijalnu publiku za ovo računalo, ali vjerujem da će se vremenom situacija popraviti. Mac veterani se sjećaju prelaska s PowerPC G3 generacije procesora na G4 koji je imao i vektorsku jedinicu zvanu AltiVec. Softveri koji su koristili AltiVec su “letjeli”, ali bilo je potrebno dobrih četiri - pet godina da se softverske kuće prilagode i počnu koristiti novu tehnologiju. Hoće li prilagodba ići brže s OpenCL-om? Trebala bi jer je to otvorena i multiplatformska tehnologija, ali s druge strane dosadašnji pomaci govore da je ritam jednako brz, tj. spor. Koga zanima više o tome što je OpenCL može pročitati ovaj članak na Jabučnjaku.

Mac Pro
Novi Adobe Premiere nudi vrhunske mogućnosti i koristi OpenCL snagu, ali još uvijek je pun bubica

Za sada od poznatijih softvera OpenCL koristi Appleov Final Cut Pro X i jednim dijelom aplikacije iz Adobe Creative Cloud kolekcije: Photoshop, Premiere i AfterFX. U poslovima video montaže ovog trena i nema idealne opcije; Appleov FCP X je brz i stabilan, ali mu nedostaje gomila opcija koje je imao njegov prethodnik, a u usporedbi s listom mogućnosti koje nudi Adobe Premiere u novoj Creative Cloud generaciji, Appleovi softveri izgledaju siromašno. S druge strane, mogućnostima fantastičan Adobe Premiere je trenutačno toliko nestabilan i pun bubica da su profesionalci zatrpali Adobe forum ozbiljnim kritikama. Očigledno je to cijena svake nove tehnologije, pa stara izreka da je “najpouzdanija predzadnja tehnologija” ovaj put zaista stoji.

Plaža za bogate

Osnovni model "za siromašne", koji nisam testirao, stoji 25.000 kn. Srednja klasa stoji od 35 do 45 tisuća kuna, a najbolji model, ako dodate još malo RAM-a, u trenu dolazi na preko 70.000 kn. Veselo, ha? No, posao je posao, a ovo je alat - i to vrhunski. Ima li smisla investirati u novi Mac Pro?

Ako ste video profesionalac i već nemate neku od zadnjih (2008-2012.) Mac Pro generacija, onda svakako ima smisla. Ako ste multimedijski dizajner i koristite alate kao što su Adobe AfterFX i Motion, odgovor je također pozitivan. Ako se bavite 3D modeliranjem i renderingom kupovina će isto biti opravdana. No, ako ste grafički dizajner, fotograf, tiskar, glazbenik ili tek uredski korisnik, onda je ovaj Mac velik luksuz. Da, naravno da biste na njemu izuzetno komotno radili i sve manje zahtjevne poslove, ali to nema smisla dok novi iMac 5K nudi daleko bolji odnos cijene i mogućnosti za većinu korisnika. Mac Pro je bio i ostao stroj za "elitu" i video profesionalce. Možemo sada raspravljati je li Apple propustio priliku da ga cijenom približi širem krugu korisnika ili ne. Mišljenja sam da su imali prostora to učiniti jer su troškovi proizvodnje znatno niži u odnosu na prošlu seriju, ali očigledno nisu imali dovoljno jak razlog jer su znali da će ga stara Mac Pro publika prije ili kasnije kupiti bez obzira na cijenu.

Mac Pro
Novi Mac Pro je predivan i moćan stroj, ali postojeći softver ograničeno koristi svu tu snagu

Mac Pro pro et contra

Za:
 • najbrži Mac ikada
 • vrhunska grafika
 • neviđeno brz SSD
 • niz priključaka za periferiju
 • RAM proširiv do 128 GB
 • izuzetno tih rad
 • pogoni do 6 monitora
 • vrhunska izrada i dizajn
Protiv:
 • cijena
 • malen izbor OpenCL softvera
 • vanjska periferija traži gomilu kablova
 • samo jedan utor za SSD
 • nema konfiguracije samo s jednom grafičkom karticom
 • nema konfiguracije s dva centralna procesora
 • službeno nije predviđena zamjena grafičkih kartica
 

Komentari  

kinsif
+1 11-01-2015 | 11:00
lijep "rivju"! aplaudiram. taman si mi upotpunio nedeljno kisno jutro!
meni fakat nepotreban stroj, ali fakat izgleda BOLESNO DOBRO! muzejski.
u mnogocemu je applea krenuo smjerovima koji mi nisu dragi, ali sto se dizajna tice, mislim da je Ive na kreativnom zenitu vec par godina! puno ovih proizvodja ce fakat zavrsiti jednog dana u muzejima industrijskog dizajna.
Kloba
+1 11-01-2015 | 13:06
Dobar tekst kao i uvijek. Ovoga ti puta moram aplaudirati za naslov - novinarski gledano idealan - privlači, ima foru i što bi Ameri rekli, it catches up with you...:)
smayoo
11-01-2015 | 13:49
Hvala na, kao i uvijek, zanimljivom prikazu! Stroj izgleda jako sexy. Kad mu cijena padne na parsto eura, kupit ću ga za ukras u kući.
petros
11-01-2015 | 15:56
Znam da sam već naporan što uvijek pitam za igre, ali što kada sam znatiželjan i gejmer u duši! 8-) Naravno da nitko neće pljusnuti lovu za ovakav komp da bi se igrao, ali ono kada je već tu... haha... ja bi zveknuo kakvu igru samo da vidim kako to radi na ovakvom čudovištu! Da li ste probali neku?
Anonimac
11-01-2015 | 15:59
Da budemo iskreni, s komponentama koje ima, nije jeftiniji za proizvodnju od PC-a s istima stvarima, a nudi fantastično tiho i kompaktno kućište, što će većina korisnika znati cijeniti.
dpasaric
11-01-2015 | 18:48
@kinsif - Dizajn je neočekivan, ali zapravo vrlo logičan i funkcionalan. Ono što mislim da su mogli napraviti je nekakav add-on koji bi jednim kabelom odvukao cijelu telefonsku centralu do nekog mjesta koje je zgodno da na njemu bude čvorište cijelog sustava. Ovako je to ne samo estetski problem, nego i problem dužine kablova i pozicioniranja samog računala. Ljudima je fora da se vidi jer je zaista cool, ali onda je problem do tog mjesta dovući svu silu potrebnih kablova. Ne znam koje je sretno rješenje, ali znam da tu imaju prostor za unapređenje.

@Kloba - tnx, bilo je intuitivno! :)

@smayoo - da, ne sumnjam u to, kao što danas imaš Lampu, tako vjerujem da ćeš jednog dana imati Vazu: "Ma kupio sam klincima da mogu igrati te neke starije igre..." ;)

@petros - Ma ja ti isto volim igre, iako danas više nemam vremena za njih, tek ponekad vikendom dignem Starcraft ili Warcraft. Na tim strojevima nisam imao vremena za instalaciju igara da bih zadovoljio znatiželju, ali dijelom mi to i nije bilo toliko napeto jer na starom Mac Pro imam Radeon 7970 koji je zapravo isti GPU kao na D700, tako da znam što se može očekivati. Kolega je probao Second Life i još ga razvukao preko dva ultrawide monitora, radilo je ok, ali generalno je problem što na ovim LG monitorima igre ne prepoznaju ultrawide rezolucije, pa izgledaju spoljšteno ili pak dobiju crne trake sa strane i ne iskoriste cijeli monitor. Druga stvar koju Apple ne nudi je korištenje oba grafička procesora u igrama tako da drugi GPU odmara - ili bi teoretski mogao obavljati izračune bitne za mehaniku igre putem OpenCL-a (npr. real-life fizika i slično), ali to tek trebamo dočekati. Mac Pro definitivno nije dobar odabir za igranje, a zanimljivo je da neki testovi koje sam našao na netu (npr. X-Plane) čak daju bolje rezultate na top-modelu iMaca.

@Anonimac - da, istina, da se složi PC takvih karakteristika cijena bi bila tu-negdje, a izgledao bi grozno i bio glasan. Nisam PC niti spominjao u prikazu kao neku alternativu jer znam da su Mac Pro korisnici uglavnom hard-core ekipa koju apsolutno ne zanima nešto što ne vrti OS X.
Anonimac
12-01-2015 | 21:32
Kakva bi bila cijena usporedive PC konfiguracije?
dpasaric
12-01-2015 | 23:09
http://cdn.macrumors.com/article-new/2013/12/macpropricingcomparison.jpg

@Anonimac - Ne znam, nije me uopće zanimalo :), ali sam sada išao vidjeti postoje li kakvi usporedni testovi po netu i našao sam jedan odličan na Anandtechu... evo ti tablica u linku gore! Uglavnom ispada da je cijena tu-negdje ako se za PC koristi nekakav brand-name poput HP-a ili Lenova. Ako se slaže "domaći složenac" onda je PC primjetno jeftiniji i ima odličan odnos cijena/performa nse, ali ipak nije toliko brz kao Mac.
Tito
13-01-2015 | 08:28
Ovaj monitor izgleda zanimljivo, vidim da mu je cijena oko 6.500 kn sto je dosta jeftinije od Appleovog monitora. Dojmovi?
Procitao sam i da je jedino spojiv na MacPro… istina ili laz? :-)
jigss
13-01-2015 | 08:33
Dovoljno je malo pogledati na YouTube:
Mac Pro vs Custom PC | Benchmarks: http://youtu.be/1eGYYbkbXCA
Tu je cijela serija o tome ali ovaj dio je najzanimljiviji - usporedba.
U principu možeš itekako imati brze custom računalo za jednaku cijenu. Tip iz videa je složio konfiguraciju koja je usporediva ali mu je još ostalo novaca za najjači macbook pro. Naravno da tu ulazi puno faktora, ali najvažnije je za sto se koristi računalo. Ako si profesionalac i nemas vremena za slaganje svojeg računala, vjerojatnije ti se vide isplati uzeti mac pro.
Soffoklo
13-01-2015 | 09:02
Što se usporedbe ovog stroja i nekog drugog tiče tek kad se pronađe ovakvo kućište i hlađenje koje bi imalo isti efekt hlađenja i buke kao MacPro možemo razgovarati o usporedbi, jer do tada je to samo puko nabrajanje CPU, GPU, RAM i drugih komponenti i zbroj istih.
ico00
13-01-2015 | 11:01
Gospodo kada radite usporedbe sa drugim kompovima onda nemojte miješati kruške i jabuke nego uzmite 2 brand računala. Evo prekrasne usporedbe HP-a i Applea i vidjet ćete da HP prelazi cijenu Mac Pro

http://shopping1.hp.com/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/WW-USSMBPublicStore-Site/en_US/-/USD/ViewStandardCatalog-Browse?CatalogCategoryID=x.IQ7habXDwAAAFCulgtkXzC&jumpid=cp_r163_us/en/pc_comm/workstations/mac-to-z/buynow/z820
dpasaric
13-01-2015 | 13:23
@Tito - monitor je super za taj novac! Između stare (sada i teško nabavljive Cinema 27" koja još uvijek čeka nasljednika) i ovog monitora za isti novac gotovo da nema razmišljanja. Nije istina da radi samo s novim Mac Pro, ali ima "kvaka". Ja sam ga spojio na stari Mac Pro s Radeonom 4870 i na nešto noviji s Radeonom 5870 i radi, ali ne može raditi na punoj frekvenciji i to je problem jer se vidi tromost slike. Spojio sam ga čak i na Mac mini (i to dvije generacije star) i isto je radio, ali opet na nižoj frekvenciji. Vjerojatno bi radio ok na novijim grafičkim karticama koje podržava viši refresh rate i na toj ludoj rezoluciji od 3840 piksela. Vjerojatno bi radio ok i na novim MacBook Pro Retinama, isprobat ću prvom prilikom.
dpasaric
13-01-2015 | 13:30
@jigss i @Soffoklo - da, i ja bih rekao da kada se uračuna trud i vrijeme da sam složiš neku "sam svoj majstor" radnu stanicu i kada uzmeš u obzir da za nju nećeš imati jamstvo na cjelinu, onda Mac Pro zaista ima smisla. Također, čuo sam mnoge kako komentiraju da su uvijek spremni platiti više za tišinu, a ovaj Mac Pro je nevjerojatno tih - čak i kada ga rasturaš do maksimuma! Tu su odradili nevjerojatan posao!
Djipi
+2 13-01-2015 | 22:44
@Tito Dojmovi, ukratko - izvrstan monitor (i ne samo u kategoriji "za te pare").

Probao sam svojevremeno koristiti 30" Cinemu i odustao - nije se dopala mom vratu (bolno previsoka). Na 34" LG prešao sam nakon 27" iMaca (zadnja ne-Retina generacija, sa smanjenom refleksijom) koji mi je bio do tada najugodniji monitor. Bilo me strah širine 34" monitora pa sam krenuo od pretpostavke da ću jednostavno "ignorirati višak kojeg ne mogu fokusirati". Vratu prija (visina ekrana je kao na 27" iMacu, ali spušten je nešto niže), a pomaže vjerojatno i to što ga širina monitora tjera okretati se lijevo-desno, a ne gore-dolje (što je bio slučaj sa 30" Cinemom). Na kraju ni "fokus" nije problem pa bez problema koristim punu radnu površinu i pokazuje se vrlo praktično za imati otvorene, primjerice, 4 stranice nekog A4 teksta istovremeno.

Ono što mi se NE dopada je činjenica da (za razliku od situacije na iMacu) nemam kontrolu osvjetljenja monitora, a ni zvuka na tipkovnici. No, to su već problemi u domeni iMac vs. Mac Pro.

Spomenut ću i nitpicking komponentu - nakon Appleovog aluminija, kromirani obrub LG-a djeluje kao jeftini kič - zapravo nije problem u "kiču" kao takvom već u nepotrebnim refleksijama koje očekujem od ogledala, a ne od (ruba) monitora. U tom smislu ne veseli me ni odsjaj na Mac Pro "vazi". Mrmlj.

Kad već njurgam, dok Apple ne riješi problem šume kablova na stolu i novih monitora, između Mac Pro i iMaca odabrao bih 27" iMac i prikačio na njega NVIDIA VCA ako mi već trebaju grafičke kartice za renderiranje, a ne za ih "imati u stroju" i nadati se da će baš sutra izaći softver koji će znati što s njima. :)
Anonimac
+1 15-01-2015 | 19:22
Imam MacPro 6Core s D700 skoro 11 mjeseci i brutalan je, SSD za sistem razbija brzinom otvoranja, radi trenutno...

Radim u FCP X + paralelno mi enkodira + prebacuje u pozadini materijal i radi optimiziaciju, i na sve to kad otvorim Activity Monitor ne prelazi mi 30-40% opterećenje procesora, valjda tako dobro to šamara s grafičkim karticama da ni ne osjetiš da radi u pozadini, jedino se digne malo temperatura :)) ali ništa drastično.
MacSlavko
15-01-2015 | 21:56
Izvrstan članak i premoćan stroj!
Nego, slike na kutiji kao i na Apple web-stranici ga prikazuju kao crnog (skoro mat-boja), a kad se otvori ispada da je kućište full glossy-sjano?

Ili ja to (opet) ne vidim dobro? :-)

Anyway, to nimalo ne umanjuje njegovu supremaciju. Ja sam iMac korisnik, ali drago mi je da ovoga nisu ukinuli.
Long live MacPro!
dpasaric
15-01-2015 | 22:26
@Anonimac - da, SSD je na tim strojevima brutalan, kada smo prvi put stavili render clipa u FCP-u mislili smo da nešto nije ok, da nije uhvatio naredbu - jer uopće nije pokazao da ga snima! A nije pokazao jer je cijeli render već čekao gotov na disku! Ostali smo "pegle" na to! :)

@MacSlavko - da, ovo Mac Pro kućište je vrlo reflektivno, gotovo kao neko crno ogledalo! No, ne ostavlja ravnodušnim definitivno! :)
Robert_84
16-01-2015 | 08:55
te mi cijene kod nas nisu normalne, pa za razliku se može otputovat u neku od EU ili drugih destinacija "avionom" i jednostavno kupit te donjet Pro...
koliko god da je to alat i da je "opravdan" kod nas je cijena "manje više" bilo kojeg IT rada toliko obescjenjena da se teško takvo ulaganje opravda.....

ovo govorim iz iskustvca jer imam par "kolega" koji su u tim vodama.... (video obrada, izrada reklama i spotova za tv kuće)

a kad još nadodamo i to da im naši renomirani estradnjaci neplaćaju..... mislim otvara je totalno jedna nova tema za drugu diskusiju.... al što je je Pro je u HR preskup..
Anonimac
16-01-2015 | 13:10
mislim da se Steve okreće u grobu, a ima i zašto. Odlična igračka no za 50 somova kuna u PC varijanti ipak dobijem puno više. Kome je stalo do posla bira performanse uz cijenu a oni kojima je ipak bitno na stolu imati jabuke vjerojatno će odabrati ovo i otplaćivati kredit 10 godina (jer rijetko tko u RH ovo može kupiti i isplatiti u 2-3 ozbiljnija posla). Tko voli nek izvoli.
dpasaric
16-01-2015 | 16:48
@Robert_84 - pa nisu te HR cijene baš toliko različite od europskih, ali stoji da je velika razlika u odnosu na USA. Evo, složio sam top Mac Pro (umjernih 32 GB RAM) u Njemačkom Apple Storeu i bez monitora je došao 8.917,00 €. Nije to neka velika razlika, a obično će i trgovci na tako skupom stroju odobriti malo konkretniji popust. Mi smo jednom klijentu složili konfiguraciju i njegov uvjet je bio da cijene bude kao u Njemačkoj - i uspjeli smo.

Drugo pitanje - to da je cijela video branša u Hrvatskoj u krizi je istina. Treba imati već uhodane poslove ili godišnje ugovore da bi investicija u ovakve strojeve imala smisla i isplativosti.
smayoo
16-01-2015 | 19:25
dpasaric je rekao:
Mi smo jednom klijentu složili konfiguraciju i njegov uvjet je bio da cijene bude kao u Njemačkoj - i uspjeli smo.


Pretpostavljam da ste govorili o cijeni bez PDV? Mnogi zanemaruju da je nezanemariv dio te razlike u cijeni u tome što je kod nas stopa PDV 25%.
dpasaric
17-01-2015 | 02:21
@smayoo - tako je, radilo se o cijeni bez poreza jer se kupovalo na firmu. Teško i da mogu zamisliti da netko kupuje ovako skup stroj za privatne potrebe, onako "za po doma"! :)
drlovric
17-01-2015 | 07:41
Ja definitivno nisam kupac za PRO, niti mi treba tolika snaga, ali uopce ne treba zanemariti ciganluk od omiljenih nam jabucara da nisu bili u stanju niti tipkovnicu i mis ukljuciti za tu bolesno visoku cijenu racunala :/
Riba
17-01-2015 | 07:45
Pa što ti je, ne mogu davati tipkovnicu uz njega kada uopće stilski ne odgovara! :)
Robert_84
17-01-2015 | 09:34
dp, upravu si baš sam pogledao uk store, stvarno cijena je malte ne 1:1 sa našima..... pratio sam cijene do nedavno.... no najviše sam gledao Ipad, iphone.... tu su cijene bile različite kao nebo i zemlja..... no i istina je da sam do prije 4 mjeseca gledao sam US store jer sam bio na istom mjesto kao i drlovrić. a tamo je i to bilo doduše bez ikakvog poreza

no opet stoji da je taj PRO preskup..... i kako ispadne mnogima nepotreban. opet kvaliteta i snaga se plaćaju... ja koristim Alienwarea 17 r4 kupljenog kad je izašao 6-7 mjesec 12.
i nemam potrebe ni danas za boljom mašino. tako isto stoji i sa book pro mašinama.... stroj je uvjek stroj...

no opet sve se siprepleće jedno sa drugim. nama su te cijene nedostižne....

P.S. koliko god da je taj r2d2 praktičan, pa kao što je navedeno tu će za svaki dodatak trebat more kabela i mjesta.... uredniji je moj PC stol nego taj sa novim PRO-om
dpasaric
17-01-2015 | 16:44
@drlovric - to sam skoro napisao pod minus na kraju prikaza, ali onda sam odustao jer možda je zaista bolje da svatko odabere što sam više voli, ja recimo volim veliku žičanu s numeričkom i velikim kursorima + Magic Trackpad, a oni vole po defaultu uvaliti onu malu bežičnu + Magic Mouse. Ali da su škrti, jesu... recimo mogli su unutra staviti barem jedan Thunderbolt kabel.

@Riba - da su pravi frajeri, napravili bi crnu (kao na MacBook Pro) i s pozadinskim osvjetljenjem.
drlovric
+1 19-01-2015 | 02:47
Bas tako. Napravili revolucionaran comp, svrsavaju na dizajn (slikajuci njega samog bez icega spojenog), a nemaju uopce periferiju (cak niti monitor) u ponudi, da bi to racunalo kompletirali :)
Robert_84
19-01-2015 | 12:35
sve to postaje potrošačka elektroniča... isto kao tosteri i frižideri...

iako bi novi pro baš to trebao izbjeć no dal će uspjet pobjeć od toga ... teško jako teško
hal9000
19-01-2015 | 14:37
@drlovric: good point, ali poznajući apple, ni to neće potrajati u nedogled.
Josip R.
-1 19-01-2015 | 17:49
Vidim neko se lijepo počastion. Ima se može se! :D
smayoo
19-01-2015 | 19:29
drlovric je rekao:
Bas tako. Napravili revolucionaran comp, svrsavaju na dizajn (slikajuci njega samog bez icega spojenog), a nemaju uopce periferiju (cak niti monitor) u ponudi, da bi to racunalo kompletirali :)


Da, to je zapravo bila i moja prva misao. Uz taj komp ide neki sexy monitor koji onda ima ugrađen TB i USB hub pa se kablovina značajno pojednostavljuj e. Ovako zbilja izgleda ko govno u punču. Ili, bolje rečeno - obratno - ko, recimo... šlag u dreku. :)
Robert_84
19-01-2015 | 20:39
pa iskreno da ugrade utore za dodatne diskove na monitoru to bi bilo dobro
Drky
19-01-2015 | 22:31
Pričekajte drugu generaciju ovog Mac pro-a pa ce se sve riješiti tipa DP 1.3 ,5K Cinema i sl..
Anonimac
19-01-2015 | 22:33
Kao profesionalni komp a "po defaultu" ne moze imati niti obicni pisljivi RAID ....
IceClimber
20-01-2015 | 10:51
Meni iskreno bolje izgleda onaj "form factor" dok je zapakiran u kutiji. Kockasto, s ručkom na vrhu.
Ali to valjda ne bi bio dovoljno "think different" dizajn pa su napravili revolucionarni pomak... i zaoblili ga.
dpasaric
20-01-2015 | 21:26
@Anonimac - koji crni RAID?! Čemu? Jesi li vidio test brzine pohrane? :D A vanjsko polje slaži kako hoćeš, pa i u RAID ako ti treba.

@drlovric - dobro kažeš, složili su šminka stroj, a nemaju niti prikladni monitor, niti drugu sitnice koje bi tako veselile i sigurno bi se prodavale.

@IceClimber - mislim da je ovaj put forma zaista pratila funkciju i ne zamjeram im to. S druge strane, priznajem da sam i sam navijao za reinkaranciju NeXT Cubea! :)
Anonimac
20-01-2015 | 23:40
Ne vidim gdje je problem sa kablovima, pa G5 mi ima vise kablova,

Sada imam jedan TB kanal za disk od 6TB u Raidu na 330 MB/s, + jos jedan u lancu 4TB,, te diskove mogu ubosti u bilo koji komp, nije mi blokirano samo na jedan komp kao u G5,
Drugi TB kanal mi je monitor, ako treba jos nesto preko monitora se moze dalje nadovezati drugi monitor ili disk....
Napajanje, USB3.0 kabel do huba i audio out,

Znači 5 tankih kabela koji mi idu iz G6, i stvarno mi ne smeta ni jedan kao ni prije na G4 i G5
Anonimac
21-01-2015 | 10:22
@dpasaric - mislio sam na RAID ne zbog brzine nego zbog sigurnosti podataka. Znam da to nije zamjena za BACKUP ali ipak za komp te vrijednosti su mogli ponuditi barem RAID 1 tj. jos jedno dodatno mjesto za SSD.
A mogli su zapravo ponuditi i 4 mjesta za SSD diskove unutra (kao i stari Mac Pro). Ovako imam osjecaj da su prosirljivost podredili dizajnu a to je zadnje sto cu gledati na takvom stroju. Za te pare kupujem stroj ponajmanje radi toga da ga gledam kak ce on izgledati na stolu. A budimo realni, sigurnije je imati internu pohranu nego hrpu vanjskih uredjaja sa sumom kablova koji se uvijek nekako iscupaju iz utora kada bi to covjek najmanje pozelio .... Ne znam, meni to ne izgleda bas previse profi ....
Anonimac
21-01-2015 | 19:14
pozdrav ljudi...

pitanje korisnika starog mac pro-a....

U stari mac pro se može ugurati PC grafička i gotovo sve super rade, ali nemaju boot screen. E sad, mene zanima ako netko zna, mogu li stavit neku od PC grafulja u drugi slot uz postojeći radeon 5770 HD pa da radeon bude i dalje spojen na monitor i odradi boot screen i prikaz, a PC grafička da služi samo za procesiranje u npr. PPro, AE ili Davinci Resolve-u?

hvala unaprijed na odgovorima
dpasaric
21-01-2015 | 21:46
@Anonimac - da, slažem se, pa i naveo sam kod minusa: "samo jedan utor za SSD". Mislim da je problem još uvijek u cijeni SSD-a, za backup baš i nije važno da je na brzom mediju. Mi smo jednostavno stavili 1 TB USB vanjski disk kao Time Machine i ciao.

@Anonimac - to je tema za forum jer nema veze s novim Mac Pro, a i pričali smo o tome. Zašto ti je uopće bitan boot screen? Stalno mijenjaš disk u koji bootaš stroj? Možeš staviti dodatne kartice koje će služiti za OpenCL, ali problem je napajanje. Već ti 5770 uzme oba dodatna napajanja, tako da bilo koja suvisla kartica sa snagom koja bi ti nešto značila više nije opcija. Ne možeš npr. staviti 7970 uz taj 5770.
Anonimac
21-01-2015 | 22:54
@dpasaric
prvo isprika na off topicu

Nisi u pravu, 5770 uzme samo jedan 6 pinski utor za napajanje jer Apple službeno i podržava dva 5770 u stroju. Meni zbog nekih stvari više treba nVidia, pa me zanimalo jel postoji ta opcija da jednostavno uzmem neku PC nVidiju sa istim takvim single napajanjem uz 5770.

Boot screen nije od prevelike važnosti, ali da, znam promijenti boot drive kad testiram novi OS i fakat mi se ne da vadit van pc karticu samo zbog toga.

A testiranje novog OS-a je nažalost danas i kod Apple-a postalo nužno jer količina bugova opasno kreće putem Redmonda.
DrAle
22-01-2015 | 08:16
Jedan dio problema sa kabelima može se riješiti ovim proizvodima http://www.bluelounge.com/us/cable-management
dpasaric
22-01-2015 | 14:00
@Anonimac - nisam nikada imao 5770 u rukama, ali kako znam da 4870 traži dva, a i model iza 5870 traži dva, bio sam uvjeren da i 5770 traži dva. Super ako je tako, pa onda stavi dva 5770!

No, poanta je ostala ista - ne možeš staviti ništa zaista ozbiljno pored 5770 jer ti trebaju dva za tu iduću karticu, a tebi ostane samo jedan. Kupi putem ebaya za male pare one koje ekipa flasha na Macov firmware, pa ćeš srediti problem boot screena.
dpasaric
22-01-2015 | 14:03
@DrAle - haha, neki od ovih su ful super i praktični! :) Tnx na linku!
DrAle
22-01-2015 | 16:10
Da, dobar način za sređivanje šume kabela na stolu ili pod stolom! Ne rješavaju problem u potpunosti, ali ipak pomažu.
cariblanco
23-01-2015 | 21:36
Za šumu kablova bi mogli napraviti, nešto slično Samsungovom One Connect Evolution Kit.

http://www.samsung.com/us/video/tvs-accessories/SEK-2500U/ZA
Anonimac
+1 31-01-2015 | 19:02
Davore hvala na ovome testu
Meni se bas svida ovaj stroj, zadnji koji se kod mene vrtio Mac Pro je G5 zapravo Power Mac G5 tako se zvao i to dugo godina i bio je super stroj
Mozda je vrijeme da si nabavim nesto novije a to bi za mene bio valjak sa 6 jezgri i zadovoljio bi bas sve sto trebam
Jedino je lova problem puno je to $$$$$$
Ali ako bi kupio novi stroj volio bi da to bude taj Mac Pro jer mi je super i dizajnom i perfomansama
Jedino kaj ona hrpa kablova bas ruzno izgleda uz tako dobar stroj
dpasaric
01-02-2015 | 18:58
@Anonimac - Vjerujem da bi se uz neke hubove ili gadgete poput onih koje je linkao DrAle moglo tu hrpu kablova malo dovesti na red. Možda Apple uskoro izda zasebni 5K monitor, pa ako budu domišljati, mogli bi ga iskoristiti i kao hub... imali su takvu praksu prije, možda sada naprave nešto slično.
drlovric
04-02-2015 | 03:18
Kako blijedi premium customer experience pro korisnika u recenicama poput "mozda ce izbaciti", "trebali bi", "ako budu"... a radi se o stvarima koje su podrazumijevane :/

Nisu nigdje objavili zvanicne rezultate prodaje, mada mislim da im PRO i ne ide bas najbolje. Doduse, to nikada i nije bio neki veliki dio trzisnog kolaca :)

Pametnije im je bilo da su ga ugasili kao i X Serve, nego ovako na pola puta stali.
smayoo
04-02-2015 | 10:53
Stvar je imagea firme imati flaship proizvod ovakve vrste. Moja je pretpostavka da unutar samog upravnog odbora Applea vlada borba između onih koji bi samo ganjali profit i onih koji se trude zadržati high-end image firme. Koji, slažem se, blijedi... :(
dpasaric
07-02-2015 | 19:51
@drlovric - Nikako se ne slažem da su ga trebali ugasiti. To bi bila smrt za cijeli segment profesionalaca koji rade na Macu, a to bi iniciralo i val napuštanja platforme od strane raznih profila kreativaca i profesionalaca, što bi u konačnici škodilo i cijelom consumer segementu ponude. Gašenje Mac Pro bi dugoročno značilo gašenje Macintosha kao platforme. Ono gdje Apple griješi je cijena, trebali su ga nuditi jeftinije (a mogu) - ili su trebali ponuditi nekakav low-end model s npr. samo s jednom grafičkom i jeftinim i7 procesorom.
drlovric
08-02-2015 | 03:22
@Davor:

Meni je drago da je PRO tu i slazem se 100% s tim sto pricas. Postoje ljudi koji stvaraju sadrzaj i koji trebaju tu snagu. Htio sam reci da su trebali taj PRO segment frajerski ispratiti do samog kraja. Premium iskustvo za premium cijenu. Ljudi bi to platili.

Medjutim, tesko se oteti dojmu da taj pro segment uopce nisu zaokruzili kako treba. Izbacili su "cannot innovate my ass" racunalo, koje ne smiju slikati u radnom okruzenju. Na svakoj fotki je to racunalo bez kabela i periferije.

Zato sto nemas ni monitor niti periferiju u ponudi da kompletiras taj Pro. Zar nisu mogli barem napraviti crnu tipkovnicu i mis (kao neka PRO ekskluziva), i "pokloniti" to uz racunalo za tu brutalnu cijenu?

Oni se grcevito bore zadrzati sve svoje kupce u svom sustavu (zato su toliko i zatvoreni), osim kada ti oni ne nude tipa monitor, tada smijes kupiti negdje drugdje :D

Mac Pro + Samsung monitor = i jedni i drugi zadovoljno trljaju ruke, a funboys skontaju da su glupi ;)

Onda ce nakon par godina zakasnjenja izbaciti awesome Apple monitor i svi drugi monitori odjednom nece nista valjati :/ (bljuc)
Anonimac
08-02-2015 | 12:10
Imao sam Apple thunderbolt display. Tocnije, jos uvijek ga imam. Kupljen 2011. godine, 3 mjeseca nakon isteka garancije krenuli problemi. Ekran se samo zacrni, kao da je izgasen. Zvuk, usb utori i sve ostalo uredno radi. Ok, izgasim ga iz struje, nakon 5min upalim i opet radi kojih tjedan-dva-tri. Nakon toga radi je sve krace i krace, dok napokon nije u potpunosti crkao. Navodno los thunderbolt chip ima. Moze se naci jedna lijepa tema o ovome na apple forumima, preko 100 stranica ima.

Uzas nad uzasima. A Apple se pravi gluh. Nekima je pomoglo sto su kupili novo thunderbolt kablo i spajali ga tako, ali se onda gubi taj TB utor. Apple naravno sve ignorira, po svom dobrom starom obicaju. Vec sam se odrekao njihovih iGadgeta, presao na Android. OSX-a se ne zelim, ali iskreno i ne mogu odreci. Par aplikacija ima samo za isti, i ruku na srce, bolji je dosta od Windowsa koje isto aktivno koristim. Linux nema neke osnovne alate koji mi jednostavno u mom poslu trebaju.

Ako se situacija sa Linuxom ikad promjeni po tom pitanju, napustam i mac tabor. Jer opadaju u kvaliteti, ne slusaju ni malo svoje korisnike, i idu nekim putem koji se meni osobno ni malo ne svidja. Njihov walled garden meni ne lezi, niti ce mi ikad sjesti. Kao ni ta cijela filozofija da oni znaju tocno sta je za mene najbolje. Pa nismo Borg kolektiv, vec individualci.
dpasaric
11-02-2015 | 21:46
@drlovric - Da, slažem se da su trebali ići do kraja, naći ćeš još prije u mojim komentarima da sam izrazio želju da naprave crnu backlit tipkovnicu ala MacBook Pro, zaseban 5K monitor i možda još kakvu Pro-điđu, npr. ako su u stanju napraviti Time Capsule kao eksterni disk, mogli bi napraviti nešto slično za Thunderbolt diskove, ali crno i u valjak dizajnu, pa da sve bude skladno na stolu. Ovo je tek pola posla. No, tako su se ponašali i prije, za vrijeme Jobsa, ista priča je bila kada je izašao prvi G5... uz njega su davali dizajnom potpuno neprilagođenu bijelu-plastičn o-prozirnu debelu tipkovnicu i tada se koristio stari obli G4-style Cinema Display. Trebalo je dosta vremena dok su to uskladili. Ne znam zašto su toliko spori. Nekada su imali opravdanje da su mali i tek se oporavljaju, ali sada su mega-moćna kompanija i mogu sve.

@Anonimac - imam nekoliko prijatelja s Thunderbolt monitorom i nitko mi se nije žalio da ima probleme s njim. S druge strane, slažem se da je taj monitor danas tehnički zastario, morali bi ponuditi nešto novog dizajna i novih 5K karakterisitka. Što se tiče Apple filozofije, nisu oni tu ništa bitno mijenjali zadnjih godina, sve je to ista priča (za sada) kao i za vrijeme Jobsa, on bi možda par detalja isfurao drugačije, ali ništa ključno različito. Nekome odgovara taj Appleov zatvoreni pristup, nekome ne, zato postoji izbor. Osobno, meni odgovara jer manje brinem o tehnologiji, a više se mogu baviti poslom.
dpasaric
14-03-2015 | 10:27
http://appleinsider.com/articles/11/05/11/firmware_hack_converts_2009_mac_pro_to_use_faster_ram_cpus

Tema nije iscrpljena, naime, Mac Pro valjak priča ima zanimljivu alternativu! Nije nova vijest, ali je prošla neopaženo dok se nisu pojavili novi jeftiniji i lako dostupni Xeon procesori po eBayu. I inače super ekipa s netkas.org je skužila način kako hakirati Appleov firmware updater da radi na starijim 2009 Mac Pro serijima koje imaju zapravo isti motheherboard. Kada se takvi strojevi flashnu s novim firmwareom matična ploča podržava uz Nehalem i Westmere Xeon serije, a tu ima divnih procesora za birati! Moguće je stari stroj dograditi s čak s dva 3.46GHz 6-core Xeona za sve skupa 12-core stroj koji stoji rame uz rame s najnovijiim i najskupljim Valjkom! Istina, nemate Thunderbolt on-board (može se kupiti PCI kartica), ali imate direktno mjesto za 4 jeftina velika diska ili SSD-a, a grafička se može staviti i s PC-ija za male pare ako vam nije presudan boot screen. Još možete unutra imati i Blu-ray pržilicu za male pare ako vam treba takva egzotika. No, problem može biti spajanje Thunderbolt ili ultra-HDMI monitora. Treba imati Dual-link DVI monitor jer on sigurno radi jer third-party kartice s PC-ija često nemaju podršku u Mac driverima za druge portove. Sve u svemu, uz par ograničenja, super opcija za one koji ne bježe od "samo svoj majstor" radova. :)

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 3 sati
 • smayoo: Lako za to. Chuck Norrisu radi digitalno potpisivanje na Apple silicone Macu! :D
 • kupus: :D
 • zoranowsky: :)
 • zoranowsky: Chuck Norris je napravio update 10.8.
 • kupus: Ako je tko pronašao normalan način updatea 10.8., neka javi, čisto znanosti radi.
 • smayoo: Chuck Norris se rodio koliko hoće puta, i kad hoće. :D
 • Eagle: Chuck Norris nije rođen 6.5.1945. nego 10.03.1940. dakle ne kužim foru
 • cariblanco: A to što sam i ja rođen 6.5..neke godine, ima li tu slučajnosti. Datum nisam izmislio :)
 • Yonkis: Chuck Norris je rođen 6.5.1945 a nacisti su se predali 7.5.1945. Slučajnost? Ne bih rekao.
 • Kloba: I moj najdraži, i Chuk koristi kaskadere. Za scene plakanja.
 • Kloba: te li znali da je Chuck Norris kao mali imao zlatnu ribicu. Ribica mu je pobjegla dok je bio mali. Kad su je ljudi vidjeli, snimili su film o toj ribici i nazvali je Megalodon.
 • Kloba: Zašto je Chuk Norris najjači na svijetu? Jer vježba dva dana dnevno.
 • Gjuroo: Koliko sklekova može napraviti Chuck Norris? Sve.
 • smayoo: Moj najdraži. Chuck Norris je ZNAO sakrit suze ko Marina. :P
 • Ender: Chuck Norris spava sa upaljenim svetlom, jer se mrak plasi Chuck Norris-a.
 • Djuro genijalac: Kad Chuck Norris puhen u šteker, akumulaciono jezero počne kipiti
 • zoranowsky: Dok su se druga djeca igrala u pijesku, mali Chuck se igrao na betonu :)
 • smayoo: Chucka Norrisa je rodila njegova teta jer mu se nitko nije usudio j***t mater. :D
 • Ender: @smayoo: ja sam cuo da je Cuck Norris stvorio sam sebe, a onda je Bog stvorio ostalo. al to je jedno od izgubljenih jevandjelja :-)
 • smayoo: Kad smo kod Chucka Norrisa, to, pretpostavljam, znate - da je njega rodila teta? :)
 • smayoo: Zanimljivo. Hvala!
 • drlovric: Ne znam jeste li culi za Omnivore. Ja nisam do nedavno, i brutalan je alat. Pogledajte, mozda vam se svidi :) [link]
 • Zdravac: Chuck Norris ne slavi rođendan. - Rođendan slavi Chacka Norrisa! :)
 • smayoo: :D
 • Yonkis: @smayoo misliš reći da Chuck Norris rođen dan poslije rođenja tvoje mame? To mi nekako bolje zvuči. :)
 • zoranowsky: Respect!
 • smayoo: A moja mama je rođena dan prije Chucka Norrisa :D
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO