Davor Pasarić 13.12.13

Jedan od ranih marketinških vizuala za Apple Macintosh bila je stilizirana silueta biciklista. Ideja je nastala nakon Jobsove usporedbe osobnog računala s “biciklom za um”. I zaista, tadašnja osobna računala pomagala su nam da mnoge dnevne poslove obavimo brže nego li na tradicionalan način, tj. “pješke”. Centralni procesor računala bio je njegovo srce koje je odrađivalo sav dosadni dio posla koji bismo inače morali odraditi sami. Vremenom je snaga procesora rasla i računala su počela obavljati zadatke koji prije nisu niti postojali; to su bili oni poslovi koji su bili prekompleksni da bi ih čovjek mogao obaviti sam bez greške i u prihvatljivom roku. Tada se produktivnost nekih računalnih alata slikovito uspoređivala s “xy godina ljudskog rada”. Računala su u tom trenu prestala biti tek “bicikli za um” i postala su “automobili za um” jer na neka daleka putovanja ne bismo niti krenuli bez automobila - baš kao što ne bismo krenuli u neke poslove da nemamo računalo. U kojem smo dobu danas? Što današnja računala predstavljaju za naše umove?

Imamo sreću živjeti u brzom i uzbudljivom dobu, u vremenu zasićenom informacijama i mogućnostima, u stoljeću u kojem se vrhunska tehnologija koja se koristi za vojne namjene i svemirska istraživanja nađe u rukama običnih građana s odmakom od svega 15-ak godina, a trend je da se to vrijeme skraćuje. To je najočitije kod informacijskih tehnologija gdje je rast eksponencijalan. Tako su uvijek zabavne usporedbe modernih računala sa skupim superračunalima unatrag koje desetljeće.

Earth Simulatori
Japansko superračunalo Earth Simulator aktivirano je 2002. godine

Kao primjer možemo uzeti tanušan MacBook Air koji je brži od dva milijuna dolara vrijednog superkompjutera Cray T3D iz 1996. godine. Nešto bliža je 2002. godina u kojoj je najbrže superračunalo bio japanski Earth Simulator koji je korišten za simulacije globalnih klimatskih modela. Japansku vladu je taj projekt stajao oko 600 milijuna dolara i koristeći 5120 procesora imao je snagu od 35860 gigaflopsa (deset na devetu operacija s pomičnim zarezom u sekundi). Pretekao ga je tek 2004. godine IBM-ov Blue Gene. Zašto je to zanimljivo u ovom trenu? Zato što ovaj tekst pišem na računalu koje ima snagu od 4384 gigaflopsa, a pogađate da nemam milijune dolara. Zar je moguće da u samo desetak godina civilni korisnik može uživati u jednoj osmini snage nekada najbržeg računala na planetu? Da, moguće je!

Igrom do zvijezda

No, kako je do toga došlo? Motiv nije bila velika želja korporacija da malim ljudima učine superračunala dostupim, već želja za zaradom u industriji zabave; računalne igre su ključ! Na tom tržištu se vrti tolik novac da se zarada stalno pumpala nazad u razvoj sve bržih i bržih grafičkih procesora (GPU). Tako danas neke igre na modernim računalnim konzolama na trenutke izgledaju poput TV snimke.

Alfa Romeo Brera
Moderne simulacije vožnje i nekih sportova izgledaju skoro kao TV prijenos zahvaljujući snažnim grafičkim procesorima

U jednom trenu stvar postaje apsurdna i imamo situaciju u kojoj američka vojska 2010. objavljuje da je složila svoje obrambeno superračunalo od 1760 PlayStation 3 konzola! Postigli su snagu 500 teraflopsa! Što li je Sony mislio kada je vojska to kupovala - možda da žele igrače konzole za svoje vojničke kantine? ;) No, odluka je zapravo bila vrlo razumna jer je Sony svoju igraču konzolu prodavao uz malu zaradu, a u jednom periodu i uz gubitak na samom hardveru jer se najveća zarada krije u igrama.

Mini Cooper Ford Foucs
Danas i freeware igre na računalima nude 3D grafiku kakva je nekada bila rezervirana samo za igrače konzole

Iako je GPU vrlo specijaliziran komad silicija koji odlično radi paralelne ponavljajuće obrade na velikim cjelinama podataka, on se uz lukavo programiranje može odlično iskoristiti i za “general purpose computing” zadatke koje inače radi CPU. Tako je NVIDIA razvila svoj sustav CUDA (Compute Unified Device Architecture), a Apple je glavni zagovornik otvorenog OpenCL (Open Computing Language) standarda koji je podržan i na AMD (nekadašnji ATI) arhitekturi, ali i na standardnim centralnim procesorima, kao i DSP (Digital Signal Processor) koprocesorima i sličnom hardveru. OpenCL funkcionira gotovo na svemu što možete zamisliti, pa se kaže da je “platformski agnostičan”.

CPU odstupi!

Kada sve to zbrojimo dolazimo do zaključka da se ravnoteža hardvera unutar osobnih računala značajno izmijenila i da CPU više nije neophodno najmoćniji i najskuplji dio računala. Nekada je centralni procesor bio pravi proleter, sve je radio sam; upravljao i izvršavao, a nekadašnji skromni koprocesori bili su strogo specijalizirani i neupotrebljivi za nešto van svoje domene. Danas centralni procesor sve više “fizičkih poslova” prepušta grafičkim procesorima koji su toliko napredovali da u snazi stotinama puta nadmašuju svojeg “šefa” i mogu se koristiti i za poslove koji nemaju veze s prikazom slike. Npr. GPU može obrađivati i zvuk - jer zvuk ionako za računalo nije ništa drugo do velika matrica podataka koja treba biti obrađena. Svaki oblik ujednačenih podataka gdje imamo mnogo sadržaja koji treba biti obrađen na isti način je teritorija na kojoj se GPU može iskazati velikom brzinom zbog svoje arhitekture koja omogućuje brze paralelne obrade.

Adobe Photoshop
Adobe Photoshop uz OpenGL sada koristi i OpenCL za gotovo trenutačne transformacije slike u ultra-visokim rezolucijama

Appleove profesionalne radne stanice su tradicionalno koristile dva centralna procesora i dvije nezavisne sabirnice za maksimalnu propusnost. Iako nije isključeno da se najavljeni novi Mac Pro pojavi jednog dana i u takvoj konfiguraciji, velika je vjerojatnost da se to neće dogoditi jer viša cijena i teže hlađenje teško mogu donijeti toliko bolje performanse da bi se to isplatilo; jednostavnije je krenuti putem sve jačih i jačih grafičkih kartica.

Mac Pro
Novi Mac Pro nudi snagu do 3,5 terflopsa i uskoro dolazi na tržište (na slici Mac Pro [RED] prodan za $977,000)

Upravo u tome leži i odgovor zašto je Apple svoju iduću Mac Pro seriju strukturirao oko samo jednog Xeon centralnog procesora, ali sa standardno dva grafička procesora profesionalnih karakteristika. Novi Mac Pro koji će izaći na tržište do kraja godine pruža snagu od 3,5 teraflopsa u kućištu veličine manje vaze za cvijeće! Volio bih vidjeti izraz lica gospodina Seymoura Craya, oca superračunala, da mu je netko prije koje desetljeće mogao pokazati što budućnost donosi! :)

Treće doba: “avion za um”

I tako smo danas došli u doba u kojem računala više nisu tek “bicikl” ili “automobil” za naš um, već možemo slobodno reći da postaju “avioni koji nas nose preko oceana u par sati”, tj. alat koji nam omogućuje stvaralački rad koji bi za prošle generacije bio pravi životni podvig. Pretjerujem li? Vjerujem da ne, a trik je u tome što se promjene događaju svakodnevno i nismo ih svjesni, ali način na koji nam funkcionira civilizacija se iz osnove promijenio. Zahvaljujući virtualnim instancama stvarnosti postali smo produktivniji u poslu jer možemo obavljati poslove u potpuno dislociranim timovima, svijet oko nas postaje “dizajniran” na razinama na kojima to prije nikada nije bio. To se može vidjeti u trivijalnostima poput izgleda pozivnice za lokalnu zabavu, pa do načina na koji se strateška investicija prezentira mogućim ulagačima. Razina vizualne komunikacije eksponencijalno je narasla i ubrzala razvoj, zapravo, svega!

LuxMark
LuxMark je zbirka testova koji računaju 3D scene koristeći sve raspoložive OpenCL resurse računala, a prije svega grafičke procesore. Neki koriste više grafičkih kartica, ali ne zbog prikaza, već radi mogućnosti brzih izračuna!

Od ideje do kompleksnog proizvoda dolazi se brže no ikada. Ono što je nekada bila skica na papiru ili dvodimenzionalni nacrt, sada je interaktivna 3D vizualizacija sa simulacijom niza potrebnih scenarija. Ono što se nekada računalo danima, danas se izvršava u stvarnom vremenu. Ponekad je za savršen rezultat potrebno nešto napraviti deset puta. Sto puta. Tisuću puta… Prije bismo morali odustati nakon svega par pokušaja jer je sve trajalo predugo.

Hyperviz
Hyperviz interaktivna vizualizacija budućeg SC Platak prikazuje prostor od 4200 hektara u stvarnom vremenu

Hyperviz
Snijeg, magla, povijanje drveća na vjetru... sve je moguće i to u stvarnom vremenu!

Danas imamo takav luksuz da računalnu snagu koja se prije desetak godina koristila za predviđanje globalnih klimatskih promjena koristimo kako bismo u svega par sekundi dobili željenu transformaciju slike u Photoshopu. Pjesnički možemo reći da danas vrijeme brže teče jer su promjene brže. Koliko je to brzo možete vidjeti ako se prošećete kroz muzej informatike PEEK&POKE u Rijeci i u čudu gledate odbačenu informatičku “staru kramu” koja je zapravo moguće mlađa i od auta kojeg još uvijek vozite!

Apple Maps
Apple s aplikacijom "Maps" korak po korak sustiže Google. Radeonovih 3GB video memorije pomaže da sve
radi glatko jer gomile tekstura ne moraju putovati po sabirnici, već ostaju na samoj grafičkoj kartici.

Dosta teorije, idemo u akciju!

Teoretski smo temeljito pripremili teren i sada smo zagrijani za akciju! Idemo iskoristiti svu tu snagu koju nam moderna tehnologija pruža! Je li to jednostavno? Jest, tj. bolje rečeno bit će jednostavno u trenu kada se pojavi široka baza OpenCL kompatibilnog softvera. Za sada se uglavnom radi o eksperimentalnim verzijama 3D renderera (npr. popularni Blender) i o novoj Appleovoj seriji video alata (Final Cut Pro X, Motion 5 i Compressor 4) koji su pisani “od nule” tako da koriste OpenCL i ne rade na Macovima koji ga ne podržavaju. Od popularnih softvera tu je Adobe koji u novijim izdanjima Photoshopa uz već poznatu OpenGL nudi i OpenCL podršku, a u pripremi je i opsežnija podrška za Premiere i AfterFX. Za one koje zanima nešto više o samoj OpenCL tehnologiji mogu pročitati tekst na tu temu od prije dvije godine koji je još uvijek aktualan.

Final Cut Pro X
Final Cut Pro X do te mjere koristi OpenCL da ne može raditi na računalima koja nemaju suvremen GPU

Kako se pripremiti za budućnost?

Ako imate Mac srednje klase novijeg datuma gotovo je sigurno da ste za budućnost već spremni, a ako koristite kakav skromniji model, Apple se pobrinuo da u novom operativnom sustavu OS X 10.9 Mavericks podrži i “low end” grafičke procesore novijeg datuma. Dakle, više nije neophodno imati Mac s grafičkom karticom vrijednosti prosječne hrvatske plaće da biste koristili prednosti masovnih paralelnih obrada koje pruža OpenCL. Iz ove igre ispadate ako imate hardver stariji od 2007. godine ili ako imate GPU iz starih Radeon serija 2400 i 2600. Nije podržana i Intelova HD Graphics 3000 grafika. Već Radeoni serije 4xxx i NVIDIA procesori serija 8x00 i 9x00 ulaze u podržane. Naravno, sav noviji GPU hardver je podržan: Radeoni serija 5xxx, 6xxx i 7xxxx, NVIDIA GT xxxM serije, GTX serija, Quadro serija i noviji Intelove HD Graphics 4000, 5000, Iris i Iris Pro procesori.

PCI Express Utility
Kod Mac Pro računala važno je provjeriti je li PCIe utor u kojem je glavni GPU podešen na maksimalnu brzinu

Naravno, razlike u snazi tih procesora su velike, pa ako ste u fazi kupovine novog Maca dobro se informirajte je li hardver koji kupujte dovoljan za zadatke koje imate na umu. Danas se ovo upozorenje najviše tiče video profesionalaca jer njihovi alati najviše koriste OpenCL. Apple tako obećava obradu 4K video zapisa u stvarnom vremenu (real-time) na novoj Mac Pro seriji. Danas “obrada video zapisa u stvarnom vremenu” zvuči sasvim rutinski, ali kada se radi o 4K videu pravila igre su opaka; samo jedna od 25 slika u sekundi ima 10 485 760 piksela!

Video rezolucije
4K video rezolucija u usporedbi s ostalima; rezolucija slike u kojoj većina nas gleda TV program je
ona označena u polju "DVD"!

Za usporedbu, PAL D1 TV program koji većinom gledamo sadrži 414 720 piksela po slici. Znači u samo jednoj sekundi videa računalo mora obraditi preko 250 milijuna piksela više! Zamislite sada izračun neke malo kompleksnije tranzicije između dva kadra u takvoj “kino” rezoluciji! Običan procesor bi se oko toga namučio, ali dobar GPU uz OpenCL to može izvoditi u stvarnom vremenu. Ovo je primjer koristi takve tehnologije za obradu videa, ali vremenom će OpenCL podrška postati važna i za ostale softvere. Pustimo da vrijeme učini svoje i budimo spremni!

Izgurajte svoj avion za um na pistu i vežite pojaseve!

Do not cross this line!

Ako niste vlasnik Mac Pro radne stanice vjerojatno je najbolje da se ovdje zaustavite s čitanjem. Ovaj dio teksta namijenjen je onim sretnicima koji koriste Appleove profesionalne strojeve kod kojih je predviđeno da se vremenom grafička kartica može zamijeniti novijim modelom. Po tome je Mac Pro serija izuzetak u Appleovoj ponudi računala; sva ostala nemaju tu mogućnost (izuzev nekih iMac modela, ali tada je to moguće izvesti samo u ovlaštenom servisu i uz trošak koji nije isplativ). PC korisnici naviknuti na “domaći složenac” filozofiju će se na ovo samo nasmijati, ali izgleda da Mac korisnike to ne brine previše; oni dobro znaju zašto su odabrali baš te strojeve za svoj posao.

Radeon 7970
Specifikacije hardvera koje geekovima izvlače osmijeh: 4384 gigaflopsa snage čeka vašu kreativnost!

Pogledajmo kakav izbor se nudi profesionalcima: zadnje što je Apple nudio u višoj klasi je Radeon HD 5870, a zatim su stali s novim modelima iz razloga jer se cijela postojeća Mac Pro serija zaustavila zbog skoka na potpuno različit koncept na kojem je zasnovan budući “crni valjak” Mac Pro. No, iako bez službene podrške, korisnici nisu ostavljeni na cjedilu; Apple se pobrinuo da se u novijim izdanjima OS X-a nađu driveri (“pogoniči” za jezične čistunce!) za nove AMD i NVIDIA procesore. Izbor uopće nije loš iako je snažno orijentiran na višu klasu od $500 do $2000. Jedna od jeftinijih kartica je Sapphire HD 7950 3GB Mac Edition po cijeni nešto nižoj od 500 dolara, a u vrhu ponude su razne NVIDIA Quadro kartice koje razmatraju samo pravi 3D profesionalci.

Tehnologija narodu!

Skupo? Da, prilično, ali postoji rupa u sustavu! Grupe hakera ispitale su razne PC kartice koje koristi tzv. “referentni dizajn”, tj. znači da su u arhitekturi i konektorima u skladu s onim što Appleovi driveri podržavaju. Na takav hardver je onda moguće “flashati” ROM kompatibilne Mac kartice i tako jeftino konvertirati PC karticu u Mac kompatibilan hardver. Je li to komplicirano i riskantno? Da, za prosječnog korisnika jest, ali Mac Pro entuzijasti obično nisu obični korisnici već “power useri” i mnogi se odlučuju na taj korak kako bi “uškriljili” nešto novca i brže došli do željene kartice.

Mac Pro
Radeon HD 7970 je full-length grafička kartica, a po cijevima za hlađenje naslućuje se koliko energije troši

Dobra vijest je i to da nove generacije ovih grafičkih kartica većinom rade i bez “flashanja” ako je korisnik spreman na kompromis da kartica počne prikazivati sliku tek nakon podizanja sustava. To može biti problem ako je računalo potrebno bootati u različite operativne sustave prilikom starta (tipka Alt) jer se neće vidjeti uvodi ekran s odabirom diskova za pokretanje. Ako to nije presudno, Mac Pro korisnici mogu povoljno kupiti PC hardver i bez modifikacija ga iskoristiti.

Sestro! Skalpel!

No, to ne znači da nisu potrebne neke modifikacije na Mac strani. Mogući problem je u napajanju. Naime, dio potrebne energije dolazi putem samog PCI Express konektora, ali to je dovoljno samo za vrlo bazične grafičke kartice. One imalo jače traže dodatno napajanje putem jednog od dva 75W voda s matične ploče koji se spajaju direktno na samu karticu. Primjer takve kartice je stari (i još uvijek solidan) 8800 GT. Sve novije kartice koriste oba dodatna izvora napajanje što znači ekstra 150W snage. Problem postaje ozbiljan u trenu kada Macovi 6-pinski konektori više nisu dovoljni i kada neka od “mrcina” nove generacije traži još veću snagu putem 8-pinskih konektora (specificiranih na 150W). U mom slučaju radi se o Sapphire Radeon HD 7970 Dual-X 3GB Overclock Edition (nabavljiva kod nas za oko 3,500 kn) koja pod punim opterećenjem traži i do 400W. Postoji nekoliko mogućih rješenja. Neki korisnici ne žele riskirati i jednostavno kupe dodatno eksterno napajanje. To je ružno i skupo, ali je i sigurno. Drugi korisnici se odreknu napajanja za sekundarni optički pogon i jedan od vodova preusmjere u PCI Express hangar.

Radeon 7970
Sapphire Dual-X Radeon HD 7970 instaliran u Mac Pro uz modifikacije na vodovima napajanja

Treći su spremni na rizik i imaju veliko povjerenje u sigurnosnu rezervu koju su ostavili Appleovi inženjeri, pa izvedu trik kojim se grafička kartica zavara da je spojena na 150W vod (potrebno je uzemljiti dva pina) i onda jednostavno “vuče više” energije iz 75W voda računajući da je sigurnosna margina dovoljno visoko da se ne dogodi nikakvo zlo. Takav trik sam i ja izveo, ali tek nakon što sam pročitao dovoljan broj pozitivnih izvješća drugih korisnika na sličnim strojevima. U slučaju ranih Mac Pro serija (1,1 i 2,1) dodatna komplikacija je Appleov propust da dovoljno daleko gledaju u budućnost, pa su tako EFI koji pokreće inače čistokrvan 64-bitan stroj napisali 32-bitno. To godinama nije bio nikakav problem, ali sada se npr. Mavericks ne može redovno instalirati jer je neki birokrat odlučio da nije vrijedno truda podržati strojeve koji imaju stariji 32-bitni boot loader.

Apple zaboravio, Tiamo spasio

Tome se doskočilo putem univerzalnog pokretača Chameleon. Soluciju sam isprobao, radi bez problema, ali nije posebno elegantna. Daleko bolji način je korištenje novog trika kojeg je napisao daroviti haker nadimka Tiamo. Njegovo rješenje je toliko elegantno da korisnik niti ne zna da je nešto u sustavu neslužbeno modificirano. Dovoljno je “boot.efi” datoteku zamijeniti na dva mjesta u sustavu i to je to! Odradio je posao koji je Apple bio dužan napraviti, ako ne iz nekog drugog razloga, onda iz tog što su ti high-end strojevi prodavani kao 64-bitne radne stanice. Objektivno, kriterij ne bi smio biti starost stroja već njegova snaga i mogućnosti, a stare 8-core Mac Pro serije još uvijek su brže i od najmodernijeg i najskupljeg iMaca (84.3 gigaflopsa naspram 69.3 kod najbržeg iMaca).

Mac Pro
Najnoviji OS X 10.9 i moćni Radeon HD 7970 s 3GB video memorije glatko rade i u starijim Mac Pro sustavima

Isplati li se sav taj trud i “hakiranje”? Ooo da! :) Osobno nisam radio na bržem Macu od ovoga, a on ulazi u svoju sedmu godinu! Dva Xeon procesora na 3GHz, svaki na svojoj sabirnici, gomila ECC RAM-a, brzi SSD i na kraju “mrcina” od grafičke kartice kakvu u ovom trenu Apple niti ne nudi u nekom svojem sistemu. Istina, kada se kupuje nov, Mac Pro je papreno skup, ali zaista vrijedi. I traje. Nije mi žao niti jedne lipe uložene u njega. Radi godinama bez ijedne greške, a cijelo vrijeme imaš onaj dobar osjećaj da nisi škrtario na sebi i da radiš na najboljem osobnom računalu.

Nadam se da će ove legendarne Mac Pro serije dobiti dostojnog nasljednika u novom modelu koji se s toliko nestrpljenja očekuje u profesionalnoj Mac zajednici.

 

Komentari  

Vanjuška
13-12-2013 | 21:25
Davore, odličan članak... Bude mi žao što nemam takvih sklonosti zasukati rukave i zamastiti ruke kao ti, pa da i ja svoj 3.1 Mac Pro malo osvježim :-) Da ima SSD koji bi samo sjeo u ladicu, kao standardni HDD bez da filozofiram, već bi to napravio, ovako, nemam volje jebatga...

Da sam bogatiji, platio bih ti za tjedan dana vremena, tromjesečnu plaću i neograničen budžet za nove komponente, uz uvjet da te mogu gledati kako petljaš po haubi mog Proa :-)
drlovric
14-12-2013 | 03:56
Odlican clanak. Mozda Davoru nije bitno, ali meni je zapravo fascinantna i velicina tih uredjaja pored snage. Sva ta snaga dolazi u sve manjim i manjim pakiranjima :-) Idealno za nomadski nacin zivota, i rad u pokretu.

Meni recimo ne bi puno vrijedilo racunalo ogromne snage po pristupacnoj cijeni, ako ga ne mogu ponijeti na put ili nosi uokolo. Mada savrseno razumijem i poznajem okruzenja gdje velicina racunala i ne igra neku bitnu ulogu.

Sa veseljem ocekujem buducnost i sve sto ona donosi :-)
lukarak
14-12-2013 | 09:32
Rjesava li chameleon grafiku prije desktopa? Nemam Mac Pro ali Chameleon (tj. Chimeru od TonyMaca) koristim u Hacku koji je trenutno cca pola tvojeg ovako po brojkicama:

Quad core CPU (ok, ima HT i novije je generacije), 16 GB (na 1600 MHz, a ne 667, opet, generacijska stvar), GTX 580 sa 1.5 GB memorije :-) Vjerojatno ti je i SSD duplo veci, ja sam na 128 GB.

Druga stvar, ako napajanje to moze dati, bez problema se moze premostiti ta 2 pina na grafickoj. Ne sluze bas necem bitnom, na jednom je senzor, zato ga i prespajas na taj drugi koji je masa. +12V vodovi ostaju isti, radi se samo o struji koja moze biti 2 A po zici u slucaju 75W i 4 A u slucaju 150W. Broj zutih zica je i u 6 i u 8 pinskom isti, a kako te zice bez problema mogu voditi i 10A, nema straha. A buduci da su svi PSUi u MPovima single rail, skidati napajanje optike je beskorisno. Kao i spajati eksterno, jer su ta napajanja 980 Wattna, jest da im je efficiency malo losiji, no svejedno imaju puno rezerve.
Takodjer, ne znam gdje si vidio da kartice ide do 400W, kad je po PCI-E specu maksimum 300, a po testovima na PCu, load cijelog sustava je cca 400W s tom karticom u pogonu. Cak i 7990, koja je efektivno 2x 7970 na nesto nizim frekvencijama (50 MHz manje, no i manje voltaze zbog binninga najboljih procesora), stane u 375W power envelope.
dpasaric
14-12-2013 | 10:49
@Vanjuška - meni je nejasno da nitko nije ponudio jeftin adapter (ima nekih opcija na OWC-u, ali zlo mi je od naše carine i špedicije nakon zadnje epizode) koji bi 2.5" SSD konvertirao na 3.5" format, ali tako da pozicija ostane po standardu. To je valjda posljedica toga što se na PC-iju diskovi spajaju šlampavo i nitko ne gleda da sve bude na milimetar - kako se očekuje kod Maca. I onda je opcija ili naruči skupo iz USA i čekaj i plaćaj davanja - ili budi sam svoj majstor, a za to nema svatko vremena i živaca.

@drlovric - dok sam pisao tekst sam nailazio na gomilu zanimljivih podataka baš na tu temu, ali nisam želio još dodatno širiti temu. Recimo potpuno me šokirala činjenica da novi Appleov A7 mobilni procesor ima sličnu snagu kao Power Mac G5 dual radna stanica iz 2004. godine koja je morala imati tekuće hlađenje s hladnjakom koji nije mnogo manji od onog na Vespi! :-)

@lukarak - nitko ne može omogućiti grafiku prije desktopa osim EFI na samoj grafičkoj kartici. Dakle i s Chameleonom boot je "blind". Srećom, poznati haker Netkas ima neke solucije za ekstrakciju EFI-ija sa Sapphire kartice koja je "Mac Edition" i ima par korisnika koji su uspješno flashirali svoje kartice i sada imaju boot screen. Naravno, to mi je vrlo zanimljiva tema, pa ću se time pozabaviti za praznike.

Ovo za 400W sam našao u jednom usporednom testu potrošnje, dakle nije specifikacija proizvođača već stvarno mjerenje. Moguće da je to testirano na overclockiranom setupu jer ova kartica ima "Dual BIOS" i switch na sebi kojim se može birati normalni setup (mislim da je 950 MHz za procesor i 1425MHz za memoriju) i "nabrijani" na 1GHz i 1450MHz za memoriju.
mruzic
15-12-2013 | 17:37
Davore, možeš malo skomentirati ovaj hack za Maverick, guide sam ugrubo prošao, al me zanima jel ima kakvih dodatnih detalja za pripaziti? Ja imam MP 1,1 3.0 GHz i Ati radeon 3870, SSD. Jel tebi radi sve kak treba, trim, sleep i wake i sl.? I kaj u slučaju da nekaj poslije zašteka, hoće li se moći dignuti recovery particija? Nešto sam pročitao u jednom komentaru na forumu da bi i na njoj trebao zamjeniti boot.efi, ali ako je tako neznam točno gdje kako…
dpasaric
15-12-2013 | 19:18
Na kojem si sada OS-u? Ako ti na nekom novijem sistemu 3870 radi ok vjerujem da bi radio i na 10.9 jer rade i neke još starije. Nisam naišao na nekoga tko ima baš 3870, ali proguglaj malo. Radi baš sve, sleep, wake, trim. Evo nakon zadnjeg reseta imam 7 dana uptime bez ikakvih problema. Recovery particiju nemam na boot disku još od prije jer sam je bio u nekim kloniranjima pogubio, a nisam imao živaca instalirati Lion samo da mi je opet napravi. Računam na to da se po novom može bootati u Time Machine disk, pa mi to nije toliko kritično. Osim toga, sve to vjerojatno ne bi radilo bez da se i tamo stavi novi EFI. Ako baš dođe do nevolje, imam jednu rezervnu grafičku koja ima boot screen, pa bih sve već nekako izvukao sa nekim starijim sistemom, imam 4 diska i rezervni sistem. Znam da je bilo problema sa sleepom kod onih koji su instalirali 10.9 putem Chameleona, ali navodno je i to sređeno u zadnjim verzijama, a za one prije postoji SleepEnabler.ke xt koji to krpa.
Anonimac
15-12-2013 | 20:37
Kao ponosni vlasnik Mac Pro 5.1 / 8-core, malo sam skeptičan po pitanju ovog novog stroja. Apple nam je uzeo iz ruke vrlo važnu stvar, a to je zamjena grafičke kartice jer čisto sumnjam da će ovi D300-700 bit zamjenjivi čak i međusobno, a kamoli za neki drugi GPU.

Jedna važna stvar u mom radu je i 3D rendering. Budući da gotovo svaki render engine ako koristi GPU onda je to CUDA tehnologija, malo mi se čini neodgovorno od strane Applea da ne nudi NVIDIA GPU čak ni uz BTO opciju. Mac Pro će bit jako skup, kad sutra-preksutra objave cijene BTO mislim da će bit "boli glava". Ovako će profi korisnici bit prisiljeni čekati da se netko od developera sjeti implementirati OpenCL. Vanjski GPU preko TB2 nije ni elegantno ni jeftino rješenje.

Zaključati korisnika na samo AMD GPU (ma kakav god on bio) nije nimalo fer prema profi korisnicima. Ovaj segment je komotno još jednu generaciju mogao preživjeti uz samo poboljšani stari Mac Pro (PCIx 3.0, USB3, TB2 itd + novi procesori)

Nova forma profi računala kakav je nMP itekako ima smisla i stvari će se sigurno kretati u tom pravcu, ali moje skromno mišljenje je da je to sve skupa malo prerano. Nakon predstavljanja u 6. mjesecu prva stvar koju sam pomislio da je to dio velikog Apple plana, da što manje profi korisnika kupi taj novi Mac Pro i da se oni komotno za godinu dana zbog slabe prodaje mogu okrenuti samo iUređajima, a da ih nitko ne može optužiti da nisu pokušali…

Nadam se da sam u krivu… :-)
dpasaric
15-12-2013 | 21:01
@anonimac - slažem se da je postojeća arhitektura mogla preživjeti još godinu dvije uz modernizacije koje si naveo. No, to nije Appleov stil, morali su ponuditi nešto različito i što bi trebalo granice pomaknuti u neku drugu teritoriju. Ovako nude defaultno dva jaka GPU i developeri će to početi koristiti. Da su se i dalje oslonili samo na Xeone ne bi mogli ponuditi ništa bitno bolje od nekakve PC radne stanice na kojoj se vrti Premiere ili AVID. To što je "prerano" je zapravo u Appleovom svemiru taman pravo vrijeme. Oni nemaju problem s time da budu prvi. Tako je nekada bilo "prerano" uvesti 24-bitnu boju, "prerano" izbaciti floppy, "prerano" za uvesti samo USB za perfierije, "prerano" za FireWire koji nitko ne koristi, "prerano" da je DVD pržilica dio stroja... vole oni tako! :-)

Mislim da su CUDA-u namjerno gurnuli sa strane zato jer im ograničava izbor. I tu ih podržavam u odluci. Da su išli tim smjerom developeri bi morali podržavati dva standarda, OpenCL i CUDA, a ovako samo OpenCL koji radi i na NVIDIA hardveru. Druga je stvar što je izbor takvog softvera uzak, ali to će se vrlo brzo popraviti kada ovi strojevi dođu na tržište.

To što izgleda da kartice nisu izmjenjive možda i nije problem, ako ništa jače kartice će se moći nabaviti kao rezervni dio, a onda zamjena i nije neki rocket-science. Isto tako možda i ne treba razmišljati na taj način, nego lijepo pristupiti hardveru Mac mini logikom; kada ti više nije dovoljan, prodaj ga! Ima kome će biti taman. Doplatiš dio i ideš dalje. Ja tako mijenjam Mac minije već godinama, mislim da mi je ovo sada peti.
mruzic
15-12-2013 | 23:41
Sad sam na zadnjem lionu 10.7.nešto :-) Sve mmi se čini da ću se ipak preko blagdana poigrati...
Anonimac
16-12-2013 | 00:40
@dpasaric
da znam, sve je to OK da su uvijek prvi u novim tehnologijama, ali pro strojevi ipak nisu igračke, niti su pro korisnici pokusni kunići gdje se isprobavaju nove stvari. To nije ozbiljno razmišljanje niti ozbiljna briga o onim korisnicima bez kojih danas Jabuke ne bi bilo uopće, a kamoli ovako potkožene kao danas…

Ništa im ne bi bilo da su nMP osmislili tako da ima zamjenjive GPUe ili barem da se mogu odabrat u bilo kojoj kombinaciji. Ona glupost sa samo jednim PCIx utorom za interni SSD je krajnje neshvatljiva. Budući da se nalazi iznad samo jednog GPUa, drugi zjapi prazan. Zar je moguće da su tolko kratke pameti da ne dozvoljavaju korisnicima da imaju unutar jednog kućišta 256GB SSD za OS, a drugi za podatke. Zar treba kupovat neki vanjski disk samo radi toga. Apsolutno smiješno, a mjesta za drugi ima. Ti PCIx SSDovi su toliko mali da ih je i 2x2 moglo stati unutra. Pa makar tri bila prazna.

I nakon toga pokušavaju prodat onu debilnu priču da se portovi osvijetle kad se nMP okrene. Ma nemoj. Očigledno su ga okretali bez ijednog kabla prikopčanog na njega. A kao hvale se da je samo eksterno proširljiv. Zanima me koliko lagano se može okrenuti stroj sa strujnim kabelom koji viri iz njega i još par USB3 i TB2 diskova… nikako… eto kako…

Još uvijek se naivno nadam da imaju nekog "keca u rukavu" pa da me opet oduševe da na kraju kupim taj novi MP. Al bojim se da se previše furaju na formu, a premalo na sadržaj tj. praktičnost. Uvijek su tako radili, ali ovo sad je dovedeno do krajnje granice.

I za kraj… nije nešto bitno, al pobogu da nisu bili u stanju za 3K dolara ponudit novu (crnu) tipkovnicu i miša koji serijski idu uz stroj. USB3 tipkovnica s backlightom kao na MBP. To bi se čak i uklapalo u njihov fancy image, a bilo bi ultra korisno. Nažalost riječ korisno više nije u njihovom rječniku…
dpasaric
16-12-2013 | 22:52
@anonimac - slažem se, na taj dio se Apple jako opekao kada su izbacili Final Cut Pro X. Trebala je gomila vremena da to sve malo upristoje, ali još uvijek pro korisnici ne mogu bez originalnog paketa, pogotovo zato jer su stari projekti u njemu i novi ih ne čita.

I po drugom pitanju se moram složiti! No, mislim da tu trebamo biti strpljivi i vidjeti kako će to sve skupa izgledati u praksi. Koliko komplicirano može biti razmontirati stvar i staviti drugu karticu?

Ono za sekundarni SSD utor se i meni čini kao nemoguće, ja još uvijek vjerujem da će to biti CTO opcija. Ne mora biti jedan za OS drugi za podatke, ionako će se nuditi modeli do 1TB, ali je potreban za backup recimo... Ako oni to ne naprave, već će se third-party tu pojaviti s nekom kombinacijom. Uostalom, ovo je tek prva serija, tko zna kakve ćemo sve valjke viđati u idućim serijama.

Tipkovnica i miš za njega će doći, u to sam siguran. Tako je bilo i s prvim G5 - prvo su dolazili s onom velikom debelom bijelom tipkovnicom. Nije Ive šlampav da to ne vidi, mislim da će to napraviti, samo im treba vremena.
dpasaric
18-12-2013 | 04:23
Evo, samo da prijavim da sam napravio i OS X 10.9.1 upgrade na hakiranom sistemu, sve je prošlo totalno glatko i bez intervencija. Tiamo je obavio fantastičan posao, to je svojom elegancijom hack godine, a možda i desetljeća u Mac svijetu! :-)
cariblanco
18-12-2013 | 18:50
Super si napisao članak Davore. S užitkom sam sve pročitao :-)
dpasaric
18-12-2013 | 23:08
@cariblanco - tnx, ma tema je zapravo dosta nezahvalna za generalnu publiku, pa sam pokušao o tome što manje tehnički pričati, a više iz pozicije nekoga tko Mac koristi samo kao alat. Ako sam uspio ne biti dosadan, super! :-)
Anonimac
20-12-2013 | 10:08
@dpasaric
evo sve pršti od drugog PCI SSD slota na drugoj grafičkoj... :-)
http://www.macworld.com/article/2082041/the-new-mac-pro-first-look-and-hands-on.html

jednostavno za ne vjerovat... nemojte se ni trudit ovo opravdavat ničime... pa čak ni svjetlom na portovima... :-)
dpasaric
20-12-2013 | 23:57
@anonimac - priznajem, skroz čudno, jako bi me zanimalo objašnjenje zašto je to tako. Nisu oni blesavi, a i svakom logikom bi im drugi port donio ekstra zaradu na svima koji bi kupili CTO stroj s još jednim SSD-om. Dakle, ima tu nešto što nije očigledno, ali ih je ograničilo. Mislim da ćemo to saznati iz nekog od prikaza novog Mac Pro koji sada slijede.
Anonimac
21-12-2013 | 12:52
@dpasaric
Nema apsolutno nikakvih ograničavajućih faktora. Logika je slijedeća:
Ponuditi korisnicima samo jedan SSD slot tako da 98% njih naruče skupi veći SSD. Kad bi postojala dva slota onda nitko zdrave pameti ne bi kupio 1TB BTO već osnovni 256GB a u drugi slot stavio 1TB od OWC ili sl. Tako bi za bar 20% nižu cijenu dobili 1.25 GB u dva SSD-a. Korisnici dobijaju, Apple gubi.

Veliki problem je što većina Apple fanova pleše kako Apple svira i prilagođavaju se njima, umjesto da je obratno.

Ja jesam i korisnik i ljubitelj njihovih proizvoda, ali to ne znači da ne možeš bit kritičan i da moraš tražit opravdanje u svemu. Jedini koji ih oštro kritizira je Lloyd Chambers na http://macperformanceguide.com blogu. I većinom je u pravu.

Dobro, na kraju ipak da kažem da mi je odličan tvoj članak i prizanjem da je novi MP sam po sebi super makina. Ali svatko kome je nMP namjenjen bi trebao ipak pričekat neko vrijeme. Bar u ovim našim jadnim uvjetima gdje će base model bit preko 30000 kuna.
Zamisli situaciju da zvekneš 4000 dolara i za 10 mjeseci stigne update s drugim SSD slotom (hmmm) i još nekim poboljšanjima koje neće bit (101% sigurno) moguće stavit u trenutni model na bilo kakav regularan način, osim ilegalno / hackerski. A to nije put kojim bi profesionalci kojima je takav stroj kruh trebali ići.

A siguran sam da će ovaj valjčić daleko brže refreshat nego stari model.

thnx
dpasaric
22-12-2013 | 05:16
http://www.youtube.com/watch?v=A-myFXiEh2Q

Snimka kako novi Mac Pro rastura u stvarnom vremenu po 4K videu s gomilom efekata!

@anonimac - da, ovo si dobro primjetio, zaista bi to mogao biti razlog, mada ako je to bilo u pozadini, onda je to zločesto i vjerujem da će IT mediji već načeti tu temu. Slažem se i da će se ovaj stroj brže updateati nego prošle serije. Kako grafičke budu išla naprijed, tako će i on, a možda vidimo druge godine i debeli valjak, možda s dva Xeona za one koji još uvijek više ovise o CPU snazi nego o OpenCL-u. U tekstu sam rekao da je to malo vjerojatno, ali tko zna! Inače, mislim da su mrvicu pretjerali s cijenom GPU CTO opcija ako pogledamo koliko takav GPU stoji "preko ograde" u PC svijetu. Jedino je fora to što Appleove grafičke imaju crnu tiskanu pločicu! ;-)
Anonimac
22-12-2013 | 09:58
@dpasaric
hmmm, ne znam bas ovo za graficke. Ako me ista pozitivno iznenadilo onda su to cijene za GPU. Kazu da su D700, D500 i D300 manje vise pandani FirePro W9000, W7000 i W5000. W9000 sam kosta kao skuplji stock Mac Pro, a u njemu su dva takva GPUa. I tako u svim kombinacijama.
Kad zbrojis sa skupim procesorima i ostalom skalamerijom, izgleda da je Johnny dizajnirao za badava. :-). Al dobro, naplatio se s (RED) nMP :-)

BTW, tiskana plocica nije crna vec antracit. :-)
dpasaric
23-12-2013 | 01:36
@anonimac - gledam malo karakteristike, recimo nisam prije primjetio da te kartice imaju ECC(!) VRAM :-) Samo koliko vidim ispada da je sam procesor isti kao na generalnim gaming karticama, dakle ona sirova snaga izračuna je ista na takvoj Pro kartici ili na nekoj hi-end gaming kartici - ili sam ja nešto propustio? Tako da ako igraju na ECC VRAM onda ok, onda je cijena korektna, ali ako toga nema, onda su preskupi. Vjerujem da je onda sve ECC u Mac Pro jer ionako se GPU koristi za izračune, pa ne smije biti grešaka zbog RAM-a.

Ne sitničari za tiskanu, to je stvar osvjetljenja! ;-)
dpasaric
24-12-2013 | 17:05
http://www.anandtech.com/show/6137/the-amd-firepro-w9000-w8000-review-part-1

Za one koji žele u detalje znati što se krije u grafičkim karticima u novom Mac Pro, ovo je dobar prikaz. Ono što je tamo FirePro W9000 je na Macu ekvivalent D700. Drugi problem je što solidno konfigurirani Mac Pro s takvom grafikom ulazi u zonu od $9000. Zabavni dio je taj što je, koliko sam ja uspio iskopati informacije, glavna razlika između AMD pro serije kartica i high-end Radeon kartica (koje su gaming teritorija) u driverima (govorim za Windowse) i u tome što te kartice imaju ECC VRAM, dakle kod OpenCL izračuna nema greške. U "consumer" verziji nemaš tu pouzdanost, ali sam "motor" je isti, dakle jedan 7970 ima jednako teraflopsa kao i daleko skuplja pro verzija. Dapače, razni "GHz edition" modeli su često zbog overclocka brži od skupih FirePro modela. Fora dio na Macu je što službeno 7970 i ne postoji kao kartica za igranje, pa sustav jedino i nudi "pro" drivere kada prepozna tu klasu GPU-a! Zato je Photoshop i prijavio D700 na mom Macu! :-)
petros
26-12-2013 | 13:14
Što reći? Sline mi cure! 8) Priznajem da ja to ne bih koristio jako pametno jer najviše uživam u igrama, ali kada pogledam snagu tog GPU i usporedim ga s onim u mom starom iMacu 24, wooow! Nekada mi je Radeon 2600PRO bio super, a danas posustaje i više se igram na iPodu touch jer nove igre su velik zagriz za toliko stari stroj. Super mi je što će ovim tempom tehnologija kompjuterske grafike za par godina doći na cijenu da to možemo kupiti i mi kojima 3D nije posao.
Anonimac
27-12-2013 | 11:14
Pozdrav,

Zna li možda netko gdje se može kod nas kupiti Sapphire Radeon HD 7950 Mac Edition?

thnx
dpasaric
27-12-2013 | 19:01
@anonimac - nažalost nigdje! :sad: Ili naruči putem OWC-a, dolazi jako brzo, ali onda očekuj paprena davanja špediteru i državi (jer je to van EU) ili radije napravi drugu stvar, potraži "ilegalce" koji flashaju originalne Radeone s Mac firmwareom i prodaju ih tek malo skuplje na eBayu. Potraži ako ima neki koji je unutar EU. Možeš za lovu koliko bi došao ovaj origigi 7950 dobiti čak i jači model! Plan B je napraviti ovo što sam ja izveo uz malo "sam svoj majstor" akcije i ako ti boot screen nije presudan.
dpasaric
27-12-2013 | 19:04
http://www.nytimes.com/2013/12/26/technology/personaltech/review-apples-new-mac-pro-computer.html?nl=todaysheadlines&emc=edit_th_20131226&_r=1&

BTW, evo dosta realan prikaz novog Mac Pro od New York Timesa!
Anonimac
28-12-2013 | 00:20
@dpasaric

hvala ti...

naručivao sam RAM i SSD od OWCa i jako sam bio zadovoljan uslugom. Davanja i nisu tolika, poštarina je ok ako se ide preko USPS-a i PDV kod nas. Pretpostavljam da se ne plaća carina, do sad nisam platio jer je IT oprema s 0% carine osim ako se nije nešto promijenilo u međuvremenu.

Ovo s flashanjem mi i nije neka sreća, previše me podsjeća na PC dane i prčkanje oko svega i svačega, nije neka filozofija ali ipak.... malo kontra holističkom mac pristupu. :-)

Boot screen mi svakako treba, bootanje s drugog diska, HD recovery pa i OWC SSD firmware.... nekako se bolje osjećam da mogu bootat i u verbose modu ako se ukaže potreba...
dpasaric
28-12-2013 | 17:25
http://www.ebay.co.uk/itm/New-AMD-Radeon-HD-7970-3GB-Video-Card-for-Apple-Mac-Pro-2008-2009-2010-2012-7950-/141058814279?pt=PCC_Video_TV_Cards&hash=item20d7c2b147

@anoninmac - slažem se da je to kontra holističkom Mac pristupu! ;-) :D No, ovo mislim da je dobar kompromis, pogledaj! Ima boot screen i potrebne kablove (koje sam ja morao sam izraditi).
Anonimac
28-12-2013 | 20:33
hvala...
malo sam sumnjičav prema ebayu, znam dosta slučajeva kad stvar nije radila pa onda zajebancija oko vraćanja itd.... a ovo je i polovni proizvod jer ga je netko morao flashat i pripremit za Mac s boot screenom.
ali vrijedi razmislit u svakom slučaju...
dpasaric
12-01-2014 | 22:34
Bilo bi zanimljivo testirati Final Cut Pro X 10.1 s podrškom za tu jaku grafiku na starijem Mac Pro uz hardver D700 klase. Imam sve uvjete, samo mi treba neki dobar set videa i testova da bih onda to mogao usporediti s novom serijom... uglavnom, to je jedan od testova koje želim izvesti prvom prilikom.
Anonimac
24-01-2014 | 00:06
Da li se zna kada će početi isporuka novih Mac Pro u Hrvatskoj?
dpasaric
24-01-2014 | 12:41
Na skladištu ih još nema, tako da točan datum ne zna nitko. Za sada se mogu naručiti modeli s 4 i 6 jezgri i D300 i D500 grafikom, ali bez jasnog roka isporuke. Javim ja kada saznamo nešto više...
dpasaric
01-02-2014 | 23:31
http://www.canadianreviewer.com/cr/2014/1/31/review-apple-mac-pro-2013.html

Ovi su dobili na review jedan 12-core model ($8400 u njihovoj konfiguraciji)! Tester ne štedi superlative... :-)

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 26 minuta
 • drpongrac23: Mogli bi imati u FINI :)
 • smayoo: Ako je to 5,25" zapis od 180 ili 360 kB po strani (single ili double density), ja imam 5,25" na Commodoreu 128. HD flopica od 5,25 (1,2 MB) sigurno više nije čitljiva, zaboravi te podatke.
 • Borisone: Peek'n'Poke?
 • m@xym: Teško ćeš naći nekoga da ima i 3.5" floppy, a kamoli 5.25.
 • Zdravac: 5.25 floppy ima tko da moze prebaciti podatke?
 • rusty: Šteta je što i dalje ne radi kako spada na macOSu. Prošle godine, je radio dio ali ne i adekvatno upucavanje certifikata na Certelia portalu. Taj dio samo je radio na Win 64bit i to preko Firefoxa. Moje osobno iskustvo uz support AKDa.
 • Djuro genijalac: Vidi eOI...
 • Djuro genijalac: Murja otkrila Linux i MacOS!
 • cariblanco: Yonkis, komentar je bio vrh, nemam šata dodati :)
 • drlovric: Affinity Suite nudi 6 mjeseci trial verziju za sve svoje apps (Mac, Win, iPad). Zanimljiv poslovni model...
 • Yonkis: Molimo da vi i vaši kolonizatori osvojite sve u alpskim sportovima, to će onda biti senzacija.
 • cariblanco: Jučer smo mi i naši kolonizatori, osvojili sve u nogometu i tenisu ;)
 • rusty: Safari je najbolji preglednik i Smayoo ga obožava iako tako ne piše ;)
 • Yonkis: Vrlo logično pošto smo na Jabučnjaku :)
 • smayoo: To je ugrađen mehanizam kažnjavanja za one koji koriste Safari ;)
 • Yonkis: Zašto je Jabučnjak tako bugovit na Safariju (iOS) kada pišem odgovore na forumu? Svako malo se zalocka, ne reagira pa moram reloadati stranicu i naravno sve pisati isponova. :/
 • m@xym: gladhr2, forum i postoji za to da sa na njemu otvaraju nove teme.
 • Piko: A ima i ovo, ali to nisam isprobavao pa nemam pojma kako radi: [link]
 • Piko: [link] imaš i ovo, ali nije free .... a kad Apple izda monitor sa barem 120Hz 4K ili 5K ... onda kupim Apple monitor
 • Yonkis: Pa kad je sve Windows fokusirano a od Applea se očekuje da nađe workaround. Da imaš Appleov monitor onda ne bi imao ovih poteškoća, zar ne?
 • gladhr2: Monitor Control mi ne funkcionira, samo brightness
 • gladhr2: haha, i dalje ne vjerujem u to da mac nema to rjeseno a na win je to odrađeno
 • Yonkis: A ti bi sad kompletno rješenje.. take it or leave it. My way or highway. Ispruži ruku pa stišaj :) eto rješenja :)
 • gladhr2: @drpongrac, taj dio sam ja napravio to je ok, ali kada zelim smanjiti ili pojacati ne mogu iz postavki minija, niti s tipkovnice nego moram cackati po tipkama monitora
 • drpongrac23: @gladhr2 - u postavkama zvuka odaberi monitor kao primarni audio uređaj. Ali onda neće biti zvuka iz Minija, već samo iz monitora.
 • Piko: Može se sa [link]
 • gladhr2: jedno pitanje da ne otvaram novu temu, mac mini, i na njega spojen monitor s hdmi a monitor ima ugrađen zvučnik. MOže li se nekako s mac minija updavljati zvucnikom odnosno da ne moram pojacavati i smanjivati direktno na monitoru, na windowsu mi je to radilo naj normalnije
 • drpongrac23: I fala Sanjinu Đukuiću!!! Riječka rock scena live forver!!!!
 • drpongrac23: Rijeka -Paris - texas - reizdanje, malo za reći, slava Foxu!!!!
 • Kloba: Pod "on" za Shindlerovu listu trebao sam napisati Steven Spielberg. Isprika na tomu.
 • Kloba: Denzel Washington odgovara zašto je bolje da umjesto Scorsesea Schindlerovu lisu bolje režira on, dok će Scorsese uvijek biti prvi izbor za Dobre momke. Kao i da je crni redatelj uvijek bolji od bijelog ako je film smješten u crnu sredinu. I odgovori a da ne uvrijedi nikoga, umijeće ovih dana: [link]
 • m@xym: Što se tiče stope PDV-a, primjenjuje se stopa PDV u zemlji kupca robe, a samo ako trgovac ne ostvaruje veći promet od 10.000 EUR izvan svoje zemlje, naplaćuje se PDV po stopi zemlje u koje se nalazi trgovac.
 • tcanji: Zdravac, zahvaljujem na odgovoru i odvojenom vremenu. Lp i svako dobro!
 • Zdravac: Dakle, ne plaćaš duplo PDV nego onaj gdje ide roba
 • Zdravac: Ako je iz EU, plačaš samo poštarinu. S time većina web trgovina (mislim da bi po zakonu trebali imati svi), prilagodi stopu PDV-a zemlji iz koje naručuješ, dakle, ako si registriran u HR, a naručuješ iz DE, platiti ćeš proizvod sa 25 posto PDV-a
 • tcanji: Hvala Zdravac, trebao sam tu potvrdu. A što ako je roba iz EU, a ne US?
 • Zdravac: odgovor je DA - carina (ovisno o artiklu / tarifnom broju) i PDV svakako, a platiti ćeš i nekome da odradi uvoz za tebe
 • tcanji: Pozdrav jabučari! Molio bih, ako netko zna, da li se prigodom kupovine elektroničke opreme (npr. iPad, privatna kupovina) iz vana (USA) kod nas još uvijek na istu plaća porez odn. prijavljuje prigodom ulaska? Hvala.
 • gladhr2: [link]
 • Riba: Hajde posalji mi jednu. Pretpostavljam da koristis gmail?
 • rusty: @Riba - izgleda da opet notifikacije za privatne poruke ne rade?
 • cariblanco: [link]
 • Kloba: Hvala ljudi
 • drlovric: Uzmi kist sa njeznik cetkicama i predji preko hladnjaka i elektronike. IJa to radim u stanu na balkonu. Puhnem dva puta, sve zivo izleti iz konzole/NAS/mini pc. Kazu vlaga iz daha moze ostetiti elektroniku. Meni se nikad nista nije desilo.
 • smayoo: Nije benzinska pumpa dobra ideja. Kantica komprimiranog zraka tipično bi trebala biti dostatna za nekoliko čišćenja jer ima slamčicu za precizno korištenje i tako je zamišljeno da je koristiš. Precizno i odmjereno. Pipsaš točno tamo gdje su nakupine prašine i to u kratkim pipsevima, skroz izbliza.
 • Kloba: (oni upitnici su trebali biti jedan emoji...
 • Kloba: A za drugu opciju zamisli da dođeš na benzinsku natankati auto i vidiš lika sa PS5 kako rastavlja konzolu i raspuhuje ju. Osim toga, onj pritisak bi vjerojatno potrgao nešto. ????
 • Kloba: E vidiš, za dobro čišćenje PS5 unutrašnjosti pitanje je koliko mi boca treba?
 • kupus: druga opcija je šetnja do benzinske pa korištenje njihovog :)
 • kupus: U chipoteci imaš za uzeti kompresirani zrak u bocama @kloba

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, friga, jura22, Anonimci (468)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO