01.07.2026 | 09:20
Evo poslušao. Moram priznati da nisam baš 100% uspio zadržati pažnju. Tema mi je svakako zanimljiva, čovjek očito ima stvarno znanje i iskustvo (nisam ni sumnjao), ali evo, ne znam, malo mi je na momente to došlo malo dosadnjikavo (oprosti mi na iskrenosti). Možda je i stvar u meni i mojim očekivanjima. Svakako je stvar i u tome da je čovjek po naravi očito samozatajan i nenavikao samopromociji pa onda o sebi i svojim rijetkim iskustvima priča na neatraktivan način.

Meni najzabavniji dio je bio kad ti je brzopotezno ispljuvao Zilog Z80 u odnosu na MOS6502

. Ja bih se u biti složio s tobom da je Z80 u ono vrijeme bio najmoćniji 8-bitni procesor, odnosno - najkomforniji za asemblersko programiranje, a i radni takt mu je bio bitno veći od 6502, ali vidiš - njemu, kao čovjeku koji je posložio hardver, i to više puta, nije se svidio segmentni pristup. Očito je u smislu razvoja arhitekture linearni memory mapping prinicip Motorole puno bitnija kvaliteta od broja raspoloživih registara i instrukcijskog seta.
Moje iskustvo u tom polju je puno, puno manje. U biti, svodi se na D/A konverter karticu koju sam izradio za konstrukcijski ("pred-diplomski", recimo) rad na faksu, za laboratorijski mikrokontroler izgrađen oko Intel 8085 (njegov si assemblerski source trebao dobro zagledati da prepoznaš da se ne radi o Z80, nego o Intelu). Uglavnom, količina prtljanja s tim I/O pinovima procesora (i hardverski i softverski) je stvarno bila zamorna tako da je na kraju kartica izvedena raznim trikovima da se na kraju opet dobije kao neki memory-mapping workaround. Posljedično, potrošiš puno adresnog prostora za efektivno tek nekoliko adresa preko kojih komunicira procesor s D/A čipom. Tako da, slušajući danas g. Kocijana kako priča o toj prednosti linearno mapirane memorije kod Motorole/MOS, zapravo su mi neke "kockice" nakon, evo, 32 godine - sjele na mjesto.