Uvoz Mac hardvera i periferije - porezi i carine
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Uvoz Mac hardvera i periferije - porezi i carine

22.06.2026 | 00:02
Ovo neka bude tema o iskustvima s uvozom Mac hardvera i periferije iz ne-EU zemalja.

Jedna od boljih stvari ulaska u Europsku zajednicu bila je objedinjeno slobodno tržište bez carina. Znao si da možeš nešto naručiti iz bilo koje države (osim Švicarske) i da će paket doći bez komplikacija i dodatnih troškova.

Odličan potez osmišljen da potakne ekonomiju, promet, trgovinu i razvoj! I sve u korist građana - bravo EU!

I tako je procvao jedan od omiljenih web shopova Mac korisnika: www.macsales.eu - europsko izdanje legendarnog američkog OWC-a (Other World Computing) i njihova američkog originala: www.macsales.com. Mnogi su tamo kupovali gotovo sve što im je trebalo za Apple potrebe, a pogotovo specifičan RAM koji je drugamo bilo vrlo teško naći - i bez jamstva da će biti kompatibilan.

No, to nije dugo potrajalo. Ne znam što je bio pravi uzrok prestanka rada europske podružnice, ali prerano su se ugasili.

Iduća stanica za kupnju je bila Velika Britanija koja je ima veliku ponudu polovnog Apple hardvera, ali i svih mogućih dodataka i periferije. Kupio sam jedan polovni Mac Pro iz Liverpoola i razna eksterna kućišta.

No, niti to nije dugo potrajalo jer - Brexit.

Moment je zatim uhvatila Kina koja ne samo da je nudila izuzetne cijene, nego je nudila proizvode koji su zapadnim fancy brendovima bili toliko nebitni, da se njima nisu nikada niti bavili niti ih proizvodili.

Ne mogu niti nabrojati što sam sve kupio iz Kine, a što na zapadu ne postoji - od specifičnih kabela za razne grafičke kartice, pa nekih ludih adaptera - koji ako se i nađu na zapadu, imaju ucjenjivačke cijene koje ni na koji način ne mogu biti opravdane. Npr. set par speficifičnih internih kabela za napajanje za Mac Pro 7,1 se prodavao u EU za 220 €, a Kinezi nude isto za 15 €. Hej, to je običan kabel, a Kinezi su tu cijenu stavili samo jer je europska bezobrazna, inače bi to prodali i za 5 €.

No, niti to nije dugo potrajalo - jer uveo se sustav automatskog obračuna PDV-a i na najstinije pošiljke, pa se po novome počelo plaćati 25% i na konektor ili vijak koji kupiš van EU.

I ok, to je čak korektno i ima smisla, mada je s druge strane jadno da jedna bogata Europa pokazuje birokratske mišiće na onim najsiromašnijim skupinama građana koji se snalaze tako što kupuju sitnice zanemarive vrijednosti. Jer netko bogat niti neće kupovati tričarije na AliExpressu ili Temuu.

No, niti to nije dugo potrajalo!

Od 1. srpnja se uvodi carina(!) i na najmanju sitnicu, ali tolika da bi EU birokratima i Superhik iz Alana Forda dao ruku!

Išao sam sada kupiti jednu sitnicu koju kod nas ne možeš naći - cijena joj je 2,47 €, a krpelji i pijavice će na to obračunati čak 4,81 € davanja! I onda će se kasnije čuditi zašto su obični građani izgubili entuzijazam za EU.

Imam i prikladan Star Wars citat!

Lando: (outraged) "That was never a condition of our agreement, nor was handing Han to this bounty hunter!"

Darth Vader: "I am altering the deal. Pray I don't alter it any further."

Svatko tko ima dobru preporuke za kupovinu potrebnih sitnica, ali uz što manja davanja, razne prečace i zaobilazne putove - neka takve informacije ostavi ovdje da nam svima bude lakše!
22.06.2026 | 09:05
Kad smo već kod toga, da li je moguće naručiti sljedeći proizvod u HR, a da platim putem Aircash-a. PayPal nemam, i ne znam kako to uopće funkcionira. Htio bih izbjeći bilo kakve transakcije putem banke. Koliko bi me ustvari koštao ovaj proizvod, u konačnici.

www.amazon.com/GWALSNTH-Pandora-1280X720...&sr=8-1&th=1
22.06.2026 | 09:52
Napravi si Aircash Mastercard pa plati tom karticom ako ti je već Aircash preferirani način plaćanja. Inače, Amazon ne omogućava plaćanje Paypalom, ili barem nije omogućavao zadnji put kad sam kupovao s Amazona. Osobno na Amazonu plaćam svojom uobičajenom karticom bez straha jer (a) kartica koju korisim ima 2FA, svaku transakciju moram potvrditi preko push notifikacije na mom mobitelu, korištenjem biometrijske potvrde i (b) Amazon je rijetko ozbiljan u smislu visoke razine sigurnosti svojih platnih transakcija i općenito svih svojih servera.
To si vidio da ti Amazon u zadnjem koraku na pokazanu cijenu dodatno odmah zaračuna 25% hrvatskog PDV? To je normalno, jer su veliki trgovac pa moraju, samo ti skrećem pažnju jer po tvojem pitanju zaključujem da nisi puno kupovao s Amazona.
22.06.2026 | 10:49
Pongy75 kaže:
Htio bih izbjeći bilo kakve transakcije putem banke.

Banke, odnosno transakcije povezane sa njima, ćeš teško izbjeći kod kupnje iz inozemstva, jer nemaš opciju plaćanja pouzećem, a plaćanje na daljinu je uvijek povezano sa nekom bankom (na kraju krajeva, to im spada pod "core business").

Koliko bi me ustvari koštao ovaj proizvod, u konačnici.

www.amazon.com/GWALSNTH-Pandora-1280X720...&sr=8-1&th=1

Izbjegavaj kupnju od Amazona iz SAD (i bilo koje druge Američke trgovine), jer su transportni troškovi od vremena "9/11" drastično poskupili, tako da se kupnja ne isplati (transportni troškovi su često polovica ukupne vrijednosti narudžbe).

Radije biraj trgovine unutar EU, gdje su troškovi transporta, i rokovi isporuke, razumni.

Doduše, ovaj konkretni proizvod je izuzetak jer je, unatoč visokim transportnim troškovima, još uvijek nešto jeftiniji ako ga naručiš od Američkog Amazona, ali naručivanjem iz EU izbjegavaš probleme sa Carinom, a i sama isporuka je znatno brža.
22.06.2026 | 11:30
Još par općenitih savjeta iz mog iskustva:

- Ako plaćate karticom, uvijek je dobro tu karticu kojom plaćate imati odvojeno od glavnog računa. Tada sve brige oko sigurnosti za vaš račun i zlorabe nestaju, u riziku vam je samo iznos te jedne transakcije. Znači uz svoj glavni račun u EUR otvorite još jedan multivalutni i složite si predložak "interni transfer za web kupnju" i onda prema potrebi tamo radite mini transfere neposredno prije kupnje. Kada kupujem nešto do 29.50 € lijepo si prebacim 30 € i to je to.

- Ako plaćate na nekom web shopu koji automatski ne svodi račun na EUR, dobro pazite na proces konverzije valute i provjerite s bankom kakav "izlaz" ta kartica zapravo ima.

Naime, imao sam slučaj kupovine u UK (prije Brexita) gdje je cijena bila u GBP. Kako je automatizirani tečaj u procesu bio suludo nepovoljan, preventivno sam kupio GBP u svojoj banci i stavio na multivalutni račun. Platio sam i onda ostao u čudu što se dogodilo, a sve bez ikakvog upozorenja banke! Oni su moje GBP pretvorili nazad u EUR (po nepovoljnom tečaju) da bi onda tamo platili u EUR koji se zatim po onom groznom tečaju konvertirao u GBP. Ukratko, bio sam "pokraden" 150 € na tečajnim konverzijama! Onda sam napisao argumentirani dopis banci da im je cijel i proces bio netransparentan, predočio sve korake i tražio podmirenje svih neopravdanih konverzija - ili ću sve objaviti kao veliku prevaru u našim medijiama.

Banka me zvala, ispričali su se, poklonili mi kožnu Adidas loptu i vratili novac od konverzija. Znači, pazite jer vas vrebaju na svakom koraku.

- Kada plaćate nekom malom i možda sumnjivom web shopu, plaćajte PayPalom. Dva puta sam imao takve situacije i jednom nisu mogli isporučiti robu i PayPal je uskočio i vratio cijeli iznos, a u drugom slučaju su otezali isporukom dok nisam zaprijetio da ću ih prijaviti PayPalu.

- Kod narudžbi s Amazona i eBaya obavezno pogledajte od kuda će se robat poslati, bez obzira što će jasno pisati da je prodavač u EU. Postoji niz tzv. "dropshippera" koji su nitko i ništa, par mulaca kao ima firmu, a sve što rade je običan "redirect" narudžbe s Alibabe. Na kraju vas dočeka golem račun za uvoznu carinu i komplikacije s procedurom. Zatražite jasno to definirano i da ostane pisani trag u porukama (napravite screenshote) na platformi i da u slučaju nevolja možete sve prijaviti i tražiti novac nazad.
22.06.2026 | 14:41
Nisam nikada kupovao sa Amazona. Žena ima Aircash koji uglavnom nadoplatimo na benzinskoj kada želimo kupiti neku sitnicu putem Interneta. Do sad su to uglavnom bile stvari tipa maskice za mobitele i ona soi je kupila nekakav set za tranu ozradu laka za nokte, uglavnom gluposti do 50€. Budem onda probao tako, hvala na preporukama i upozorenjima.
22.06.2026 | 17:35
A zašto ne Revolut?
Može se imati do 20 virtualnih kartica, jedna jednokratna i jedna fizička.
Ove virtualne su dobre jer ih možete administrirati dosta precizno (sve njih se može administrirati). Virtualne su dobre jer iako se neka ukine, može se stvoriti nova.
22.06.2026 | 20:52
Kao stvoreno za prevarante. Zato npr. ne možeš platiti rent-a-car revolut karticom, niti je primaju u skupljim hotelima za predautorizaciju. Čak niti na automatskim benzinskima po Italiji, npr.

Ali da, u pravu si, za ovakvu svrhu je zamišljena.
22.06.2026 | 21:53
U Parizu je prošla, u Skoplju je prošla, po latinskoj Americi prolazi.
Ne znam gdje se ti krećeš da snobovski POS ne prima Revolut?
Da li je hotel M Social Hotel Paris Opera dovoljno fancy da ne primaju Revolut?
Imam frendove koji je godinama koriste bez problema.
Ja sam je oko nove godine otvorio i u navedenom hotelu uredno platio polog koji je kasnije vraćen i naplaćena taksa.
Ministarstvo financija ima šapu nad računom.
Ovo za automatske benzinske je talijansko izdrkavanje. Imao sam na kartici (HPB prepaid) nešto preko 100€, ali nisam mogao natočiti jer se tražilo (koliko se sjećam 150€ minimalno). S Revolutom nisam točio u Italiji.
Nije jasno zašto ne bi primali Revolut ako prolazi POS i skinu se novci?
Netflix, Amazon Prime, HBO, Easy Park, HAC, INA, COOP, Apple, gore spomenuti hotel.
Misliš da bi svi oni prtljali s Revolut ako je toliko prevarantska?
Ne znam od kuda ti takve informacije?
23.06.2026 | 07:29
U zadnjih godinu-dvije nigdje ne primaju Revolut i slične kartice gdje god naplata nije iste milisekunde nakon autorizacije upravo zato što se često događalo da korisnici naprave uspješnu predautorizaciju i onda s mobitela blokiraju karticu i onemoguće naplatu u trenutku kad ide naplata. Rental agencije ti gotovo uvijek rade predautorizaciju na iznos depozita za slučaj štete koja nije pokrivena osiguranjem i za to ti neće uzeti čak ni običnu debitnu karticu od banke. Ali za samo plaćanje najma, nijedna rental agencija s kojom sam ja imao posla u zadnjih 2 godine ne uzima Revolut jer ovaj ima politiku da možeš blokirati karticu i prijaviti krađu/hack do 30 minuta (ili tako nešto, ne znam napamet) nakon obavljene transakcije preko nekog iznosa i ta će transakcija biti blokirana. Ljudi koji su u tom poslu kažu da se počelo učestalo događati da klijent dođe po auto, "plati" pa blokira transakciju i onda se nateže oko konačne cijene najma kad doveze auto natrag.
Na automatskim pumpama, točno, ako autorizacijski sustav nije dobio povratnu informaciju od servera tvoje banke koja bi bila drugačija od defaultne, onda je dogovoreni EU okvir - 150€ bez utipkavanja pina, odnosno potvrde autorizacijskog servera. Ako je kartica prepaid i nema 150 € na njoj, neće proći.
Po hotelima kako gdje, ali skuplji hoteli koji isto rade predautorizaciju na dolasku (u Francuskoj nisam dugo noćio, ali npr. u Njemačkoj je to uobičajena praksa u svakom poslovno orijentiranom hotelu) imaju politiku kao i rental agencije - ne primaju debitne kartice i ne primaju Revolut.
23.06.2026 | 17:52
Ja imam drugačije iskustvo.
Revolut, Pariz, predautorizacija, 150€ skinuto i vraćeno u ime depozita.
Poštanska banka, prepaid plaćen rent-a-car u Italiji, dvije transakcije, prva je sami najam, a druga je rezervacija novaca kao polog i kasnije vraćen.
Mižda Njiemci znaju nešto što Francuzi i Talijani ne znaju?

Inaće, debilana na sapoposlužnim benzinskim pumpama u Italiji. S 20€ možeš natočiti auti, ali s 20€ na kartici ne možeš iako te pumpe vrate višak novca u obliku bar koda na papiru. Mogli su to riješiti da se prvo kupi 20€ benzina i onda potroši.
Interesantno, kreditna kartica ne pati od tog problema i možda je tu caka jer u Njemačkoj ih boli q i traže kreditne kartice, a ne debitne (zato ja više preferiram srednju i južnu Europu).

Što kaže AI:
Mnoge tvrtke ne izbjegavaju Revolut namjerno, ali kod predautorizacija (hoteli, rent-a-car, samonaplatne benzinske postaje, trajekti, ponekad cestarine) češće dolazi do problema pa ga neke firme ne preporučuju ili ga formalno isključuju.

Glavni razlozi:

Revolut je često debitna kartica
Rent-a-car kuće posebno vole prave kreditne kartice jer mogu lakše rezervirati veće iznose za depozit.
Debitna kartica tehnički može raditi, ali pravila pojedinih tvrtki to ne dopuštaju.
Predautorizacije mogu dugo ostati blokirane
Trgovac mora poslati završnu transakciju ili otpuštanje rezervacije.
Ako to ne napravi ispravno, Revolut ponekad čeka duže od klasičnih banaka prije automatskog oslobađanja sredstava.
Korisnici to primijete kao "nestao mi je novac", iako nije stvarno naplaćen.
Veliki depoziti
Samonaplatne pumpe u Italiji, Francuskoj i drugdje često blokiraju 100–150 €, ponekad i više.
Ako na Revolutu nema dovoljno raspoloživih sredstava, transakcija se odbija.
Neke firme koriste stare sustave
Pojedini POS sustavi ili rezervacijski sustavi razlikuju kreditne i debitne kartice po BIN-u (prvih nekoliko znamenki kartice).
Revolut kartica može biti prepoznata kao prepaid ili debitna pa sustav automatski odbije transakciju.
Operativni razlozi
Hotelima i rent-a-car kućama jednostavnije je napisati "samo kreditne kartice" nego objašnjavati koje debitne kartice prolaze, a koje ne.

U praksi:

Za hotele Revolut uglavnom radi bez problema.
Za samonaplatne benzinske postaje uglavnom radi ako ima dovoljno raspoloživog iznosa za blokadu.
Za rent-a-car je najčešće mjesto gdje može biti odbijen.
23.06.2026 | 20:22
Ako su ti skinuli neki iznos pa poslije vratili, to ti onda nije predautorizacija, nego normalna transakcija koju su kasnije poništili i vratili ti novac. To je OK ako si ti to dozvolio jer si imao povjerenja da će oni to učiniti. Jer da nisu, kome bi se žalio za tih 150€?

Predautorizacija se radi za neke specifične situacije i veće iznose (kao što je depozit za rental) gdje prodavatelj napravi provjeru da tvoja kartica može pokriti potencijalni trošak, ali ne radi naplatu tada, nego tek eventualno naknadno uz predočenje nekog dokumenta (npr. zapisnika o šteti).
23.06.2026 | 21:28
smayoo kaže:
Kao stvoreno za prevarante. Zato npr. ne možeš platiti rent-a-car revolut karticom, niti je primaju u skupljim hotelima za predautorizaciju. Čak niti na automatskim benzinskima po Italiji, npr.

Revolut je debitna kartica, a na takvim mjestima se trazi kreditna kartica. Hoteli i rent a car traze kreditne kartice, nema veze s Revolutom.
23.06.2026 | 22:36
ZeljkoB kaže:
smayoo kaže:

Revolut je debitna kartica, a na takvim mjestima se trazi kreditna kartica. Hoteli i rent a car traze kreditne kartice, nema veze s Revolutom.

Ja imam i Revolut kreditnu karticu za koju su mi u Budget rent a caru u Zg zracnoj luci da "hajde ovaj put ali je inace ne primaju" sto je totalna debilana. Onda sam zvao druge rent a car agencije da provjerim pa su bili zbunjeni pitanjem i rekli da ako prolazi na POS uredjaju onda je primaju.
23.06.2026 | 22:38
smayoo kaže:
Ako su ti skinuli neki iznos pa poslije vratili, to ti onda nije predautorizacija, nego normalna transakcija koju su kasnije poništili i vratili ti novac. To je OK ako si ti to dozvolio jer si imao povjerenja da će oni to učiniti. Jer da nisu, kome bi se žalio za tih 150€?

Predautorizacija se radi za neke specifične situacije i veće iznose (kao što je depozit za rental) gdje prodavatelj napravi provjeru da tvoja kartica može pokriti potencijalni trošak, ali ne radi naplatu tada, nego tek eventualno naknadno uz predočenje nekog dokumenta (npr. zapisnika o šteti).

Ima Visa Prepaid od HPB-a.
Uredno sam platio Rent-A-Car u Italiji i benzim na samo naplatnim pumpama i sve je bilo dobro dok je gore bilo više od 150€.

A tko im garantira da nećeš drugi dan prijaviti krađu kreditne kartice?
A tko tebi garantira da ti ne skinu polog?
Tko ti garantira da ti ne budu naplatili neku fantomsku štetu?
Mislim da je negdje drugdje caka, a ne u debitnoj kartici.
23.06.2026 | 22:42
Revolut kreditne kartice dostupne su u: Irskoj, Litvi, Poljskoj, Španjolskoj, SAD-u i Brazilu.
24.06.2026 | 06:16
Riba kaže:
Onda sam zvao druge rent a car agencije da provjerim pa su bili zbunjeni pitanjem i rekli da ako prolazi na POD uredjaju onda je primaju.

Avis na aerodromu u Eindhovenu, unaprijed su me u mailu upozorili da ne primaju "virtualne" kreditne kartice, u zagradi "Revolut etc.". Ove godine u travnju.

Drivalia na Malpensa aerodromu u Milanu prošle godine u 12. mjesecu i na aerodromu u Napunju ove godine u veljači. Također unaprijed u mailu upozoren da bez obzira na rezervaciju neću moći preuzeti auto ako ne budem imao "classic" credit card, u zagradi "Revolut and similar are not accepted".

Sixt na Fiumicino aerodromu u Rimu prošlog mjeseca, nisu napisali u mailu, ali je na šalteru stajao veliki natpis od kvadratnog metra "Revolut NOT accepted" ("NOT" dupli većim fontom, crveno, boldano).

Eto, to su moja recentna iskustva. Mene boli pipi, Revolut nemam i ne trebam. Kum ga ima valjda među prvima, čim ga je uopće bilo moguće u Hrvatskoj napraviti i putuje puno više od mene. Kaže da u zadnjih 20 rent-a-cara (to je recimo 2 godine unatrag), od Sjeverne Amerike do Europe možda na dva mjesta uspio platiti Revolutom.
24.06.2026 | 15:52
Da, i AI je iskopao da Rent-A-Car firme NE primaju ništa osim kreditnih kartica.
Čak i nerado primaju keš za pologe.

Opet s druge strane, u Grčkoj sam platio najam auta (Kreta i Rodos) u kešu s osiguranjem i ostavio auto s ključem na dogovorenom mjestu. (doduše, to je otok pa možda zato?)
Očito su iskustva različita od države do države i od firme do firme.

Makar u Brindisiu sam imao problem s parkiranjem pa je možda Taxi bolja opcija.
25.06.2026 | 17:37
- zanimljiva je ovo tema. Vidim da fanovi Apple brenda, vole uvijek istaknuti da su neki komad potrošačke elektronike kupili vani za dosta jeftinije novce, te su još imali za povratnu avio-kartu nazad. Npr. otišli kupiti na licu mjesta negdje u DE.

Međutim, preferiram lokane trgovine, jer mogu obročno plaćati, a to mi je dosta bitno.

Za razna internet plaćanja, uvijek gdje mogu ide PayPal.

Nadalje, ovo kaj pišete za rent-a-car komapnije, situacija je specifična. Oni moraju na neki način uzeti vama polog, odnosno rezervirati određena financijska sredstva u svrhu buduće eventualne naplate.

E, sada je pitanje dal određena kompanija imaju znanja i resursa da implementira nešto unutar svojeg POS terminala.
Ili oni od kojih rentaju POS terminale. Najlakša je implementacija već klasičnih kartičnih brendova.

Još se dodatno osiguraju da uzmu vaše podatke, tako da ne možete izići iz države ako ne platite štetu, odnosno ovrhu.
Tako bar rade domaće rent-a-carovi.
25.06.2026 | 21:20
Što se tiće kupovine Apple uređava van RH, to vrlo jednostavno.
Ovisi od kuda si, Austrija nije daleko a Mediamarkt ima Apple proizvode, isto ima i McShark, Digitalis ili Apple.at (u Beču).
Ako recimo gledamo MacStudio M3 Max (razmišljam o njemu) koji u McShark košta 4.799eur, u iStylu košta 5 479,99eur.
Kolika je to razlika u novcu?
Šopin tura do Graca košta 20eur iz ZG. Pojedeš i popiješ i ostane ti novaca.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 3 minuta
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO