Apple cijene - Stairway to Heaven
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple cijene - Stairway to Heaven

29.06.2026 | 08:29
Kome nije nužno kupovati, bolje pričekati. Ako postojeći Mac zadovoljava trenutne potrebe ne vidim silu i pritisak za kupnjom novog.

Vezano uz Macbook Neo, za moje potrebe je tih 8GB i više nego dovoljno, i ja sam dakle ta ciljana skupina. To računalo je upravo zato osmišljeno, povolhan ulazak u Apple svijet za nezahtjevne korisnike.

Kao što sam već nekoliko puta pokušavao skrenuti pažnju, ovdje na forumu, Apple ima liniju proizvoda za nezahtjevne i zahtjevne korisnike. Nema smisla uspoređivati i čuditi se manjoj količini memorije u osnovnim modelima.

Kolega pontmax, PC i Mac nema smisla uspoređivati, filozofija načina rada, sam profil korisnika je drugačiji. Nije sve u brojkama, ima tu ipak nešto više. Sam Jobs je zagovarao da se na računalo ne gleda samo kao na "stroj", već da ono bude produžena ruka ljudske kreativnosti. Tehnikalije i tablice kod Mac-a nikad nisu bile prioritet. Mac je svoje korisnike dobio "onim nečim", čega u PC svijetu nažalost nema, usprkos brojkama.
29.06.2026 | 08:53
Ja bih rekao da je ovdje problem što su upravo "nezahtjevni korisnici", oni koji su do jučer bili u režimu web-facebook pa eventualno mail i prebacivanje fotografija s mobitela - ti koji su potencijalno najintenzivniji AI korisnici u skoroj budućnosti.
29.06.2026 | 09:08
Znaš što će u konačnici napraviti AI? Ustvari ono što već radi - ubiti ljudsku kreativnost, u najmanju ruku. Mnogi, mnogi razmišljaju na način "samo da se ide linijom manjeg otpora". U poslovnom svijetu to je svakako dobrodošla pomoć, ali u kreativnom nikako,
29.06.2026 | 10:48
smayoo kaže:
Ja bih rekao da je ovdje problem što su upravo "nezahtjevni korisnici", oni koji su do jučer bili u režimu web-facebook pa eventualno mail i prebacivanje fotografija s mobitela - ti koji su potencijalno najintenzivniji AI korisnici u skoroj budućnosti.

Tako je, to si odlično primjetio! I onda takvim korisnicima treba velik SSD za lokalni LLM/LRM, a onda za sve to treba i barem 16 GB radne memorije kao ulaz u tu zonu. A to onda isključuje neke osnovne modele.
29.06.2026 | 11:16
Da, moglo bi se reći da dolazi do "smjene generacija". Stara škola polako odumire, mislim na kreativnost i inovacije, na razmišljanje vlastitom glavom, dok dolaze "neki novi klinci" - sve odmah i sad, instant na klik! A to naravno zahtjeva i resurse zbog zahtjeva AI-a.

Ne hvala, tjeram po svome dok ide.
29.06.2026 | 11:59
Pongy75 kaže:
Kome nije nužno kupovati, bolje pričekati. Ako postojeći Mac zadovoljava trenutne potrebe ne vidim silu i pritisak za kupnjom novog.

Vezano uz Macbook Neo, za moje potrebe je tih 8GB i više nego dovoljno, i ja sam dakle ta ciljana skupina. To računalo je upravo zato osmišljeno, povolhan ulazak u Apple svijet za nezahtjevne korisnike.

Kao što sam već nekoliko puta pokušavao skrenuti pažnju, ovdje na forumu, Apple ima liniju proizvoda za nezahtjevne i zahtjevne korisnike. Nema smisla uspoređivati i čuditi se manjoj količini memorije u osnovnim modelima.

Kolega pontmax, PC i Mac nema smisla uspoređivati, filozofija načina rada, sam profil korisnika je drugačiji. Nije sve u brojkama, ima tu ipak nešto više. Sam Jobs je zagovarao da se na računalo ne gleda samo kao na "stroj", već da ono bude produžena ruka ljudske kreativnosti. Tehnikalije i tablice kod Mac-a nikad nisu bile prioritet. Mac je svoje korisnike dobio "onim nečim", čega u PC svijetu nažalost nema, usprkos brojkama.

Ja sam profil korisnika da Apple, AMD, Intel, nVidia znače meni isto koliko i ja njima.
Prije samo nekog vremena govorili su kako je 16GB RAM-a minimum, pričali o 100GB, 200GB RAMA kad gle odjednom 8GB je super. Ovo nisu moje riječi niti sam ja to izjavio.
Isto je izjavio i Microsoft kako za WIn sada je dovoljno 8GB RAM-a.
Ono što ja želim kazati jeste da razlika između Apple-a, Intel-a, AMD-a ... razlike nema, ako te mogu oderati do kosti to će i napraviti.
Evo vidi što je izbacio, dobri, stari, povjerljivi Sony:

Sada zamisli kolekcionara koji ima 100 ili 200 filmova, godinama štedio, kupovao ... i sada "adio baraka", kupuj opet.
I sada ti isti kažu piratsvo je kršenje zakona. Prema viđenom, how yes no!

Stipe Posal(Steve Jobs) , sve ono što je rekao, mislio ... jeste i otišlo sa njim, na našu žalost.
29.06.2026 | 12:28
Nist to nije tvoje, to je sve u renti.
29.06.2026 | 13:38
jura22 kaže:
Nist to nije tvoje, to je sve u renti.

Kako god sagledao, jadno.
Ja sam za to da se plati ali onda i zaštiti svoga kupca a ne ga "nabiti nogom ko kartonsku kutiju".

Ja plaćam Netflix/Disney radi djece a evo većina gledaju online bez platiti 1 cent. I kad dođe do ovakve situacije kad čovjek ispadne magarac, baš me zanima hoće li ti ljud opet kupovati ili skinuti preko torrenta ili gledati preko tko zna koliko web stranice za 0€ koje imaju sve bolje od Ntflix-a kojeg plaćam svaki mjesec.

Jedan moj kolega mi pokazao stranicu, imaju već filmove koja su u kinima a ja plaćam ova sr*nja, evo na Netflix izašao Miami Vice
29.06.2026 | 13:44
pontmax1 kaže:
....
Sada zamisli kolekcionara koji ima 100 ili 200 filmova, godinama štedio, kupovao ... i sada "adio baraka", kupuj opet. I sada ti isti kažu piratsvo je kršenje zakona. Prema viđenom, how yes no!

Nikada ne bih držao kolekciju filmova i glazbe u nekom "oblaku". Sve što vrijedi i što volim imam fizički kod sebe. To je ono kada me pitaju zašto imam 50 TB u svom Macu. Većinu filmova i glazbe imam na BR/DVD i CD-ima.
29.06.2026 | 16:04
dpasaric kaže:
pontmax1 kaže:
....
Sada zamisli kolekcionara koji ima 100 ili 200 filmova, godinama štedio, kupovao ... i sada "adio baraka", kupuj opet. I sada ti isti kažu piratsvo je kršenje zakona. Prema viđenom, how yes no!

Nikada ne bih držao kolekciju filmova i glazbe u nekom "oblaku". Sve što vrijedi i što volim imam fizički kod sebe. To je ono kada me pitaju zašto imam 50 TB u svom Macu. Većinu filmova i glazbe imam na BR/DVD i CD-ima.

Ja čuvam original DVD-ove što sam kupovao u engleskoj, imam ih oko 50-tak i nikada ih neću baciti, kao novi, doslovno od diskova do poklopaca
Imam na diskovima sve Alan Ford-ove koji su ikada izašli ... to se ne baca(YU izdanja, Hr izdanja i neka talijanska + Alan Ford crtić na talijanskom)
29.06.2026 | 16:29
@pont:

Mislis ovako nesto?

Screenshot2026-06-29at10.28.49AM.png
29.06.2026 | 16:30
dpasaric kaže:

Koliko danas kosta storage od 50TB nije ni to bas rentabilna solucija

Ja brisem sa diskova sve sto mi ne treba. Sa ovakvim brzinama interneta lakse mi je downloadati nego cuvati...
29.06.2026 | 17:14
Ako možeš čuvaj, Ja čuvam glazbu koju skupljam preko 20 godina na 13 diskova od 500GB pa sve do 2TB. Bilo bi lijepo imati setup kao Davor pa sve imati u jednom računalu.
29.06.2026 | 17:32
drlovric kaže:
dpasaric kaže:

Koliko danas kosta storage od 50TB nije ni to bas rentabilna solucija

Ja brisem sa diskova sve sto mi ne treba. Sa ovakvim brzinama interneta lakse mi je downloadati nego cuvati...

Ja sam ih prije preko 10 godina "spržio na DVD diskove, i neka njih. I sačuvao sam sve originale dobrih filmova na DVD-u koje sam kupio.
Imam sve Alan Fordove čak i crtić Superciuk(Super-Hik) iz 1988. godine. Legenarni!

LOL baš gledam na iStyle, ode cijene, MAC Studio MAX basic verzija otišla 500€ gore, sa 2790€ na 3 279,99 €!
Jedino Mini M4 je osato na istu cijenu iako nemožeš kupiti niti jednog jer ih nemaju i kako stari stoje neće ih ni dobiti
29.06.2026 | 17:42
Baš sam Ribi komenitrao da je sada najjeftinij Mac Studio koji ima, za takav stroj, poželjnih 64 GB memorije nekih 4.625 €!
29.06.2026 | 18:19
Kao da nije dosta što su cijene išle gore, nego većine uređaja uopće nema na skladištima, primjerice Mac mini. Isto je nedavno napravio i Sony sa PS5, ali im se vrlo brzo obilo o glavu, prodaja konzola im je drastično pala.

Kupci bi trebali biti ti koji daju konačnu presudu. Tada bi se igrala drugačija igra.
29.06.2026 | 18:20
dpasaric kaže:
Baš sam Ribi komenitrao da je sada najjeftinij Mac Studio koji ima, za takav stroj, poželjnih 64 GB memorije nekih 4.625 €!

Znači istinu govore da bi M5 studio mogao biti blizu 6k€!
Mašala
U svemu ovoce komedija je to da plaćaš Siri AI a nećeš ga moci koristi zbog naše EU zaštite
Zamisli prije 5 godina da ti je netko rekao kavka će biti danas situacija, rekao bi mu da je lud!
01.07.2026 | 16:07
Nisam siguran da su u voćarni cijene dobre, odnosno, da li se sve što je tamo može i naručiti.
Ovo nisam našao:
Apple Mac Studio
Procesor: - M4 Max 16C/40G
RAM memorija: - 64GB RAM
Pohrana: - SSD 512GB
01.07.2026 | 20:44
jura22 kaže:
Nisam siguran da su u voćarni cijene dobre, odnosno, da li se sve što je tamo može i naručiti...

Nisu dobre, nisam ja stigao ažurirati, radim previše toga paralelno i ne stižem. Javit ću kada ažuriram!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 7 minuta
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO