Hardmac izvješćuje da su uspjeli podići radnu frekvenciju 1.42 GHz Mac Minija na 1.67 GHz. Nakon serije testiranja uvjerili su se da je stroj stabilan. Napomena vlasnicima 1.25 GHz verzije: heatsink na 1.42 Miniju je drugačiji nego na vašem stroju i izgledno je da je zato 1.25 nemoguće dići više od 1.5 GHz osim ukoliko Apple nije u vašu Jedandvajspeticu stavio verziju iz Jedančetresdvojke, što zna biti slučaj. Nemojte sada svi odma skočiti po špahtle/špatule.

Mnogi Mac korisnici unaprijedili su sustav na Mac OS X 10.4 Tiger. Jedna od zgodnih i atraktivnih novina je RSS screen-saver. Želite li pratiti Jabučnjak novosti ili forum putem RSS tehnologije dovoljno je kliknuti na ikonu u Safari URL polju ili na Jabučnjaku i spremiti bookmark. Nakon toga moguće je Jabučnjak odabrati u screen-saveru odabirom na listi pod "Options". Uživajte! :-)

Riba: Za neupućene, RSS je prilično jednostavna tehnologija koja omogućava praćenje novosti na web stranicama bez otvaranja istih u pretraživaču. RSS screen saver je zgodna igračka ali je za komotno praćenje RSS vijesti bolje koristiti Safari na gore opisan način ili neki drugi RSS reader (NetNewsWire je vrlo popularan) za kojeg nije potrebna najnovija verzija OS X-a.

Jabučnjak nudi dva odvojena "RSS feeda" koja je moguće pratiti, jedan koji prikazuje novosti, i drugi koji će prikazivati novopristigle poruke na Jabučnjak forum (link ćete pronaći na dnu glavne stranice foruma).

Alen Brabec 05.05.05

Mac puku na znanje! Sapphire Remote Control BOB nabavljiv u HGSpotu za 177,00 kn kopija je ATI Remote Wondera, te shodno tome radi i u OS Xu (uključujući Tigera). Spaja se na USB i nije IRDA nego RF, pa ima malo veći domet. Osim programabilne dugmadi (podesive za SVAKU aplikaciju), odlika mu je i upravljanje pokazivačem miša. odn. strelicom. Dakle, zato, stoga ... Fino kupiti daljinski i DVI na Composite Appleov adapter, te staviti Minija kraj televizora.

Provjereno radi! Preporuka: CenterStage

Tomislav Ribičić 04.05.05

Već nekoliko puta smo primili upite korisnika zašto je neprijavljenim korisnicima dopušteno korištenje Vikalice. U nekoliko navrata sam se i sam isto pitao, najčešće nakon što bi netko ohrabren maskom anonimnosti na Vikalici ostavio poruku čiji sadržaj blago rečeno prelazi granice dobrog ukusa. Istina, takvi su incidenti bili zaista rijetki.

Na starom je Jabučnjaku sve što je moguće bilo dostupno neprijavljenim korisnicima između ostalog i zbog tehničkih ograničenja koji su zahtjevali da se korisnik nakon određenog vremena mora nanovo prijavljivati što je bilo prilično nepraktično.

Sada ja taj problem riješen, i ostao je samo "ljudski faktor". I dalje se većina korisnika ne želi registrirati ili prijaviti kod posjeta. Kako mi nije želja nikoga prisiljavati ni na što, samo ću još jednom naglasiti da prijavljivanje isključivo služi kako bi olakšalo korištenje Jabučnjaka i kako bi neke stvari bile tehnički izvedive - a i mišljenja smo da temeljna pristojnost nalaže da se u uzajamnoj komunikaciji sugovornici i predstave. E-mail adrese korisnika neće nikome biti dane niti objavljene ni pod kojim uvjetima.

Za sva pitanja i komentare slobodno nas kontaktirajte putem "Kontakt" obrasca, a sada ćemo iskoristiti joker i pitati publiku u novoj anketi što ona misli: treba li neprijavljenim korisnicima onemogućiti korištenje Vikalice.

Anketa je nanovo kreirana zbog neispravno postavljenog pitanja. Svi koji su dali svoj glas moraju to učiniti nanovo.

Ante Barba 29.04.05

Dana 29.04.2005 od 18:00 do 19:30 i 30.04.2005, od 09:00 do 14:00 firma Finder d.o.o. napravit će akciju Otvoreni dani u smislu prezentacije nove inačice operativnog sustava Mac OS X 10.4 kodnog naziva Tiger u svojim prostorijama.

Prilikom prezentacije operativnog sistema, tvrtka će prezentirati i nove grafičke tablete firme Wacom. Dobrodošli su svi.

Hrvoje Hančević-Grabić 27.04.05

U petak, 29. travnja, organiziramo prezentaciju nove verzije operativnog sustava. Osim o Tigeru, saznati ćete nešto ukratko o nama, a organiziramo i tombolu. Glavne nagrade su iPod Shuffle 512 i web paket DeluxeW, a biti će i utješnih nagrada.

Svoj su dolazak potvrdili i neki poznatiji macovci, a biti će tu nešto za gricnuti i popiti. Ukoliko svoj dolazak najavite preko naše web stranice, slijede nove pogodnosti! Svima koji naruče Tiger, isporuka je u petak/subotu na mjestu događaja, već prema danu narudžbe, a još bolja iznanađenja za one koji unaprijed naruče 5 ili više primjeraka.

Osnovne informacije možete vidjeti od večeras na www.aurion.info

Dobro došli!

Tomislav Ribičić 27.04.05

Danas je u korisnički profil na Jabučnjaku dodano polje "Mjesto stanovanja", što je često korisno znati u međusobnom kontaktu. Podatak nije obavezan, a svi koji žele mogu ga upisati u svojem korisničkom profilu (Tab "osobni podaci").

Damir Nazor 25.04.05

Power Computers (Snažna Računala) će organizirati "Caffe with Tiger" u petak od 18-20 u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu u bircu "Boem", Tkalčićeva 84 (ja mislim :-) ili oko tog broja). Svatko tko kupi "Tigra" do srijede od Power Computersa može ga pokupiti na kavi na zadanom mjestu u zadano vrijeme!

(Napomena: Power Computers možete naći u Tkalčićevoj 76 ili kontaktirati na broj telefona 01/4812540)

Apple je objavio da će prodaja Mac OS X inačice Tiger započeti 29. travnja, točno u 18:00 h za vrijeme posebno organiziranih događanja na Apple prodajnim mjestima i kod Apple ovlaštenih prodavača.

U petak, 29.04. s početkom u 18.00 h — u vašem susjedstvu! Tiger ima više od 200 novih odlika i inovacija, uključujući i Spotlight — revolucionarnu pretraživačku desktop tehnologiju koja omogućava korisnicima trenutni pristup svim podacima pohranjenim na Macovima. To također uključuje dokumente, emailove, kontakte i slike; kao i Dashboard koji predstavlja potpuno nov način trenutnog pristupanja zanimljivim i važnim informacijama, kao što su prognoza vremena ili kretanje cijena dionica, koristeći sjajnu novu vrstu aplikacija — "widgets".

"Mac OS X Tiger je najnapredniji i najsigurniji operativni sustav ikad napravljen", izjavio je Steve Jobs. "Revolucionarne nove odlike Tigera kao što su Spotlight i Dashboard, promijenit će način na koji ljudi koriste računala te će izluditi naše konkurente koji će ih pokušati kopirati..".

Tomislav Ribičić 19.04.05

Apple je na NAB sajmu u Las Vegasu predstavio Final Cut Studio paket koji će sadržavati Final Cut Pro 5, Soundtrack Pro, Motion 2 te novi DVD Studio Pro. Sve je profesionalno osim Motiona koji nije Pro nego je samo 2 :). Cijena ovog kompleta kretati će se oko 1300 USD, a više detalja o svemu možete pročitati na Appleovim stranicama.

Tomislav Ribičić 19.04.05

Danas je Adobe objavio da su se definitivno sa Macromediom dogovorili kako će ih kupiti za hrpu dolara. Trenutno je prerano špekulirati o tome što to znači za budućnost tvrtke, no siguran sam da će idućih nekoliko mjeseci donesti zanimljive promjene...na bolje ili na gore.

Ovim potezom Adobe će zaista postati prava mamut-firma i držati će dobar komad udjela na softverskom tržištu...možda čak i veći nego što dopuštaju granice dobrog ukusa.

Tomislav Ribičić 16.04.05

Upravo je izašao 10.3.9 update za OS X. Update je velik oko 50 MB, i sadrži hrpu sitnijih ispravki i poboljšanja. Koliko vidim po popisu ispravki, ovaj put se dosta truda uložilo u Stickies aplikaciju. :)))Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

bassland, Ender, Gjuroo, Riba, VanjusOS, Anonimci (455)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO