Alen Brabec 12.04.05

Apple je danas na svojim stranicama objavio datum izlaska dugo očekivanog Mac OS X Tigera. U petak, 29.4.2005. inačica 10.4 postat će dostupna legalnim putem svim ljubiteljima mačaka, a i šire. Na već poznati način - odbrojavanjem, započela je groznica korisnika koji na sve moguće načine žele doći do novoga OS-a prije zvaničnog datuma izlaska. Build 8A428 koji je proglašen Golden Masterom odn. finalnom verzijom (navodno), trenutno je najtraženiji download na p2p mrežama. Ali, to-no-avail kako bi se reklo ...

Do 29.4. dostupne tigrove obiđite u lokalnom ZOO vrtu. Napomena: NE! NEMA petting ZOO-a s tigrovima ...

Davor Pasarić 02.04.05

Pitanje je bilo kakav miš preferiraju korisnici Jabučnjaka. Osobno koristim klasičan Appleov miš na poslu i Starck s dvije tipke i kotačićem doma. Meni je potpuno svejedno - ne osjećam se uskraćenim samo s jednom tipkom, ali nije mi problem koristiti prednosti kotačića i druge tipke. Za posao mi više odgovara Appleov miš jer ima težinu, oblik i osjetljivost koja je taman po mojem ukusu. Starck je tehnički i ergonomski lošiji miš, ali je odličan za mnoge igre. Oni koji koriste aplikacije kao što su Maya i Shake svakako moraju imati miš s dvije ili tri tipke, ali za ostale potrebe Macov OS i aplikacije su tako osmišljene da je druga tipka uglavnom nepotrebna. Switcheri naravno ne mogu zamisliti rad na Macu bez miša s barem dvije tipke, ali ima i onih koji uvide da ta Appleova odluka nije bila pitanje štednje već filozofije. Ipak, veliko tržište aplikacija, od kojih mnoge nastaju na Wintelu i koje su osmišljene za miša s dvije tipke, traži otvorenost u razmišljanju. Apple to zna i zato OS bez ikakvih drivera podržava miševe s dvije tipke i kotačićem, a u zadnje vrijeme kruže tračevi da Apple priprema svoju verziju miša s dvije tipke.

Kako ste glasovali? Čak 46,08% korisnika preferira miš s dvije tipke i kotačićem. Mnogo korisnika koristi oba miša - 12,75%. Velik broj korisnika miša s jednom tipkom izjasilo se da bi koristili miš s dvije tipke, ali samo ako je Appleov. Isti postotak korisnika smatra da su dvije tipke jednostavno neophodne. 6,86% Mac korisnika i dalje smatra da je najjednostavnije ujedno i najbolje. 5,88% korisnika su miš-ekstremisti - oni žele miš s barem pet ili više tipaka! 4,9% korisnika su iznad tog problema i potpuno im je svejedno kakav miš koriste. 3,92% korisnika smatra da nema potrebe za miše s više tipki na Macintoshu, a isti postotak smatra da su dvije tipke zgodne. Nitko ne koristi miš s više tipki samo za igre.

Tomislav Ribičić 28.03.05

Sredinom mjeseca srpnja 2003 godine prvi put se na internetu pojavila stranica nečega što će nakon kratkog vremena sasvim neplanirano postati "Jabučnjak". Stranica je nastala isključivo za privatnu upotrebu kao poligon za isprobavanje Web tehnologija. U to vrijeme nisam imao niti ambicija, niti ideje ili motivacije pokretati internet stranice posvećene bilo čemu. Nakon što su ih vidjeli, Davor Pasarić i Goran Paulin predlažu da pokrenemo javni site namijenjen korisnicima Macintosh računala u Hrvatskoj. Kako su slični i po mom mišljenju preambiciozni planovi u prošlosti propali, odlučujemo da će site biti nepretenciozan i potpuno okrenut potrebama posjetitelja kojima će biti omogućeno da što izravnije utječu na njegov sadržaj. Čvrsto odlučujemo da na stranicama neće biti plaćenih reklama i dosadnih bannera; to bi ugodan hobi pretvorilo u još jednu obavezu.

Zanimljivo je da je ovakav koncept bio toliko stran određenim ljudima da su očajnički tražili kakva se konspiracija ili skriveni motivi kriju iza svega.

Slijedilo je nekoliko brainstorming sastanaka na kojima smo pokušali naći neko ime za čitavu stvar. Nakon što smo eliminirali sve loše, i nešto bolje ideje ("Odgrizak" je bio moj favorit :)), odluka je pala na "Jabučnjak". Idućih nekoliko tjedana se ubrzano radilo na grafici, izgledu i funkcionalnosti, i konačno je 1. rujna 2003 godine puštena obavjest da je Jabučnjak svima otvoren. Po reakcijama posjetitelja bilo je jasno da je nešto slično Jabučnjaku nedostajalo na hrvatskom internet prostoru.

Zahvaljujući Jabučnjaku prošla godina i pol dana bila je uglavnom ugodno iskustvo; upoznao sam velik broj zanimljivih ljudi u Hrvatskoj ali i inozemstvu i naučio puno o tehnologiji koja stoji iza ovakvog projekta. Sve nas je pomalo razočarao relativno mali broj autora koji su slali tekstove za objavu, ali nedostatak vremena je veliki problem svih nas - iz istog razloga ni Jabučnjak nije napredovao onako kako smo željeli. Napokon, drago nam je što vam s više od godinu dana (!) rada i kašnjenja možemo predstaviti

Jabučnjak 2.0

Prvu i osnovnu novost primjetit ćete ako pogledate polje sa adresom u vašem internet pretraživaču. Da, dobro vidite - Jabučnjak je konačno punopravni član hrvatskog internet prostora! Zasluge za to idu u prvom redu svima vama koji ste posjećivali Jabučnjak i time pružili najbolju potvrdu da je Jabučnjak postao prepoznatljivo mjesto okupljanja Macintosh zajednice u Hrvatskoj i time zaslužio svoj stalni dom. Zahvaljujem se i ljudima iz DIR-a koji su se uhvatili u koštac sa papirologijom potrebnom da jabucnjak.hr postane stvarnost.

Ostale izmjene su prebrojne da bi ih posebno navodio, pa ću izdvojiti samo nekoliko najvažnijih.

Forum je doživio velike promjene. Osobno sam dio tima koji radi na njegovom razvoju i pobrinuo se da ima sve što treba Jabučnjaku :). Vjerujem da nećete imati problema u snalaženju, a s vremenom ćemo napraviti izmjene koje budu stizale u vašim primjedbama.

"Ispod krošnje", tj. "chat" na Jabučnjaku je izmjenjen i poboljšan. Nažalost trenutno postoji problem sa prikazom domaćih znakova, no to će biti riješeno čim prije.

Dodana je vrlo važna opcija koja je nedostajala na starom Jabučnjaku: mogućnost izmjene privatnih poruka između članova Jabučnjaka.

Mali oglasi su bili vrlo aktivni u starom forumu koji nije bio najsretniji način za njihovo objavljivanje, tako da su zaslužili poseban dio koji će olakšati kontakt između kupaca i prodavača.

Kod prijave na raspolaganju vam je opcija "upamti me". Ako je upotrijebite kod prijave, u budućnosti se više nećete morati ručno prijavljivati - pri dolasku na Jabučnjak automatski ćete biti prijavljeni. Bitno je napomenuti da ovu opciju ne koristite na javnim ili tuđim računalima, ili se nakon posjete ručno odjavite.

Nažalost, galerija slika trenutno nije dostupna, ali ćemo to nastojati ispraviti u što kraćem vremenu.

Kako možete vidjeti, izgled nije pretrpio veće izmjene, ali očekujte brojne promjene u budućnosti. Ovo je "radna verzija", puno stvari ne radi ili ne radi kako treba, puno toga treba estetski dotjerati, i trebati će mjeseci dok ne dovedemo Jabučnjak u stanje kojim ćemo biti zadovoljni. Sada je red na vas - istražite nove opcije i obavezno prijavite sve probleme na koje naiđete ili u forumu "Jabučnjak" ili slanjem poruke putem "Kontakt" opcije u glavnom izborniku.

Još jednom velika zahvala svima od Jabučnjak tima!

Miroslav Ambruš-Kiš 18.03.05

Apple je, preko Software Updatea, pustio dva unapređenja aplikacija iz iWorka: Keynote 2.01 (21,8 MB) i Pages 1.0.1 (28,3 MB). Za sada nema podataka što je gdje unaprijeđeno, jer nema ni stand-alone updatera.
Još da je i flat-rate po nekoj pristojnoj cijeni, ne bi bilo mahnitoga računanja za koliko mi se ovime smanjila mjesečna kvota...

Davor Pasarić 18.03.05

Iako anketa nije bila direktno vezana uz Macintosh, bilo je zanimljivo saznati koje su prvo računalo imali korisnici Jabučnjaka. Naravno, ta informacija dosta govori i o starosnoj dobi korisnika. Najveći broj je "Spektrumovaca" - 28,03%, a svega nešto manje "Komodorista" - 26,89%. Iznenađujuće je mnogo onih koji su u informatičko doba odmah ušli s Macintoshem - 14,02%. S druge strane, nije čudo da je mnogo takvih u našoj anketi - ovo je ipak Mac portal ;-). Slijedi PC s 9,47%, a i "Atarista" (8 i 16-bitnih) ima velik broj - 5,68%. Prvo čudo Sir Clive Sinclaira - ZX80 i nešto kasnije ZX81 imalo je 5,3% glasača. Legendarni Apple II nije bio zanemariv niti kod nas - 3,41%. Slijedi Amstrad serija s 3,03%. Iznenađujće je malo onih kojima je prvo računalo bila Amiga - svega 1,89%. Čudno obzirom na kasniju veliku popularnost ovog sjajnog stroja. Uradi sam računalo Galaksija i slične domaće pokušaje je koristilo 1,14% glasača. Na kraju ostaje egzotika - dva korisnika jednog od prvih 16-bitnih računala - Sinclair QL-a i jedan jedini korisnik koji je svoju blistavu karijeru započeo na, u nas vrlo rijetkom, MSX-u :-).

Tomislav Ribičić 09.03.05

07.03.2005 godine je u Zagrebu na adresi Vrbik 22 počela sa radom Mac galerija, specijalizirana trgovina za prodaju Apple računala. Cilj ovog specijaliziranog dućana je na jednom mjestu prikazati barem 75% računalnog i programskog dijela Apple palete proizvoda, sa naznakom na edukaciju, prezentaciju te mogućnost neposrednog isprobavanja Apple hardvera.

Miroslav Ambruš-Kiš 08.03.05

Microsoftov Office 2004 dobio je update 11.1.1, Može ga se skinuti izravno sa stranica Macintosh Business Unita.
Poboljšanja su u kalkulacijama u Excelu, te stabilnosti PowerPointa i Worda. Prema tvrdnjama iz Microsofta, poboljšana je podrška za mnogo novog hardvera, sami izgled aplikacija i izgled importirane grafike.
Unapređenje od malo manje od 18 MB radi na engleskoj i japanskoj verziji. Vlasnici verzije na njemačkom, francuskom, talijanskom... morat će se strpjeti još tjedan dana.

Tomislav Ribičić 05.03.05

Apple Hrvatska nudi mogućnost zamjene vašeg starog (i manje starog) iMaca za jedan od novijih modela iMaca ili prijenosnika. Ovisno o starosti iMaca moguće je ostvariti popust od 590 do 1190 kuna na ponuđene modele.
Akcija traje do 31.03. a više informacija možete pronaći na njihovim stranicama.

Miroslav Ambruš-Kiš 28.02.05

Jef Raskin, otac i kum Macintosha, te njegovog user interfacea, preminuo je u u subotu 26. veljače u svom domu u Pacifici, Kalifornija, u 61. godini.

Tomislav Ribičić 24.02.05

Apple je jučer, 23. veljače 2005. predstavio drugu generaciju iPod mini modela. Modeli su s 4 GB odnosno 6 GB prostora za pohranu, produženog vijeka trajanja baterije do 18 sati, uz mogućnost punjenja preko USB priključka, u 4 žive boje - sada još dostupniji no prije.

Miroslav Ambruš-Kiš 14.02.05

Je li moguće okupiti sve vlasnike iPoda na jednome mjestu? Dakako, s njihovim napravama... bar one iz Zagreba i još one izdaleka koji imaju volje da se tako, jednostavno, nađu. Je li to moguće?

Ovo je bila anketa s najvećim odazivom do sada - preko dvije stotine korisnika Jabučnjaka dalo je svoje mišljenje o novostima predstavljenim u San Franciscu.Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

dpasaric, Riba, VanjusOS, Anonimci (533)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO