Tomislav Ribičić 23.06.05

Apple je danas objavio da će svi modeli iPoda dobiti ekran u boji, kao i mogućnosti iPod Photo linije. To u osnovi znači da iPod Photo više ne postoji, ili drugačije rečeno, svi iPodi su Photo. U Sjedinjenim Državama model kapaciteta 20 GB stoji 299 USD, 60 GB model 399 USD, a tzv. "U2" model 329 USD.

Još nemamo informaciju kada će novi modeli biti dostupni u nas i po kojim cijenama.

Tomislav Ribičić 23.06.05

Danas je objavljena verzija 4.9 iTunes aplikacije. Posebno je zanimljivo što se uz nju instalira "iTunes phone driver" kernel ekstenzija, što znači da vrlo skoro možemo na tržištu očekivati mobilne telefone kompatibilne sa iTunesima.

Do nove verzije možete, kao i obično, doći preko Software Updatea.

Davor Pasarić 23.06.05

Anketa na temu korištenja Intel procesora u Macovima potrajala je malo dulje. Naime, mnogima je trebalo vremena da se saberu nakon takve, prilično šokantne, informacije. Zanimljivo je i to da je i danima nakon objave mišljenje ostalo gotovo jednako onom prije Jobsove objave! Očigledno se mišljenje Mac korisnika ne može izvrnuti preko noći.

Rezultati kažu, da čak i sada kada nema dvojbe da li će se to dogoditi ili ne, većina korisnika - čak 40%, misli da je sve to "ludilo". Slijede dva tabora - oba s 11.8% - prvi misli da će se to možda dogoditi i da to nije dobro, a drugi da će se to dogoditi i da će se Intel procesori korisiti u svim Apple strojevima. Hardcore Macovci ne priznaju Intel - njih 10,8% misli da "nema šanse" da se to dogodi. 8,6% korisnika misli da će se Intel koristiti, ali tek ograničeno. 6,5% očekuje da će se Intel koristiti, ali tek "jednog dana", a isti postotak očekuje P4 Mac već sada. Tek 4,1% korisnika smatra da je korištenje Intel procesora "super" ideja. Eto, preživjeli smo i ovo. Idemo dalje...

Većina ilegalnih servisa za razmjenu programa "u ponudi" ima i Mac OS X 10.4.1 za Intel. Neki korisnici se već hvale kako su ga uspješno instalirali na svoje Pentiume. Možda je samo "patka", a možda zaista sustav nema nikakve restrikcije i dozvoljava instalaciju i na bilo koji Wintel PC. Danas u malo što možeš biti siguran. Kakogod - tko prvi proba, neka javi ako stvar radi! :-)

Leander Kahney (priredio S. Košutić) 12.06.05

Leander Kahney je u Cult of Mac, mrežnom dnevniku Wired News objavio vrlo intrigantan pogled o prelasku Apple-a s IBM Power PC procesora na Intel procesor. Autor postavlja hipotezu da Apple (čitaj Steve Jobs) kani transformirati industriju filma na isti način na koji su iPod iTunes transformirali "muzički" biznis. No, zašto baš Intel? Apple očito cilja Intelove nove D procesore, koji imaju "hardversku" zaštitu kopiranja autorskih video ili audio materijala ugrađenu u procesor DRM (Digital Rights Management), kojom je spriječeno ilegalno kopiranje i distribucija autorskim pravima zaštićenih materijala s matične ploče računala (izvor PC World). Dakle, Apple ili bolje rečeno moguli Holywooda žele Pentium D da bi osigurali online trgovinu filmovima (iTunes ali s filmovima). Dakle, kupac filma će željeti možda kopirati film s jednog uređaja na drugi ili jednog kompjutora na drugi, ali Intel-ova shema zaštite ilegalnog kopiranje će ovaj postupak onemogućiti. Stoga je pretpostavka da je Jobs iskoristio utjecaj svoje tvrtke Pixar za uvjeravanje Holywooda da uđe u igru, a oni su to prihvatili budući je platforma Mac-a relativno mala i izolirana, upravo kakva je i bila kad su poznate marke proizvođača nosača zvuka prihvatile distribuciju i prodaju pjesama putem iTunes-a. Na isti način će sada nova platforma Mac/Intel biti relativno izolirani eksperiment za digitalnu distribuciju filmova i video materijala.

Davor Pasarić 08.06.05

Za sve kojima engleski nije problem toplo preporučujem tekst na uvijek stručnim i objektivnim Ars Technica web stranicama. Legendarni John Siracusa dao je svoje viđenje događanja. Osobno, slažem se s autorom u svemu, ali bih dodao par otvorenih pitanja koja tamo nisu spomenuta, a nisu definirana niti u ključnom WWDC keynoteu.

Kako Jobs zamišlja prodaju PowerPC Macova u iduće dvije godine? "Kupite, kupite, ali nakon 2007. više se nećemo truditi oko njih jer ćemo cijelu liniju prebaciti na drugu arhitekturu!" - to je bila poruka koja se mogla iščitati između redova. Surovo zvuči, ali štogod sada kupili, 2007. zapravo postaje "legacy hardware". Naravno, Apple će reći da će i dalje podržavati PPC, ali to smo već prošli s 68K i znamo da takva stvar umire vrlo brzo. Nakon ovoga više nitko ne može reći da je budućnost Maca PowerPC - koliko god on dobar bio ovog trena. To povlači druga pitanja - npr. tko više ima interesa aplikacije optimizirati za Altivec? Jobs nije rekao da će Mac od sada biti paralelna platforma - i da će tip procesora ovisiti o namjeni stroja - npr. serveri i high-end radne stanice PPC, a consumer i notebook serije Intel. Jobs je jasno rekao da će za dvije godine SVE biti na Intelu. Mac je nekada imao tu prednost da može biti brži od PC-ija, sada to više ne može - dijeli istu sudbinu i vjerojatno postaje manje "čaroban" i privlačan.

Drugi problem je potcjenjivanje korisnika, a to je klizak teren - pogotovo kada je poznato kakve korisnike uživa Apple. Na službenim stranicama možemo pročitati izjave u stilu: "Power Mac G5 is the kind of machine a PC wouldn’t want to compete for a job against." ili grafove testova brzine u kojima je Dual G5 bez dvojbe 81% brži od Dual Xeona na 3.6 GHz, a o običnom P4 da ne pričamo. Logičan zaključak je - Intel je inferioran. Godinama slušamo propagandu kako je Intel "smeće", a sada odjednom Apple "želi najbolje za svoje korisnike" i sve se seli na Intel! Samo zato jer IBM nije u stanju ispuniti Jobsovo javno obećanje od 3 GHz? Zar je to obećanje toliko važno ako G5 ima prednost? Nadajmo se da Steve ipak nema toliko napuhan ego i da su razlozi objektivniji. Bez obzira koji su ralozi, ova situacija je vrlo nejasna, a kada je nešto nejasno i nepoznato to donosi nepovjerenje i strah. U takvim uvjetima malo tko voli kupovati. Jako me zanima kakvu taktiku imaju za prodaju Macova nakon ove objave. Imaju li je uopće?

Slobodno komentirajte u forumu.

Tomislav Ribičić 07.06.05

Kao što svi već znaju, jučer je najavljeno kako će Macintosh platforma polako preći na Intel procesore. Neki to vide kao veleizdaju, neki kao dobru stvar - meni je osobno svejedno koji se procesor nalazi unutra sve dok je konačan rezultat dobar.

Ova je vijest izazvala dosta konfuzije pa je vrijeme da se neke stvari raščiste i par interesantnih stvari izdvoji.

 • Ovo ne znači da će se OS X moći instalirati na bilo koji PC. Apple je jasno rekao da će učiniti sve kako bi OS X radio samo i isključivo na Apple hardveru. No ne sumnjam da će se na crnom tržištu pojaviti razna "rješenja" koja će omogućiti pokretanje OS X-a i na hardveru drugih proizvođaća. Nema toga što je zabranjeno a što besposleni haker u podrumu neće razbiti. :)
 • Zanimljivo će biti vidjeti hoće li postojeći hardware (pritom prvenstveno mislim na grafičke kartice) na Appleovom hardveru zasnovanom na Intel platformi raditi bez preinaka. Naime do sada je trebalo kartice flashati sa zasebnim BIOSom isključivo zbog razlika u arhitekturi Intel/PPC hardvera.
 • Na Apple hardver zasnovan na Intelu moći će se instalirati Windowsi ali to neće biti službeno podržano od strane Applea. Vjerujem da većinu korisnika Macintosha to ne interesira previše no to će biti puno zgodnije od Virtual PC-a. Također zamislite koliko će takav stroj biti zanimljiviji switcherima? Moći će kupiti računalo kojim će zamijeniti svoj PC a kao bonus mogu ako ne preći, onda barem isprobati OS X. Mislim da će ovo znatno povećati prodaju Macintosh hardvera.
 • Očigledno je PowerPC procesor postao neprikladan za prijenosna i kompaktna računala. Nekad smo se smijali zbog zagrijavanja Intel procesora a trenutno imamo Apple desktope koji se hlade vodom i rade na manje od 3 GHz. Ako u budućnosti PPC procesor i dalje bude pokazivao bolje performanse od Intela, imati će smisla prodavati servere i desktope sa vrha ponude sa PowerPC procesorima a istovremeno iMac/Mini i Powerbook liniju prebaciti na Intel koji u toj klasi nudi bolje performanse.

U svakom slučaju neće biti dosadno!

U dogovoru s mračnim silama u Appleu, u potpunoj tajnosti, ekipa Jabučnjaka već dvije godina zna za ovu urotu. Svi koji su mislili da je simpatični Intelov puž u lijevom kutu stranice šala - sada znaju pravu istinu! Jabučnjak već dvije godine radi na Intelu. Prikriveni Sith lord napokon je otkrio svoje pravo lice i crnu halju. Danas, 6. 6. naredba "Code 66" postala je aktivna. Osvajanje svemira započinje ;-).

Tomislav Ribičić 02.06.05

U napadu inspiracije popravljene su neke sitnice u popisu korisnika, i pretraživanje baze korisnika opet radi.

Idući su na redu Krošnja koja je trenutno u jezivom stanju i vrlo skoro će biti zamijenjena prikladnijim rješenjem koje *radi*, i galerija slika. Hvala na strpljenju.

Tomislav Ribičić 27.05.05

Do sada su prepoznata dva problema koja su izazvana postavljanjem hrvatskog jezika na vrh u Preference Paneu "International" (language tab).

Prvi problem se pojavio kod Tigera; pri pokretanju "Software Update" aplikacije ona se ruši.

Drugi problem je prisutan već neko vrijeme - ako koristite neki od internet pretraživača zasnovanih na "Gecko" sustavu prikazivanja poput Mozille, Firefoxa ili Camina, na prikazanim stranicama nedostajati će domaća slova.

Oba se problema mogu riješiti odvlačenjem hrvatskog jezika s prvog mjesta na popisu jezika.

Tomislav Ribičić 17.05.05

Pomalo očekivano zbog hrpe sitnijih "nedorečenosti" u OS X 10.4 "Tiger" verziji od čijeg izlaska nije prošlo niti mjesec dana, Apple je izbacio 10.4.1 update veličine 36 MB.

Potpun popis izmjena i ispravki možete vidjeti ovdje.

U utorak, 17. svibnja, s početkom u 19h, svečano se otvara nova trgovina s najnovijim specijalitetima od jabuke, Apple Center PowerCom 2000. U novoj trgovini moći će se razgledati i kupiti najnoviji napredni Apple proizvodi koji su sve traženiji na hrvatskom tržištu.

U ponudi novootvorene trgovine naći će se i različiti modeli sve popularnijeg iPoda, najpopularniji glazbeni player koji omogućava užitak u slušanju najdraže glazbe odličnog zvuka, a usput na njega možete pohraniti svoje digitalne fotografije, pokazivati ih, snimati razgovor, igrati igrice, složiti podsjetnik ili adresar.

Tu je i jedna od trenutno najatraktivnijih poslastica od jabuke na svijetu, koje posjeduje još neistražene mogućnosti, laicima posve nevjerojatne. Riječ je, naravno, o Mac miniju, najmanjem stolno računalu na svijetu, koje je široko 16,5 centimetara široko, a visoko svega 5 centimetara.

Sve ove Apple poslastice odsad su dostupne na 41 četvornih metara nove trgovine koja je otvorena svakoga dana od 9 do 21 sat a nalazi se na 1. razini Centra Kaptol, u Zagorkinoj ulici. Sve Apple informacije u Kaptol centru možete dobiti i na telefon 01 4860655.Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 3 sati
 • zoranowsky: Moja mama dan ranije :)
 • korisnik: Steve Jobs i Alain Prost rođeni istog dana. Moja mama, dan kasnije :)
 • Ender: Bez Steve sa nama, sa Stevom u nama! :-)
 • smayoo: Druže Stevo, Miti seku nemo! :D
 • dpasaric: Jobs bi danas slavio 69. rođendan!
 • Beli: Dragi svi, molim vas da pogledate na moj post na Hardware forumu. Unaprijed zahvalan od srca. [link]
 • zvone: Pozdrav. Netko jr ovdje spominjao promjenu tipkovnice na MB Airu iz strane u Hr. Ima li tko iskustva i zna li se cijena? Hvala.
 • cariblanco: Imaš toga za kupiti na aerodromu...capy electronic ,ako ideš preko švabije.
 • cariblanco: Kupi si ti i miran si gaje god da putuješ. Ja to imam Ali nisam ponio sad u Argentinu, ali oni imaju neke utičnice, ne kao naše, ali se naše mogu piknuti i to radi
 • cariblanco: [link]
 • Yonkis: Znam da ovdje ima ljubitelja JMJarrea pa evo izašao je album od prošlogodišnjeg koncerta VERSAILLES 400 LIVE
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BlackDwarf, dpasaric, Riba, Anonimci (332)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO